Glasilo ‘Stopama pobijenih‘ u izdanju Vicepostulature postupka mučeništva ‘Fra Leo Petrović i 65 subraće’ izišao je iz tiska.

Urednik fra Miljenko Stojić sažeo je najvažnije događaje u posljednjih šest mjeseci uz poruku ”Idemo naprijed dokazujući da znamo što znači biti pravi ljudi i pravi kršćani.”

Između ostaloga, u novom broju se može pročitati o obnovi fratarske mlinice i hidrocentrale u Širokom Brijegu, dodjeli priznanja Općine Široki Brijeg Vicepostulaturi, komemoraciji i pokopu žrtava u Ljubuškom te Simpoziju Stopama pobijenih održanom u Širokom Brijegu.

Fra Ante Marić u rubrici Podsjetnik piše o do sada poznatim ukopnim mjestima ubijenih hercegovačkih franjevaca.

Josipa Vukoja piše o radu Povjerenstava za istraživanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća, a Damir Šimić nastavlja istraživati je li Josip Broz Tito osobno zapovjedio masovne likvidacije političkih neistomišljenika.

Rubrika Pobijeni donosi informacije o pronalasku fra Slobodana Lončara u Ljubuškom te o životu fra Jenka Vasilja, o kome piše fra Robert Jolić.

U novom glasilu također možemo pronaći i nagrađene radove 2012. i 2013. na temu pobijeni hercegovački franjevci, te razgovor Krešimira Šege s arheologom Tihomirom Glavašem koji već godinama sudjeluje u radu Vicepostulature i povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća.

Glasilo se može naručiti na stranici pobijeni.info, te u župnim uredima, a također se može kupiti na kioscima diljem Hercegovine. Moći će ga se naravno nabaviti, kao i druge publikacije Vicepostulature, na 4. danima pobijenih hercegovačkih franjevaca 4. – 7. veljače.

Spomenimo da će ove godine kroz prva tri dana molitveni program predvoditi fra Marko Ešegović (17.30 krunica, 18.00 sv. misa, 19.00 klanjanje). Na sam dan obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16.00 molitvom pred ratnim skloništem pored crkve Uznesenja BDM u Širokom Brijegu gdje su ubijeni hercegovački franjevci te svetom misom zadušnicom koju će predvoditi provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko.

Tada će biti pokopana i tijela dvojice hercegovačkih franjevaca, fra Martina Sopte i fra Slobodana Lončara, koji su prošle godine identificirani u masovnoj grobnici u Ljubuškom. U ovom broju glasila govorimo i o toj identifikaciji, stoji između ostaloga u priopćenju Vicepostulature.

Oštećena crkva na Širokom Brijegu 1956

kamenjar.com

facebook komentari