Pratite nas

Izbor člana Predsjedništva bez nametanja Bošnjaka

Objavljeno

na

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele predstavit će u ponedjeljak izvještaje o napretku više zemalja prema Europskoj uniji. Iako je bilo naznaka da bi se taj u slučaju eventualnog brzog dogovora, izvještaj mogao korigirati u slučaju BiH, to se neće dogoditi. Kako se doznaje, tijekom razgovora s čelnicima političkih stranaka, Fueleove izaslanice, zamjenica predstojnice njegova ureda Jana Katarina Lolić Šindelkova i voditeljica Odjela za BiH pri Glavnoj upravi za proširenje u BiH Paola Pampaloni su istaknule kako bi izvjesni napredak ili eventualni dogovor omogućio da i povjerenik Fuele promijeni svoj izvještaj. No, sudeći po ishodu pojedinačnih razgovora s političkim čelnicima, ističu se jasne razlike u gledanju na prijedloge koji su izneseni. Strankama su ranije predstavljeni kompromisni prijedlozi dokumenta koji bi trebao ponuditi mogućnost dogovora.

Izdvojeno mišljenje

Iako političke stranke o tome šute i ni od koga nisu stigle ozbiljnije zamjerke, izvjesno je kako će pojedine stranke biti glatko protiv predloženih rješenja. Prije svih SDP BiH kojemu ne odgovara princip da se osigura poštivanje legitimne političke volje Hrvata, nego se stvari žele svesti na rušenje sadašnjeg nacionalnog modela raspodjele vlasti. I taj princip bi donekle bio branjiv da se ne zadire jedino u političko tržište Hrvata, dok se ne remete računi Bošnjacima i Srbima. 
A da i sama presuda “Sejdić – Finci” nosi sa sobom velike rizike kao da je naslutio jedan od sudaca velike porote Suda za ljudska prava u Strasbourgu Giovanni Bonello koji se usprotivio promjeni dijela mirovnog sporazuma koji je zaustavilo rat. Sud je naložio tuženoj strani da odbaci Daytonski mirovni sporazum, samelje ga i onda počne tražiti neko novo rješenje. Ja, sa svoje strane, sumnjam da bilo koja država treba biti dovedena u pravnu ili etičku obvezu da sabotira sustav koji je očuvao njezino demokratsko postojanje. Ovakve situacije čine da sudska suzdržanost izgleda više kao pohvala, nego kao greška – naveo je sudac Bonello u izdvojenom mišljenju. Štoviše, on ide i korak dalje smatrajući da provedba presude “Sejdić – Finci” može biti razlog za nove nesporazume
“Sud nije utvrdio da rizik od građanskog rata, izbjegavanje pokolja ili očuvanje teritorijalnog jedinstva, ima dovoljnu društvenu vrijednost da opravda izvjesna ograničenja prava ova dva aplikanta. Ja ne dijelim ovakvo mišljenje. Ja ne mogu podržati Sud koji sije ideale, a žanje krvoproliće”, upozorio je sudac Bonnello.

Izjednačiti Hrvate i manjine

No, Bonnello nije ulazio dalje u razradu društveno-političkih posljedica sadašnje podjele vlasti u BiH i produbljenog nepovjerenja između, prije svih Hrvata i Bošnjaka, zbog čega su im u posljednja dva mandata te još toliko puta nametnuta vlast u Federaciji BiH koja suštinski pljačka hrvatska područja. 
Hrvatski političari u BiH zbog toga su inzistirali i uspjeli pitanje ravnopravnosti konstitutivnog naroda ugurati zajedno pitanjima manjina. Kako se doznaje na svim dosadašnjim sastancima, uključujuči i s izaslanicima EU-a samo je jedan uvjet bio – da se napravi rješenje koje otklanja diskriminaciju prema predstavnicima manjina, a koja istodobno ne bi bila zlorabljena da se Hrvatima dodatno oteža mogućnost izbora člana BiH Predsjedništva. Hrvatski politički dužnosnici su u razgovorima s izaslanicima Europske komisije istaknuli kako će prihvatiti svaki model koji ne ugrožava načelo prihvaćeno u Bruxellesu da predstavnici brojnijih naroda ne biraju predstavnike u vlasti malobrojnijima. Više varijanti upravo su razradili iz dva HDZ-a i sve su matematički analizirani kroz rezultate posljednjih izbora. Posljednji prijedlog koji se razrađuje s EU daje naznake da bi Hrvati nakon dva mandata Željka Komšića kojega su izabrali Bošnjaci mogli izabrati legitimnog člana državnog vrha.

VLM

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati