Poslije izbora 2016: Most ima pravo na 3,5 ministarstva

3

Ako HDZ ima 61 zastupnika, a Most 13 i ako pretpostavimo (a moramo) da će oni sastaviti Vladu, ona je izračun podjele 20 ministarstva sljedeći:

HDZ i Most imaju ukupno 74 zastupnika, Mosta, dakle ima pravo na 13/74 ministarska mjesta od 20, što se računa kao 13/74 = X/20, pa iznosi 240/73 = 3,5 ministarska mjesta.

Može se pregovarati o 4, ali do toga ne bi trebalo doći, jer će Most tražiti mjesto predsjednika Sabora, a za to bi se trebao odreći tih 0,5 mjesta iznad 3. Smatram da Mostu treba dati mjesto predsjednika Sabora. To nije samo pitanje pregovaranja, nego je i politički jako povoljno: Most nije dovoljno dobar za upravljanje, a jest dobar za pošteno i jasno donošenje zakona i izbjegavanje manipuliranja saborskim dnevnim redom. Most ima i tri dobra, dokazana ministra: Panenića, Dobrovića i Romića, i tim i takvim izborom svi bi trebali biti zadovoljni.

Ostaje pitanje potpredsjednika Vlade. Jedno od dva mjesta sasvim mi je jasno: ono treba pripasti g. Tihomiru Oreškoviću, za sva pitanje investicija, međunarodnih financijskih odnosa i novca općenito. On je vrlo podoban izbor za dodatno približavanje HDZ-a i Mosta: izabrao ga je HDZ a podržavao Most. Bio je izvrstan premijer i njegova je Vlada bila jako uspješna. On bi bio veliki dobitak za Hrvatsku. Osobno, on to mora i hoće prihvatiti, jer mu je Hrvatska važnija od male osobne nijanse ponosa.

Ostaje delikatno pitanje drugoga potpredsjednika Vlade. Mjesta (premijera) i potpredsjednika Vlade mjesta nisam računao u 20 ministarskih (tj. s njima, a bez premijera, imamo 22 upravljačke pozicije). Budući da je Orešković simbolično pola HDZ-ov a pola Mostov, drugo mjesto više ne bi trebalo pripasti Mostu, jer mi je „pola Oreškovića“ taman (i više) za 13 zastupnika u Saboru (računati „13 od 74, koliko HDZ i Most imaju zajedno“). Dakle, drugi potpredsjednik Vlade ne bi trebao biti iz Mosta. Za Petrova bi to bio osobni poraz, pa možda HDZ treba popustiti da dati mu to mjesto, jer iako on tamo ne će koristi, ne će ni štetiti (alternativa je da bude predsjednik Sabora). U ovom času ne znam kako bi to trebalo riješiti, a najdraže bi mi bilo da to bude g. Željko Glasnović. Njegov govor nije naročit (prebrz i slabije razumljiv), ali su mu politička zrelost, domoljublje, inteligencija i iskustvo iznad većine drugih današnjih hrvatskih političara. Pravi potez i HDZ-a i Mosta bio da se g. Glasnovića postavi za potpredsjednika Vlade za odnose s Bosnom i Hercegovinom, jer su ta pitanja najvažnija hrvatska politička pitanja, a samo bi ih Glasnović mogao rješavati da se riješe onako kako se trebaju riješiti.

Živi zid ne će ni s kim koalirati, a to ne bi ni bilo dobro. Ostali su slabi, iako ima dobrih ljudi. No, u odnosu na činjenicu da Most ima pravo na samo tri do četiri ministarska mjesta i da bi se oko toga trebala razvijati strategija koaliranja HDZ-a i Mosta, sve drugo je manje važno.

Čestitam svim domoljubnim Hrvatima na rezultatima izbora, starim, čistim i divnih hrvatskim pozdravom optimizma, vjere u budućnost i odanosti esenciji našega postojanja: Bog i Hrvati!

prof. dr. Matko Marušić

facebook komentari

  • Toni1943

    Ministarstvo za psihijatriju je prvo za MOST!

  • Omnes Omnibus

    Oprostite profesore, ali mora da ste pali s Marsa. Odakle vam ideja da je Mobst racionalna grupa ljudi, a ne provincijalci zaludeni svojim mesijanstvom? Metkovic ipak nije Nazareth.

  • kršni

    Orešković se nije ni natjecao nigdje, ni za HDZ ni za MOST. Otkud bi on trebao odjednom postati potpredsjednik vlade! Tražio je tada ostavku i Karamarka i Petrova. Karamarko je dao ostavku, Petrov nije, pa zar vi mislite da je Orešković bio vjerodostojan, bez obzira sada na rad ili nerad Karamarka. Radi se o principu. Sve se tada srušilo njegovom zaslugom, Oreškovićevom jer je on bio premijer. I evo nas opet na početku, s istim ucjenama Petrova i njegovih slijedbenika koji ne vole fotelje kao ni on, no srećom predsjednik HDZ-a je sada Plenković! Niti je sarkastičan, niti je galamdžija, niti je neuk, a nije ni naivan. I što je najvažnije, ne nervira me! Hrvatskoj je dosta živciranja i bombastičnih izjava “sve je divno, sve štima” ala Grčić ili Vrdoljak, a ono drek na šibici!