Pratite nas

IZBORI ZA EU PARLAMENT

Objavljeno

na

Do sutra u ponoć rok je za predaju kandidacijskih lista za euroizbore. To su jučer među prvima učinili Savez za Hrvatsku, ORaH i Laburisti.

Danas u 13 sati listu će predati Kukuriku Koalicija, a sat vremena ranije Nacionalni forum i HSLS. HDZ će listu predati u petak, nakon što su je jučer u Varaždinu utvrdili. Na listi nema prevelikih iznenađenja: nositelj je Andrej Plenković, a slijede Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier, Marijana Petir i Ruža Tomašić.

Danom objave predanih lista počinje izborna kampanja koja će trajati 47 dana, a izbori za Europski parlament su 25. svibnja.

hdzLista

Predsjedništvo  i Nacionalno vijeće HDZ-a utvrdili su jučer izbornu listu za Europski parlament, koju, kako se i najavljivalo, predvodi Andrej Plenković.

Na drugom mjestu je Dubravka Šuica, na trećem Ivana Maletić, a na četvrtom Davor Ivo Stier.

Peto mjesto je, u skladu s koalicijskim sporazumom, pripalo HSS-ovoj Marijani Petir, a slijedi je Ruža Tomašić (HSP AS).

HDZ-ovim koalicijskim partnerima pripalo je i osmo te 11. mjesto, na kojima su Ivan Tepeš (HSP AS) i Milivoj Špika (BUZ).

Na sjednici Predsjedništva, kako se doznaje, na takvu listu nije bilo primjedbi, no u stranačkim kuloarima moglo se čuti da je dio kandidata nezadovoljan jer ih nitko iz vrha stranke nije unaprijed obavijestio hoće li biti na listi i na kojem mjestu.

Dijelu HDZ-ovaca smeta i što nije razjašnjeno zašto listu ne predvodi potpredsjednica stranke Dubravka Šuica, koja je prošle godine bila prva na listi.

“Nejasno mi je zašto je degradirana potpredsjednica stranke, koja je najviše pozicionirana u HDZ-u, a svoju poziciju izborila je na unutarstranačkim izborima, za razliku od Plenkovića koji nije prošao kao kandidat za potpredsjednika”, rekao je jedan HDZ-ov dužnosnik.

Dio ih se pita i čime je visoku poziciju na listi zaslužila Ivana Maletić.

Iako priznaju da Maletić dobro poznaje europske fondove, smatraju da ona nema “političku težinu” u stranci i u javnosti, koja je presudna za zastupnika u Europskom parlamentu.

U stranačkim kuloarima moglo se čuti i da takva lista nije po volji organizacijama HDZ-a na sjeverozapadu Hrvatske, jer se nije vodilo računa o teritorijalnoj zastupljenosti pa je većina kandidata iz Dalmacije, dok je, kažu, ostatak Hrvatske potpuno zanemaren.

Lista bi, kako se očekuje, službeno trebala biti predstavljena u petak.

facebook komentari

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom

Objavljeno

na

Objavio

Na početku drugog dana posjeta Rusiji, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Nakon što se jučer sastala s kolegom Vladimirom Putinom, koji je prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku, danas je očekuje i niz drugih susreta. Tako će se sastati s predsjednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko i poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve Kirilom.

“Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu. U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i s krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, rekla je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Na forumu u Moskvi 90 hrvatskih i 245 ruskih tvrtki

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović predvodi delegaciju od 90-ak hrvatskih tvrtki koje će sudjelovati na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u četvrtak poslijepodne u Moskvi u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji.

Burilović je izjavio uoči puta u Moskvu da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016.

Prema njegovim riječima, najveći dio tog izvoza odnosio se na lijekove, kozmetiku, strojeve i opremu, električne transformatore i neke vrste brodova. Međutim, upozorio je da unatoč rastu izvoza hrvatsko gospodarstvo još ne ostvaruje potencijale na ruskom tržištu te da sankcije EU Rusiji donose poteškoće u poslovanju, posebice za prehrambene i poljoprivredne proizvode.

Velik dio razgovora hrvatske predsjednice i ruskog čelnika Vladimira Putina u srijedu u Sočiju bio je posvećen upravo unapređenju gospodarskih odnosa. Putin je izvijestio da su na sastanku razmatrali konkretne mjere za unapređenje suradnje, posebice na području gospodarstva.

Prošle godine je robna razmjena iznosila 807 milijuna dolara, a u prvoj polovici ove godine porasla je za 64 posto, rekao je Putin. “Smatramo da ove godine imamo priliku vratiti robnu razmjenu na razinu kakva je bila prije krize”, kazao je ruski predsjednik.

Predsjednica je istaknula nakon sastanka s Putinom da je Rusija Hrvatskoj važan gospodarski partner te svakako želi nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju. S obzirom na to da Rusija pokazuje velik interes za ulaganja u području energetike, upoznala je Putina s nizom zakonodavnih promjena u Hrvatskoj koji je omogućio lakše i sigurnije investiranje liberalizacijom tržišta električne energije, nafte i plina.

Jučer potpisani Nacrt memoranduma o razumijevanju u području gospodarske suradnje na tržištima trećih država također će pridonijeti unapređenju suradnje, izjavio je Putin i dodao da su velika očekivanja i od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada velik interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati.

Riječ je o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad pratilo predsjednicu. Uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane potvrđeno je sudjelovanje njih 245.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati