Pratite nas

Izbori za mostarsko gradsko vijeće neće se održati ni ove godine

Objavljeno

na

Više od osam milijuna maraka namijenjenih ulaganju u infrastrukturu zarobljeno je na računima šest gradskih područja Mostara. Kako u Mostaru prije dvije godine nisu održani lokalni izbori, grad je već dvije godine bez zakonodavne vlasti. Sada je postalo izvjesno da se izbori za mostarsko gradsko vijeće neće održati ni ove godine. To znači da ni u ovoj ni u sljedećoj godini Mostar ne može očekivati značajnija ulaganja u razvoj, primjerice, cesta, kanalizacije ili vodovoda.

grad mostar sjednica

Ništa do listopada

Nepostojanjem gradskog vijeća onemogućen je svaki razvoj i ulaganje u grad. Danas su blokirana višemilijunska sredstva na računima gradskih područja, rekao je za Oslobođenje Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

O trošenju spomenutih milijuna odlučuju po tri vijećnika koja se biraju iz svakog od šest gradskih područja Mostara. Riječ je upravo o vijećnicima čiji je izbor Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i diskriminatorskim. Svi relevantni politički dužnosnici u zemlji već su se pomirili s činjenicom da u Mostaru ni ove godine neće biti izbora i to zbog nemogućnosti postizanja dogovora političkih stranaka o izjednačavanju vrijednosti glasova svakog Mostarca bez obzira u kojem dijelu grada stanovao.

Tako su Mostarci primorani živjeti u gradu u kojem je sva vlast koncentrirana u rukama gradonačelnika i činovnika iz Gradske uprave. Gradskog vijeća nema od studenog 2012. godine.

Vijeće je, podsjećamo, raspušteno na dan objave službenih rezultata posljednjih lokalnih izbora, koji u Mostaru nisu provedeni, jer je Ustavni sud poništio dijelove Izbornoga zakona BiH koji se odnose na izbor dijela vijećnika u mostarsko gradsko vijeće. Riječ je o vijećnicima koji su se do sada birali iz šest gradskih područja (nekadašnjih općina), koja su ujedno izborne jedinice.

Svaka od tih jedinica je davala po tri vijećnika, iako imaju drastično različit broj stanovnika. Ustavni je sud takav nesrazmjer proglasio neustavnim. Stoga danas Mostar nema zakonodavnu vlast, te ne postoji tijelo koje bi donijelo odluku o utrošku novca namijenjenog razvoju infrastrukture.

O trošenju novca s računa gradskih područja odlučuju vijećnici izabrani s tih područja. Budući da tih vijećnika nema već dvije godine, sredstva su blokirana. To znači da apsolutno nikakvih ulaganja u infrastrukturu neće biti, osim naravno onoga što se ”sasvim legalno i po zakonu” ustupi građevinskim lobijima na korištenje, ironičan je Raguž.

U međuvremenu, za kolaps procesa izmjene izbornih pravila za Mostar krivima su proglašeni SDA i HDZBiH, iako odgovornost snose sve stranke koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu BiH, kao i činovnici OHR-a koji su vodili proces pregovora o izmjeni izbornih pravila.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, više je puta kroz posljednjih nekoliko tjedana kazao kako će se pitanje Mostara rješavati nakon izbora.

Desila se bolest Sulejmana Tihića. Da Tihić nije iz zdravstvenih razloga otišao iz politike, vjerujte da bismo mi imali Mostar završen do kraja prošle godine, rekao je Čović nedavno za mostarske medije.

Čovićev HDZ se zalaže da Mostar bude uređen po principu jedan čovjek – jedan glas, argumentirajući da cijeli grad treba biti jedna izborna jedinica, jednako kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u zemlji. S druge strane, SDA traži podjelu grada na nacionalno dominantne općine, tvrdeći kako bi u suprotnom Bošnjaci Mostara bili diskriminirani jer u gradu na Neretvi stanuje nešto više Hrvata. Taj je scenarij prihvatljiv i HDZ-u, no oni taj princip žele uvesti i u druge sredine u BiH, primjerice Travnik.

 Ništa službeno

– Mostar više neće biti iznimka. U to budite uvjereni, kazao je nedavno Čović.

Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA, pak, govoreći o Mostaru, izjavio je kako grad na Neretvi mora živjeti.

– Intenzivno moramo tražiti rješenja. Moramo naći način da ovaj grad više ne bude u blokadi, rekao je Izetbegović.

Raguž, pak, naglašava kako ni HDZ ni SDA nemaju službene prijedloge za Mostar. Postoje, veli, samo izjave po medijima.

– HDZ tvrdi kako Mostar mora biti kao i svaka druga jedinica lokalne samouprave, ali nigdje ne spominju kako do toga doći. Imajući u vidu od OHR-a nametnute restrikcije, poput indirektnog izbora gradonačelnika, minimalnih i maksimalnih kvota i mehanizma obrane vitalnog nacionalnog interesa, što Ustavni sud nije ukinuo, znanstvena fantastika je govoriti o Mostaru kao nečem normalnom. SDA ne zna što želi, ali zna što ne želi. SDA ne prihvaća bilo kakav prijedlog, bilo kojeg hrvatskog političkog predstavnika, rekao je Raguž.  Oslobođenje.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Željko Glasnović: Vodi se specijalni rat protiv Hrvata izvan domovine (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Prije rasprave u Hrvatskom saboru o prijedlogu novog zakona o reviziji pet je zastupnika zatražilo stanku.

Razlog su diskriminacija u javnom prostoru, situacija u Agrokoru, položaj liječnika, požari i zastupničke zakonske inicijative.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović u ime Kluba Nezavisni za Hrvatsku govorio je o porasti diskriminacije u Hrvatskoj, o čemu nitko ne govori. Riječ je o porastu mržnje Hrvata i specijalnom ratu prema Hrvatima izvan domovine i Hrvatima u BiH. Sve to, po njemu, ima veze s devedesetima i postotkom srpskih kadrova u vojsci, MUP-u i sindikatima. S tim je povezao i “pokušaj” ukidanja saborskih mandata dijaspore. Danas je stvorena druga generacija iseljenika, a oni stari nisu poželjni, kazao je Glasnović. Posebno se osvrnuo na status pripadnika HVO-a.

General Glasnović prosvjednicima na Markovom trgu: UDBA vam vodi državu (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tko to ‘pakira’ Andreju Plenkoviću!?

Objavljeno

na

Objavio

Mali Ivica bio je predmet napada u cijelom razredu sve dok se jednog dana nije pojavio sa svojim velikim starijim bratom. Do tada su svi iz razreda udarali malom Ivici čvoke, pa i učiteljica ali od kada se pojavio stariji brat, malog Ivicu nitko ne dira, a sada stariji brat udara čvoke njegovoj učiteljici.

Kolika je sličnost između Hrvatske i njenog položaja u EU i ove priče – velika, podudara se u ‘svim segmentima’.

Hrvatska, isto kao i mali Ivica, treba starijeg brata, a stariji brat u ovoj priči je Uncle Sam. Taj stariji brat, spriječiti će ponižavanje i ucijene Hrvatske od pojedenih interesno povezanih zemalja iz EU, ali i njoj najbližeg susjedstva, a sama učiteljica u liku Angele Merkel, podviti će rep u strahu da i ona ne dobije radi Hrvatske čvoke od njenog starijeg brata. Svjesna je Angela da Ivičin stariji brat ne ovisi o njoj već ona o njemu. Svjesna je da njena Njemačka sa SAD ima veliki suficit u trgovinskoj razmjeni sa SAD, daleko veći nego što ima s Rusijom da bi se tek tako mogla upetljati u geopolitičku igru pokera, a poker je ipak igra koju daleko bolje igraju Amerikanci.

Sad dolazimo do pitanja – Gdje je tu Hrvatska i koliko su sva ta događanja povezana sa Hrvatskom i koju igru igraju pojedine strukturu u Hrvatskoj.  Izbrišimo iz mainstream medija sve priče o pločama, referendumima , sve to služi u svrhu skrivanja istine o stvarima koji su puno bitniji za Hrvatsku i njenu opstojnost.

Problemi za Hrvatsku, kreću od onog trenutka kada je Rusija odlučila da svoje interesne pipke pruži i prema Hrvatskoj, a taj trenutak ili bolje rečeno način, pronašli su u Agrokoru i njegovim financijskim problemima. Ulazak Sberbanke u Agrokor, odnosno njihova odluka da kreditira posrnuli koncern nema nikakve veze s bankarskim interesima, u pitanju su geopolitički interesi.

Jesu li Rusi u toj priči imali i saveznika u Hrvatskoj ali i u EU – naravno da jesu. Posebna priča je miniranje inicijative Tri mora, ne to ne minira vlada i premijer Plenković, to miniraju oni koji formalno nisu na vlasti ali jesu uz vlast, kao krpelj, priljepak koji skriven u mekom tkivu vlasti hrani svoje privatne interese zanemarujući nacionalne.

Nova američka administracija vratila se, ako ništa drugo pokušava se vratiti svojim geopolitičkim interesima u Europi. Hrvatska je u toj podjeli interesnih zona na ključnom mjestu i Uncle Sam tu neće ništa prepustiti slučaju. Inicijativa Tri mora nije opasnost za Europu, ona je opasnost za Njemačku i Rusiju odnosno njihove interese, a pojedini hrvatski krpelji uplašeni za svoje privatne interese, rade sve da prvo sebe namire no i za njih ima protumjera, zubar da ih kao bolesni zub izvadi i baci ali u drugačijem kontekstu u odnosu na izjavu Ante Đapića.

Ovih dana potpisan je desetogodišnji ugovor o isporuci plina za hrvatsko tržište između Gasproma i PPD. Na izgled ništa čudno niti neuobičajeno, vijest za naslovnice svih medija, top vijest, osiguranje energetske sigurnosti- no jeli baš tako ? Tko se to gura u energetsku politiku, tko su ti koji to rade u tajnosti? U medijima se ova vijest marginalizira.

Tko bira timing da se to odradi i objavi. U vrijeme objave te vijesti, premijer Plenković leti u NY, leti vjerojatno bez saznanja o njoj. Ta vijest za Velikog brata nije novost, oni za nju znaju i čekaju našeg premijera da im objasni neke stvari, nadam se bez klečanja na kukuruzu. Zašto se neke stvari užurbano rade prije dolaska novog američkog veleposlanika, ne radi to vlada, to rade krpelji skriveni ispod pazuha nekoga iz vladajućih struktura. Tko to pakira Andreju Plenkoviću.

Ako je netko mislio da se dolaskom novog veleposlanika SAD, Roberta Kohorsta neće ništa promijeniti u odnosu na dosadašnju veleposlanicu- grdno se vara. Robert Kohorst ne dolazi da roštilja i zabavlja se s nevladinim udrugama, tračati Hrvatsku i pisati neobjektivna izvješća, on dolazi raditi u interesu SAD ali i Hrvatske. Robert Kohorst dolazi da bude Veliki brat koji će odmah zatražiti od mlađeg brata da ga odvede na Krk, otok Krk- jesam li dobro napisao, da vidi kako napreduju radovi na izgradnji LNG terminala. Kod Amerikanaca ne postoji uzrečica – Obećanje ludom radovanje.

Ante Rašić

facebook komentari

Nastavi čitati