Pratite nas

Vijesti

Izborni sustav je okupiran i potrebit akcije oslobođenja

Objavljeno

na

U nas čovjek mora postati svjetskim prvakom ne bi li uopće mogao doći u medije glavne struje i vjerodostojno ukazati na truli sustav. Do jučer gotovo anonimni gimnastičar, student Tin Srbić od kojega je popularniji jugoslavenski projekt zvan Severina, postao je svjetskim prvakom na preči uzdajući se u svoje snage i pomoć Božju.

Uspjeh je to u rangu najvećih dosadašnjih športskih pobjeda Ivaniševića, Hrgovića, Ivice i Janice, braće Sinković, Sandre Perković, Blanke Vlašić i Sare Kolak… Da momak nije iz prkosne i talentima bogate Dubrave, vjerojatno za njega nikad ne bismo čuli. Utopio bi se u hrvatskoj kaljuži pod nadzorom sustava, kao i mnogi dosad.

Tek sad, kad imamo svjetskoga prvaka, vidimo kakva je gimnastička infrastruktura u Zagrebu. Nikakva. Hrvatski sokol Tin Srbić trenira u dvorani staroj stoljeće i pol u uvjetima prispodobivim 19. stoljeću. Tin je na Svjetskom prvenstvu bio i za takav Sokolski dom spreman, kak sam veli „na sve ili ništa“. U sustavu nedostaje dvorana, nema sprava, ali ima športskih funkcionara i športskih saveza koliko hoćeš, sustav postoji, guta i nekakve novčiće, ali je nefukcionalan. Čini se da je u postojećemu političkome režimu zadaća naših sustava onemogućiti otkrivanje talenata, a one koji se unatoč svemu istaknu, srezati ih prije negoli previsoko polete, ili, ako je moguće prodati ih u roblje. I promovirati prosječnost i hrvatski minimalizam. Tin Srbić je, međutim, svjetska senzacija, poput Hrvatske, kad je, unatoč svemu, ušla u zajednicu slobodnih država. Stoga ga više nije moguće zaobići. S druge strane, ne možemo svi postati svjetskim prvacima kako bismo ukazali na šuplji sustav, pokvareni režim i nepravedni poredak, koji se temelji i obnavlja uz pomoć izbornoga sustava.

Sustavi u službi zatiranja i prosječnosti

Hrvatska nogometna reprezentacija prebogata talentiranim i dokazanim igračima bori se ne bi li preskočila prvi prag kvalifikacija. Kad igra doma, kao da ima drvene noge, a po snazi talenata u rangu su onoga naraštaja koji je 1998. osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu. I tako je još od onoga trenutka kad im je sustav na travnjaku u Splitu servirao kukasti križ, i Joa Šimunića osudio zbog navijačkoga pokliča „za dom“. Bolje igraju na gostujućim terenima. Doma igračima ne ide, jer znaju da se protiv sustava podmetanja ne mogu boriti na travnjaku. Kao i Tin na preči u dvorani. Kao i hrvatski branitelji u miru. Prava borba za temeljnu infrastrukturu na kojoj počiva državna zajednica odvija se negdje drugdje. Mjesta odlučivanja, međutim, u postojećem su poretku nedodirljiva, poput naredbodavca i crtača kukastoga križa.

A može sve biti bolje. Kad su Šurbek i Stipančić harali stolnoteniskim svijetom i bili jedini Europljani za europski dom spremni suprotstaviti se superiornim Kinezima, bio sam klinac taman pred sakramentom Prve pričesti. Poslije svjetskoga prvenstva u Kalkuti (1975., u paru osvojili su drugo mjesto!) nije u Dubravi bilo nijednoga klinca koji nije želi postati Šurbek ili Stipančić. Kupio sam u Nami „drvenjaka“ i otišao u dvoranu (Cerska 1, trener Zlatko Novaković). Usput Stari mi je doma napravio stol za stolni tenis, bila je to atrakcija za cijeli kvart, pa mu se ovim tekstom javno, makar s osjetnim zakašnjenjem zahvaljujem… Za godinu dana treninga na otvorenom prvenstvu Dubrave osvojio sam sedmo mjesto. I kad se rasadnik stolnoteniskih talenata u Dubravi razvio, sustav je rekao – stop!

Klub je ukinut odlukom drugova funkcionara uz obrazloženje da dvorana postaje disko klub, nema mjesta za stolove, mrežice, loptice i ono najvažnije – talente. Istodobno, Beograd je gradio dvorane ko lud, ali talent, rad i rezultate Šurbeka i Stipančića nikad nisu dosegnuli. Bio je to klasični stolnoteniski genocid, stradali su muški i ženski pionirski, omladinski i seniorski sastavi Dubrave zajedno s više desetaka limača. Plesati (po tuđim notama) nisam htio, sve do danas! Što je bilo kasnije, nije sad važno, no, nakratko sam završio u Vjesniku, europskom prvaku, trenirajući na drugom kraju Zagreba zajedno sa svojim uzorima Šurbekom i Stipančićem. Dubrava se od toga genocida u stolnoteniskom pogledu nikad nije oporavila! Hoću reći, malo je potrebno da se snovi pretvore u stvarnost. I da potezom pera sustav i najbolja rješenja može usrati. I da je sustav u nas ostao nepromijenjen od 1975. I da ga treba mijenjati iz korijena.

Od Crvenkape do Tina s okupiranim izbornim sustavom

Dvadeset godina kasnije (1995.) dogodila se Oluja i nadali smo se promjeni nefukcionalnih sustava. No, da bi do nje došlo morao je Željko Manjkas Crvenkapa, mladić iz Dubrave star koliko i Tin danas, otići braniti Vukovar od jugokomunističke i velikosrpske agresije. Otišao je pod hosovim geslom „za dom spremni“ i poginuo s njim na odori i s crvenom vojničkom kapom na glavi. Svojom pogibijom za dom Crvenkapa je zapravo, među ostalim junaštvima, spremno deustašizirao stari hrvatski pozdrav. Kao što je veliki Franjo deustašizirao kunu za koju su mali razgraditelji raspoređeni u sustave spremni prodati oca i mater, osobito ako im curi iz državne pipe.

Sustav uspostavljen na Crvenkapinoj krvi i hranjen deustašiziranom kunom te okrijepljen izostankom lustracije i osokoljen abolicijom četnika, pritisnut odozdo (Dubrava je prema broju stanovnika, naime, grad veći od Zadra!), odlučio je u Dubravi Crvenkapi podići spomenik, ali bez „za dom spremni“. To je isto kao kad bi država Pupovcu za opskurne Novosti isplate izdašnih iznosa isplaćivala u jugoslavenskim dinarima – što bi svaki domoljub odmah potpisao. Sustav je, dakle, još jugokomunistički i velikosrpski indoktriniran i ne priznaje Domovinski rat kao temelj hrvatske države. Kad bi ga uistinu priznao kao temelj, bista Ive Lole Ribara ne bi bila postavljena u Zagrebu godine 2017., a bista Željka Manjkasa Crvenkape već bi bila ne samo u Dubravi nego i u udžbenicima.

Kako bi jugokomunistička i velikosrpska manjina u Hrvatskoj mogla opstati i djelovati, umjesto poraženih im – Partije, Udbe i JNA – potreban joj je izborni sustav prilagođen njihovu razmnožavanju i antifašizam kao kohezivna zamjena za propalu komunističku ideologiju. I tak, Hrvati misle kako „imamo Hrvatsku“, dok uljezi znaju da je Hrvatska njihov plijen sve dok imaju izborni sustav u svojim rukama. Vrijeme je da hrvatski narod oslobodi od okupacije i nametnuti, nakaradni i nepravedni izborni sustav.

Okupacija izbornoga sustava dogodila se prema jugokomunističkoj totalitarnoj strategiji borbe protiv „hrvatskoga nacionalizma“ i velikosrpskoj taktici I. Garašanina „kamen po kamen“. Nijedan sustav u državi ne će profunkcionirati u smjeru općega dobra sve dok narod ne promijeni postojeći izborni sustav. To je danas jasno svakome mislećem Hrvatu. Hrvatice su to, međutim, shvatile prije Hrvata. Dokaz je Željka Markić i njezin prethodni referendum, nasuprot, recimo, Šeksa ili Đapića.

Sustav podupire podobnike, podobnici podupiru sustav

Režim, međutim, ipak funkcionira, kad se odluči za podobnoga favorita za čije interese je prethodno očistio palubu. Nitko još nije izračunao s koliko je državnih poticaja i usvojenih zakona s pripadajućim rupama podupirao Agrokor Ivice Todorića u razdoblju od Crvenkape do Tina. No, i laiku je jasno kako je riječ o enormnim iznosima i ustupcima. Riječ je o dvosmjernom izvoru financiranja. Državni novci odu Agrokoru, agrokorizirani novci vrate se politinteresnim družbama raspoređenim po mjestima važnim za funkcioniranje sustava. Riječ je o dogovornoj ekonomiji usavršenoj i prilagođenoj „tranziciji“. Posljedice znamo, Todorić nije postao svjetskim prvakom, niti će mu itko podizati spomen ploče. Ali, bi on mogao podići spomenik izbornome sustavu! Ta, ima 14 milijarda razloga.

Od cijeloga toga vrtoglavoga iznosa upumpavanoga u moderni kolhoz-sovhoz, ne znam koliko se prelilo u, primjerice, kulturu i šport, ali znam da nije bogznakaj. Zašto baš u kulturu i šport? Zato što smo na kulturi i športskim uspjesima opstali! Zato što su to sektori u kojima se zrcali duša naroda i njegovi dosezi mjerljivi u svjetskim relacijama. Kad kulturnom čovjeku iz svijeta kažete – Marulić i Šurbek, odmah zna da je riječ o hrvatskome narodu. Ili,– Stepinac i Modrić. No, kad im spomenete Ivu Lolu Ribara i Tita, za prvoga nikad nisu čuli, a za drugoga znaju kako je riječ o jugoslavenskome diktatoru i zločincu.

Hrvatska je jedna nedjeljiva izborna jedinica, ili je nema

U zaključku bi se moglo spomenuti kako Crvenkapi i Tinu, dečkima za sve ili ništa spremnima, uzor sigurno nije bio I. L. Ribar, kao recimo zagrebačkom gradonačelniku Bandiću, stručnjaku za područje „ništa me ne smije iznenaditi“. Taj Titov sekretar Saveza komunističke omladine Jugoslavije neka počiva u miru i u muzeju. Mjesto javnosti ima samo u okolnostima Socijalističke republike Hrvatske. Bista po bista mogli bismo se nazbilj pronači u njoj.

Hrvatska stvarnost, međutim, počiva na Crvenkapinoj žrtvi i Tinovim leđima, osoba koje su se pouzdale u vlastite snage i pomoć Božju i na taj način ostvarile svoje snove. Da bi njihove vrjednote iz mraka aktualnoga tranzicijskoga sustava došle do punine izražaja moramo od deset izbornih jedinca, skrojenih prema načelu – podijeli pa vladaj, napraviti jednu u kojoj će svaki glas svih hrvatskih državljana s pravom glasa imati istu vrijednost. S promijenjenim izbornim sustavom mogli bismo napokon izaći iz „tranzicije“ komunista u kapitaliste i posljedičnih odnosa. S deset izbornih jedinica, izdvojenim izvandomovinstvom i povlaštenim manjinama, Hrvatska je zapravo skrojena kako bi nestala u magli povijesnih bespuća.

Sada glas I. L. Ribara vrijedi više ili jednako od Crvenkapinoga i Tinova. To je pak demokratski, ljudski, civilizacijski, europski, svjetski i hrvatski nepodnošljivo, kao što se može vidjeti iz katastrofalnih posljedica s kojima smo kao država i nacija suočeni. Štel sam reći da sam glede izbornoga zakonodavstva za referendum spreman. Ali, ne za bilo kakav. Kompromisi me ne zanimaju, minimalizam još manje, a zamke najavljenom referendumu već se naziru. No, o tome drugi put.

Nenad Piskač/HKV

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Građanska inicijativa Ivo Pilar se oglasila priopćenjem koje prenosimo:

HRT, nakon zahtjeva građanske inicijative “Ivo Pilar” i 10 udruga iz Domovinskog rata  otkazao suradnju Anđelu Jurkasu.

U kratkom priopćenju HRTa , bode u oči što vodstvu HRT-a ni danima nakon medijskih napisa o Jurkasovom pljuvanju po hrvatskoj državi, dragovoljcima i braniteljima, te nizu drugih vulgarnih javnih istupa, nije bilo sporno da isti za javnu televiziju HRT radi emisiju za djecu i mlade.

Tek kada je Građanska inicijativa “Ivo Pilar” zajedno s 10 najistaknutijih udruga iz obrambenog Domovinskog rata uputila zahtjev za otkazivanjem suradnje A. Jurkasu, ali i upozoravanjem na ignoriranje od strane HRT-a na njegove neprihvatljive javne istupe, HRT je konačno reagirao.

Iz svega proizlazi kako HRT-ovom vodstvu, ni ravnateljima ni urednicima, nije sporno da osoba koja vulgarno i grubo vrijeđa Ustavom zaštićene vrijednosti, a koje bi upravo HRT trebao štititi i promovirati, radi za HRT – štoviše, za program javne televizije namijenjen djeci i mladima, jer nisu reagirali saznavši za sve ove sablazne informacije, već su reagirali tek kada je zahtjev uputila snažna grupacija 10 najistaknutijih udruga iz obrambenog Domovinskog rata, uz Građansku inicijativu “Ivo Pilar”.

Evo što su priopćili s HRT-a:  – “Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike.”

Platforma Građanske inicijative”Ivo Pilar” i 10 udruga proisteklih iz domovinskog rata pozdravlja poštivanje zakonitosti kroz raskid ugovora o suradnji s Jurkasom, ali traži i pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti urednika i ravnatelja HRT-a zbog angažiranja Anđela Jurkasa, koji je javno grubo vrijeđao hrvatsku državu, dragovoljce i branitelje.

Građanska inicijativa

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Sebastian Kurz pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji

Objavljeno

na

Objavio

U Austriji su održani prijevremeni parlamentarni izbori. Izlazne ankete govore da je najveći postotak glasova pripao konzervativnoj, Narodnoj stranci kojoj je na čelu Sebastian Kurz.

Sebastian Kurz lider i kancelarski kandidat Austrijske narodne stranke pobjednik je prijevremenih parlamentarnih izbora u Austriji i to sa 31,5 posto glasova birača.

 

Predsjednik SPÖ-a i kancelar Christian Kern će prema sadašnjim rezultatima kancelarsku poziciju morati prepustiti predsjedniku ÖVP-a i aktualnom ministru vanjskih poslova Sebastianu Kurzu.

Prema sadašnjim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daje povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije.

Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7% prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7% glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3% te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3%.

Već sada se zna da je Sebastian Kurz najmlađi politički lider na svijetu. – Oduševljen sam rezultatima ovih izbora, a Austrijancima obećavam da ću u našu zemlju uvesti novu političku kulturu koja se zasniva na zajedništvu, kazao je sinoć Kurz.

On je stranku preuzeo u svibnju ove godine i povukao čitav niz poteza koji su stranku, čiji je rejting bio daleko ispod socijaldemokrata i slobodnjaka, uspjeli izdići na sam vrh. Njegov predizborni moto bio je “Austrijanci na prvome mjestu”, a u stranku je uspio privući mlade kandidate koji se nikada prije nisu bavili politikom.  Kurzu je uspjelo ono što mnogim političarima u sličnim situacijama teško uspijeva – uspio se odvojiti od dosadašnje koalicijske vlade sa socijaldemokratima i prikazati kao potpuno nova ličnost na političkoj sceni, sve to usprkos činjenici da je u toj istoj vladi bio ministar vanjskih poslova.  Antimigrantska kampanja  To u velikoj mjeri može zahvaliti tome što je procijenio da austrijska javnost cijeni činjenicu da je upravo on jedan od najzaslužnijih političara za zatvaranje tzv. balkanske migrantske rute. Tijekom kampanje obećavao je dosta žestoku antimigrantsku politiku i smanjenje prava i povlastica koje koriste migranti koji se već nalaze u Austriji. Uz to je obećao i smanjivanje poreza, a upravo tim obećanjima ušao je u prostor izrazito desne Slobodarske stranke i zasigurno joj oduzeo dio biračkih glasova.

facebook komentari

Nastavi čitati