Pratite nas

BiH

Izetbegović: Dodik zbog „nije bilo genocida“ i „nema Bosne“ ne može u vlast na razini BiH

Objavljeno

na

Izaslanstva HDZ BiH i SDA na sastanaku u Mostaru postigli su suglasnost da SDA, DF i HDZ BiH formiraju vlasti na županijskoj i federalnoj razini, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Istakli su kako nema dvojbe o tome iz koje stranke teba biti mandatar za sastav Vijeća ministara i Vlade F BiH, a iz koje predsjednik F BiH.

Protokol o formiranju vlasti između SDA i DF s jedne i HDZ BiH s druge strane, prema riječima Dragana Čovića, ove tri stranke trebale bi potpisati u utorak ili srijedu.

Vodstvo HDZ BiH i SDA nije, međutim, postiglo dogovor o stranačkoj strukturi vlasti na državnoj razini.- Nsmo se htijeli opterećivati državnom razinom, kazao je Čović, dok je Izetbegović rekao kako o tome nisu ni razgovarali.

– Prema onome kako ja vidim stvari i kakve su reakcije predsjednika HDZ-a BiH, ne mislim da će to biti problem – kazao je Izetbegović, dodavši kako je atmosfera na današnjem sastanku bila “iznenađujuće dobra” te da su obje strane pokazale “elastičnost i spremnost na suradnju”

Obojica su se složila da i HDZ BiH i SDA trebaju biti dio vlasti na državnoj razini

HDZ BiH,  od ranije zastupa stav da legitmni predstavnici naroda trebaju formiraju vlast na svim razinama pa tako i na državnoj razini, te da partner sa srpske strane bude onaj tko formira vlast u tom entitetu.

Čović je ponovio stav HDZ BiH da je za stabilnost BiH važno da vlast na svim razinama bude sastavljena od istih stranaka.

– Ja bih stvarno želio imati stabilnu vlast na svim razinama. Kako će to završiti vidjet ćemo vrlo skoro. HDZ BiH ima ogromnu odgovornost kao i SDA. Mi smo apsolutni pobjednici na ovim izborima i to od nas traži da formiramo vlast i mijenjamo stvari na bolje u BiH – kazao je Čović.

Upitan ima li izgleda da ponovo razgovara s Dodikom ili je njegov stav zakovan da SNSD ne može biti dio vlasti na državnoj razini, Bakir Izetbegović je odgovorio kako smo „mi ptpisali sporazum sa Savezom za promijene“ i da je gospodin Dodik zakovao stav, sljedečim izjavama, a potom iz bilježnice počeo čitati Dodikove izjave: „nema Bosne“, „Bosna je propala država“,” “Karadžić i Mladić su heroji”, “Izetbegović, odnosno ja, nisam dobrodošao u RS”„ “nije bilo genocida u Srebrenici“,…( ), što je Čović u šali prokomentirao „imaš ti toga podosta zapisano“.

Izetbegović i Čović danas su se dotaknuli i Mostara. Potpredsjednika SDA je kazao da nisu ulazili u detalje, no obje strane su kazale kako će ispoštovati sve odluke Ustavnog suda koje se odnose na Mostar.

– Međutim, postoji Washingtonski sporazum, postoji Daytonski sporazum, zaštitni mehanizmi, postoji i dobra volja… Mostar će biti jedan grad, a u njemu će biti svi zaštitni mehanizmi koji će jamčitii svu ravnopravnost naroda i građana u njemu – istaknuo je Izetbegović.

Čović je najavio kako će se odmah po uspostavljanju vlasti formirati i posebna radna skupina koja će biti zadužena za pitanje Mostara i izmjene izbornog zakona kako bi se u gradu na Neretvu mogli održati lokalni izbori.

U izaslanstvu SDA uz Bakira Izetbegovića bili su Adil Osmanović,  Asmi Sarajlić, Šefik Džaferović i Halid Genjac, dok su u izaslanstvu HDZ BiH bili, uz Dragana Čovića njegov zamjenik Nikola Lovrinović, dopredsjednici Marinko Čavara i Borjana Krišto, te predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

hms.ba

>>Izetbegović: Hrvatima ne damo poseban entitet, izbornu jedinicu i TV (video)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati