Pratite nas

Gluposti

Izetbegović: “Nismo mislili da će mudžahedini raditi zločine”

Objavljeno

na

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH odgovorio je u ekskluzivnom intervjuu za N1 na izjave koje je u današnjem izdanju Globusa izrekao saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman. Intervju prenosimo bez uredničkih intervencija. Pogledajte koliko je samo laži izrekao Bakir Izetbegović:

Tuđman je uzroke današnjeg terorizma na tlu Europe pronašao u Bosni i Hercegovini tijekom 90-tih godina.

”Ovo što se sada događa po Europi, to se događalo u BiH devedesetih godina. Bio je to začetak današnjeg islamskog terorizma. Počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsijecanja glave. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv ‘muslimanske’ imale su arapske oznake, išli su u bitke s pokličem Allah-u-ekber. Činjenica je da su od ranih 90-ih, i prije nego što je izbio rat, u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Alije Izetbegovića”, rekao u velikome intervjuu Globusu prof. dr. Miroslav Tuđman.

Izetbegović je na ovakve tvrdnje pokušao odgovoriti konstatacijom kako Tuđman skreće pažnju s tema ‘koje mu ne odgovaraju”

”Jedno je pitanje koncentracijskog logora Jasenovac koji je bio jedini takav logor kojeg nisu držali Nijemci. Druga je priča njegova uloga u stvaranju Herceg Bosne. Očekujemo presude u Haagu za udruženi zločinački pothvat. Tu će biti spomenut i Franjo Tuđman, a tu ima prstiju i Tuđman mlađi jer je bio šef obavještajne službe u to vrijeme tako da mislim da skreće pažnju s tema koje ne odgovaraju njemu i Hrvatskoj”, kazao je.

Ozbiljna je to izjava gdje proziva i vašeg oca Aliju Izetbegovića….

Naravno da je bilo zločina na svim stranama. Zločini mudžahedina su bili individualni i za njih su odgovarali, a ako nisu još mogu odgovarati. U Sarajevu je komandat jedinice zadržan u našem centru s namjerom da ga se istjera iz BiH. Da je bilo dokaza o njegovom sudjelovanju u mudžahedinima on bi odgovarao pred sudom. Bilo je zločina na svim stranama, ali zločini mudžahedina se ne mogu usporediti s udruženim zločinačkim pothvatom kojeg je faktički predvodio Franjo Tuđman. Cilj je to da se skrene pažnja s problema. Zašto oni počinju te teme kada će u tim analizama izvući deblji kraj? Radi se o udruženom zločinačkom pothvatu koji je dokumentiran u kojem ima i hrvatskih postrojbi. Tu će biti u Haagu dokazana zloga svakoga i Tuđmana i Šuška. Zašto počinju te teme kad oštećena strana, BiH, ne inzistira na tome?

Činjenica jest da su mudžahedini bili u BiH. Je li raščišćeno tko je iza njih stajao?

Tuđman kaže da ih je doveo Alija, ali je upravo obratno. On je dao niz izjava javnih da BiH nisu potrebni strani borci. Zamolio je da se zaustavi dolazak ljudi iz arapskih zemalja. Kazao je da imamo dovoljno ljudi, ali ne i dovoljno oružja. Prizvale su ih kolone izbjeglica, silovane žene – sve te scene koje su na CNN-u gledali. Svi su prešli preko teritorija Hrvatske i teritorija Herceg Bosne kad je Miroslav Tuđman bio šef obavještajne službe. Zašto se nismo odrekli usluga mudžahedina? Kad ste napadnuti od komšije i susjeda i imate embargo na oružje nećete nikome reći da nije dobrodošao s puškom na vašoj strani. Nismo mislili da će raditi zločine. Mislili smo da će jako dobro paziti kako ratuju i da neće načiniti zločine.

Dobro, ali to nije opravdanje…

Naravno da nije. Ti se zločini daju pobrojati na prste (sic.). Bili su “sistematski sankcionirani. “

Je li vaš otac imao kontrolu nad njima?

Iz početka nije bilo nikakve kontrole, bili smo razbijeni u enklave. Oni su kasnije bili iz raštrkanih jedinica svi postrojeni u jednu tako da je tu bilo nešto više kontrole, ali u tom ratu se njihovi zločini daju pobrojati na prste jedne rue za razliku od drugih strana.

Jesu li bili pod rukom Alije Izetbegovića, je li on upravljao njima?

Nije. Alija Izetbegović nije bio zapovjednik i nije znao detalje u organizaciji osim zapovjedništva u smislu predsjedavajućeg Predsjedništva. Oni nisu bili istjerani iz BiH, ali Alija nije bio sretan što su bili prisutni.

Tuđman kaže da je današnji terorizam tada počeo u BiH. Koliko to oslikava politiku službenog Zagreba? Predsjednica Grabar Kitarović isto o BiH priča u kontekstu terorizma…

Na valu islamofobije se dobiva jedna, spram BiH, agresivna politika Zagreba tako da se pokušava od malih problema napraviti velike, a velike koji su došli 1992. od strane RH se pokušava minimizirati. Zločini mudžahedina su barem trostruko manji od onih koje je napravila Herceg Bosna. Nije isto imati dvije fleke na obrazu i imati dvije tisuće fleka.

Politika je dvosmislena – s jedne strane tu je pružena ruka u integracijskim procesima, a s druge se pokušava napraviti pritisak na bh. politku da bude u defenzivi. Pokušava se predstaviti agresija koja je napravljena od hrvatske strane da se to relativizira i umanji i napravi pritisak na bh. stranu. Da se bh. društvo segregira i da nije jedinstveno nego da je to društvo triju naroda u smislu podjele vlasti.

A sada pogledajte interaktivnu mapu zločina nad Hrvatima koje su na području Hercegovine i srednje Bosne izvršili pripadnici Armije BiH:

Miljenko Klarić izradio interaktivnu mapu zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

Pernar objavio: Dragi prijatelji, dobio sam 2 mjeseca zatvora…

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Ivan Pernar iznenadio je svoje pratitelje objavom da je osuđen.

Poznati član Živog zida redovito je aktivan na društvenim mrežama i često na razne načine privuče pozornost.

Sinoć je, pak, u sitnim satima imao iznenađujuću objavu. Pernar je obznanio da je osuđen na 2 mjeseca zatvora uvjetno na godinu dana! U kratkoj poruci na svom Facebook profilu odmah je istaknuo da je proglašen krivim bez da je imao priliku iznijeti svoju obranu.  Ipak, nije objasnio detalje niti otkrio zbog kojeg slučaja je osuđen. Najavio je to objasniti sljedeći tjedan

facebook komentari

Nastavi čitati