Pratite nas

IZETBEGOVIĆ U LONDONU Cijela Bosna je mezaristan nevino pobijenih muslimana

Objavljeno

na

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je danas predavanje o temi ” Borba za slobodu , dostojanstvo i demokraciju u islamskom svijetu – Iskustva bosanskih muslimana ” u Centru za islamske studije Sveučilišta u Oxfordu . Izlaganje je počeo podsjećanjem na misao svoga oca , prvog predsjednika Predsjedništva RBiH , Alije Izetbegovića , od prije 44 godine .

” Čitav muslimanski svijet se nalazi u stanju vrijenja i promjena . Ma kako bude izgledao ovaj svijet pošto ove promjene naprave prvi uzlazni krug , jedno je sigurno : to više neće biti svijet iz prve polovice ovog vijeka . Epoha pasivnosti i mirovanja prošla je zauvijek . Jer , jedan svijet od 700 milijuna ljudi , s ogromnim prirodnim resursima i na zemljopisnoj poziciji prvog reda , koji je nasljednik kolosalnih kulturnih i političkih tradicija i koji je nosilac žive islamske misije , ne može još dugo ostati u položaju najamnika . Ne postoji sila koja bi mogla spriječiti novu muslimansku generaciju da ne učini kraj tom nenormalnom stanju ” , citirao je , rekavši kako današnji svijet svjedoči društvenim lomovima , revolucijama , konfliktima i ratovima .

Bakir Izetbegović je kazao kako je riječ o dubokim društvenim i političkim promjenama koje su fermentirane desetljećima i koje su konačno krenule u smjeru stvaranja slobodnih društava i demokratskih struktura vlasti .

” Dobro obrazovana generacija muslimana , slobodnog mišljenja , napokon je počela slamati lance koji su tako dugo sprečavali napredak islamskog svijeta . Ta generacije muslimana traži slobodna društva umjesto zatvorenih , vladavinu prava umjesto vladavine jedne osobe , demokraciju umjesto diktature , pravdu i poštenje umjesto opresije i korupcije . Nikakva sila ne može spriječiti ove nove generacije osvojiti slobodu , preuzmu sudbinu u svoje ruke i sudjeluju u oblikovanju svijeta budućnosti . Uz sva posrtanja i padove , uz sve pogreške , zastranjivanja , otpore , krize i zastoje , ovo je nepovratan i nezaustavljiv proces ” , zaključio je član Predsjedništva BiH .

Rekavši kako je duh islama inkluzivan i priznaje sve što je dobro i napredno , Izetbegović je kazao kako taj duh ” ne ruši ” nego ” on gradi i nadograđuje ” .

” Ništa što svijet čini boljim , što oslobađa ljudsku kreativnost , ne može biti protiv islama . I ništa što je islamsko ne može biti protiv slobode , napretka i oslobađanja ljudskih potencijala . ”

Podsjetivši na ulogu muslimana u ne tako davnoj povijesti , doprinosu razvoju globalne , univerzalne kulture i civilizacije i unapređivanju znanja koja su zaticali u zemljama kojima su ovladavali , Izetbegović je kazao kako muslimani moraju uzeti aktivno učešće u vremenu koje je pred nama – vremenu munjevito brzih razmjena informacija i utjecaja .

” Muslimani moraju uzeti aktivno učešće u ovoj borbi i ostati otvoreni za dijalog . Ne smije ih zatrovati gorčina akumulirana kroz vijekove fizičke i duhovne dominacije Zapada . Ne smiju upasti u zamku radikalizma , u želju za osvetom i uništenjem , u opasne ideologije zatvaranja u sebe , ideologije radikalne ekskluzivnosti . Ne smiju strahovati od drugog i drugačijeg . Moraće tragati za formulom inkluzivnosti , za funkcionalnom kombinacijom izvorno islamskih vrijednosti i najboljih od onih vrijednosti koje smatramo zapadnim , modernim ” , kazao je Izetbegović tijekom predavanja u Centru za islamske studije Sveučilišta u Oxfordu .

Naveo je kako europski muslimani imaju posebnu ulogu u traganju za tom formulom prožimanja , inkluzije i integracije .

” Kada govorimo o islamu i muslimanima u Europi , neophodno je odmah demantirati skoro prihvaćeno shvaćanje da je Europa ‘ kršćanski kontinent ‘ i da je njena kultura judeo – kršćanska , a da je islam stranac u njoj . Naročito je bitno otkloniti opasnu zabludu o navodnom kulturološkom i civilizacijskom sukobu navodno progresivne kršćanske Europe , s jedne strane , i navodno retrogradne muslimansko – orijentalne prijetnje , s druge strane . Europa nije rodno mjesto ni jedne od velikih monoteističkih religija , pa ni kršćanstva ” , kazao je naglasivši kako sve tri velike monoteističke , abrahamske religije potječu s istog izvora , s istog , relativno uskog zemljopisnog područja i da , što je najvažnije nose gotovo identične poruke i zagovaraju identične bazične vrijednosti .

” Islam nije stranac u Europi , niti je stran njezinom duhu . Upravo obratno : onoga što danas nazivamo duhom Europe vjerovatno ne bi bilo bez sudjelovanja i doprinosa islama u formiranju identiteta Europe , doslovno u svim područjima društvenog života , od religije i filozofije , preko umjetnosti , politike , ekonomije i organizacije države , do prirodnih znanosti , zanatstva pa i kulinarstva ” , kazao je Izetbegović dodavši kako je islam u Europi intenzivno prisutan u zbroju od preko 1.300 godina , au mnoge dijelove Europe stigao je dva i više stoljeća prije kršćanstva .

U svom predavanju Izetbegović je podsjetio kako su ” bosanski muslimani , Bošnjaci , jedan od autohtonih europskih naroda koji je već pola milenija u islamu ” . Napomenuo je kako je to narod koji je u borbi za opstanak , slobodu i dignitet , na vlastitom mikroplanu , prošao mnoga iskušenja kroz koja prolaze ili će proći muslimani diljem svijeta .

” To je mali narod koji nosi veliko povijesno breme . Bošnjaci su prastari europski narod , ” stojnici od vajkada ” , kako je to , na upit jednog istraživača etnogeneze , definirao jedan mudar seljak iz okolice Sarajeva . Ime zemlje Bosne – Bosona , u X vijeku spominje bizantski car i povjesničar Porfirogenit u svom djelu ” De administrando imperio ” , i njene granice , u manje – više istom obliku zadržat se od tog vremena do današnjih dana . Kroz svo vrijeme svog trajanja Bosna je bila točka dodira istoka i zapada , mjesto susreta ideja , religija i interesa , ali prije svega mjesto koegzistencije pripadnika abrahamskih tradicija . ”

Kao jedan od specifikuma srednjevjekovne Bosne , Izetbegović je podsjetio na postojanje autohtone Crkve bosanske , ” heretičke i bliske katarima i patarenima , čiji pripadnici su se nazivali krstjani ili Dobrim Bošnjanima ” .

Potom se osvrnuo i na posljednje sukobe čije je poprište bila Bosna tijekom nekoliko desetljeća svog postojanja , naročito u XX vijeku , upozorivši na činjenicu da su ti sukobi ” svaki put bili uvezeni izvana , kroz intervencije i invazije tuđinaca ” .

” Ono što Bosna ustvari jeste – a to je prirodna multikulturalna i multireligijska zajednica , izgrađeno je kroz vijekove mira , tolerancije i poštivanja drugih i drugačijih . Sarajevo je grad sa stotinu minareta , ali i grad brojnih i golemih crkava i sinagoga . Uz katoličke katedrale i markantnu Sabornu pravoslavnu crkvu , tu je i velika protestantska , kao i subotarska crkva . Sve najbitnije bogomolje se nalaze u povijesnom dijelu Sarajeva , na jednom kvadratnom kilometru i skoro da se oslanjaju jedna na drugu ” , kazao je Bakir Izetbegović podsjetivši da se ime naroda koji je nastanjivao Bosnu nalazilo već u titularu bizantskog cara Manuela Komnena iz 1166. godine gdje ih on naziva Bosenikos .

Podsjetivši da se u povelji bosanskog kralja Stjepana II Kotromanića iz 1332. koristi naziv Bošnjani , što će osmanlijski osvajači prilagoditi vlastitom izgovoru u naziv Bošnjaci , Izetbegović je kazao kako ” drugog naziva za stanovnike Bosne nije bilo sve do druge polovine XIX vijeka kada se pod snažnim utjecajem velikodržavnih projekata iz susjedne Srbije i Hrvatske bosanski pravoslavci i katolici počinju imenovati Srbima i Hrvatima ” .

” Bošnjaci su islam počeli prihvaćati prije dolaska Osmanlija na teritorij Bosne , ali masovno prihvaćanje nove vjere se postupno odvijalo kroz prvi vijek vladavine Osmanlija . Bošnjaci i Crkva bosanska su se duhovno , politički i vojno odupirali i istoku i zapadu , i Vatikanu i Bizantu , i papama i kraljevima . Invazija Otomana pak nije shvaćena katastrofično . Turci su u više navrata bili saveznici bosanskih banova i kraljeva , a islam je u mnogim aspektima bio prirodan nastavak vjere Dobrih Bošnjana koja nije priznavala sakrametne , liturgiju , crkvenu hijerarhiju , ikone i kipove . Osmanlijska država je osvajala teritorije ali nije porobljavali narode , zatirala njihovu kulturu i duh , tjerala ih na promjenu vjere . Nemuslimani su imali mogućnost da novcem iskupe vojnu obvezu , ali i šansu , koju su često koristili , da prihvate islam , a time i ratničku obvezu i šansu da napreduju do samog vrha osmanlijske države . Nakon povlačenja osmanlijske države u granice današnje Turske ostale su crkve , samostani , sinagoge , čitave države , narodi i kulture , u potpunosti su očuvani . Neki povjesničari stoga smatraju da bi ispravan prijevod sintagme Osmanli Devlet , dakle službenog naziva države , trebao biti Osmanlijski Commonwealth , zajednica naroda , a ne Osmanlijska imperija ” , kazao je Izetbegović .

Osvrnuvši se na kraj XIX vijeka , nakon Berlinskog kongresa i povlačenja Osmanskog carstva iz Bosne , Izetbegović je kazao da su ” Bošnjaci doživjeli dramatično povijesno iskustvo ” .

” Osvanuli su kao podanici kršćanske imperije protiv koje su ratovali stotinama godina . Austrija je u prethodnim stoljećima napadala Bosnu kad god je procijenila da ima šansu za uspjeh . Eugen Savojski je , samo u svrhu slabljenja protivnika , krajem XVII stoljeća nenadano prodro do Sarajeva , spalio grad iu roblje odveo tisuće muslimanskih djevojaka … ” , nastavio je .

” Može zvučati paradoksalno , ali austro – ugarska okupacija se , nakon prvobitnog šoka , pokazala spasonosnom za fizički i duhovni opstanak Bošnjaka . Austro – ugarska monarhija je bila pravna država , štitila je individualna i kolektivna prava naroda koji su ulazili u njen sastav . Sve što se na tadašnjem Balkanu našlo u međuprostoru i izvan kontrole dviju kozmopolitskih imperija , Otomanske i Austro – Ugarske , bilo je pošast za muslimane . Muslimani , i sve što je pdtsjećalo na njihovu vjeru i kulturu , su doslovno izbrisani s tog prostora , iz dijelova Srbije , Crne Gore , Makedonije . S druge strane , Bošnjaci su dobili šansu da sačuvaju imovinu , vjeru , identitet , da se školuju , kulturno i politički organiziraju unutar Austro – Ugarske države ” , kazao je član Predsjedništva BiH .

On je u govoru podsjetio na prvi tramvaj u Austro – Ugarskoj monarhiji pokrenut u Sarajevu , da je Begova džamija bila prva s električnom rasvjetom u svijetu , kao i uvođenje različitih standarda u organizaciju države i javne uprave .

” Bošnjaci su uzvratili lojalnošću . Bili su vrlo cijenjeni državni službenici i ratnici i uživali posebne privilegije koje traju do današnjih dana : djeca iz Bosne i Hercegovine su u izbjeglištvu tijekom posljednjeg rata koristili mogućnost besplatnog školovanja u Austriji koje su izborili njihovi pradjedovi . Iskustvo Bošnjaka s austro – ugarskom vladavinom je dragocjeno za odnos muslimana prema Zapadu , prema uređenim sustavima i sekularnim pravnim državama . ”

Izetbegović je potom podsjetio da su ” Bošnjaci u vremenu od 1918. do 1992. , od završetka Prvog svjetskog rata do početka agresije na BiH , živjeli u četiri različite južnoslavenske zajednice ” koje su ih ignorirale , asimilirale , a povremeno i dopuštale agresivne napade na njihove živote i imovinu ” .

” Nacionalizmi su ugrožavali fizički opstanak Bošnjaka . Radikalni ateizam u vremenu komunističke vladavine je ugrožavao opstanak njihove vjere i identiteta ” , naveo je Izetbegović i dodao : ” U vremenu prve Jugoslavije , kojom su dominirali Srbi , Bošnjacima je oduzeto preko milijun hektara zemlje , zabranjeno je ime Bošnjak , ukinut naziv bosanski za jezik , čak je i vjera nazivana muhamedanskom umjesto islamom . Napadi na živote i imovinu su bili tako intenzivni , čitava sela su poklana u vremenu mira , da su morale reagirati sile pobjednice u Prvom svjetskom ratu i posebnim sporazumom obavezati Srbiju jamčiti prestanak napada ” .

Izetbegović je kazao i kako je vrijeme Drugog svjetskog rata jedan od dva mračna povijesna momenta u XX vijeku u kojem su Bošnjaci ” dodirnuli dno patnje i iskušenja ” .

” Cijela Bosna je mezaristan nevino pobijenih muslimana , a rijeka Drina na granici sa Srbijom je njihova najveća masovna grobnica ” , kazao je dodavši kako je komunistički režim koji je vladao skoro pola vijeka donio je i nešto dobrog za Bošnjake – nacionalizmi su prigušeni , životi su bili sigurni , Bošnjaci imaju šansu da se školuju i budu dijelom državnog i vojnog establišmenta .

” Nemaju pravo na etničko ime , na popisima se vode kao ‘ neopredijeljeni ‘ , njihov jezik je srpsko – hrvatski , nemaju akademiju nauka , nacionalne i kulturne institucije . Zatvaraju se džamije , medrese , tekije , mektebi . Reisu – l – ulemu faktički imenuje Središnji odbor Komunističke partije . Zabranjen je rad političkih partija , ukinuti slobodni mediji , svi koji su pružali otpor ideološkom teroru su pozatvarani . Otpor mladih bošnjačkih intelektualaca organiziranih u ilegalnu organizaciju ” Mladi muslimani ” je skršen drakonskim kaznama . Vođe su strijeljane ili osuđene na višedesetljetne kazne ” , podsjetio je Izetbegović .

Kazao je kako je teror nad Bošnjacima tijekom XX vijeka , koji je mijenjao samo oblike i intenzitet , učinio je da pretežni dio ovog naroda danas živi u dijaspori , dva milijuna Bošnjaka živi u Bosni , a da je dvostruko više kroz iseljeničke valove otišlo u Tursku , SAD , Australiju i zemlje Europe .

Izetbegović je kazao kako je najteži , genocidni napad na Bošnjake izvršen je u vremenu raspada državne zajednice Jugoslavije , početkom devedestih godina XX vijeka , kad su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovorili podjelu bh. . teritorija 1991. u Karađorđevu .

” Ipak , na referendumu o neovisnosti koji je organiziran u ožujku 1992. pokazalo se da je ogromna većina građana , uključujući i dio Srba , a posebno Hrvata , privržena Bosni i Hercegovini . Oko dvije trećine stanovništva je izašlo na referendum i gotovo stopostotno poduprlo neovisnost ” , kazao je Izetbegović dodavši kako je potom uslijedio brutalni napad tadašnje JNA i paravojnih srpskih jedinica na BiH kojem se krajem 1992. priključila Hrvatska aktiviranjem HVO – a kao i izdajnička vojska Fikreta Abdića ” sačinjena od Bošnjaka koji su surađivali s Miloševićem ” .

Podsjetio je da je u brutalnom četverogodišnjem ratu u BiH izvršeno svirepo etničko čišćenje stanovništva i temeljito uklanjanje tragova muslimanske kulture i tradicije . Izetbegović je uz ostalo podsjetio kako je Sarajevo izdržalo jednu od najdužih opsada u povijesti ratovanja izgubivši gotovo desetinu stanovništva koje se zateklo u okruženju , a da je kulminacija rata bio genocid izvršen u Srebrenici .

” Rat nije izgubljen . Armija BiH koja je trebala da izdahne pod udarcima deseterostruko jačeg udruženog neprijatelja je začudo počela jačati , raste , uzvraća . S gotovo zaustavljenom privredom , odvojeni u potpunosti od ostatka svijeta , branioci Bosne su uspjeli izgraditi jedan kompleksan sustav koji je odbranio zemlju i narod . ”

Objasnivši događaje koji su doveli do potpisivanje Mirovnog sporazuma u Daytonu , Izetbegović je podsjetio na riječi svoga oca nakon povratka iz Daytona : ” Moralni pobjednici smo mi , vojnog pobjednika nema , svi smo izgubili . ”

” Otpor bosanskih patriota , pretežno Bošnjaka , je bio uspješan i iz njega se mogu povući neke važne lekcije . Nedostajalo nam je skoro sve što je potrebno za vođenje ravnopravne borbe , taj nedostatak je morao biti nečim kompenziran . Oružje nismo imali , morali smo imati nešto drugo na što smo se oslanjali . Mislim da su dva najvrijednija oslonca bili vjera i znanje . Moralna i intelektualna snaga . Bošnjaci su većinom vjernički i većinom obrazovan narod ” , kazao je u predavanju u uglednom Centru Bakir Izetbegović .

Govoreći o ratnom razdoblju , Izetbegović je napomenuo kako je sačuvana multietničnost državnih i vojnih struktura , da je sačuvana sloboda govora , okupljanja , sloboda medija , da nikad nije uvedena uobičajena ratna cenzura ..

” Čelnici su bili umjereni , mudri , strpljivi i snažno povezani s narodom ” , kazao je te spoemnuo neka od imena poput Alije Izetbegovića , Harisa Silajdžića , reisu – l – uleme Mustafe Cerića , generala Rasima Delića , Jovana Divjaka i Stjepana Šibera , rekavši kako su ” bili ‘ po mjeri ‘ i ​​ukusu naroda ” .

” Vjerujem da su Bosna i Bošnjaci prošli svoju golgotu . Kao što poslije velikog zemljotresa slijede manja potresanja tla , tako se i poslije rata javljaju političke krize i povremene tenzije , ali njihov intenzitet je sve slabiji i , uvjeren sam , da one vode konačnom smirivanju i stabilizaciji . Proces smirenja i pomirenja na razini naroda je evidentan . Državni organi se ujedinjuju i jačaju . Odnosi sa susjednim zemljama su korektni . Sve zemlje u regiji se priznaju i podržavaju na putu ka članstvu u Europskoj uniji ” , naveo je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u svom govoru .

No , upozorio je i na , kako je kazao , ” tamniju stranu ” stanja u BiH , rekavši da je zemlja segregirana kao nikad u historiji , da je dejtonska struktura države kopmlicirana , da procedure donošenja odluka pružaju previše mogućnosti blokade …

” Zbog toga Bosna ozbiljno zaostaje na putu ka članstvu u Europskoj uniji . Snage i akteri koji su razarali Bosnu i Hercegovinu oružanim sredstvima su i dalje snažno prisutni , i uvijek postoji opasnost da svoje planove pokušaju dovršiti političkim sredstvima , blokadama državnog sustava . Moraju biti spriječeni . Stabilizirajuće reforme moraju biti nastavljene uz pomoć međunarodne zajednice . Obnova multietnične matrice , koja je stvarana tisuću godina , a zatim pocijepana silom i zločinom , mora biti dovršena . Bosna je je jedno od onih mjesta na zemaljskoj kugli na kojem se zapliću i raspliću odnosi i emocije cijelog svijeta . Bosna je točka dodira , raskrsnica civilizacija . Restauracija i očuvanje ovog mikrokozmosa nije važna samo za Bosnu i Bošnjake , onaje od presudne važnosti za sav civilizirani svijet . I mora biti podržana od svog civiliziranog svijeta ” , poručio je Bakir Izetbegović na kraju svog obraćanja na Sveučilištu Oxford .

( Vijesti.ba / AA )

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati