Izetbegović: U naredne četiri godine moglo bi biti zaposleno 30.000 ljudi

9

Bakir Izetbegović, novi-stari bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je za tu funkciju dobio povjerenje birača i na nedavnim izborima u BiH, nada se da će novi kadrovski sastav Predsjedništva kao tročlanog šefa države učiniti više za napredak države od prethodnog.

bakir iUz opasku da ni “ekipa u prošlom mandatu nije bila loša” i da je s Nebojšom Radmanovićem kao srpskim članom imao korektne relacije, odnosno da zastoji nisu bili u Predsjedništvu nego u državnom parlamentu, Izetbegović je, gostujući u emisiji “Telering” Televizije OBN, izrazio nadu da će novoizabrani srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, “koji se uželio akcije”, raditi na ubrzanju pozitivnih procesa.

Naveo je primjer Ivanićeve spremnosti da u tom smislu sva tri člana Predsjedništva (treći Dragan Čović) zajednički nastupaju u vanjskopolitičkim kontaktima i sa islamskim zemljama.

Izetbegović navodi spremnost Turske, na primjer, da pomogne ekonomskim procesima u BiH, a što se tiče odnosa BiH sa sadašnjim establišmentom Srbije vjeruje da situacija nije ista kao prije 20 godina i da u prilog tome govore neke “katarzične izjave” premijera Aleksandra Vučića.

“Za sve strane je u ovom času dobro pomirenje i pozitivni ekonomski procesi”, kazao je, između ostalog, Izetbegović nakon opaske u kojoj je voditelj emisije ostavio mjesta sumnji u pogledu iskrenog preobražaja Srbije u odnosu prema službenom Sarajevu.

Izetbegović je upitan i za mišljenje o puštanju Vojislava Šešelja iz zatvora u Haagu te o njegovoj (Šešeljevoj) zapaljivoj retorici po povratku u Beograd.

Smatra da je puštanje na slobodu ovog optuženika za teške ratne zločine “sramotno za sam Haški tribunal” jer je “naravno trebao biti osuđen”, a što se tiče istupa, ističe da će to u neku ruku rezultirati dobrim završetkom jer će natjerati vlasti Srbije kao zemlje pretendenta za europske integracije, da se razračunaju s “recidivima prošlosti”.

Dio emisije “Telering” bio je posvećen aktualnom pitanju formiranja vlasti nakon izbora u Bosni i Hercegovini te zetbegovićevom utjecaju i procesima u njegovoj Stranci demokratske akcije (SDA).

Gost emisije nije želio otkriti koja su imena u opticaju u SDA kada je u pitanju prijedlog za mandatara za sastav nove federalne pa ni državne vlade, ali je rekao da se mandataru na državnoj razini nada u prosincu.

osobno će se založiti, kaže, da to na federalnoj razini to bude gospodarstvenik, čovjek koji će se znati nositi s ekonomskim problemima.

Pozvao je kadrove iz vlastitih stranačkih redova da kod predlaganja imena za sve razine vlasti u državi, od najnižih do najvišeg, “razmisle 30 puta” i ne idu linijom nezamjeranja, pa ni njemu samom, već vode računa o tome da kandidati budu ljudi koji će raditi na dobrobit naroda.

Izetbegović, kaže, ima povjerenja u sadašnje ljude u stranci mada bi volio stranački kongres kao proces koji će otvoriti šansu mlađim kadrovima.

Izetbegović je optimista u pogledu napretka države u narednim godinama, a što se tiče političkih kočnica koje su je dosad sputavale, poručuje političkim partnerima: “Samo treba otpustiti kočnice da bi se došlo do tog cilja”.

Što se tiče formiranja nove izvršne vlasti u Republici Srpskoj, on ne vidi ništa loše u tome da u njoj sudjeluje i koalicija “Domovina” u kojoj je i njegova stranka, a to znači suradnju s Miloradom Dodikom. U učešću “Domovine” on vidi prostor za zastupanje interesa Bošnjaka i drugih koji nisu srpske nacionalnosti u tom entitetu te naglašava da Hrvata i Bošnjaka “tamo ima oko 150.000″.

Međutim, ništa još nije dogovoreno i “Domovina” će participirati u vlasti RS ako se “interesi slože”, zaključio je, potvrđujući da na državnoj razini neće biti koaliranja s Miloradom Dodikom.

Na voditeljevo pitanje o predizbornom obećanju o mogućem otvaranju 100.000 novih radnih mjesta u BiH za 10 godina, Izetbegović je naveo da bi u naredne četiri godine mandata nove vlasti moglo biti otvoreno oko 30.000 radnih mjesta.

Kao dobar primjer navodi projekt obnove hotela “Ruža” u Mostaru, koji će angažirati stotine ljudi, te zaključuje da bi uz kvalitetne projekte u mnogim općinama takav cilj bio dostižan.

Može li država BiH krenuti naprijed, upitao je između ostalog voditelj a Izetbegović odgovorio: “Mora. Dajte da se okrenemo ekonomiji, borbi protiv kriminala, europskom putu zemlje, da ode pozitivnija slika u svijet”.

Založio se za mjere rasterećenja gospodarstva koje će ovom sektoru “unijeti kisik” za donošenje novih zakona ili korekcije dosadašnjih, koje će “popraviti” državni aparat u skladu s europskim standardima./Fena/HMS/

facebook komentari

 • … sa naglaskom na “Moglo bi”

 • Realno

  Uz uvjet da otpusti 60 000 ljudi…

  • wolf

   Moglo bi bit,ali ne mora.

 • peppermintt

  napreduje bakirče, kaže neku večer kako Mostar kao stolni grad Hrvata bošnjaci muslimani tribaju prihvatiti kao posve realnu stvar, kako radi toga ne triba držati da su bošnjacimuslimani izdani ili ostavljeni .
  naši domaći muslimani su s olakšanjem primili ove vijesti napokon 🙂 nadaju se kako će procesi krenuti naprijed, kako dijelimo zajedničku kuću i moramo se uvažavati

  • neće li bit pomaka… da nam je u 2015 uć s blagom nadom 🙂

   • peppermintt

    lilith da vidiš ove muslimane SDA olakšanje , ozbiljno ti velim. kad Bakir to javno reče ( valjda je to bilo u emisiji telering neku večer ) a ove iz SDP vata cika i jad 😛 :)))