Pratite nas

Intervju

Izetbegović: U naredne četiri godine moglo bi biti zaposleno 30.000 ljudi

Objavljeno

na

Bakir Izetbegović, novi-stari bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je za tu funkciju dobio povjerenje birača i na nedavnim izborima u BiH, nada se da će novi kadrovski sastav Predsjedništva kao tročlanog šefa države učiniti više za napredak države od prethodnog.

bakir iUz opasku da ni “ekipa u prošlom mandatu nije bila loša” i da je s Nebojšom Radmanovićem kao srpskim članom imao korektne relacije, odnosno da zastoji nisu bili u Predsjedništvu nego u državnom parlamentu, Izetbegović je, gostujući u emisiji “Telering” Televizije OBN, izrazio nadu da će novoizabrani srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, “koji se uželio akcije”, raditi na ubrzanju pozitivnih procesa.

Naveo je primjer Ivanićeve spremnosti da u tom smislu sva tri člana Predsjedništva (treći Dragan Čović) zajednički nastupaju u vanjskopolitičkim kontaktima i sa islamskim zemljama.

Izetbegović navodi spremnost Turske, na primjer, da pomogne ekonomskim procesima u BiH, a što se tiče odnosa BiH sa sadašnjim establišmentom Srbije vjeruje da situacija nije ista kao prije 20 godina i da u prilog tome govore neke “katarzične izjave” premijera Aleksandra Vučića.

“Za sve strane je u ovom času dobro pomirenje i pozitivni ekonomski procesi”, kazao je, između ostalog, Izetbegović nakon opaske u kojoj je voditelj emisije ostavio mjesta sumnji u pogledu iskrenog preobražaja Srbije u odnosu prema službenom Sarajevu.

Izetbegović je upitan i za mišljenje o puštanju Vojislava Šešelja iz zatvora u Haagu te o njegovoj (Šešeljevoj) zapaljivoj retorici po povratku u Beograd.

Smatra da je puštanje na slobodu ovog optuženika za teške ratne zločine “sramotno za sam Haški tribunal” jer je “naravno trebao biti osuđen”, a što se tiče istupa, ističe da će to u neku ruku rezultirati dobrim završetkom jer će natjerati vlasti Srbije kao zemlje pretendenta za europske integracije, da se razračunaju s “recidivima prošlosti”.

Dio emisije “Telering” bio je posvećen aktualnom pitanju formiranja vlasti nakon izbora u Bosni i Hercegovini te zetbegovićevom utjecaju i procesima u njegovoj Stranci demokratske akcije (SDA).

Gost emisije nije želio otkriti koja su imena u opticaju u SDA kada je u pitanju prijedlog za mandatara za sastav nove federalne pa ni državne vlade, ali je rekao da se mandataru na državnoj razini nada u prosincu.

osobno će se založiti, kaže, da to na federalnoj razini to bude gospodarstvenik, čovjek koji će se znati nositi s ekonomskim problemima.

Pozvao je kadrove iz vlastitih stranačkih redova da kod predlaganja imena za sve razine vlasti u državi, od najnižih do najvišeg, “razmisle 30 puta” i ne idu linijom nezamjeranja, pa ni njemu samom, već vode računa o tome da kandidati budu ljudi koji će raditi na dobrobit naroda.

Izetbegović, kaže, ima povjerenja u sadašnje ljude u stranci mada bi volio stranački kongres kao proces koji će otvoriti šansu mlađim kadrovima.

Izetbegović je optimista u pogledu napretka države u narednim godinama, a što se tiče političkih kočnica koje su je dosad sputavale, poručuje političkim partnerima: “Samo treba otpustiti kočnice da bi se došlo do tog cilja”.

Što se tiče formiranja nove izvršne vlasti u Republici Srpskoj, on ne vidi ništa loše u tome da u njoj sudjeluje i koalicija “Domovina” u kojoj je i njegova stranka, a to znači suradnju s Miloradom Dodikom. U učešću “Domovine” on vidi prostor za zastupanje interesa Bošnjaka i drugih koji nisu srpske nacionalnosti u tom entitetu te naglašava da Hrvata i Bošnjaka “tamo ima oko 150.000″.

Međutim, ništa još nije dogovoreno i “Domovina” će participirati u vlasti RS ako se “interesi slože”, zaključio je, potvrđujući da na državnoj razini neće biti koaliranja s Miloradom Dodikom.

Na voditeljevo pitanje o predizbornom obećanju o mogućem otvaranju 100.000 novih radnih mjesta u BiH za 10 godina, Izetbegović je naveo da bi u naredne četiri godine mandata nove vlasti moglo biti otvoreno oko 30.000 radnih mjesta.

Kao dobar primjer navodi projekt obnove hotela “Ruža” u Mostaru, koji će angažirati stotine ljudi, te zaključuje da bi uz kvalitetne projekte u mnogim općinama takav cilj bio dostižan.

Može li država BiH krenuti naprijed, upitao je između ostalog voditelj a Izetbegović odgovorio: “Mora. Dajte da se okrenemo ekonomiji, borbi protiv kriminala, europskom putu zemlje, da ode pozitivnija slika u svijet”.

Založio se za mjere rasterećenja gospodarstva koje će ovom sektoru “unijeti kisik” za donošenje novih zakona ili korekcije dosadašnjih, koje će “popraviti” državni aparat u skladu s europskim standardima./Fena/HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Intervju

Plenković: Rasprava u Saboru pokazala kritizerstvo bez argumenata

Objavljeno

na

Objavio

U povodu prve godine rada svoje Vlade, premijer Andrej Plenković Hrvatskom je saboru podnio izvješće.

U jednosatnom govoru spomenuo je mnoge probleme s kojima se Vlada susrela u protekloj godini. Oporbeni klubovi žestoko su kritizirali njegov govor.

U razgovoru za HRT premijer Plenković je rekao kako je rasprava u Saboru pokazala jedno kritizerstvo bez argumenata koje nije bilo na razini jedne konstruktivne rasprave. Meni se čini da smo na sva četiri ključna stožerna programa naše vlade odgovorili. Unijeli smo gospodarsku sigurnost, rast i društvenu solidarnost.

Naglasio je činjenicu da nije bilo trećih izbora u manje od 24 mjeseca, a to bi bilo jako loše i za institucije i za političke stranke. S te strane sam jako zadovoljan da su kolege iz HNS-a prepoznali poruku važnosti stabilnosti, koja je bila poruka međunarodnim financijskim, gospodarskim institucijama.

Pogledajte gospodarski rast, smanjenje javnog duga, proračunskog manjka, najnižu stopu nezaposlenosti, najbolju turističku sezonu… Svi pokazatelji idu u pozitivnom smjeru, istaknuo je Plenković.

Govoreći o problemu iseljavanja iz Hrvatske, premijer je rekao kako to nije problem nastao 16. listopada 2016. godine, već problem koji traje već nekoliko godina. Naš je cilj demokratska revitalizacija zemlje i u tom smislu smo poduzeli niz mjera. Sve njih sam pobrojio u godišnjem izvješću pred zastupnicima. Od rodiljnih naknada, porezne reforme, sufinanciranja stambenih kredita.

Sve su to mjere koje idu za demografskom obnovom, a sadržane su u našem programu. One će ići za tim da našim mladim obiteljima stvorimo preduvjete da ostanu u Hrvatskoj, kazao je. Istaknuo je kako je jučer na užem kabinetu Vlade odlučeno da će se pronaći sredstva za svih 2400 zahtjeva koji  su podneseni za stambeno sufinanciranje.

Premijer je istaknuo kako su početkom godine prepoznali probleme u Agrokoru i na njih reagirali na najbolji mogući način. To je kompanija koja je u privatnom vlasništvu i koja je imala velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Nismo imali drugog scenarija nego ići s posebnim zakonom koji bi spriječio gospodarski i financijski krah ne samo te kompanije već i kompanija koje su s njom povezane, rekao je. Dodao je i da je to bila politička odluka i jedini mogući politički odabir.

Kolege iz oporbe ne prepoznaju ono što smo učinili i dobili s Lex Agrokorom. Ispadamo kao netko tko je napravio neki potez koji nije bio dobar. Nismo radili populistički, nismo radili napamet. Na nama je bilo da utvrdimo činjenice, a na savjetnicima da pomognu u dogovoru s vjerovnicima kako napraviti  put prema nagodbi i dugoročnoj održivosti kompanije i očuvanju radnih mjesta, istaknuo je Plenković.

Na pitanje je li potrebno utvrditi političku odgovornost kad je u pitanju Agrokor, premijer je kako im je u interesu da se se rasvijetle sve okolnosti koje su dovele do ove situacije u Agrokoru. Hoće li to biti istražno povjerenstvo ili neki drugi način rasprave u Saboru pred nekim saborskim odborom – to je pitanje u vezi kojega smo otvoreni.

Ono što je važno reći je to da samo istražno povjerenstvo regulirano zakonom te da njegov Članak 4 ne ostavlja baš previše mjesta za interpretaciju. Prema mišljenju mnogih pravnih autoriteta ukoliko se pokrene kazneni postupak istražno povjerenstvo prestaje s radom. To ne znači da Vlada i HDZ ne žele da se rasvijetli sve vezano uz Agrokor. Upravo obrnuto, mislim da bi to bilo zdravo za hrvatsko društvo, naglasio je Plenković.

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Todorićev prvi intervju nakon sloma Agrokora

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić dao je intervju agenciji Bloomberg, kazavši kako vlada sada vodi tvrtku u krivom smjeru.

Ambiciozno širenje Agrokora imalo je smisla gledno iz poslovne perspektive, ustvrdio je Ivica Todorić u intervjuu za Bloomberg, prvom otkad je morao otići sa čela koncerna te poručuje da hrvatska Vlada danas vodi prehrambeni koncern u pogrešnom smjeru.

Todorić ne priznaje bilo kakve strateške greške izuzev nedovoljne komunikacije, ističe Bloomberg. Intervju je vođen elektronskom poštom i naknadnim telefonskim razgovorom.

Todorić tvrdi da bi Agrokorovi planovi, uključujući i najveću akviziciju, onu slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora, polučili željene rezultate da je dobio dovoljno vremena da ih provede u djelo.

“Imali smo jasan plan i strategiju”, tvrdi Todorić, osnivač i još uvijek vlasnik prehrambenog koncerna. “No, Vlada nam nije dozvolila da ga provedemo u djelo.”

Agrokor zapošljava 57 tisuća radnika, a njegov portfelj uključuje, između ostalog, proizvođače hrane i energije i softverske kompanije na čitavom području Balkana.

Todorić je izgradio grupu tijekom desetljeća tranzicije Jugoslavije u tržišno gospodarstvo da bi potom prepustio kontrolu nad kompanijom izvanrednoj upravi koju je imenovala hrvatska Vlada kako bi se provelo restrukturiranje i izbjegao potencijalni slom koji bi uzdrmao gospodarstvo cijele regije, piše Bloomberg.

Nekada je bio najbogatiji građanin Hrvatske a danas spočitava sam sebi da nije pravodobno javno reagirao na bojazni investitora.

Vrijednost Agrokorovih obveznica snažno je pala od siječnja jer kreditori nisu bili sigurni kako će konglomerat riješiti problem sedam milijardi dolara duga, nagomilanog radi financiranja poslovnog širenja.

“Moja je najveća odgovornost što nisam bio prisutan u medijima, nisam komentirao ni opovrgavao određene priče koje su objavljivane ili se o njima pričalo”, kaže Todorić. “Nismo imali vremena objašnjavati nekim ljudima što radimo”, dodaje.

S dolaskom izvanredne uprave, Todorić je formalno ostao vlasnik koncerna, ali ne može sudjelovati u odlučivanju o njegovu restrukturiranju niti o poslovnoj strategiji.

Tvrdi da zbivanja nakon njegova odlaska odražavaju “nekompetentnost i bezakonje”. Kaže da razmišlja o tome kako da se suprotstavi Vladi u pitanju ‘lex Agrokora’, posebnog zakona koji je Hrvatska usvojila kako bi stvorila pravni okvir za preuzimanje njegove kompanije.

Mercator je, po njegovim riječima, bio “logična akvizicija gledano iz poslovne perspektive”.

“Rezultat je bilo drugi po veličini maloprodajni lanac u jugoistočnoj Europi, s prihodima od šest milijardi eura i 2.000 trgovina. Morate razumjesti da tako komplicirani i krupni procesi traju”, ističe Todorić.

Iako su početne istrage u travnju razotkrile “moguće nepravilnosti” u Agrokorovim poslovnim knjigama, Todorić je njihove rezultate otklonio kao nastojanja Vlade da “upotrijebi revizore za svoje političke ciljeve”. “Nema sumnje da sam griješio, svatko tko radi griješi, a ja sam radio dan i noć 40 godina kako bih izgradio Agrokor”, napominje.

“Teško je izdvojiti jednu stvar ali u cjelini gledano, postigli smo nevjerojatan uspjeh. Stvorili smo najveću kompaniju u ovom dijelu Europe”, zaključuje Todorić.

facebook komentari

Nastavi čitati