Pratite nas

Vijesti

Izetbegović uzvraća: Radončić kao dokaz iznosi članke stare 17 godina

Objavljeno

na

Radončić nije ministar sigurnosti kakvog ova zemlja zaslužuje, poručeno je iz Ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića nakon istupa ministra sigurnosti u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Izetbegovićeva ureda je priopćeno kako je cjelokupna bosanskohercegovačka javnost imala priliku vidjeti način na koji je Radončić “iznova demonstrirao moralnu i svaku drugu nekompetentnost za dužnost koju obavlja”.

Sudski proces

Izetbegović duboko vjeruje kako će sudski proces protiv Fahrudina Radončića, koji slijedi, jasno pokazati da je sve što taj čovjek govori o obitelji Izetbegović i Stranci demokratske akcije potpuna neistina i gruba povreda svih normi ljudskog, civiliziranog, novinarskog ili ministarskog ponašanja, navedeno je priopćenju.

– Ministar Radončić je svoje neprimjerene i u povijesti demokratskih država nezabilježene optužbe i klevete protiv člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Parlamentu BiH objašnjavao novinskim člancima starim 17 godina a i njih u mnogim segmentima krivitvorio. Nikakvih relevantnih dokaza za svoje optužbe nije pokazao. Ponašao se kako je navikao, tj. kao ona vrsta novinara koja je navikla da blati i uništava ljude svojim lažima. Nije to ministar sigurnosti kakvog ova zemlja zaslužuje, navodi se u priopćenju Izetbegovićevog kabineta.

Dodaje se kako se ovakvim ponašanjem ministra sigurnosti prema članu Predsjedništva BiH nanosi nenadoknadiva šteta ugledu države i kredibilitetu njezinih institucija.

Podsjećamo, na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ministar sigurnosti Fahrudin Radončić obrazložio je navode i tvrdnje koje je iznio u magazinu “Obzor”, a “na račun” SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović naložio ubojstvo Leutara

– Ovdje imam novinski tekst gdje je navedeno da je Izetbegović naložio ubojstvo Leutara, a obećana nagrada bila je 100.000 maraka. Nesporno je i da je Nedžad Ugljen neposredno pred likvidaciju išao po redakcijama i govorio da će ga likvidirati Bakir Izetbegović. To je jasno navedeno i u tekstu iz “Dana” gdje je opisano kako je Senada Pećanina zaustavio Ugljen i rekao mu da će ga Bakir likvidirati, kazao je Radončić.

Dodao je da je suština u tome da on, kao ministar sigurnosti, ima odgovornost da govori otvoreno i transparentno i da otkrije sva politički motivirana ubojstva.

– Ako netko misli da će me prijavljivanjem ovom parlamentu obeshrabriti u tome, teško se vara. Nije ovdje slučaj samo s bošnjačkim dijelom. Netko je digao i u zrak auto Željka Kopanje. U posljednjih 20 godina smo učinili sve da se ta ubojstva ne razotkriju. Ako hoćemo istinski obračun s kriminalom i korupcijom, ubojice se moraju otkriti, rekao je Radončić.

Osvrnuo se i na prikupljanje novca iz Turske za pomoć BiH, a Radončićeva (bivša) novina, Dnevni avaz , objavila je ranije priču ‘ Gospodari bošnjačkih prstenova’ u kojoj tvrdi kako je Izetbegovićeva obitelj ”kontrolirala i prisvojila ovlasti za prikupljanje novca i pomoći”.

U tom tekstu, navodi se kako se Izetbegović od optužbi brani tuženjem Radončića i Avaza te da Izetbegović ništa u životu nije napravio, osim što je ostao „mali sin velikog oca“.

dnevno.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati