Pratite nas

Izgubili naočale, a ne mogu ih početi tražiti dok ih ne nađu!

Objavljeno

na

I Bruxellesu i Washingtonu jasno je kako valja pristupiti korjenitim reformama koje će jamčiti stvarnu ravnopravnost konstitutivnih naroda kroz institucionalnu i teritorijalnu jednakost

Eto, stiglo je i kalendarsko proljeće, a kakav kalendar ima „bosansko proljeće“, teško je i pretpostaviti. Nakon prosvjeda i plenuma uslijedit će izbori pa svatko svoje zbori. Birači se mogu opredijeliti, a Milorad Dodik milo i rado dodaje kako se i narodi imaju pravo opredijeliti. Dodik se poziva na povelju Ujedinjenih naroda (članak 1 i stav 2 te članak 55) i na niz drugih međunarodnih dokumenata koji govore o tome kako svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje do odcjepljenja. No, pri tom valja znati i to da su još stari Rimljani znali da više vrijedi gram vlasti nego pregršt prava.

Mnoštvo povelja i deklaracija jamči jednakopravnost naroda i građana, a čak se i s tamne strane Mjeseca vidi tamna strana pravde na ovom svijetu. Jednakopravni Hrvati jednakom dinamikom obespravljuju se, Daytonski sporazum jednima je majka, drugima maćeha. Mato Tadić u svojoj knjizi dokumentira da je u više od 90 posto izmjena Daytonskog ustava došlo do umanjenja prava bh. Hrvata. Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH, čije odluke, po mnogima, nisu bile na tragu približavanja BiH Europi, kazao je kako BiH treba vratiti s ruba propasti te stvoriti decentraliziranu, ali funkcionalnu državu. I Christian Schwarz-Schilling, bivši šef OHR-a u BiH, kaže da Zapad mora pomoći BiH da se poprave greške iz Daytona. Međunarodna zajednica svakako snosi veliku odgovornost za neodgovorno stanje u BiH.

I Bruxellesu i Washingtonu jasno je kako valja pristupiti korjenitim reformama koje će jamčiti stvarnu ravnopravnost konstitutivnih naroda kroz institucionalnu i teritorijalnu jednakost. Catherine Ashton, visoka predstavnica Europske komisije za vanjsku politiku, informirala je ministre vanjskih poslova zemalja EU-a o stanju u BiH, naglasivši da bi prijedlog Hrvatske mogao biti temelj za novi pristup Europske unije BiH. Očekuje se poseban kandidacijski status za BiH jer više nego posebno zaostaje na putu prema EU.

No, što s onima koji za svaku riječ o jednakopravnosti od strane trećeg konstitutivnog naroda kažu da je na tragu trećeg entiteta. A hrvatske stranke koje imaju 90-postotnu potporu hrvatskog biračkog tijela u BiH zahtijevaju samo jednakopravnost s druga dva naroda. A ima i onih kojima ne smeta treći entitet koliko treći konstitutivni narod pa predlažu ukidanje županija – kantona. Kako bi se ukinuo treći narod. A on bi po logici stvari trebao biti konstitutivna konstanta, bez koje nema BiH.

Mnogi u odnosima spram bh. Hrvata jedno misle, drugo govore, treće rade, nedostaje iskrenosti. Netko reče da ga je u životu najviše koštala iskrenost, ali dodaje:

– Ali i dalje ne pitam koliko košta!

Nedostatak iskrenosti mogao bi jako koštati BiH! Zbog toga se BiH vrti u začaranom krugu, polomi se od pogrešnih koraka. Zbog toga kutija od cipela u BiH traje dulje od cipela! Nastavlja se igra žmurke na bh. način: Ti se sakrij, a ja te neću tražiti!

U vrijeme obilježavanja 100. godišnjice smrti Antuna Gustava Matoša, sjetismo se pjesnikova pjesničkog imenjaka Krkleca. Kad se Gustav Krklec upoznavao s nekim ministrom Kraljevine Jugoslavije, predstavio se:

– G. Krklec!

– A imate li puno ime? – upita Gustava ministar.

– Bio sam Gustav, a onda je kralj ukinuo Ustav pa je ostalo samo G – pojasni mu pjesnik Gustav Krklec.

Daytonski ustav samo što nije ukinut, treba raditi na novom po europskim mjerilima. Hrvatska za BiH traži poseban kandidacijski status na putu za EU, ali da se ne dogodi kao s Mujom koji je autocestom za Europu krenuo suprotnim voznim trakom. Konačno ga zaustavi policija:

– Pa kud si krenuo, čovječe? – upita ga policajac.

– Sad nije bitno, ionako sam zakasnio, vidim da se svi vraćaju – pojasni Mujo.

Najesen su novi izbori, a biskupi očekuju da će hrvatske stranke nastupiti jedinstveno. Valja izabrati istinske zastupnike bh. Hrvate u novoj vlasti i imati jedinstven stav oko ustavnih reformi. Aneks 4 postao je Niks 0! Od Washingtona i Bruxellesa očekuje se da pomognu u tome da se za tri naroda i sve građane pronađe modus vivendi. Samo da se ne dogodi kao s Mujom kad je izgubio naočale pa kazao:

Izgubio sam naočale, ali ne mogu ih početi tražiti dok ih ne nađem!

Frano Vukoja/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati