Iživljavanje političkog vrha Republike Srbije nad Hrvatima Vojvodine se nastavlja

0

Iživljavanje političkog vrha Republike Srbije nad Hrvatima Vojvodine se nastavlja. Nikolićeva donacija ćiriličnih čitanki i gramatike bunjevačkog govora učenicima u Subotici posljednja je manifestacija politike uništenja hrvatskog jezika i kulturnog identiteta na tlu Vojvodine, piše Ruža Tomašić u svom facebook statusu!

Ruža Tomašić
Ruža Tomašić

Iako se svatko ima pravo nacionalno ili regionalno izjasniti prema vlastitom osjećanju, pa tako i oni koji se primarno osjećaju Bunjevcima, a ne Hrvatima, višedesetljetna politika Republike Srbije konstantno favorizira jednu manjinsku grupaciju na štetu one druge. Službeni Beograd već godinama pokušava otići i korak dalje – priskrbiti Bunjevcima nehrvatima status autohtonog južnoslavenskog naroda, iako je sasvim jasno da oni nemaju nikakvih posebnosti u odnosu na Hrvate Bunjevce, te tako zatrti hrvatsko ime na tlu Vojvodine u narednim generacijama.

Velikosrpska politika četničkog vojvode, a danas predsjednika Republike Srbije, može začuditi samo beskrajno naivne i one koji su zadnjih četvrt desetljeća prespavali. Zanima me u koju od ove dvije skupine spadaju ministri vlade Zorana Milanovića i sam premijer koji, prema svemu sudeći, nemaju potrebe reagirati na ovaj akt tihog kulturocida. Nadam se da se barem osjećaju poniženima jer im vrh ‘prijateljske susjedne države’ nije uzvratio gestu i poslao sporne udžbenike na reviziju u Zagreb.

Nije se oglasio ni predsjednik RH Ivo Josipović, iako su ovakva vanjskopolitička pitanja i u njegovoj nadležnosti. Sad bi valjalo iskoristiti dobre veze koje je stvorio šireći bratstvo i jedinstvo po tzv. regiji, ali se bojim da ta ‘ljubav u regionu’ vrijedi kao politička moneta samo s ove strane granice.

>>Povezano: ČUDNA DONACIJA SRPSKOG ČELNIKA Knjige za učenje bunjevačkog tiskane su na ćirilici

 

facebook komentari