Izjave nakon završetka pregovora MOST-a i HDZ-a – VIDEO

0

Nakon dvosatnog razgovora pregovaračkim timovima Mosta i HDZ-a po istim temama kao i jutros s kolegama iz SDP-a, a to su politički sustav, kultura, isključivi gospodarski pojas izbornog sustava novinare su o tijeku pregovora izvijestili Robert Podolnjak, dr. Miro Kovač međunarnodni tajnik HDZ-a i Oleg Butković, član predsjedništva HDZ-a.

[ad id=”93788″]

Udarno pitanje s kojim je Oleg Butković odgovarao novinarima bio je zahtjev za proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa kako to zahtijeva Most. Butković je izrazio zadovoljstvo po tom pitanju, ističući da su s kolegama iz mosta postigli visok stupanj konsenzusa.

“Naš je stav da isključivi gospodarski pojas od iznimne važnosti za Hrvatsku, točno kako to Most i traži. Stoga ovdje ponavljam da smo se ovdje složili da ćemo to pitanje podržati i HDZ i Most”, naglasio je Butković.

Podsjetio je ovom prigodom javnost da se HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu, a današnja predsjednica Hrvatske, upravo zauzimala za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, kao i činjenicu da je zastupnik HSP-a u Saboru došao s inicijativom za to proglašenje, a Vlada Zorana Milanovića je to apsolutno odbila.

Podolnjak se nadovezao te naglasio kako su na sastanku danas rekli da Most očekuje na prvoj sjednici Sabora raspravu i odluku o smanjivanju određenih prava zastupnika, prije svega smanjenje zastupničkih primanja.

“Očekujemo mijenjanje Zakona o pravim zastupnika, i to posebice u onom dijelu koji govori o pravima nakon okončavanja mandata. Dakle, govorimo o onim povlasticama da zastupnici i nakon okončanja mandata imaju primanja”, rekao je Podolnjak te uputio ovom prilikom poruku da oni kao novi zastupnici ne žele nikakve privilegije u slučaju da se sabor ranije raspusti.

Spremni su se toga odmah i odreći, poručio je Podolnjak te očekuje to i od svih drugih zastupnika.

Smatra da takav postupak mora biti jasna poruka građanima da su dobili drugačije zastupnike.

Zanimalo nas je da li HDZ pristaje na smanjenje plaća zastupnicima u Saboru kako to traži Most što nam je doktor Kovač glatko potvrdio.

“Mi se slažemo za promjene, a sve detalje ćemo poslat kolegama iz Mosta u pisanim odgovorima kako su to i tražili”, poručio je Kovač.

Isto tako iznio je kako su se dogovorili s kolegama iz Mosta pokretanje formiranja široke platforme u Hrvatskoj, u koju će biti uključeni izabrani političari, ali i eksperti.

“Ta bi platforma morala donijeti promjenu na planu zakonodavstva, ali i unaprijeđenja političkog sustava”, rekao je Kovač te potvrdio da su apsolutno za konsenzus po pitanju dogovaranju pravila političkog sustava kako su to jutros iz pregovaračkog tima SDP-a i poručili da očekuju od kolega iz HDZ-a.

Kovač je naglasio da su se u najvećoj mjeri složili s kolegama iz Most o potrebi reforme i izbornog zakonodavstva.

“Dakle”, poručio je, “politika mora biti puno bliže čovjeku i unaprijeđenju političkog sustava”.

facebook komentari