Pratite nas

Hrvatska

Izjave nakon završetka pregovora MOST-a i HDZ-a – VIDEO

Objavljeno

na

Nakon dvosatnog razgovora pregovaračkim timovima Mosta i HDZ-a po istim temama kao i jutros s kolegama iz SDP-a, a to su politički sustav, kultura, isključivi gospodarski pojas izbornog sustava novinare su o tijeku pregovora izvijestili Robert Podolnjak, dr. Miro Kovač međunarnodni tajnik HDZ-a i Oleg Butković, član predsjedništva HDZ-a.

[ad id=”93788″]

Udarno pitanje s kojim je Oleg Butković odgovarao novinarima bio je zahtjev za proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa kako to zahtijeva Most. Butković je izrazio zadovoljstvo po tom pitanju, ističući da su s kolegama iz mosta postigli visok stupanj konsenzusa.

“Naš je stav da isključivi gospodarski pojas od iznimne važnosti za Hrvatsku, točno kako to Most i traži. Stoga ovdje ponavljam da smo se ovdje složili da ćemo to pitanje podržati i HDZ i Most”, naglasio je Butković.

Podsjetio je ovom prigodom javnost da se HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu, a današnja predsjednica Hrvatske, upravo zauzimala za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, kao i činjenicu da je zastupnik HSP-a u Saboru došao s inicijativom za to proglašenje, a Vlada Zorana Milanovića je to apsolutno odbila.

Podolnjak se nadovezao te naglasio kako su na sastanku danas rekli da Most očekuje na prvoj sjednici Sabora raspravu i odluku o smanjivanju određenih prava zastupnika, prije svega smanjenje zastupničkih primanja.

“Očekujemo mijenjanje Zakona o pravim zastupnika, i to posebice u onom dijelu koji govori o pravima nakon okončavanja mandata. Dakle, govorimo o onim povlasticama da zastupnici i nakon okončanja mandata imaju primanja”, rekao je Podolnjak te uputio ovom prilikom poruku da oni kao novi zastupnici ne žele nikakve privilegije u slučaju da se sabor ranije raspusti.

Spremni su se toga odmah i odreći, poručio je Podolnjak te očekuje to i od svih drugih zastupnika.

Smatra da takav postupak mora biti jasna poruka građanima da su dobili drugačije zastupnike.

Zanimalo nas je da li HDZ pristaje na smanjenje plaća zastupnicima u Saboru kako to traži Most što nam je doktor Kovač glatko potvrdio.

“Mi se slažemo za promjene, a sve detalje ćemo poslat kolegama iz Mosta u pisanim odgovorima kako su to i tražili”, poručio je Kovač.

Isto tako iznio je kako su se dogovorili s kolegama iz Mosta pokretanje formiranja široke platforme u Hrvatskoj, u koju će biti uključeni izabrani političari, ali i eksperti.

“Ta bi platforma morala donijeti promjenu na planu zakonodavstva, ali i unaprijeđenja političkog sustava”, rekao je Kovač te potvrdio da su apsolutno za konsenzus po pitanju dogovaranju pravila političkog sustava kako su to jutros iz pregovaračkog tima SDP-a i poručili da očekuju od kolega iz HDZ-a.

Kovač je naglasio da su se u najvećoj mjeri složili s kolegama iz Most o potrebi reforme i izbornog zakonodavstva.

“Dakle”, poručio je, “politika mora biti puno bliže čovjeku i unaprijeđenju političkog sustava”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati