Pratite nas

Hrvatska

Provjerite koji su zastupnici odgovorni za štetu koji nanosi SDP-ov izborni zakon

Objavljeno

na

Izmijenjen izborni zakon – oporba napustila sjednicu

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ izražava razočaranje činjenicom da je većina zastupnika u Hrvatskom saboru – njih 77 – podizanjem ruku za SDP-ov prijedlog promjene izbornog zakona za koji je bilo potrebno 76 glasova – pokazala da su odgovorni isključivo vodstvu svojih stranaka, a ne biračima koji su ih izabrali, te da su spremni sudjelovati u „cementiranju“ nepravednog izbornog sustava kojem se očito protivi veliki dio hrvatskih birača.

U ime obitelji pozdravlja odluke zastupnika koji su bili protiv i suzdržani, kako ne bi poduprli ovakvo izrugivanje demokracije.

Ovo izglasavanje zakona koji su štetni za hrvatsko društvo, a korisni za SDP na žalost predstavlja pravilo, a ne izuzetak. Zastupnike koji podižu ruku slušajući stranačko vodstvo koje im je omogućilo ulazak u Sabor – smatramo osobno odgovornima za  štete koje ovakvi zakoni izazivaju u svakom segmentu hrvatskog društva – bilo da se radi o izbornom sustavu, gospodarstvu i poduzetništvu, kulturi, obrazovanju ili obitelji i socijalnoj skrbi.

S obzirom na to da se 77 saborskih zastupnika nije zauzelo za nužne promjene izbornog sustava, nego su podržali loša zakonska rješenja SDP-a, koja nude privid stvarnih promjena, građanska inicijativa “U ime obitelji” smatra kako je tim više potrebna stvarna promjena izbornog sustava koju je zatražilo više od 380 000 građana dajući svoj potpis za raspisivanje referenduma, kako u ovo najviše zakonodavno tijelo ne bi ulazili podobni zastupnici vodstva stranaka, nego najsposobniji i najkvalitetniji predstavnici naroda.

SDP-ov zakon ne uvodi nikakve nužne promjene izbornog sustava, poput preferencijalnog glasovanja bez cenzusa, koje bi omogućilo da hrvatski birači stvarno mogu utjecati na poredak na kandidacijskim listama i tako odlučiti koji zastupnici ulaze u Sabor. SDP-ova verzija preferencijalnog glasovanja s previsokim pragom od 10% praktično onemogućuje djelotvornost preferencijalnog glasa pojedinog birača jer je realno mala mogućnost da bilo koji kandidat birača može prijeći prag od 10 posto.

Također, SDP-ov zakon ne uvodi ostale nužne promjene izbornog sustava, poput dopisnog glasovanja za sve hrvatske državljane, što je osobito važno za one s prebivalištem izvan RH, ne izjednačava broj birača u izbornim jedinicama, ne donosi ispravniji ustroj izbornih jedinica i sniženje izbornog praga s 5 na 3 posto i ne sprječava “gubitak” glasova birača koji su izašli na parlamentarne izbore (na prošlim parlamentarnim izborima 2011. godine, glasovi više od 600 000 hrvatskih građana koji su izašli na izbore pribrojeni su strankama za koje oni uopće nisu glasovali). Ovaj zakon SDP-a, kao stranke sa saborskom većinom, de facto podupire zajedničke kandidacijske liste velikih stranaka (SDP-a i HDZ-a) sa strankama koje imaju potporu 1-2% biračkog tijela i ne mogu prijeći vrlo visoki izborni prag na kojem inače SDP inzistira.

U nastavku pogledajte kako su članovi vladajuće koalicije glasovali imenom i prezimenom o kozmetičkim i nepravednim promjenama izbornog zakona:

Naziv točke: KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR – predlagatelj Klub zastupnika SDP-a, drugo čitanje, P.Z. br. 722

Datum i vrijeme glasovanja13.02.2015. 14:15

Rezultat: Ukupno: 82, Za: 77, Suzdržan: 3, Protiv: 2.

Ime i prezime Rezultat
Antičević Marinović Ingrid +
Babić Vedran +
Batinić Milorad +
Beus Richembergh Goran +
Bilek Vladimir +
Bilić Dubravko +
Boljunčić Valter +
Crnogorac Dragan +
Cvjetović Ljiljana +
Čavlović Smiljanec Nada +
Damjanac Ada +
Denona Luka +
Dragovan Igor +
Đujić Saša +
Fabijančić-Križanić Vesna +
Flego Gvozden Srecko +
Gjurković Srđan +
Glavina Dragutin +
Grbin Peđa +
Habek Mario +
Hajduković Domagoj +
Hodžić Nedžad +
Holy Mirela o
Horvat Mile +
Hrelja Silvano +
Ilić Marija +
Ivčević Tonka +
Jelaš Nadica +
Jelušić Ivo +
Jerković Romana +
Jovanović Željko +
Juhas Šandor +
Jurjević Marin +
Kajin Damir
Kajtazi Veljko +
Kolman Igor +
Komparić Devčić Ana +
Konig Sonja +
Kregar Josip o
Leaković Karolina +
Ledinski Darko +
Leko Josip +
Linić Slavko
Lučin Šime +
Lugarić Marija +
Mandić Ivica +
Marelić M. Mladen +
Mateljan Damir +
Mirković Željko +
Moharić Mario +
Mondekar Daniel +
Mulić Melita +
Nekić Hrvoje +
Ostojić Rajko +
Pandek Draženko +
Plančić Đurđica +
Posavac Vanja +
Posavec Krivec Ivana +
Prelec Alen +
Pupovac Milorad +
Račan Ivan +
Radin Furio +
Rilje Damir o
Rimac Damir +
Ronko Zdravko +
Sabo Željko +
Sabolić Vesna +
Sobol Gordana +
Sponza Giovanni +
Stazić Nenad +
Šemper Željko +
Šimac Bonačić Tatjana +
Škvarić Marijan +
Špoljar Dunja +
Tomić Damir +
Turina-Đurić Nada +
Vidović Franko +
Vrbat Grgić Tanja +
Vuković Josip +
Zgrebec Dragica +
Žagar Tomislav +
Želježnjak Vesna +

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) održana je u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 26. rujna 2017. godine.

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GSOS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovom se prilikom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svom vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća.

Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar.

Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin”, poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije! Ovih dana primili smo treći uput dragovoljnih ročnika ove godine, i to po prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine.

U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kada vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća”.

I ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i naredne projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način.

Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske!”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i Oružanih snaga RH.

Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta”.

U izjavi za medije ministar Krstičević se osvrnuo na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto.

Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna”.

Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donijeta i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj,  dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnost. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života”, poručio je Krstičević, istaknuvši pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine kao što su imenovanje dvorana prema zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče.

Posebno je istaknuo ulogu i doprinos Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, napose u borbi protiv požara i poplava, zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OS RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane ukupno je pohvalio i nagradio osam djelatnica i djelatnika.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OS RH u jutarnjim je satima izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OS RH, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka.

Uoči Svečane akademije u kapelici “Sv. Ivana Pavla II” služena je sveta misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo, a u sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OS RH i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” te solistica Barbara Suhodolčan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska biskupska konferencija: Ne podržavamo Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Iz ureda Hrvatske biskupske konferencije priopćeno je da su tijekom ovotjednog plenarnog zasjedanja biskupi razgovarali i o rezultatima javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji.

Biskupi, kako se navodi, podupiru zakone koji štite žene i obitelji, ali ne podržavaju konvenciju jer smatraju da ona implementira i rodnu ideologiju.

Pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike da, kako kažu, “ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se nekad izglasavaju zakoni”.

“Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet.

Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni.

Europa, kao i Hrvatska, stoljećima je imala svoju filozofiju, antropologiju i etiku na koju se oslanjala politika i društveno djelovanje”, stoji u priopćenju s 55. plenarnog zasjedanja Sabora HBK.

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati