Izrael najavio sudski progon palestinskih čelnika

1
hamas palestina izrael
Nakon sporazuma o nacionalnom jedinstvu Abasa s Hamasom u travnju prošle godine, Izrael na čelnike Palestinske uprave na Zapadnoj obali gleda kao na suradnike islamskog Hamasa u Pojasu Gaze
Izrael pokušava pronaći način za sudski progon visokih palestinskih dužnosnika u SAD-u i ostalim zemljama pod optužbom za ratne zločine kao odgovor na mjere koje su Palestinci poduzeli da se pridruže Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), potvrdio je u subotu izraelski dužnosnik.

Palestinci su u petak u sjedištu UN-a u New Yorku predali dokumente za pridruženje Rimskom statutu ICC-a i ostalim međunarodnim ugovorima, objasnivši da se nadaju da će na taj način postići “pravdu za sve žrtve koje je Izrael, kao okupacijska sila, pobio”.

ICC, koji zasjeda u Den Haagu, bavi se slučajevima ozbiljnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti poput genocida.

Nakon odluke da se pridruže Rimskom statutu, palestinski vođe bi se trebali “pribojavati zakonskih mjera”, kazao je izraelski dužnosnik.

– Izrael razmatra mogućnosti sveobuhvatnog procesa sudskog gonjenja palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i ostalih visokih palestinskih dužnosnika u SAD-u i nekim drugim zemljama – objasnio je drugi dužnosnik.

Nakon sporazuma o nacionalnom jedinstvu Abasa s Hamasom u travnju prošle godine, Izrael na čelnike Palestinske uprave na Zapadnoj obali gleda kao na suradnike islamskog Hamasa u Pojasu Gaze.

Hamas, tvrdi Izrael, napadom na civile, čini ratne zločine. U ratu u Gazi, prošlo je ljeto u sukobima dviju strana ubijeno 2100 Palestinaca i 70 Izraelaca. (H)

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    Izreaelci bi se trebali naturaliziratu u Srbe i biti slični njima, tj. svoju krivnju uvijek na druge prebaciti. Ako im to ne odgovara, onda bi se Srbi trebali naturalizirati Izraelcima i postati ravnopravnima onima koje je Ljotić i nedić poslao na drugi svijet u WW2 na podsručju Srbije i drugdje.