Pratite nas

Naši u svijetu

Izrael napao još jednu UN-ovu školu u Gazi: “Izraelski genocid podsjeća na Hitlerov”

Objavljeno

na

SJEDINJENE Države potvrdile su da su nastavile opsrkbljivati Izrael streljivom samo nekoliko sati nakon što su u srijedu navečer oštro osudile izraelski napad na UN-ovu školu u Gazi, prenosi agencija AFP u četvrtak.

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA JUČERAŠNJEG NAPADA NA TRŽNICU – U napadu je poginulo 17 ljudi

Izraelska vojska zatražila je ponovnu opskrbu 20. srpnja kako bi popunila smanjene zalihe, objavio je Pentagon. Američko ministarstvo obrane odobrilo je prodaju tri dana poslije. “Sjedinjene Države obvezale su se jamčiti sigurnost Izraela i ključno je za nacionalne američke interese pomagati Izraelu razvijati i održavati kapacitete samoobrane snažnima”, izjavio je John Kirby, glasnogovornik Pentagona u priopćenju. “Ta prodaja oružja je u skladu s tim ciljevima”, rekao je Kirby.

Usprkos tome, američki državni tajnik John Kerry, koji se nalazi u posjetu Indiji, u četvrtak je izjavio da se još uvijek nada prekidu vatre u Pojasu Gaze, ali nije htio spekulirati kada bi do njega moglo doći. “SAD se nada da bi moglo doći do prekida vatre, što prije to bolje”, rekao je Kerry koji je veći dio vremena provedenog u New Delhiju posvetio krizi na Bliskom istoku. Kazao je i da je u stalnom kontaktu sa svim glavnim protagonistima na Bliskom istoku u cilju okončanja sukoba između Izraela i Hamasa. Tijekom posjeta šefa američke diplomacije, službeni Delhi je potaknuo putanje američkih aktivnosti nadzora i prisluškivanja u južnoj Aziji.

“Da, pitanje špijuniranja je u razgovoru s glavnim tajnikom Kerryjem isplivalo na površinu… Prenio sam mu stav da nam je ta praksa potpuno neprihvatljiva”, kazao je ministar vanjskih poslova Sushma Swaraj. Kerry je kazao da SAD u potpunosti poštuje i razumije stav koji je ministar iznio.

“Izrael promovira fašizam poput Hitlerovog”

izrael un škola gazaTurski premijer Recep Tayyip Erdogan nastavio je u četvrtak s oštrim verbalnim napadima na Izrael, usporedivši židovsku državu s Trećim Reichom, prenosi njemačka agencija dpa.

“Izraelski genocid podsjeća na Hitlerov genocid”

, izjavio je Erdogan u govoru u gradu Vanu na istoku Turske, optuživši izraelsku državu za “fašizam poput Hitlerovog”. “Kada se ubijaju muslimanska djeca, Zapad to smatra legalnim, ali kada govorimo protiv terorističke države Izrael nazivaju nas antisemitima”, dodao je.

Izraelska vlada optužuje Erdogana da je nastrojen protužidovski, no vlada u Ankari to odbacuje i tvrdi da su kritike usmjerene na politiku izraelske vlade. Turski premijer je podsjetio da je Otomansko carstvo tijekom kriznih vremena u Europi Židovima ponudilo utočište. Izrael i Turska su bili regionalni saveznici, no odnosi između dvije zemlje pogoršali su se 2010., kada su izraelski specijalci ubili 10 turskih mirovnih aktivista koji su pokušali probiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze.

Nakon prosvjeda ispred izraelskih diplomatskih misija u Turskoj, Izrael je najavio smanjenje osoblja misija u Ankari i Istanbulu.

“Izrael svjesno krši međunarodno pravo, a SAD mu pomaže”

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay rekla je u četvrtak da Izrael svjesno krši međunarodno pravo u vojnoj ofenzivi na Gazu i svjetske sile moraju Izrael pozvati na odgovornost zbog mogućih ratnih zločina, javljaju agencije. Izrael napada domove, škole, bolnice i UN-ove zgrade čime očito krši Ženevske konvencije, rekla je Pillay u Ženevi.

“Ni jedan od tih napada ne čini se slučajnim. Čini se da je to svjesno kršenje obveza iz međunarodnog prava” koje je Izrael dužan poštovati. “I zbog toga ponovno i ponovno kažem da ne smijemo dopustiti da se ta nekažnjivost nastavi”, rekla je Pillay na zadnjoj konferenciji za novinare održanoj u Ženevi prije isteka njezina šestgodišnjeg mandata na dužnosti UN-ove visoke povjerenice.

Optužila je i pokret Hamas koji vlada Gazom za kršenje međunarodnog prava jer nasumice ispaljuje rakete na izraelsko tlo, ponekad u gusto napučene zone, rekla je Pillay. Također je kritizirala Sjedinjene Države, glavnog izraelskog saveznika jer nisu iskoristile svoj utjecaj da zaustave krvoproliće.

“Mnoge moje primjedbe bile su usmjerene na Sjedinjene Države jer su one strana koja utječe na Izrael da učini više da zaustavi ubijanja, dovede strane za pregovarački stol. Pozvala sam i na prekid blokade i prekid okupacije”. Pillay je rekla da je šokirana jer je Washington ustrajno glasovao protiv rezolucija o Izraelu koje je donosilo vijeće za ljudska prava, Opća skupština UN-a i Vijeće sigurnosti UN-a.

“Ne samo da su dobavljali teško naoružanje kojim se sada koristi Izrael u Gazi nego su izdvojili gotovo milijardu dolara za ‘Čeličnu kupolu’ kako bi Izrael zaštitili od raketnih napada”, no “takvu zaštitu nisu pružili stanovnicima Gaze da se zaštite od bombardiranja”.

Pillay je podsjetila da je Izrael sudski gonio samo četvoricu svojih vojnika za ofenzivu u Gazi 2008.-2009. izvedenu pod nazivom “Lijevano olovo”, a među njima je i vojnik koji je krao kreditne kartice. Stoga ona ne očekuje da će Izrael pošteno istražiti kršenja ljudskih prava tijekom sadašnje ofenzive koja je ušla u četvrti tjedan. “No međunarodno je pravo jasno i kada država nije u mogućnosti ili ne želi provesti istragu i sudski progon, primjenjuje se sustav međunarodnog (kaznenog prava)”, rekla je.

Bijela kuća osudila bombardiranje UN-ove škole u Gazi

At-least-15-dead-after-Israel-strikes-UN-school-in-Gaza

Prema službenim podacima iz Gaze ubijeno je najmanje 1372 Palestinca, uglavnom civila u Gazi, a gotovo 7000 je ranjenih. Na izraelskoj strani u ofenzivi početoj 8. srpnja ubijeno je 56 izraelskih vojnika, a više od 400 je ranjenih. Troje izraelskih civila ubijeno je u palestinskom raketiranju Izraela.

Bijela kuća je u srijedu osudila bombardiranje UN-ove škole u Gazi izrazivši žaljenje što “tisuće Palestinaca” koje je izraelska vojska pozvala da napuste svoj dom, nisu sigurni u skloništima koja su organizirali Ujedinjeni narodi.

“Sjedinjene Države osuđuju bombardiranje škole UNRWA-e (UN-ova agencija za palestinske izbjeglice) u Gazi u kojemu su poginuli i ranjeni nedužni Palestinci – među njima i djeca – te zaposlenici UN-a”, istaknula je Bernadette Meehan, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC).

Barem je 16 Palestinaca koji su se bili sklonili u tu školu, poginulo u srijedu u zoru u izraelskom bombardiranju na sjeveru Pojasa Gaze, objavile su spasilačke službe.

“Osuđujemo i one koji su odgovorni jer su sakrili oružje u UN-ovim zgradama u Gazi”, dodaje glasnogovornica NSC-a.

“Ovo nasilje svjedoči da se što prije mora postići primirje”, zaključila je.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon nazvao je to bombardiranje “neopravdanim”. “Želim napomenuti da su izraelske vojne vlasti sedamnaest puta obaviještene o točnom položaju osnovne škole, pa i sinoć, samo nekoliko sati prije napada”, istaknuo je glavni tajnik.

I francuski predsjednik Francois Hollande je u srijedu osudio bombardiranje UN-ove škole u Pojasu Gaze i opetovao poziv Francuske na trenutačno primirje.

Hollande se “pridružuje glavnom tajniku UN-a koji je te događaje ocijenio ‘neopravdanima'”, dodaje se u priopćenju iz predsjedničkog ureda.

“Francuska traži trenutačnu uspostavu primirja. Svi napori moraju biti usmjereni k tome cilju”, navodi se u priopćenju.

I EU osudio napad

Osudi Bijele kuće pridružila se i Europska unija i zatražila da se smjesta provede istraga o toj “neprihvatljivoj” akciji bombardiranja škole.

“Osuđujemo bombardiranje škole UN-a u Pojasu Gaze i bombardiranje tržnice u predgrađu grada Gaze. Neprihvatljivo je da raseljeni civili koji su utočište pronašli u UN-ovim zaštićenim zonama, nakon što ih je izraelska vojska prisilila da napuste svoje domove, budu ubijeni”, izjavila je šefica europske diplomacije Catherine Ashton. “Vrlo smo zabrinuti zbog humanitarne katastrofe u Gazi i ponovo tražimo da sve strane smjesta otvore pravce za dostavu pomoći stanovništvu”, dodala je.

Bolivija proglasila Izrael terorističkom državom

Bolivija je uvrstila Izrael na popis terorističkih država, u znak prosvjeda protiv izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Bolivijski predsjednik Evo Morales objavio je u srijedu tu odluku u prigodi susreta s učiteljima u gradu Cochabambi.

“Proglašavamo Izrael terorističkom državom”, rekao je dodavši da ofenziva na Gazu “pokazuje da Izrael nije jamac načela poštovanja života i temeljnih prava koja uređuju miran i skladan suživot naše međunarodne zajednice”.

Bolivija je 2009. prekinula diplomatske veze s Izraelom nakon prethodne ubojite operacije u Gazi, kao i druge latinskoameričke zemlje radikalne ljevice, među kojima Venezuela i Kuba.

La Paz je ipak dosad poštovao ugovor iz 1972. po kojemu izraelski državljani mogu slobodno ući u Boliviju.

Nakon Brazila i Ekvadora prošlog tjedna, u utorak su Čile, Peru i Salvador pozvali “na konzultacije” svog veleposlanika u Izraelu.

Čile je pak izraelske vojne operacije nazvao “kolektivnim kažnjavanjem civila u Gazi” a susjedni Peru je izrazio iskreno žaljenje što je “nastavkom izraelskih vojnih operacija u Gazi prekršeno primirje”.

Izraelska vojska mobilizirala još 16.000 pripadnika pričuvnog sastava

Izraelska vojska je mobilizirala još 16.000 pripadnika pričuvnog sastava, čime se njihov broj popeo na 86.000 nakon nastavka operacije u Pojasu Gaze koja se vodi od 8. srpnja, rekla je u četvrtak vojna glasnogovornica.

“Vojska je izdala 16.000 dodatnih poziva na mobilizaciju kako bi se vojnici na terenu mogli odmoriti, čime se broj pripadnika pričuvnog sastava penje na 86.000”, dodala je.

Sigurnosni kabinet, koji je u srijedu zasjedao pet sati, jednoglasno je odlučio o nastavku napada na Hamasove “terorističke ciljeve” i operacija kojima želi “neutralizirati” tunele što ih je prokopao islamistički pokret između Pojasa Gaze i izraelskog područja, izvijestio je javni radio.

Nova sjednica sigurnosnog kabineta koji ima 8 ministara zakazana je za četvrtak poslijepodne, dodaje radio.

Po izjavi jednog generala zaduženog za sektor Gaze, kako prenosi radio, uništenje tunela je “pitanje dana”.

Izrael će istražiti bombardiranje UN-ove škole

Izrael je obećao istražiti bombardiranje UN-ove škole pri čemu je poginulo najmanje 16 ljudi i ispričao se ukoliko je izraelski napad bio odgovoran za smrt civila. Poručuju da je s područja u blizini škole prije napada na njih otvorena vatra.

“Spavala sam kada se dogodila eksplozija, zašto nas napadaju mi nemamo veze s tim”, rekla je jedna ranjena djevojčica. Svijet i dalje obilaze snimke ozlijeđenih civila. U kasnijem izraelskom napadu na tržnicu poginulo je najmanje 17 ljudi. Jučer je u pojasu Gaze stradalo stotinu žrtava, a u protekla tri tjedna više od 1 300.

15 Palestinaca ranjeno u još jednoj UN-ovoj školi

Petnaest palestinskih izbjeglica u školi Ujedinjenih naroda na sjeveru Pojasa Gaze ranjeno je u četvrtak ujutro nakon napada izraelskih zrakoplova na džamiju koja se nalazi u blizini, objavile su palestinske hitne službe.

“Petnaest Palestinaca je ranjeno, dvoje od njih ozbiljno, u školi u izbjegličkom logoru Džabalija, koju vodi UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), u napadu izraelske avijacije usmjerenom na obližnju džamiju”, kazao je glasnogovornik palestinskih hitnih službi Ašraf al-Kodra.

U srijedu je 16 Palestinaca ubijeno u tom istom izbjegličkom logoru u napadu na drugu UN-ovu školu u kojoj su brojne izbjeglice potražile utočište. Osamdeset i tri UN-ove škole primile su brojne izbjeglice koje su u njima pokušale pronaći žaštitu i sklonište pred izraelskim napadima.

UN-ova agencija jučer je oštro osudila izraelski napad na školu UN-a upozorivši da se radi o “ozbiljnom kršenju međunarodnog prava” za koji treba “snositi odgovornost”.

Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi u srijedu su osudili napad na UN-ovu školu u Džabaliji, u kojoj je sigurnost potražilo preko 3.000 palestinskih izbjeglica.

Zarobljena na malom prostoru, palestinska enklava u kojoj živi 1,8 milijun Palestinaca nalazi se od 2006. godine pod izraelskom blokadom, a uz zatvorenu granicu s Egiptom od 2012. godine Palestinci u Gazi bez ikakve su mogućnosti pronalaska sigurnog skloništa ili izlaska iz tog prostora.

Netanyahu odlučan uništiti sve palestinske tunele

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u četvrtak da je Izrael odlučan, bez obzira na napore za postizanje primirja, dovršiti uništenje tunela koje su palestinski militanti izgradili ispod granice između Gaze i Izraela.

“Odlučni smo dovršiti tu misiju sa ili bez primirja”, rekao je Netanyahu na početku sjednice vlade u Tel Avivu. “Neću pristati ni na koji prijedlog koji bi onemogućio izraelskoj vojsci da završi ovu važnu zadaću za sigurnost Izraela.”

General Sami Turgeman, zapovjednik izraelskih snaga u Gazi, izjavio je u srijedu da im treba još “nekoliko dana za uništenje svih tunela”.

Izrael je uveo blokadu Pojasa Gaze u lipnju 2007. kad je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od umjerenog Fataha. Izrael je odlučio oslabiti Hamas i spriječiti ga da raketira izraelske gradove.

Palestinski militanti iskopali su iz Gaze dvije mreže tunela, jednu prema Egiptu a drugu prema Izraelu, a služe za dostavu namirnica, goriva i drugih stvari. Militanti se kroz tunele opskrbljuju oružjem i novcem.

Egipat je posljednjih nekoliko godina uspio uništiti tunele što je Hamasu nanijelo veliku štetu. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Najave

HRVATSKA IZVAN DOMOVINE

Objavljeno

na

Objavio

Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, Centar za kulturu i informacije Maksimir i Hrvatska matica iseljenika imaju čast pozvati Vas na svečano predstavljanje zbornika radova predstavljenih na Drugom Hrvatskom iseljeničkom kongresu održanom u Šibeniku od 1. – 3. srpnja 2016. pod naslovom HRVATSKA IZVAN DOMOVINE koje će se održati u srijedu, 18. listopada 2017. u 13 sati u velikoj dvorani HMI-ja, Trg Stjepana Radića 3Zagreb.

Uz pozdravne riječi ravnatelja HMI-ja Mije Marića, Zbornik će predstaviti urednici: dr. sc. Marin Sopta (predsjednik Organizacijskog odbora HIK-a), dr. sc. Vlatka Lemić, prof. dr. sc. Mijo Korade, prof. dr. sc. Ivan Rogić i dr. sc. Marina Perić Kaselj te akademski slikar Josip Boteri Dini autor naslovnice zbornika.

Opis Zbornika:

HRVATSKA IZVAN DOMOVINE: svezak II : zbornik radova predstavljenih na Drugom Hrvatskom iseljeničkom kongresu (Šibenik, 1. – 3. srpnja 2016.) : uredili dr. sc. Marin Sopta (predsjednik Organizacijskog odbora HIK-a), dr. sc. Vlatka Lemić, prof. dr. sc. Mijo Korade, prof. dr. sc. Ivan Rogić i dr. sc. Marina Perić Kaselj, Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Centar za kulturu i informacije Maksimir, Zagreb, 2017, 830 str.

Drugi svezak zbornika radova s Hrvatskog iseljeničkog kongresa (HIK), koji opseže 830 stanica, donosi fantastičan pregled recentnih znanstvenih i stručnih studija s aktualnom migrantskom tematikom hrvatske provenijencije iz raznih grana ljudske djelatnosti od gospodarstva do kulture raspoređenih u 11 tematskih cjelina sa više od 160 zasebnih autorskih priloga i to slijedom izlaganja na panel-diskusijama koje su bile naslovljene:Poduzetništvo i ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, Hrvatska iseljenička politika, Portreti, Migracije žena i identiteti iseljeničkih zajednica, Društvene mreže, Hrvatsko iseljeništvo i javnost,  Pastoralna skrb u hrvatskom iseljeništvu, Iseljavanje i povratak: teškoće i perspektive,  Hrvati kao nacionalne manjine; Jezik,  kultura, književnost te  jedanaesti panel i ujedno 11 tematska cjelina Uloga institucija u hrvatskom iseljeništvu.

Drugi Hrvatski iseljenički kongres, međunarodni znanstveno-stručni skup, uspješno je održan pod visokim pokroviteljstvom hrvatske Predsjednice Kolinde Grabar Kitariović u Šibeniku od 1. do 3. srpnja 2016Zbornik je objavljen uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Hrvatska danas pripada krugu zemalja EU s najvećim relativnim udjelom ljudi u pokretu pa je Kongres stoga privukao mnoštvo sudionika iz brojnih zemalja od Amerike, preko europskih država do Australije. Nastupilo je ukupno 250 sudionika koji su održali više od 160 različitih izlaganja. Predsjednik Programsko-organizacijskog odbora HIK-a i jedan od inicijatora njegove misije u okviru akademske zajednice dr. sc. Marin Sopta u predgovoru ističe kako je cilj da HIK sustavno analizira razvojne doprinose hrvatskog iseljeništva modernizaciji hrvatskog društva, napose u razdobljima bližim suvremenosti. Promotori će pokušati odgovoriti na uredničko pitanje je li u Hrvatskoj danas, prema procjenama znanstvenika koji su nastupili na 2. HIK-u, riječ o fenomenima vezanim uz suvremenu mobilnost ili o egzodusu iz toliko željene neovisne Lijepe Naše.

Radujemo se susretu!

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Milas poručio iseljenicima u Australiji: U domovini ste uvijek dobrodošli ona vas uvijek čeka i priželjkuje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Desetog dana posjeta izaslanstvo je održalo radni sastanak s predstavnicima naših ljudi iz gospodarskog, društvenog i kulturnog života Melbournea

Tijekom posjeta Melbourneu, hrvatsko izaslanstvo na čelu sa Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivanom Penavom, gradonačelnikom grada Vukovara, obišlo je Victorian School of Languages i Holy Family School, gdje ih je dočekao ravnatelj Peter Bruno, njegov zamjenik Anthony Laffy i voditeljica vjeronauka Stephani Berginc.

“Zbog programa hrvatskog jezika mnoge obitelji koje, iako su prilično udaljene od ove škole, već desetljećima upisuju djecu upravo ovdje. Podrška Ureda u radu nam je vrlo korisna i osigurava kontinuitet ovog kvalitetnog programa”, rekli su predstavnici ustanove u kojoj se od 1978. godine u redovnoj nastavi hrvatski uči kao strani jezik.

Nakon toga izaslanstvo iz domovine posjetilo je Hrvatski centar u Geelongu, čiji Lado ove godine slavi 45. godišnjicu postojanja.

U prostorijama Australsko-hrvatskih društvenih usluga izvršna direktorica Franci Buljat predstavila je rad te neprofitne udruge koja brine o starijim i nemoćnim osobama. Također, organizirano je i učenje hrvatskog jezika za odrasle, budući da štićenici udruge u starijoj dobi često govore isključivo hrvatskim jezikom.

U večernjim satima održan je susret s hrvatskim iseljenicima. Tom prigodom državni tajnik Milas snažno je naglasio važnost očuvanja hrvatskog jezika među mladim naraštajima te su predstavljeni iskoraci na tom području. Nakon toga uslijedila je predstava “Vukovarska večer”.

Desetog dana posjeta izaslanstvo je održalo radni sastanak s predstavnicima naših ljudi iz gospodarskog, društvenog i kulturnog života Melbournea te se na godišnjoj zabavi u organizaciji Folklorne skupine “Mladi Hrvati” iz Clifton Hilla susrelo s hrvatskim iseljenicima u Hrvatskom katoličkom centru Sunshine. “Zahvaljujem se na predanom trudu uloženom u svaki nastup kojim njegujete svoju hrvatsku kulturnu baštinu, toliko daleko od svoje domovine.

Hvala i vašim roditeljima koji nikada nisu dopustili da naš duh zamre u bilo kojem hrvatskom domu. Hvala i našim misionarima te svim vašim učiteljima koji trajno prenose ljubav prema Hrvatskoj na naše mlade ovdje u Australiji”, naglasio je državni tajnik Milas, dodavši: “Dragi mladi, nastavite njegovati svoj hrvatski identitet i znajte da se svaki vaš uspjeh slavi i u domovini.

Hrvatski duh ne poznaje udaljenosti, pogotovo danas kada nas dijeli samo jedan e-mail. Znajte da ste u domovini uvijek dobrodošli, da vas ona uvijek čeka i priželjkuje i da ste vi njezini najbolji ambasadori koji je čine ponosnom. Znajte da je kultura koju njegujete jako stara, bogata i cijenjena europska kultura. Znajte da su vaši korijeni u Hrvatskoj, a vi ste naše zelene grane raširene po cijelom svijetu”.

facebook komentari

Nastavi čitati