Pratite nas

Iz Svijeta

Izrael ponovno napao Siriju

Objavljeno

na

Izraelska vojska ponovno je napala Siriju – sirijski državni mediji jučer su potvrdili kako su gađane lokacije u blizini međunarodne zračne luke Damask. Vijest o novom izraelskom napadu potvrdila je i sirijska opozicija koja navodi kako su izraelske snage uništile pojedine protuzračne sustave.

Dimas_attack_3130688bIz Izraela informaciju nisu potvrdili, ali ni opovrgnuli, što je zapravo indikator da se napad zaista desio. Izraelski obavještajni ministar, Yuval Steinitz, komentirao je: “Izrael ima čvrstu politiku po pitanju sprečavanja svih mogućih transfera sofisticiranog oružja terorističkim skupinama”. Očito je kako se Steinitz referira na libanonski Hezbollah.

Podsjetimo, Izrael je već u nekoliko navrata izveo napade na tlu Sirije otkako je u toj zemlji izbio rat 2011. U svim slučajevima neslužbeni izraelski izvori i anonimni dužnosnici rekli su kako su mete bile arsenali oružja koji su, navodno, trebali biti dostavljeni libanonskom Hezbollahu.

Hezbollah je vojno-politička organizacija koja sudjeluje i u libanonskoj Vladi te su upravo njihovi borci nanijeli težak vojni poraz Izraelu za vrijeme izraelske invazije Libanona. Izrael, SAD i još neke zemlje kategoriziraju Hezbollah kao “terorističku organizaciju”, no većina arapskog svijeta smatra Hezbollah silom otpora protiv izraelske ekspanzije.

Nije tajna da sirijske vlasti, u suradnji s Iranom, pomažu libanonski Hezbollah, no u isto vrijeme – upravo zbog toga – Izrael daje podršku sirijskim islamističkim militantima te se zalaže za promjenu vlasti u Damasku. Naime, sirijska opozicija većinom je sačinjena od radikalnih sunita, a isti vide Hezbollah – većinski šijitsku organizaciju – kao svog neprijatelja. Imajući u vidu ovu situaciju Izrael smatra da bi pad vlasti u Damasku oslabio libanonski Hezbollah.Sirijski dužnosnici uvjereni su kako Izrael ponovno napada kako bi pomogli militantima koji se nalaze pod sve većim napadom sirijske vojske. Iz Damaska pozivaju UN da reagira i da se Izraelu zbog agresije nametnutu sankcije. “Riječ je o odvratnom zločinu protiv suvereniteta naše zemlje od strane zemlje koja ne skriva svoju politiku podržavanja terorizma”, stoji u izjavi sirijskih vlasti.

SyriaAirAttack“Napad je imao za cilj pomoći teroristima u Siriji, naročito nakon što je vojska ostvarila progres u Deir Ezzoru, Aleppu i Daraai”, navodi se. Također se ističe kako Izrael ovim napadom želi skrenuti pozornost svijeta s raspadom vladajuće koalicije u Tel Avivu “koja i dalje nastavlja s okupacijom arapskog teritorija i krši međunarodno pravo”.

U izjavi sirijskog ministarstva vanjskih poslova ističe se kako unatoč napadima iz Izraela, Damask neće prestati s borbom protiv “svih forma terorizma na sirijskom tlu”.

U izvještaju se navodi kako su pogođene dvije lokacije kod Damaska – na prostoru Dimas i kod zračne luke. Ističe se kako nisu zabilježene žrtve.

Opozicijski izvori ističu kako je u jučerašnjem izraelskom napadu pogođeno protuzračno oružje koje bi moglo, da je dostavljeno Hezbollahu, “poremetiti stratešku ravnotežu” – drugim riječima, Izrael vjerojatno ne bi bio u stanju upadati u libanonski zračni prostor kada god im se prohtje.

Unatoč sirijskom zahtjevu za UN reakcijom, iz UN-a ističu kako za sada “nemaju informacije iz prve ruke” te kako će nastojati saznati dodatne detalje. Od UN reakcije, kao i do sada, vjerojatno neće biti ništa, a to još jednom pokazuje kako se Izraelu dopuštaju potezi koji bi, da se radi o nekom drugom akteru, izazvali međunarodnu osudu. (RT/Advance)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Vučić: Srbiju više nitko ne može nekažnjeno napasti

Objavljeno

na

Objavio

Vučić: Srbiju više nitko ne može nekažnjeno napasti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u povodu 73. obljetnice oslobođenja Beograda u 2. svjetskom ratu da Srbija danas pokazuje svoju vojnu spremnost ne zato da bi bilo kome bila prijetnja, već da bi istaknula koliko cijeni živote svojih građana i da više nikome neće dopustiti da je nekažnjeno napadne i ugrozi.

On je naglasio da će zato biti nastavljeno ulaganje u svakog čovjeka, izgradnju puteva, otvaranje tvornica, stvaranje radnih mjesta i da se napravi višak koji će omogućiti da se taj život bolje zaštiti.

“Nikakvih drugih namjera nemamo, jer previše smo života izgubili da ne bismo cjenili i živote svih drugih. Hoćemo modernu, jaku i razvijenu državu, koja će svima biti garant mira i stabilnosti, pouzdan partner i iskren prijatelj”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija, investirajući u život u svojoj zemlji, investira i u život na cijelom Balkanu, jer želi povezivanje, rad, razmjenjivanje robe, ljudi i kapitala.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Katalonija – Put u nepoznato

Objavljeno

na

Objavio

Španjolska vlada je u četvrtak priopćila kako će primijeniti članak ustava koji zadire u autonomiju Katalonije kako bi suzbila inzistiranje katalonske vlade na nezavisnosti što komentatori nazivaju “putem u nepoznato”.

Barcelona, glavni grad pokrajine gdje se godišnje proizvede 20 posto svih roba i usluga u Španjolskoj, mogla bi potpasti pod direktno upravljanje Madrida prvi put u 40 godina demokracije.

Španjolski premijer Mariano Rajoy okupit će u subotu svoje ministre kako bi aktivirali članak 155. ustava koji dopušta središnjoj vladi preuzimanje kontrole nad bilo kojom od 17 autonomnih pokrajina ako se neka od njih ne ponaša u skladu sa španjolskim ustavom.

Niti jedan političar dosad nije primijenio tu mjeru no Rajoy kaže da je opravdana jer Katalonija ne priznaje zakon te pritišće središnju vlast namjerom o odcjepljenju nakon referenduma organiziranog 1. listopada. Referendum je zabranio sud, te ga pokušala zaustaviti španjolska policija, no stanovnici su svejedno glasovali u korist uspostavljanja samostalne republike.

Članak nije precizan no u teoriji dopušta Madridu preuzimanje regionalne administracije i postavljanje novih dužnosnika, preuzimanje kontrole nad financijama i policijom te sazivanje prijevremenih izbora.

Njegovo korištenje moglo bi dodatno zategnuti odnose s Katalonijom no Rajoy tvrdi da ga podržavaju dvije od tri najveće oporbene stranke. Odbacio je poziv na dijalog o nezavisnosti upućen iz Barcelone od strane predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta.

Najveća oporbena stranka, lijevi centar PSOE, podržala je vladu no traži da se članak primijeni “proporcionalno” i “ograničeno”.

Vlada kaže kako nema namjeru apsolutno ukinuti autonomiju Katalonije nego ondje provesti specifične mjere kako bi pokrajina poštovala španjolski zakon.

Kako bi članak stupio na snagu potrebno je nekoliko dana jer mjere treba podržati Senat, gornji dom španjolskog parlamenta zadužen za teritorijalna pitanja, gdje Rajoyeva Narodna stranka ima potrebnu većinu.

Kao datum mogućeg glasovanja spominjao se petak 27. listopada no prema pisanju dnevnih novina La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni parlament će vjerojatno glasati u ponedjeljak 30. listopada ili utorak 31. listopada. S obzirom na većinu zagovornika uvođenja članka 155., očekuje se brzo usvajanje mjera.

Rajoy bi zatim mogao zamijeniti katalonske dužnosnike svojim političarima ili tehnokratima pa za tri mjeseca organizirati parlamentarne izbore u Kataloniji.

Prijevremene izbore bi mogao sazvati i sam Puigdemont i tako izbjeći da kontrolu nad katalonskim službama preuzmu ministri iz Madrida. To je, međutim, u srijedu odbio Raul Romeva, katalonski dužnosnik za vanjske poslove. Rekao je kako na njihovom dnevnom redu sada nema nikakvih izbora.

Puigdemont je ignorirao Rajoyeve zahtjeve da mu “jasno” i “jednostavno” odgovori da li je proglasio nezavisnost 10. listopada. Umjesto toga je napisao kako bi do formalnog glasovanja o proglašenju nezavisnosti moglo doći ako Madrid nastavi odbijati dijalog i nastavi s represijom u Kataloniji.

Mnogi iz njegovog pisma iščitavaju da nije došlo do nezavisnosti no španjolska vlada ondje vidi nastavak inzistiranja na njoj i “ucjenu”.

Puigdemont se u međuvremenu suočava s pritiskom u vlastitoj koaliciji da proglasi odmah nezavisnost. Antikapitalistička stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) ima samo 10 od 135 zastupnika u katalonskom parlamentu, no bez nje vladajuća koalicija nema natpolovičnu većinu. CUP traži proglašenje nezavisnosti “čim prije”. Izgubi li potporu CUP-a, katalonska vlada morat će raspisati prijevremene izbore. Sastanak katalonske vladajuće koalicije i CUP-a trajao je satima u četvrtak a rezultat još uvijek nije poznat.

Nakon policijskog nasilja nad stanovnicima na dan referenduma, Rajoy je oprezan no svjestan da ga podržavaju EU i lideri glavnih zemalja poput Njemačke i Francuske.

Zabrinutost zbog situacije u Kataloniji utrostručila se među Španjolcima u rujnu kada je katalonski parlament izglasao zakon o referendumu, pokazuje istraživanje Centra za sociološka istraživanja (CIS) sa sjedištem u Madridu.

U Kataloniji u mirnim prosvjedima deseci tisuća građana traže puštanje iz pritvora u Madridu dvojice dužnosnika nevladinih organizacija koji zagovaraju nezavisnost. Za subotu, kada će u Madridu biti sastanak španjolskih ministara, održat će se novi masovni prosvjedi u Kataloniji. Oko 80 organizacija najavilo je za subotu u 17 sati okupljanja s kojih će tražiti “oslobađanje političkih zatvorenika”.

Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, čelnici organizacija ANC i Omnium, pritvoreni su jer su organizirali stanovnike koji su tijelima “sprečavali rad policije” tijekom referenduma, tvrdi španjolski ministar unutarnjih poslova.

Tenzije bi mogle rasti s obje strane kako se bude približavalo usvajanje članka 155. Dosad osim pojedinačnih incidenata nije eskaliralo nasilje među stanovnicima. Organizatori prosvjeda pozivaju na mirne proteste.

Velika nepoznanica je, međutim, što će se događati na terenu ako Madrid krene s primjenom članka 155. Katalonska policija već je bila otkazala poslušnost Madridu koji može računati na španjolsku civilnu gardu i nacionalnu policiju čiji pripadnici se nalaze još od ranije u Kataloniji. Njih su prosvjednici okupljani ispred hotela povicima tjerali iz Katalonije.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori