Izrael ponovno napao Siriju

2

Izraelska vojska ponovno je napala Siriju – sirijski državni mediji jučer su potvrdili kako su gađane lokacije u blizini međunarodne zračne luke Damask. Vijest o novom izraelskom napadu potvrdila je i sirijska opozicija koja navodi kako su izraelske snage uništile pojedine protuzračne sustave.

Dimas_attack_3130688bIz Izraela informaciju nisu potvrdili, ali ni opovrgnuli, što je zapravo indikator da se napad zaista desio. Izraelski obavještajni ministar, Yuval Steinitz, komentirao je: “Izrael ima čvrstu politiku po pitanju sprečavanja svih mogućih transfera sofisticiranog oružja terorističkim skupinama”. Očito je kako se Steinitz referira na libanonski Hezbollah.

Podsjetimo, Izrael je već u nekoliko navrata izveo napade na tlu Sirije otkako je u toj zemlji izbio rat 2011. U svim slučajevima neslužbeni izraelski izvori i anonimni dužnosnici rekli su kako su mete bile arsenali oružja koji su, navodno, trebali biti dostavljeni libanonskom Hezbollahu.

Hezbollah je vojno-politička organizacija koja sudjeluje i u libanonskoj Vladi te su upravo njihovi borci nanijeli težak vojni poraz Izraelu za vrijeme izraelske invazije Libanona. Izrael, SAD i još neke zemlje kategoriziraju Hezbollah kao “terorističku organizaciju”, no većina arapskog svijeta smatra Hezbollah silom otpora protiv izraelske ekspanzije.

Nije tajna da sirijske vlasti, u suradnji s Iranom, pomažu libanonski Hezbollah, no u isto vrijeme – upravo zbog toga – Izrael daje podršku sirijskim islamističkim militantima te se zalaže za promjenu vlasti u Damasku. Naime, sirijska opozicija većinom je sačinjena od radikalnih sunita, a isti vide Hezbollah – većinski šijitsku organizaciju – kao svog neprijatelja. Imajući u vidu ovu situaciju Izrael smatra da bi pad vlasti u Damasku oslabio libanonski Hezbollah.Sirijski dužnosnici uvjereni su kako Izrael ponovno napada kako bi pomogli militantima koji se nalaze pod sve većim napadom sirijske vojske. Iz Damaska pozivaju UN da reagira i da se Izraelu zbog agresije nametnutu sankcije. “Riječ je o odvratnom zločinu protiv suvereniteta naše zemlje od strane zemlje koja ne skriva svoju politiku podržavanja terorizma”, stoji u izjavi sirijskih vlasti.

SyriaAirAttack“Napad je imao za cilj pomoći teroristima u Siriji, naročito nakon što je vojska ostvarila progres u Deir Ezzoru, Aleppu i Daraai”, navodi se. Također se ističe kako Izrael ovim napadom želi skrenuti pozornost svijeta s raspadom vladajuće koalicije u Tel Avivu “koja i dalje nastavlja s okupacijom arapskog teritorija i krši međunarodno pravo”.

U izjavi sirijskog ministarstva vanjskih poslova ističe se kako unatoč napadima iz Izraela, Damask neće prestati s borbom protiv “svih forma terorizma na sirijskom tlu”.

U izvještaju se navodi kako su pogođene dvije lokacije kod Damaska – na prostoru Dimas i kod zračne luke. Ističe se kako nisu zabilježene žrtve.

Opozicijski izvori ističu kako je u jučerašnjem izraelskom napadu pogođeno protuzračno oružje koje bi moglo, da je dostavljeno Hezbollahu, “poremetiti stratešku ravnotežu” – drugim riječima, Izrael vjerojatno ne bi bio u stanju upadati u libanonski zračni prostor kada god im se prohtje.

Unatoč sirijskom zahtjevu za UN reakcijom, iz UN-a ističu kako za sada “nemaju informacije iz prve ruke” te kako će nastojati saznati dodatne detalje. Od UN reakcije, kao i do sada, vjerojatno neće biti ništa, a to još jednom pokazuje kako se Izraelu dopuštaju potezi koji bi, da se radi o nekom drugom akteru, izazvali međunarodnu osudu. (RT/Advance)

facebook komentari

  • wolf

    Hazari ko Hazari,oni ako ne prave zlo negdi nemogu spavat.

    • diablo

      Točno tako!