Pratite nas

Izvanredni europski summit o krizi u Ukrajini

Objavljeno

na

Program pomoći Ukrajini vrijedan najmanje 11 milijardi eura koji je precizirao predsjednik EK Jose Manuel Barroso u četvrtak je predstavila Europska komisija.

U četvrtak će se u Bruxelesu održati izvanredni sastanak na vrhu čelnika država i vlada Europske unije posvećen ukrajinskoj krizi, piše HRT.

Hrvatski premijer Zoran Milanović biti će na skupu koji bi trebao razgovarati s predsjednikom ukrajinske vlade Arsenijem Jacenjukom.

Izvanredni sastanak nakon tromjesečne političke krize i smjene ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča te nakon što su ruske vojne snage preuzele nadzor nad većim dijelom Krima, sazvala je Europska unija.
Program pomoći Ukrajini vrijedan najmanje 11 milijardi eura koji je precizirao predsjednik EK Jose Manuel Barroso u četvrtak je predstavila Europska komisija.

Program se sastoji od 1, 6 milijarde zajmova, 1,4 milijardi donacija, od kojih 600 milijuna tijekom sljedeće dvije godine, 3 milijarde od Banke za europska ulaganja (BEI).

Komisija je predložila “osnivanje specijalnog mehanizma koordinacije donatora” kojeg je EU sprema prihvatiti, za koordinaciju podrške međunarodne zajednice.

Lavrov: Rusija i SAD za poštivanje sporazuma od 21. veljače

Ruski ministar vanjskih poslova Sergel Lavrov u srijedu je, nakon susreta s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, izjavio da se obojica slažu da treba pomoći Ukrajincima da provedu sporazum koji su prije dva tjedna potpisali sada svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič i oporba.
“Složili smo da treba pomoći Ukrajincima, svim Ukrajincima, u provedbi sporazuma postignutog 21. veljače”, kazao je Lavrov u Parizu. Dodao je da će se on i Kerry u francuskom ministarstvu vanjskih poslova sastati sa šefovima diplomacija Francuske, Poljske i Njemačke, zemalja supotpisnica sporazuma.

Hina

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica: Hrvatska može pomoći u popravljanju odnosa Rusije i EU

Hrvatska može pomoći u jačanju suradnje između Rusije, EU-a i NATO-a, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za rusku agenciju TASS uoči početka službena posjeta Rusiji.

“Vjerujem da Hrvatska može postati posrednik u suradnji Rusije, EU-a i NATO-a, organizacija čije smo mi članice i čije zajedničke vrijednosti dijelimo i u njih čvrsto vjerujemo. Ipak, nemoguće je bez Rusije rješavati mnoga pitanja na globalnoj pozornici i zato uvijek podržavam dijalog, čak i u bilo kojem neslaganju”, kazala je Grabar-Kitarović.

Vitalno je obnoviti dijalog između Rusije i Zapada, uvjerena je hrvatska predsjednica. “Dijalog je ključna stvar. Rusija i NATO ključni su čimbenici europske sigurnosti i stabilnosti”, rekla je.

“Svako pogoršanje u odnosima NATO-a i Rusije ima izravne posljedice na sve aspekte europske sigurnosti i stabilnosti”, naglasila je.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati