Pratite nas

Izvedena najveća poslijeratna akcija na suzbijanju financijskog kriminala i korupcije kodnog naziva “Pandora”

Objavljeno

na

Ovo mi je jedan od najsretnijih dana u životu – kazao je Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH dok su ga ulicama Sarajeva vodili specijalci SIPA-e. Uhićen je u najvećoj poslijeratnoj akciji na suzbijanju financijskog kriminala i korupcije kodnog naziva “Pandora”. Čaušević je lociran na području USŽ-a, kako doznajemo u Bosanskom Petrovcu, nakon čega je uz pratnju specijalaca SIPA-e doveden u Sarajevo i tzv. stakleni grad gdje je njegova imovina.

5c779e6a0849ac3f9f0b98d88cb6afeb

Nazočio je pretresu objekata koji su u njegovom vlasništvu, uzeo osnovne stvari, tražio da se presvuče u odijelo i kravatu, nakon čega je proveden u prostorije SIPA-e gdje je ispitivan sinoć do kasno u noć. Pojedini od jučer uhićenih planirali su bijeg što potvrđuje i uhićenje Zdravka Cvjetinovića, pomoćnika direktora Odjela za carine UNO BiH, kojega su specijalci SIPA-e otkrili u Gradišci i to na granici dok je pokušavao pobjeći. U bjegu su dva carinika – Saša Jovanović i Radovan Đurić. U akciji je uhićen i Alija Mašić, šef carina u Sarajevu, Almir Kadić, bivši suradnika Ramiza Delalića Ćele, te Nedeljko Milovanović, sin generala Manojla Milovanovića, prenosi FTV.
Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u realizaciji sudjeluje preko 300 policijskih službenika. Nakon ranijih akcija SIPA-e „Bos“, „Elipsa“ i „Master“, akcija „Pandora“ najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv financijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini i rezultat je višegodišnje istrage koju je provela SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH.
Odvjetnik Asim Crnalić koji će braniti Kemala Čauševića rekao je kako je akcija ‘Pandora’ označena “povjerljivom”. – Do sada je slobode lišeno 40 osoba, od toga je oko 30 dužnosnika carinskih tijela i UNO-a BiH. Planom akcije je predviđeno uhićenje ukupno 54 osobe, precizirala je Kristina Jozić, policijska službenica SIPA-e. U SIPA-i je formiran glavni operativni stožer akcije “Pandora”, a njime rukovodi direktor SIPA-e Goran Zubac s najbližim suradnicima, a formirani su i podstožeri u uredima SIPA-e u Tuzli i Banjoj Luci.
U akciji “Pandora” sudjelovalo je više od 300 policajaca u 24 grada. “Radi se o najvećoj poslijeratnoj akciji”, rekao je jučer Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH. Radi se o predmetu u kojem je tim tužitelja, sastavljen od dva tužitelja s istražiteljima i suradnicima, duže od osam mjeseci provodio detaljnu i temeljitu istragu.
“Osobe osumnjičene pod istragom su zbog koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u BiH. Tužiteljstvo BiH provodi i financijsku istragu u ovom predmetu, a prema saznanjima, osumnjičene osobe ostvarile su višemilijunsku nezakonitu imovinsku korist i stekle imovinu višemilijunske vrijednosti. Financijska istraga provodi se s ciljem identificiranja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilijunskim iznosima”, naveli su iz Tužiteljstva BiH. Mediji su pisali o povezanosti Kemala Čauševića s kriminalom.
Iznosili su se podaci o stečenoj imovini dok je bio direktor UNO-a, te materijalnoj koristi koju je ostvario. O nelegalnim radnjama Čauševića upozoravali su i iz Sindikata UNO-a. Ovom akcijom mnoge stvari su izašle na vidjelo. Direktor UNO-a BiH Miro Džakula izjavio je da je zbog kriminala u kojem su sudjelovali uhićeni, proračun BiH do 2011. oštećen za dvije milijarde KM. Šteta je veća nego npr. koliko su štete napravile nedavne katastrofalne poplave pojedinačno, u RS-u ili FBiH.

Oslobađali od carina

Više osoba sumnjiči se da su od uspostavljanja UNO-a BiH do danas, u suradnji s pojedinim bivšim i sadašnjim visokopozicioniranim službenicima UNO BiH, organizirano vršili kaznena djela, čime su određenim fizičkim i pravnim osobama omogućili stjecanje monopolističkog položaja u uvozu i trgovini tekstilnom i drugom robom u BiH čijim djelovanjem je proračun BiH oštećen u višemilijunskim iznosima.

U akciji je slobode lišen i određeni broj osoba koje su zloupotrijebile službeni položaj ili ovlasti, tako što su više od 300 vozila, koja su u razdoblju od 2011. do 2013. uvezena u BiH, u postupku carinjenja neosnovano oslobodile carinskih obveza. U pretresima je pronađena i izuzeta veća količina krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura za koje postoje osnovi sumnje da potiču iz međunarodnih kriminalnih kanala.

VecernjiList

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati