Pratite nas

Vijesti

Jakovina neugodno iznenađen zabranom izvoza mesa u BiH

Objavljeno

na

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina reagirao je na odluku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o zabrani uvoza dijela mesnih proizvoda i prerađevina iz Hrvatske od 1. srpnja, jer ne ispunjavaju EU standarde.

Jakovina je nezadovoljan odlukom koja dovodi u pitanje izvoz desetak hrvatskih tvrtki koje se bave proizvodnjom i preradom mesa u BiH.

“Neugodno smo iznenađeni odlukom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ako zadovoljava standarde tržišta Bosne i Hercegovine, vjerujte da svi proizvodi Republike Hrvatske zadovoljavaju barem minimalno te uvjete”, rekao je ministar poljoprivrede. Nada se da će kolege iz BiH svoju odluku još jednom preispitati.

“Naše interese ćemo eventualno zaštititi, obzirom da smo članica EU, kroz institucije Unije. Govorimo o Europskoj komisiji koja i trenutno pregovara o SSP-u (Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju) s Bosnom i Hercegovinom”, uzvratio je ministar Jakovina.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je izjavio da je za 53 firme iz Hrvatske, koje se uglavnom bave proizvodnjom i preradom mesa i hrane za životinje, stopirana mogućnost izvoza u Bosnu i Hercegovinu dok ne ispune standarde proizvodnje Evropske unije (EU).

Prema njegovim riječima, odluka o novom “uvoznom rezu” domaćih vlasti nastupila je kao logičan slijed okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU, jer su nadležni iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine ocijenili da od hrvatskih firmi treba tražiti da ispune sve uvjete EU-a pri izvozu, baš onako kako se to traži i od Bosne i Hercegovine kada izvozi u Hrvatsku.

Šarović je za bh. medije potvrdio da je među onima kojima je zabranjen uvoz u Bosnu i Hercegovinu najveći broj klaonica, koje su u CEFTA okvirima ispunjavale uvjete za izvoz u Bosnu i Hercegovinu, dok ih u novonastalim okolnostima nemaju.

“Svakako je riječ o temi koja će biti u fokusu javnosti i narednih dana, a spisak svih hrvatskih firmi koje više ne mogu izvoziti u Bosnu i Hercegovinu još nije završen te zbog toga ne može biti zvanično objavljen”, dodao je Šarović.

Direktor Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Ljubomir Kalaba pojasnio je da su do trenutka ulaska Hrvatske u EU izvozno-uvozni odnosi između dviju zemalja funkcionirali na bazi međusobnih garancija, za koje sada ne postoji osnova.

‘Opravdana odluka’

“Hrvatske firme i proizvodi ne mogu imati stari tretman, niti za njih mogu da važe stare garancije. Nakon njihovog ulaska u EU, sasvim je jasno da mi hrvatske firme ne možemo tretirati ni kao treću zemlju, ni kao članicu CEFTA-e”, rekao je Kalaba.

On je dodao da u Hrvatskoj postoji veliki broj proizvodnih objekata koji nisu na listama EU-a, zbog čega nemaju EU-broj, pa u trenutnim uvjetima njihov uvoz mora biti zabranjen.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je odluka o zabrani uvoza iz 53 hrvatske firme potpuno opravdana, legalna i pravno osnovana.

Prema njegovom mišljenju, Bosna i Hercegovina treba što više zaposliti vlastite proizvođače mesa, ali i iskoristiti mogućnost u kojoj će sve veći broj hrvatskih firmi, s ciljem zadržavanja tržišta Bosne i Hercegovine, preseljavati svoje pogone u Bosnu i Hercegovinu.

Uvoz mesa i mesnih prerađevina u Bosnu i Hercegovinu prošle godine bio je 3,3 puta veći od izvoza, a najveće količine mesa Bosna i Hercegovina je uvezla upravo iz Hrvatske.

Hrvatski ministar poljoprivrede  Tihomir Jakovina izjavio je u srijedu kako su neugodno iznenađeni odlukom bh. vlasti o zabrani uvoza proizvoda životinjskog porijekla proizvedenih u nesukladnim objektima u Hrvatskoj.

On se nada kako će kolege iz Bosne i Hercegovine još jednom preispitati svoju odluku, a ukoliko bude potrebno, Hrvatske će svoje interese zaštititi kroz institucije EU-a.

agencije

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati