Pratite nas

Iz Svijeta

Janez Janša: Od arbitraže treba odustati ako se ne implementira ove godine!

Objavljeno

na

Janez Janša: Od arbitraže treba odustati ako se ne implementira ove godine!

Vodeća oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS), čelnika Janeza Janše, objavila je u srijedu na svojim mrežnim stranicama prijedlog zaključaka današnjeg zasjedanja vanjskopolitičkog odbora, u kojima se navodi kako od arbitražne presude u graničnom sporu s Hrvatskom treba odustati ako se ne implementira do kraja godine te da treba vratiti “zatečeno stanje” na granici iz vremena osamostaljenja 1991.

Tako je novo zasjedanje parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, unatoč očekivanjima da se pokaže političko jedinstvo oko toga pitanja, otkrilo da postoje velike razlike u Sloveniji u gledanju na arbitražni spor s Hrvatskom te je objavljenim prijedlogom zaključaka o arbitraži SDS pokazao da toga jedinstva u slovenskoj politici nema.

U prijedlogu parlamentarnih zaključaka koji je sastavila ta stranka navodi se da međunarodno pravo u vezi s arbitražom obvezuje obje strane u sporu, ali samo do kraja ove godine, kada istječe predviđeni rok za implementaciju, te da nakon toga od arbitražne presude mora odustati i Slovenija, jer odluke arbitara, smatra stranka, nisu ispunile očekivanja Slovenije o delimitaciji na kopnu i moru.

Janšina stranka navodi da arbitražna presuda nije ispunila ni ono što je biračima 2010. obećala tadašnja vlada Boruta Pahora, niti osigurala Sloveniji neposredan izlaz na otvoreno more, te da od presude iduće godine zato treba odustati i primijeniti “zatečeno stanje” na granici iz vremena kad su se 1991. godine obje zemlje osamostalile i proglasile nezavisnost.

U tom bi slučaju, navode u Janšinoj stranci, Slovenija ponovo uspostavila kontrolu nad cijelim Piranskim zaljevom, imala teritorijalni kontakt s otvorenim morem, s pravom da proglašava suverene morske zone na području međunarodnih voda u Jadranu, što bi bilo u skladu s ustavnom poveljom koju je Slovenija donijela 1991. i s deklaracijom o cjelovitosti Piranskog zaljeva.

Zatvorenoj sjednici koja još traje prisustvuju premijer Miro Cerar i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji su zastupnicima iznijeli zakonodavne i diplomatske korake koje vlada poduzima na putu do implementacije arbitražne presude, na kojoj službena Ljubljana inzistira unatoč stajalištu Hrvatske da je riječ o kompromitiranom postupku koji ju ne obvezuje.

Erjavec je pred sjednicu potvrdio da će Slovenija, unatoč tome, inzistirati da se presuda provede i pri tome tražiti potporu drugih država, a oporbu je pozvao na političko jedinstvo oko stajališta da arbitraža obvezuje i hrvatsku stranu.

Erjavec predstavlja zemljovide nove granice Hrvatske i Slovenije

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

Objavljeno

na

Objavio

U pismu što ga je u ponedjeljak uputio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću slovenski premijer Miro Cerar predložio je dogovor o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje bi se bavilo određivanjem granične crte temeljem arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, prenosi u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

To povjerenstvo bi “u skladu s definiranom granicom započelo proces demarkacije granične crte, a bude li potrebno proučilo i praktična rješenja, ondje gdje bi to bilo potrebno”, stoji u Cerarovu pismu, navodi STA koja je pismo dobila na uvid.

Slovenski premijer u pismu se zalaže za obnovu dijaloga, na način da se obje strane koncentriraju na provedbu arbitražne presude na kopnenom dijelu granice, kako ju je odredila arbitraža.

Što se tiče granice na moru, Cerar u pismu navodi da su je arbitri precizno odredili, koordinacije su poznate, što omogućuje “neposrednu provedbu” presude.

Unatoč tome, Cerar u svojoj poruci navodi da je potreban i razgovor o provedbi presude u onom dijelu koji se se odnosi na ono što se u presudi na engleskom naziva “junction area”. Riječ je o koridoru, svojevrsnoj morskoj “spojnici” kojom bi preko hrvatskih voda Slovenija imala pravo slobodne plovidbe, preleta i polaganja kabela prema otvorenom moru u Jadranu.

Premijer Andrej Plenković, podnoseći u srijedu Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu i govoreći o odnosima sa Slovenijom rekao je da je njegov poziv slovenskom premijeru na nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima i dalje otvoren.

Ponovio je kako Hrvatsku odluka arbitražnog suda ne obvezuje i da je neće primijeniti. Slovenskog premijera Miru Cerara pozvao je u Zagreb. “Dvije smo susjedne i prijateljske zemlje, dovoljno zrele da otvorena pitanja riješimo sami”, zaključio je premijer.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

200.000 Katalonaca na ulicama zbog uhićenja nezavisnih aktivista

Objavljeno

na

Objavio

Oko 200 tisuća Katalonaca preplavilo je u utorak regionalni glavni grad Barcelonu zahtijevajući oslobađanje dvojice nezavisnih aktivista uhićenih dan ranije pod optužbom za poticanje na pobunu.

Jordi Sanchez i Jordi Cuixart, čelnici dviju vodećih separatističkih skupina Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Omnium Cultural, zadržani su u pritvoru bez mogućnosti plaćanja jamčevine, pod istragom za poticanje na pobunu organiziranjem prosvjeda 20. i 21. rujna zbog akcije španjolske policije usmjerene protiv katalonskih separatista.

Zagovornici katalonskog samoodređenja izašli su na ulice zahtijevajući njihovo oslobađanje. Nosili su svijeće i transparente s natpisima “Sloboda političkim zatvorenicima” i “Europo, pomozi nam”, te uzvikivali slogane poput “Niste sami” i “Van španjolskoj pravdi”.

Glasnogovornik katalonske separatističke vlade u utorak je izjavio kako uhićenja pokazuju španjolske institucije u gorem svjetlu nego za vrijeme diktatorskog Frankova režima.

“Ono što frankistički Sud javnog ćudoređa nije nikada učinio uspijeva njegovom sudskom nasljedniku 21. stoljeća”, kazao je glasnogovornik i ministar u katalonskoj vladi Jordi Turull nakon sastanka kabineta regionalne vlade u Barceloni.

Točno u podne na tisuće je ljudi u Barceloni prestalo s radom i izašlo na ulice zahtijevajući oslobađanje pritvorenika.

Uoči večernjih prosvjeda, Turull je najavio sudjelovanje regionalnih ministara ali ne i katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta, te pozvao sudionike na miran protest.

Dužnosnici španjolske vlade ustraju u tome da su uvjeti pritvora zakoniti i odobreni od strane nezavisnog suca, bez političkih pritisaka. “Tu ne možemo govoriti o političkim zatvorenicima, već o političarima koji su zatvorenici”, rekao je u Madridu ministar pravosuđa Rafael Catala.

Zadržavanje Sancheza i Cuixarta u pritvoru moglo bi, međutim, dovesti do eskalacije sukoba koji je dosad bio uglavnom miran, ali koji već poprima obrise najozbiljnije političke krize u Španjolskoj od neuspjelog državnog udara 1981.

Premijer Mariano Rajoy dao je Puigdemontu rok do četvrtka da opozove proglašenje nezavisnosti ili se suoči s aktivacijom članka 155. španjolskog ustava koji bi Madridu omogućio stavljanje pod kontrolu katalonske vlade i raspuštanje tamošnjeg parlamenta, te upotrebu sile u provođenju zakona.

facebook komentari

Nastavi čitati