Pratite nas

Iz Svijeta

Janez Janša: Postavite ogradu, stanje je kaotično i bez kontrole

Objavljeno

na

Slovenska konzervativna oporba i vlada premijera Mire Cerara ne slažu se o tome kako i kada zaoštriti kontrolu južne schengenske granice radi zaustavljanja priljeva migranata i izbjeglica, pokazala je rasprava održana u četvrtak popodne u slovenskom parlamentu.

[ad id=”68099″]

Vlada je u  višesatnoj raspravi utvrdila kako za to još nije došlo vrijeme, dok je bivši premijer Janez Janša kazao kako bi s postavljanjem ograde trebalo početi odmah jer je stanje, po njegovim riječima, sada kaotično i bez kontrole.

Ne bude li se pritok migranata idućih dana “bitno smanjio”, trebat će nešto učiniti glede “intenziviranja mjera na granici”, kazao je u svom uvodnom  nastupu u parlamentu premijer Cerar, ne isključujući postavljanje “tehničkih prepreka” na zelenoj granici.

No, on  je odbio tvrdnje konzervativne opozicije kako bi postavljanje žičane ograde na granicu s Hrvatskom “odmah i bez odugovlačenja” dalo “pozitivan signal” cijeloj Europskoj uniji, kako misli oporbeni čelnik i bivši premijer Janša, ocijenivši da za to još nije pravo vrijeme i da još postoji mogućnost da EU nađe cjelovito rješenje za migrantsku krizu.

Nasuprot premijeru, Janša je rekao da Europi prijeti velik izbjeglički val koji se neće zaustaviti bez odlučnih mjera, te da praksu “masovnog kršenja schengenskih pravila” na granici s Hrvatskom treba prekinuti jer bi se inače u Sloveniji mogao naći velik broj izbjeglica, te izazvati veliku gospodarsku i drugu štetu.

Postavljanje žičane ograde na slovenskoj južnoj granici dalo bi signale najprije Hrvatskoj, a onda Srbiji i Makedoniji da učine isto, a onda bi  premijeri tih država mogli zajedničkim nastupom prema grčkoj vladi zatražiti da  i ona počne kontrolirati svoju granicu s Turskom i obuzdavati migrantski val, kazao je Janša.

On smatra da bi slovenska vlada trebala “i na formalnoj razini” od Njemačke zatražiti da se obveže da će je najmanje dva mjeseca unaprijed obavijestiti o tome kad će granicu za izbjeglice konačno zatvoriti.

Janša je pohvalio i istup predsjednika države Boruta Pahora koji se založio za konsenzus o migrantskoj krizi i za  “dovođenje u red” stanja na granici s Hrvatskom, te koordinaciju graničnih kontrola i postupaka s Njemačkom i Austrijom.

Oporbeni Kršćanski demokrati – Nova Slovenija (KDNSI) predložili su Ceraru da na sastanku Europskog vijeća predloži isključenje Grčke iz schengenskog ugovora jer je najodgovornija za velik protok izbjeglica kroz Slovenijuu koji bi u njoj u slučaju zatvaranja granica mogli i ostati.

Protiv mjera pooštrene kontrole u raspravi su se izjasnili zastupnici Udružene ljevice (ZL) koji optužujuu konzervativnu oporbu da je zazivanjem izvanredne sjednice o izbjeglicama bez potrebe izazvala lažni dojam “izvanrednog stanja”, te da svojom  “neprijateljskom” retorikom protiv izbjeglica i migranata stvari čini još gorima nego što one jesu.

Raspravu o izbjegličkoj krizi parlament će zaključiti kasno večeras, a još nije poznato hoće li biti doneseni i neki zaključci, odnosno preporuke vladi.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Carles Puigdemont: Katalonska težnja ka neovisnosti trebala bi biti predmet pregovora sljedeća dva mjeseca

Objavljeno

na

Objavio

Katalonska težnja ka neovisnosti trebala bi biti predmet pregovora “sljedeća dva mjeseca”, rekao je katalonski čelnik Carles Puigdemont u pismu španjolskome premijeru Marianu Rajoyu u ponedjeljak.

-Sljedeća dva mjeseca, naš je glavni cilj pozvati Vas na dijalog i omogućiti međunarodnim, španjolskim i katalonskim pregovaračima da otvore put pregovorima.

U svojemu pismu, koje je na uvid dobila agencija dpa, Puigdemont se nije jasno očitovao je li njegova regija formalno proglasila neovisnost od Španjolske, no naveo je da katalonski parlament ima “demokratski mandat” da to učini nakon spornog referenduma održanoga 1. listopada.

Rajoy je Puigdemontu dao rok do ponedjeljka u 10 sati da razjasni ovo pitanje, a u protivnom će se suočiti sa sankcijama vlasti iz Madrida, nakon što je katalonski čelnik 10. listopada rekao kako Katalonija ima pravo na odcjepljenje, no da će zamrznuti te planove i pregovarati.

Višnja Starešina: Zašto Herceg-Bosna ne može biti Katalonija

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

VELIKA PREKRETNICA U RATU U SIRIJI

Objavljeno

na

Objavio

Snage sirijskog režima “preuzele su” u subotu al Majadin, jedno od posljednjih uporišta džihadističke skupine tzv. Islamske države na istoku Sirije, prenijela je novinska agencija Sana.

Uz pomoć zračnih udara ruske vojske, sirijski vojnici uspjeli su već u četvrtak prodirati u al Majadin tjerajući džihadiste prema rijeci Eufrat.

“Postrojbe oružanih snaga preuzele su kontrolu nad Majadinom u pokrajini Deir Ezor”, citira Sana vojni izvor koji dodaje da je “ubijen velik broj terorista Daesha” (što je arapska kratica za IS).

Vojska nastavlja goniti borce IS-a, a drugi dio provodi razminiranje, rekao je vojni izvor.

Džihadisti IS-a, koji još drže pokrajinu Deir Ezor, na udaru su dviju ofenziva u tom području bogatom naftom blizu granice s Irakom.

Sa zapadne strane snage sirijskog režima napreduju prema Eufratu uz potporu ruskog zrakoplovstva.

S istočne strane Eufrata uz pomoć američke avijacije napreduju Sirijske demokratske snage (savez kurdskih i arapskih boraca).

Majadin je “sigurnosna i vojna prijestolnica” džihadista u pokrajini Deir Ezor. Prema vojnom izvoru zadnjih dana u Majadin se povlače džihadisti u bijegu iz Rake gdje u subotu sirijska vojska provodi čišćenja posljednjih džepova otpora IS-a.

Tzv. Islamska država nastavlja gubiti područja u Iraku i Siriji koje je ta radikalna skupina osvojila munjevitim ratom 2014. i na njima proglasila kalifat.

IS na rubu poraza u Raki

Islamska država je na rubu poraza u sirijskome gradu Raki i grad može konačno biti očišćen od džihadista u subotu ili nedjelju, rekla je sirijska kurdska milicija YPG za Reuters u subotu.

Koalicija protiv IS-a pod vodstvom SAD-a rekla je da se u protekla 24 sata oko 100 pripadnika džihadističke skupine predalo te da su “izvedeni iz grada”, no da da se još očekuju teške borbe “u danima koji slijede”.

Nije rečeno kako su džihadisti izvedeni niti kamo će biti odvedeni.

Sirijski opservatorij za ljudska prava rekao je da su preostali pripadnici IS-a prevezeni iz Rake autobusom u skladu s dogovorom između IS-a, koalicije pod vodstvom SAD-a te Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podupire SAD, kojima dominiraju snage YPG-a.

SDF, uz podršku koalicijskih zrakoplova i specijalnih postrojba, bori se od lipnja da izbaci IS iz Rake, formalno njihova glavnoga grada u Siriji i bazi za operacije odakle planiraju napade protiv Zapada.

Konačni poraz IS-a u Raki bit će velika prekretnica u naporima da se poništi samoproglašeni kalifat u Siriji i Iraku, gdje je ranije ove godine džihadistička skupina potisnuta iz Mosula.

“Borbe se nastavljaju u Raki. IS je na rubu da bude poražen. Danas ili sutra grad će biti oslobođen”, rekao je glasnogovornik YPG-a Nuri Mahmud preko telefona.

Glasnogovornik koalicijskih snaga u mailu je priopćio da je od 13. listopada oko 85 posto Rake oslobođeno.

Zadnjih tjedana oko 1500 civila uspjelo se sigurno prebaciti do linija SDF-a, dodao je glasnogovornik koalicijskih snaga.

facebook komentari

Nastavi čitati