Connect with us

Komentar

Javna mnijenja i mišljenja

Published

on

Svako malo pročitamo ili čujemo izvješće o najnovijem stanju nacije iz pera gospodina Begića i njegove agencije. Imao sam veliki užitak i osobno upoznati gospodina Begića i uvjeriti se u njegove nepokolebljive građanske kvalitete pa bi sumnja u nekakvo napuhavanje propitkivanja bila deplasirana.

Kao i najveći dio hrvatskih građanskih djelatnika gospodin Begić i njegova agencija imaju nezamjenjivu ulogu u kreiranju javnog osjećaja.

promocija_plusOni su javni prozor u utrobu građanina i građanke. Čim građanin prdne Begić mjeri, ako građanka ima proljev agencija promocija uhvati i nosi na analizu na Pantovčak, u sabor ili u HRT.

Toj analizi dodaju svoj neki plus i imamo onda proizvod koji se zove promocija plus (promocija ideja plus aditiv po potrebi). Nomen est omen. Za one koji ne znaju ruski: agitprop.

Naši novinari su nadaleko i naširoko poznati kao oni koji uvažavaju glas naroda. uglavnom odgojeni na jaslama socrealizma, oni se i dan danas pobune ako nekomu padne napamet ne misliti onako kako su oni, kao lakmus poželjnoga, sebi zamislili.
Nakon objave analiza nastupaju dežurni svećenici intelektualne religije bez Boga, objašnajvaju, pojašnajvaju i dodaju aditive.
Nekadašnji profesori ONO i DSZ, marksizma i samoupravljanja nastupaju u svoj svojoj veličini i pojašnajvaju narodu što misli i kamo pametne laste lete, a crne vrane smjeraju.

Jučer je, konačno nakon male piš pauze, Karamarko na vrhu nepopularnosti, a drug predsjednik Josipović, nakon serkanja po mračnjačkoj tvornici lutkica, uvjerljivo vodi.
Milanović se digao iznad Karamarka, zahvaljujući historijskom NE prosvjedima, ali i dalje čvrsto drži svoju poziciju neumoljivog nacionalnog juneta kojemu se ne ore njiva, ali zato govedima objašnajva da u njegovoj postsocijalističkoj močvari raste najbolja trava.

Jučerašnje objavljivanje istraživanja javnog mnijenja, barometra građanskih promišljanja, je donijelo i poprilično jasno objašnjenje zašto je Karamarko opet najnepopularniji.

Analiza je pokazala da je nezamjenjiva u povezivanju promotivnih djelovanja i dodavanja onoga što je važno u svakodnevnom političkom diskursu.

Koji je to razlog za neočekivanu promjenu pozicija u nepopularnom dvojcu? Pitate se? I ja sam se pitao i dobio odgovor. Odgovor leži pod šatorom.

Ovih dana je prosvjed invalida pa je bilo očekivano da se i promocija uključi u raspravu. Još nije objavljen datum održavanja predsjedničkih izbora pa je taman da narodu pokaže kamo smjera njegova glava.

Oni koji se bave psihološkim trikovima znaju da promotori poznaju metodu takozvane socijalne solidarnosti ili socijalnog pritiska.
Kad uhvatim malo vremena, pisat ću o tome.

profesionalBez ikakavog očitog dokaza za svoje teze Begić je, navodno, rekao novinarima da je osnovni razlog ponovne Karamarkove pozicije na dnu ljestvice njegova potpora braniteljima invalidima.
Evo i meni pada popularnost otkad javno podupirem ratnike.

Objašnjava Begić novinarima, po izjavi HRT-a, da su građani očito osudili ove neprijateljske tendencije u našem društvu. Narodi i narodnosti su prepoznali mračnjačke (kara) namjere klimavog šefa opozicije i u anketi gospodina Begića izrazili svoje odlučno NE potpornicima i podupirateljima ovoga neprijateljskog čina u kojemu invalidi u vojnim odorama, kojeg li crimena, traže na cesti da odstupi legalno postavljeni ministar branitelja.

Dobili smo konačno potvrdu da narod osuđuje one koji podupiru invalide. Begić je samo napravio ono što rade svi građanski intelektualci, tražio narod da mu potvrdi ono što ti isti znaju, dodao mali plus i dobio tjedno izvješće za operativne potrebe.

Da bih provjerio je li Begić u pravu, ne u odnosu na Karamarkovu popularnost, nego u odnosu na razloge te nepopularnosti, zaputio sam se opet pod Šator.

Kad tamo još uvijek ista situacija. Ratnicima svejedno što misli Karamarko i drugi političari, nekakvi građani, oprostite očito Hrvati i Hrvatice, dolaze, donose pite, osmijeh, kolače, kavu, sir, pršut, kulen i sve što misle da herojima treba.

Odoh začuđen. Čudna neka logika, velim si. Kako to da svaki dan susrećem samo one koji misle da je ova vlada nesposobna, projugoslavenska i nenarodna?

No našao sam objašnjenje. Ja sam vjerojatno jedan od onih mračnjaka, tip koji ima prvo bijelo polje u očima pa ne mogu jasno sagledat kompleksnost društvenih zbivanja, ne vidim većinu koja podupire druga predsjednika i najsposobniju vladu od Neanderthala do Karamarka, a osuđuju ratnike.

Ta većina je očito svaki tjedan kod Begića na telefonu, možda im je zato drug Milanović nabavio pametne telefone.

Kao što jučer reče njemački simbol otpora protiv komunizma u njemačkom Bundestagu, umjetnik i pjevač W. Biermann:

“Svjestan sam da u ovoj kući ima još uvijek sramotnih predstvnika onog zločinačkog sustava koji smo prevladali”.

P.S. Hrvatska nema ni svog Biermanna, ni svoj sabor, a bome nije ni pri sebi.
P.P.S. Bierman bi kod nas bio osuđen i dan danas, možda ne sudski, al javno. Mi smo ipak država “Poropaganda plus – standard minus”.

Vinko Vukadin

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Komentar

Andrej Plenković: Dobro je što je predsjednica posjetila Rusiju

Published

on

By

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je sinoć u Bruxellesu da je dobro što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otišla u posjet Rusiji.

Rekao je kako je put u Rusiju pripreman posljednjih desetak mjeseci. Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić vodila je hrvatsku delegaciju prije dva tjedna u Moskvu, pripremila sadržajno ovaj posjet, sve ono što se odnosilo na gospodarski dio suradnje.

Hrvatska gospodarska komora kao i obično koordinira naše gospodarstvenike koji su zainteresirani za sudjelovanje na gospodarskom forumu, bilo je dvoje ministara iz Vlade, jedna državna tajnica i cijeli tim savjetnika. Mislim da je predsjednica bila sasvim dobro praćena u svojim aktivnostima, istakno je Plenković.

Komentirao je i navodne izjave šefa Sberbanka Hermana Grefa da je lex Agrokor oštetio njegovu banku i da će se boriti za povrat uloženog novca, rekavši kako je ključno da Sberbank stalno sudjeluje u privremenom vjerovničkom vijeću. Ima informacije o svemu što se radi, sudjeluje u procesu donošenja odluka, dolazili su s predstavnicima drugih banaka u Vladu prije donošenja zakona i imali su sav prostor kao i drugi vjerovnici. Bilo bi dobro da Sberbank bude jednako konstruktivan kao i druge banke koje su prije davale kredite Agrokoru, kaže Plenković.

Premijer je rekao da nije znao za podatak da je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina davala kredite Agrokoru u ukupnom iznosu od 905 milijuna kuna. Pročitao sam u medijima i kada se vratim u Zagreb, želim vidjeti cjelinu informacija o odlukama HBOR-a proteklih godina i različitim kreditima koji su davani, rekao je Plenković.

facebook komentari

Continue Reading