Javni emiteri izgubili 450 tisuća KM RTV takse

  0

  Zbog najave mogućeg smanjenja plaća za 20 posto zaposlenicima BHRT-a, održan je mirni prosvjed upozorenja. Iz Sindikata javnih RTV servisa su poručili da ne prihvaćaju čak i bilo kakav nagovještaj smanjenja plaća u ovoj medijskoj kući.

  Snimatelji BHRT-a kažu kako se sa snimanja vraćaju ne znajući je li išta snimljeno. Iz Samostalnog sindikata zaposlenika Javnih RTV servisa poručlili su da postoje granice ispod kojih se ne može ići.

  “Ovo je poruka svima u Javnom RTV sustavu – plaće se ne mogu smanjivati, bez obzira na sve probleme koje postoje”, kazao je Mirza Huskić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika Javnih RTV servisa.

  Zaposlenici ove medijske kuće ističu kako bi smanjenje plaća bilo neprihvatljivo iz više razloga. Elvis Čengić, predsjednik Štrajkačkog odbora, ističe da su plaće na BHRT-u ispod razine zagarantovane u FBiH, piše Federalna.ba.

  Tehnika je jako stara i u lošem stanju. Usprkos lošim uvjetima za rad, zaposlenici ove medijske kuće ostaju dostojni obavljanja svojih poslova – informiranja, što je primarni zadatak Javnog servisa.

  Direktor BHRT-a Muhamed Bakarević tvrdi da odluka o smanjenju plaća nije ni donesena, te da je plaća za tekući mjesec fakturirana u punom iznosu. Činjenica je da prihodi od RTV-takse padaju zbog pojave novih operatera kojima RAK ne želi izdati uputu da ubiru RTV-taksu – samo u siječnju ove godine, u odnosu siječanj prošle godine, javni emiteri su izgubili 450 tisuća maraka takse.

  Neizvjesnost radnika veća je ako se zna da je na snazi odluka RAK-a o smanjenju marketinških minuta javnim servisima sa šest na četiri minute, što bi, vremenom, moglo dovesti u pitanje opstanak javnih servisa.

  Federalna.ba

  facebook komentari