Je li Milorad Dodik debil?

  0

  Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je kako zahtjev za smjenu SDS-ovih kadrova nema nikakve veze s njihovim radom, „nema nikakve veze s bilo čime što su oni loše napravili“.

  – Ovo je čisto pokazivanje sile  Milorada Dodika i na neki način poruka koju on želi da pošalje da, ne samo da kontrolira apsolutno situaciju u Banja Luci nego to radi i u Sarajevu. Da vas podsjetim kada je predavao inicijativu, na pitanje novinara ima li skupštinsku većinu da to izglasa, rekao je da nije on debil pa da nema skupštinsku većinu – kazao je Bosić danas u Sarajevu.

  Ovih dana ćemo, dodao je, vidjeti „je li Milorad Dodik debil i tko uopće od faktora političkih iz Federacije BiH će podržati takvu inicijativu, odnosno ko je pod Dodikovom kontrolom ovdje“.

  – Jer ne postoji nijedan stvarni razlog da bilo tko podrži inicijativu za smjenu Mirka Šarovića, čovjeka koji je radio u interesu BiH, pa samim tim i u interesu RS-a – kazao je Bosić.

  Sastanak lidera

  Na novinarsko pitanje u vezi s medijskim napisima da su predsjednici SDA i HDZ-a BiH postigli dogovor o presudi „Sejdić-Finci“, Bosić je kazao da on može podržati svaki dogovor u Federaciji BiH o rješavanju pitanja „Sejdić-Finci“.

  – Naš stav je odranije poznat da ćemo podržati svaki dogovor koji se postigne ovdje. Nadam se da taj dogovor neće ostati na ove dvije stranke nego da je on dogovor koji će imati  podršku i ostalih stranaka u Federaciji. Koliko sam čuo, prijedlog je na osnovu briselskog dogovora. Ukoliko je to tako bit ću zadovoljan i SDS će podržati to – kazao je Bosić.

  Na novinarsko pitanje hoće li prije sastanka u Bruxellesu 1. listopada biti održan sastanak lidera „šestorke“, Bosić je kazao da je obavio jedan krug konsultacija s predsjednicima stranaka.

  – Dogovoreno je da se, prije svega, sačeka da se vidi može li se napraviti ovaj dogovor koji se sada najavljuje pa da se onda procijeni je li potreban i sasatanak lidera prije odlaska u Bruxelles. Ukoliko je postignut ovaj dogovor nisam siguran da i treba uopće sastanak, onda možemo čitavu stvar završiti u Bruxellesu. Ali konzultitrat ću se još jednom pa ćemo donijeti zaključak – kazao je Bosić.

  Vojna imovina

  Upitan da prokomentira Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, čiji su predlagači poslanici SDP-a i SBB-a, Bosić je kazao kako je SDS do sada imao zajednički stav sa SNSD-om.

  – Dogovor je bio da SNSD koji je ranije pregovarao o vojnoj i državnoj imovini nastavi da radi taj posao, a da ćemo ga mi podržavati sve dotle dok mislimo da je korektan dogovor. Posljednji dogovor koji je postojao je podrazumijevao paket vojne i državne imovine. Taj paket je evidentno raspakovan samo na vojnu i kasnije na državnu imovinu. SDS u ovim novim uslovima, kada više nema nikakvu obavezu dogovaranja niti usaglašavanja sa SNSD-om, će morati razmotriti tu situaciju i donijeti svoju odluku o podršci  ili odbijanju bilo kojeg prijedloga – kazao je Bosić.

  Fena

  facebook komentari