Pratite nas

Reagiranja

Je li postojala urota za ‘miniranje’ hrvatske tužbe za genocid?

Objavljeno

na

Na današnjoj konferenciji za medije u Osijeku predsjednik HSP-a Daniel Srb je još jednom ponovio da Hrvatska nikako ne može biti zadovoljna presudom po tužbi za genocid protiv Srbije.

“Propusti koji su napravljeni za vrijeme cijelog postupka mogu se taksativno nabrojati, a temeljni su da nije bilo dostatne političke potpore tužbi za genocid, promašena legitimacija tužbe i nedovoljna argumentacija” (nitko od čelništva bivše JNA i Srbijansko političkog vodstva nije osuđen u Hrvatskoj za djela za koja je podignuta optužnica za genocid) – naglasio je Srb

“Najava ministra Orsata Miljenića da ćemo mi osuditi vrh JNA ukoliko to ne učini Srbija je još jedna iz populističkih izjava na tragu prethodne politike u Hrvatskoj – rekao je Srb i javno postavio pitanje: “A kada?; 2020.? 2030.?  Ne žive generali JNA 150 godina. Šta se do sada čekalo? Zašto to nije do sada učinjeno?” – rekao je predsjednik HSP-a.

Predsjednik Srb je podsjetio na još jednu činjenicu koja se odnosi na prethodno razdoblje i još jednom pozvao sve da pogledaju knjigu bivšeg srbijanskog veleposlanika u Zagrebu Radivoja Cvjetičanina gdje se vidi da on uz kontakte s Ivom Josipovićem spominje kontakte i s prof. Ivanom Šimonovićem koji je u to vrijeme zastupao hrvatsku stranu u tužbi protiv Srbije.  Radi se o susretu na kojem Šimonović nudi Cvetičaninu povlačenje hrvatske tužbe za genocid. Doduše navodi se da to radi u svoje osobno ime.  Ali će, ako bude trebalo “savjetovati” Vladi RH povlačenje tužbe.

“Nakon ovih spoznaja javno postavljam pitanje je li u ovom cijelom postupku postojala UROTA za ‘miniranje’ hrvatske tužbe za genocid?” – rekao je Srb i dodao da očekuje da će u narednom periodu “isplivati” još puno činjenica koje će baciti dodatno svjetlo na cijeli ovaj postupak.

Nakon ove presude i posebno nakon pisanih srbijanskih argumenata Hrvatska ima nove mogućnosti postavljanja uvjeta Srbiji, posebno ako Srbija želi u EU.

“Ukoliko je Srbija tvrdila da nije odgovorna za zločine koje je počinila JNA prije 27.04.1992. godine temeljem čega si uzima pravo preuzeti predmete, suditi po predmetima vojnog suda JNA prije 27.04. 1992. godine?”

Slijedom toga oteti hrvatski branitelj Veljko Marić odmah mora biti pušten i predan hrvatskim vlastima.

Pitanje koje se nameće je što će poduzeti Hrvatska?
Hoće li to prešutjeti ili će inzistirati u međusobnim odnosima na uskraćivanju prava za suđenje za događaje koji su se dogodili na teritoriju Hrvatske – završio je Srb.

 [ad id=”40553″]

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Zatvarali bi one koji su 1991. ratovali – Za dom spremni!

Objavljeno

na

Oporbeni IDS, javljaju mediji, izradio je prijedlog Izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što, kako naglašavaju, podrazumijeva i isticanje  simbola i pozdrava „za dom spremni“, koji se vežu za ustaški režim.

Kao prvo, za nešto takvog zatvorske kazne, pa i zabrane, nikada nisu donijele ništa dobrog, uvijek su manje-više bile – kontraproduktivne.

Ovog puta će to biti još i više, jer glavni razlog predlaganja drastičnih mjera je usklik – „Za dom spremni!“ Naime, kad bi se taj „ludi“ zakon pretvorio u djelo, onda bi se moglo dogoditi da i onaj tko je ratovao, bio ranjen ili ginuo uz taj pozdrav u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu također bi mogao završiti onkraj brave, ili bi jednostavno svi koji su 1991. nosili te oznake postali građani „drugog reda“! Drugo, ako se već razmišlja o nečem takvom, to bi trebalo provesti u „paketu“ tj. da se zabrane fašistički, nacistički i komunistički simboli, ali i četnički koji su vezani uz Domovinski rat. Onda nikakvi ratni zločinci poput Vukašina Šoškočanina ne bi mogli imati „privatne“ spomenike, kao što ih imaju danas, a na kojima piše (na ćirilici) da „ovdje počiva komandant  odbrane Borova Sela, narodni junak, proglašen na velikoj narodnoj srpskoj  skupštini u Belom Manastiru 25. septembra 1991. godine.“.Osim toga, trebalo bi sankcionirati i sve one koji poput nekih članova IDS-a na ovaj ili onaj način sustavno „guraju“ projekt odcjepljenja Istre od Hrvatske, odnosno koji žele Istru proglasiti – Republikom! To je mnogo opasnije teza od usklika „Za dom spremni“, jer bi nakon njih to mogli (kad bi poludjeli!) zatražiti Dubrovčani i drugi. I ode Hrvatska, bez četnika, u tri PM!

Sad se postavlja pitanje: što su ti koji su bili i koji jesu na vlasti učinili da primjerice djeca u školi znaju što je to antifašizam, komunizam, nacizam i fašizam, te  što je to Domovinski rat, i protiv koga smo se mi borili? Sankcije bi trebalo uvesti i za ratne profitere, dezertere i izdajice. Trebalo bi još jednom „pročešljati“ popise amnestiranih srpskih i inih četnika, od kojih se dobar dio ponaša kao da su pobijedili u Domovinskome ratu, a ne kao da su (pomilovani) zločinci.

Dakle, idemo po redu. Prvo ćemo ustvrditi tko su bili oni koji su nakon završetka II. svjetskog rata počinili u ime Tita i partije strašne i neviđene zločine nad nevinim Hrvatima te zabraniti sve simbole pod kojima su to činili. Zatim, ćemo doći do Domovinskog rata te sankcionirati isticanje svih četničkih simbola, poglavito onih koji se vežu uz rehabilitiranog (!) četničkog zlotvora Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je Srbima i danas „svjetla točka“. Onda idemo kazniti one koji svake godine u Kumrovcu, ali i na drugim partizansko-komunističkim skupovima, ističu i nose simbole propale Jugoslavije, zločinačke JNA, ali i Tita.

Trebalo bi kazniti i spodobe  koji viču: Smrt fašizmu-sloboda narodu, jer se  taj uzvik nalazi  i na svim, ali baš na svim, važnijim dokumentima SK, KOS-a, Udbe i drugih organa i bio je sastavni dio  popisa za „odstrel“ nevinih Hrvata! (Uče li i o tome djeca u školi?)

Vjerujemo da ćemo čitav prijedlog ovog (suludog) Kaznenog zakona pročitati i u četničkim „Novostima“, koje iz tjedan u tjedan provode četničku politiku, pa će nam i u svezi toga mnoge stvari biti jasnije! (Zar ne Pupovac?).

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Matko Marušić: Neprihvatljivo je da HNK potpadne pod utjecaj umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu objavilo je plakate koji asociraju na bludne radnje kako bi privukla pretplatnike za novu kazališnu sezonu.

Reagirao je prof.dr.sc. Matko Marušić, Katedre za istraživanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, u pismu HNK i Ministarstvu kulture, koje prenosimo u cijelosti:

Gospođe i gospodo navedeni u adresama,
prosvjedujem protiv prostačkih poruka u javnom prostoru!

Ne mogu prihvatiti da Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao kulturna ustanova velike tradicije i nacionalnog značaja potpadne pod utjecaj umjetničkih aktivista i kulturnih revolucionara. Ova je marketinška kampanja krajnje neukusna i uvredljiva za većinu poreznih obveznika od čijeg se novca HNK financira.

Da, Zagreb me zanima, jer sam u njemu, sretno, ugodno i uljuđeno živio 40 godina. Osim toga, on je moj glavni grad i kralježnica hrvatske tradicije i kulture.

Nova marketinška kampanja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu neukusna je, prostačka i neprimjerena za kulturnu ustanovu velike tradicije i ugleda. Mene kao prosječnog građanima ona vrijeđa i tražim da ju povučete te da ubuduće koji ne uznemiravate i vrijeđate većinu hrvatskih građana odgojenih u pristojnim obiteljima.

Matko Marušić, Split

facebook komentari

Nastavi čitati