Pratite nas

Događaji

Jedan KRIŽ za jedan ŽIVOT Zašto mediji namjerno smanjuju broj branitelja na prosvjedu

Objavljeno

na

NA MIMOHODU  upozorenja od Savske 66 do Trga bana Josipa Jelačića, sudjelovalo je oko četiri tisuće branitelja i njihovih prijatelja.  Okupljanje prosvjednika  pred  zgradom Ministarstva branitelja počelo je oko deset sati, a prosvjednici su prema središnjem gradskom trgu krenuli oko podneva.  Cjelodnevno  događanje odlično je organizirano, bez ijednog incidenta ili  bilo koje druge poteškoće.  Pred braniteljskim šatorom  prosvjednicima je podijeljeno skoro 4000 crnih majica na kojima je s prednje strane bio bijeli križ, a na leđima upitnik.

Prema procjeni policije na prosvjedu je bilo 3 500 branitelja. Kad su Savskom ulicom krenuli prema Trgu bana Josipa Jelačića formirana je kolona jedan po jedan pa mogli su ih precizno izbrojati. Za jednosatno zaustavljanje prometa  Savskom ulicom i  preko Jelačić placa Đuro Glogoški ispričao se Zagrepčanima.

IMG_2851

Dio medija upravo činjenicu  da je Savskom nakratko bio obustavljen promet naglašava kao najvažniji sadržaj braniteljskog prosvjeda. Druga važna činjenica koju glavnina medija krivo navodi je broj branitelja koji su sudjelovali u hodnji upozorenja. Organizatori kažu da im je od četiri tisuće ostalo nepodijeljeno tek tridesetak majica s bijelim križem i upitnikom na leđima. Svi koji su uzeli majice priključili su se koloni i s njom došli na Trg.

Osobno mi je nebitno je li bilo 1 500 ili 4000 branitelja. Bitan je motiv prosvjed, način kako je izveden i poruka koja je poslana. Razočaravaju me kolege koji više nego za upola smanjuju broj prosvjednika. Vjerojatno misle da manji broj znači slabiju poruku, da se radi o “šačici branitelja” koju ostala braniteljska populacija ne podržava.

Osobno sam se uvjerio da su branitelji mogli organizirati prosvjed od sto tisuća ljudi. Uvijek to mogu. Ali nije bilo potrebe. Zatreba li, za dva dana na Trgu bana Josipa Jelačića bit će sto tisuća branitelja. Ali, nema  smisla i nema potrebe.

križ 1

Ovo je bila hodnja upozorenja da se upozori na preveliki broj suicida branitelja u Hrvatskoj (jedan svaki treći dan) i potrebu za učinkovitijim  pomaganjem braniteljima u nevolji. Nevažno je je li bilo 1 500 crnih majica s bijelim križem ili 3 800. Ali, čemu lagati?

Da, i na Trgu nisu bile jake policijske snage što se navodi u brojnim izvješćima sugerirajući napetost i strah. Policija je pomogla da se prosvjed  organizira po predviđenom planu, regulirala je promet i bila na usluzi organizatorima. Suradnja je, osobno smo svjedočili, bila na zavidnoj razini. Što se organizacije tiče, treba čestitati i jednima i drugima. I braniteljima i policiji.

Suštinu i cilj braniteljskoga prosvjeda okupljenima je prenio Đuro Glogoški.

U videu HRT-a pogledajte što je Glogoški rekao na Trgu bana Jelačića
 
(Maxportal)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati