Pratite nas

‘Jedini častan potez Ive Josipovića je odustajanje od predsjedničke kandidature’

Objavljeno

na

Sreća je da se javio čovjek koji je srušio njegove optužbe i dokazao da Ivo Josipović nema moralni kredibilitet za predsjednika države. Pozivam i političke stranke koje podržavaju Ivu Josipovića u predsjedničkoj kampanji da povuku odluku o podršci njegovoj kandidaturi jer hrvatskoj ljevici treba bolji kandidat od Ive Josipovića, tvrdi u svojoj sjajnoj političkoj analizi dr. Zdravko Tomac.

tomacU vrlo opširnom intervjuu Jutarnjem listu pod naslovom ‘Josipović o paraobavještajnim podzemlju u kampanji’ i velikim podnaslovom ‘Očekivao sam da će Kolinda Grabar Kitarović osuditi Barbiku i autore zamoliti da joj više ne pomažu ni u čemu’ iznesene su laži i lažne optužbe nedostojne Predsjednika Republike i kandidata za novi mandat. Navest’ ću samo neke optužbe i nemoralne postupke kojima je Kolindu Grabar Kitarović optužio lažno da podržava paraobavještajno podzemlje. Lažno je prikazao pamflet jednog čovjeka protiv Kolinde Grabar Kitarović kao difamirajući dokaz za njegovu diskreditaciju. U Jutarnjem listu rekao je citiram: ‘Žele me prikazati kao čovjeka koji se služi prljavim sredstvima’, a optužba ide dalje ‘obavještajno podzemlje stajalo je iza HDZ-a to je rukopis kao onaj u prošloj kampanji koji je najgore nasrtao na mene i moju obitelj podmećući mi afere’.

Prikazujući laži kao istine Josipović cinično konstatira: ‘Očekivao sam od Kolinde Grabar Kitarović da će odlučno i nedvojbeno osuditi Barbiku te autore zamoliti da joj ne pomažu’. Osim toga on dalje kazuje: ‘Možemo li zamisliti državu u kojoj je na vlasti predsjednica koja iza sebe ima političko podzemlje’?

josipovic2_FIvo Josipović izmislio je djelovanje političkog podzemlja da bi optužio Kolindu Grabar Kitarović za ulazak u prljavu kampanju, odnosno da je sama inicirala prljave napade na sebe. Ivo Josipović bez ograda je optužio HDZ i Kolindu Grabar Kitarović da koriste podzemlje kao udarnu pesnicu protiv njega. U istom broju lista nakon monstruoznih optužbi javlja se Tomislav Stockinger autor Barbike koji kaže da ni jedna stranka i organizacija ne stoje iza toga što je napisao već je to učinio da bi posvađao dvije velike političke stranke jer smatra da HDZ i SDP vode antihrvatsku politiku. Prije nego što je objavio svoj tekst pokušao ga je proturiti na jednom portalu, a kada je odbijen odaslao ga je po državi.

Dakle, vrlo je jasno kako u svemu tome nema nikakvog paraobavještajnog podzemlja nego se radi o pojedincu koji želi slavu i u borbi za slavu i nemoralno optužuje Kolindu Grabar Kitarović i njenu obitelj, a Josipović nemoralno i prljavo koristi anonimni pamflet razdjeljujući ga koristeći monopol na medije. To je još nemoralnije jer dopustio je objavu lažnih optužbi na račun Kolinde Grabar Kitarović i HDZ-a koje su svi pročitali. Pokušao je Kolindu Grabar Kitarović prikazati kao moralnog monstruma koji u borbi za vlast kompromitira sebe i svoju obitelj izmišljajući laži o sebi koje ju kompromitiraju, a Josipović to pripisuje kao nešto što će njemu naštetiti. To je monstruozna optužba kojom direktno osporava da Kolinda Grabar Kitarović bude predsjedničku kandidat jer ‘na vlasti će biti politička opcija s predsjednicom države koja za svoju udarnu pesnicu ima političko podzemlje’.

Ove lažne optužbe dovode u pitanje moralni kredibilitet predsjednika države koji se koristi prljavim metodama i spominje paraobavještajno pozmelje, a svime ovime što je napravio oduzeo si je moral i kredibilitet za predsjednika države. S pravom se može reći parafrazirajući predsjednika Josipovića možemo li zamisliti državu u kojoj je na vlasti opcija s Josipovićem na čelu koja izmišlja paraobavještajno podzemlje i lažno optužuje Kolindu Grabar Kitarović da se koristi prljavim metodama u političkoj kaljuži. Ne možemo zamisliti i zato je jedini častan potez predsjednika Josipovića da odustane od kandidature i duboko se ispriča Kolindi Grabar Kitarović za zlo koje joj je nanio. Ona je žrtva Josipovićeve kaljuže i lažnih optužbi za nemoral u kojoj se tvrdi da u borbi za vlast samu sebe kompromitira, a da joj je zapravo cilj blaćenje Ive Josipovića.

Da je Ivo Josipović moralan čovjek pamflet bi odmah nakon što ga je dobio bacio u koš, a ne razglasio. Da je Ivo Josipović moralan čovjek ne bi optuživao Kolindu Grabar Kitarović bez dokaza da se sama blati kako bi oblatila njega. Ivo Josipović ovu izmišljenu aferu iskoristio je da kaže da se radi o rukupisu iz prethodne predsjedničke kampanje. Pokušao je biti lukav i eventualno spriječiti istine o njegovom mogućem nemoralnom ponašanju i tamnim stranama karijere unaprijed pozivajući se na paraobavještajno podzemlje. Ovo je nezapamćena afera i prljava politička kaljuža u strahu da će izgubiti izbore ne birajući sredstva. Sreća je da se javio čovjek koji je srušio njegove optužbe i dokazao da Ivo Josipović nema moralni kredibilitet za predsjednika države. Pozivam i političke stranke koje podržavaju Ivu Josipovića u predsjedničkoj kampanji da povuku odluku o podršci njegovoj kandidaturi jer hrvatskoj ljevici treba bolji kandidat od Ive Josipovića. On je doživio moralni, ljudski i politički fijasko, a Kolinda Grabar Kitarović bila je i ostala dama, a on se pokazao kao korisnik političke kaljuže za dolazak na vlast.

prof.dr.sc. Zdravko Tomac/dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Suočavanje s Todorićem

Objavljeno

na

Objavio

Kada je Ivica Todorić prije nešto više od pola godine prihvatio Plenkovićev „Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku“ te svoju tvrtku predao na upravljanje i restrukturiranje Vladinu izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku, bilo je jasno da se Agrokoru crno piše.

Samo se nije znalo koliki su dugovi. Todorić je u toj prigodi uznosito priopćio naciji: „Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi.“ Kako je odjeknuo taj priopćaj?

Odjeknuo je kao opća uvrjeda.

Danas znamo i približnu dubinu te uvrjede: dvadesetak milijarda kuna!

Policija je u skladu s tim znanjem krenula u potragu za dokazima o mogućim nezakonitostima u Agrokorovu poslovanju. Krenula je silovito. Drugi vele: spektakularno! Dobro, ali moglo je biti i spektakularnije da policija nije svoju akciju najavila samo probranim medijima. Što točno radi policija? Kako: što?! Pa „provodi izvide“! Dakle, „izviđa“. Pola godine nakon predaje? I to – gdje i kako? Istodobno na mnogo mjesta, po dvorima, kućama, stanovima. Pretresa, uhićuje, privodi, ispituje.

Najmršaviji nalaz bio je u Kulmerovim dvorima. U dvorcu ponad Zagreba policija nije našla nikoga i ništa. Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan odavno nisu u Hrvatskoj. Nagađalo se da su u Nizozemskoj, u Srbiji, u Rusiji. Najobavješteniji od njihovih odvjetnika, Čedo Prodanović, veli da je Ivica već druže vrijeme poslovno u Londonu te da su mu i djeca tamo zaposlena. Todorićevu izvanobiteljsku upravljačku elitu policija je zatekla na logu. Pretresla je kuće i stanove dvanaestero ljudi, ništa nije našla, ali je ljude pouhićivala i privela u istražne urede i podnijela kaznene prijave. Akcija je izazvala silan dojam u javnosti.

S pravom, tvrde znalci. Razvoj događaja, koji je Plenkovićeva Vlada spriječila u zadnji čas, bio je neusporedivo gori od „bujanja ustaštva i fašizma“. Kako to? Jednostavno, tobožnje ustaštvo i tobožnji fašizam ne ugrožavaju nikoga, ni najzadrtije jugane. Te su floskule u stanovitom smislu blagotvorne. One svakodnevno služe gubitnicima hrvatskoga Domovinskog rata za razbijanje frustracije, a nerijetko i za izbijanje kakve-takve kunske utjehe iz državnoga proračuna.

A stečaj Agrokora? To bi bilo nešto nalik na smak svijeta.  Stečaj bi ugrozio opstanak 40-ak tisuća Agrokorovih zaposlenika i njihovih obitelji. Stoga je mudra Plenkovićeva Vlada, da spasi Agrokor, izradila onaj zakon kojim je privremeno suspendirala liberalni fetiš nepovrjedivosti privatnoga vlasništva i uvela prisilnu upravu svoga povjerenika Ante Ramljaka u Todorićevu tvrtku. A kako je Agrokor u proizvodnji, preradi i distribuciji poljoprivrednina alfa i omega u Hrvatskoj i „regiji“, Plenković je tim potezom stekao naslov spasitelja hrvatske poljoprivrede.

Uostalom, da je Agrokorov kašalj za hrvatsko društvo pogibeljniji od tobožnjega ustaštva i fašizma, pokazuju i reakcije vlasti na te pojave. Zbog bujanja „ustaštva i fašizma“ Plenković je osnovao doduše elitnu, ali ipak izvanparlamentarnu (savjetodavnu) ideološku komisiju pod umiljatim imenom „Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima“. Vijeću predsjeda predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akad. Zvonko Kusić. A na drugoj strani HDZ-ovi su i SDP-ovi [narodni] zastupnici u Hrvatskomu [državnom] saboru osnovali parlamentarno „Istražno povjerenstvo za Agrokor“, koje predvodi bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Na prvi je pogled jasno da su ta dva tijela po zakonskoj snazi i ugledu u društvu nesumjerljiva.

Izneseni su argumenti pozitivno šuškavi. Ništa manje nego Plenkovićevo obećanje da spašavanje Agrokora ne će i zahtjev Predsjednice Republike da spašavanje Agrokora ne smije hrvatske državljane stajati ni jednu kunu. Zar smo zaboravili da nas je to spašavanje već stajalo barem 5.000.000 puta više, koliko je Vlada dala istražnim tijelima za osnaženje istrage?

Na što će sve to izaći? U ovom času nitko to ne zna. Ne znamo ni što će istraživati Miljenićevo „Povjerenstvo“ ni hoće li uopće išta istraživati ako uskoro počne sudbeni postupak. Kusićevo je „Vijeće“ malo preširoko fokusirano na „posljedice vladavine nedemokratskih režima“. Hrvatskom su naime od njezina postanka do uspostave Republike Hrvatske vladali nedemokratski režimi. Zato su i tu rezultati neizvjesni. U tomu je mraku jedina vedra stvar hrvatska pravosudna praksa. Iz predmeta Ive Sanadera i Tomislava Horvatinčića može se gotovo sa sigurnošću zaključiti:  ima nade za Ivicu Todorića.

Benjamin Tolić/Hrsvijet

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Plenković: Rasprava u Saboru pokazala kritizerstvo bez argumenata

Objavljeno

na

Objavio

U povodu prve godine rada svoje Vlade, premijer Andrej Plenković Hrvatskom je saboru podnio izvješće.

U jednosatnom govoru spomenuo je mnoge probleme s kojima se Vlada susrela u protekloj godini. Oporbeni klubovi žestoko su kritizirali njegov govor.

U razgovoru za HRT premijer Plenković je rekao kako je rasprava u Saboru pokazala jedno kritizerstvo bez argumenata koje nije bilo na razini jedne konstruktivne rasprave. Meni se čini da smo na sva četiri ključna stožerna programa naše vlade odgovorili. Unijeli smo gospodarsku sigurnost, rast i društvenu solidarnost.

Naglasio je činjenicu da nije bilo trećih izbora u manje od 24 mjeseca, a to bi bilo jako loše i za institucije i za političke stranke. S te strane sam jako zadovoljan da su kolege iz HNS-a prepoznali poruku važnosti stabilnosti, koja je bila poruka međunarodnim financijskim, gospodarskim institucijama.

Pogledajte gospodarski rast, smanjenje javnog duga, proračunskog manjka, najnižu stopu nezaposlenosti, najbolju turističku sezonu… Svi pokazatelji idu u pozitivnom smjeru, istaknuo je Plenković.

Govoreći o problemu iseljavanja iz Hrvatske, premijer je rekao kako to nije problem nastao 16. listopada 2016. godine, već problem koji traje već nekoliko godina. Naš je cilj demokratska revitalizacija zemlje i u tom smislu smo poduzeli niz mjera. Sve njih sam pobrojio u godišnjem izvješću pred zastupnicima. Od rodiljnih naknada, porezne reforme, sufinanciranja stambenih kredita.

Sve su to mjere koje idu za demografskom obnovom, a sadržane su u našem programu. One će ići za tim da našim mladim obiteljima stvorimo preduvjete da ostanu u Hrvatskoj, kazao je. Istaknuo je kako je jučer na užem kabinetu Vlade odlučeno da će se pronaći sredstva za svih 2400 zahtjeva koji  su podneseni za stambeno sufinanciranje.

Premijer je istaknuo kako su početkom godine prepoznali probleme u Agrokoru i na njih reagirali na najbolji mogući način. To je kompanija koja je u privatnom vlasništvu i koja je imala velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Nismo imali drugog scenarija nego ići s posebnim zakonom koji bi spriječio gospodarski i financijski krah ne samo te kompanije već i kompanija koje su s njom povezane, rekao je. Dodao je i da je to bila politička odluka i jedini mogući politički odabir.

Kolege iz oporbe ne prepoznaju ono što smo učinili i dobili s Lex Agrokorom. Ispadamo kao netko tko je napravio neki potez koji nije bio dobar. Nismo radili populistički, nismo radili napamet. Na nama je bilo da utvrdimo činjenice, a na savjetnicima da pomognu u dogovoru s vjerovnicima kako napraviti  put prema nagodbi i dugoročnoj održivosti kompanije i očuvanju radnih mjesta, istaknuo je Plenković.

Na pitanje je li potrebno utvrditi političku odgovornost kad je u pitanju Agrokor, premijer je kako im je u interesu da se se rasvijetle sve okolnosti koje su dovele do ove situacije u Agrokoru. Hoće li to biti istražno povjerenstvo ili neki drugi način rasprave u Saboru pred nekim saborskim odborom – to je pitanje u vezi kojega smo otvoreni.

Ono što je važno reći je to da samo istražno povjerenstvo regulirano zakonom te da njegov Članak 4 ne ostavlja baš previše mjesta za interpretaciju. Prema mišljenju mnogih pravnih autoriteta ukoliko se pokrene kazneni postupak istražno povjerenstvo prestaje s radom. To ne znači da Vlada i HDZ ne žele da se rasvijetli sve vezano uz Agrokor. Upravo obrnuto, mislim da bi to bilo zdravo za hrvatsko društvo, naglasio je Plenković.

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

facebook komentari

Nastavi čitati