Pratite nas

Jedni na separatistički 
put, drugi na unitarističku stranu i eto – stranputice!

Objavljeno

na

Nakon klimatološke i kalendarske klime zime stiže i prava zima. Vrijeme je da se i politička klima u BiH konačno normalizira. Jer na proljeće valja raspisati nove izbore. A da bi se raspisali, treba puno toga prije toga potpisati. Nadamo se da će jesenski izbori biti demokratski, da će konstitutivni narodi i manjine imati svoje legitimne predstavnike u legalnoj vlasti. Još od Churchilla znamo da od demokracije nema boljeg rješenja, ali neki na BiH probaju nešto drugo, pokušavaju tri smjestiti u dva, a zapravo smjeste trećemu. Europa ima provjerene primjere ustroja država s tri konstitutivna naroda, ali da bi se tako nešto postiglo u BiH, konstitutivni narodi trebali bi imati konstruktivne narodne predstavnike.

[dropcap]N[/dropcap]o jedni vuku na separatistički put, drugi na unitarističku stranu što vodi na stranputicu, a treći se našao u čardaku ni na nebu i na zemlji. Europa i demokracija nemaju alternative, ali neki koji puno odlučuju o sudbini BiH uvjeravaju sebe, svoje birače i strane tutore da je upravo ono što oni nedemokratski i neeuropski rade i ne rade u duhu demokracije i Europe. Nadamo se da su konačno pročitani te da će onaj grafit „Neka prođe ova demokracija, pa da živimo kao ljudi“ biti jedan od sjajnih spomenika tamne prošlosti u BiH. Srbija je započela pregovore oko članstva u Europskoj uniji, a BiH s EU pregovara oko vlastitog ustroja koji bi je u doglednoj budućnosti mogao tek približiti pregovorima o članstvu. No, oni kojima je ovakva neeuropska BiH zapravo Amerika ne brinu puno tko to sve pored nje prolazi putem za Europu. Pa se ponašaju kao Mujo koji je malo previše zaružio uz piće, mezu i baklave kod liječnika.

[pullquote_right] Približavanje Srbije Europskoj uniji i udaljavanje BiH od EU ne tangira mnoge koji vide svijetlu budućnost u crnoj rupi Europe[/pullquote_right]

– Sve mi se magli pred očima, eto, ne vidim tko prolazi s druge strane ulice – žali se Mujo.

Nakon pregleda liječnik mu reče da mora napraviti podužu pauzu kad su u pitanju masne i slatke đakonije, posebno zlatne kapi. Mujo malo promisli i uzvrati:

– Doktore, kad malo bolje razmislim, što mene uopće treba brinuti tko prolazi s druge strane ulice!

Kasnije se Mujo sreo s Hasom i svratili u jednu birtiju te ponovo zaružili.

Mujo se obrati Hasi:

– Vidi ona dva kretena s druge strane šanka – reče Haso.

– Šuti, budalo, s druge strane šanka je ogledalo – pojasni mu Haso. Približavanje Srbije Europskoj uniji i udaljavanje BiH od EU ne tangira mnoge koji vide svijetlu budućnost u crnoj rupi Europe. Što podsjeća na nezgodnu zgodu kad je jedna fizički zgodna, a duhovno nezgodna udavača upitala majku:

– Hoćeš li plakati, majko, kad budem odlazila?

– Neću, kćerko, neka plaču tamo gdje dolaziš – uzvrati majka.

Svi se u svijetu pitaju kako to BiH može u Brazil, a ne može u Europu. Sad mnogi u BiH razmišljaju o tome kako da se i oni domognu Brazila, o Europi i ne misle. Smatraju da su je nadrasli, da će stanovnici mnogih moćnih europskih država moći samo na televiziji vidjeti premoćnu BiH.

Nicholas Hill, otpravnik poslova Veleposlanstva SAD u BiH, za Večernjak kaže da je pravi prioritet SAD-a da BiH prođe kroz reforme i uđe u Europsku uniju. No, Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke, bivši visoki predstavnik u BiH, iz iskustva zna da je u BiH postoje dvije paralelne realnosti, daytonska i europska. Nadamo se da paralelnost u politici nije isto što u matematici, odnosno geometriji – to da se dva paralelna pravca sretnu negdje u beskonačnosti. Lajčak dodaje da svaka zemlja prije ulaska u EU mora djelomično mijenjati svoj ustav. No, nekima se u BiH u EU nimalo ne žuri. Dok Dodik ponavlja kako će se BiH raspasti isto kao bivša Juga. Većina u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta izglasala je amandman izvjestiteljice Doris Pack, kojim se prvi put prokazuju centralističke i unitarističke snage u BiH, naglašavajući da se moraju poštovati načela federalizma te izbor legitimnih predstavnika i uravnoteženija zastupljenost konstitutivnih naroda i građana, kako bi se otklonila nacionalna diskriminacija te tako osigurao put BiH prema EU. No, iznutra odnos velikih svjetskih igrača prema BiH sliči hercegovačkom prijevodu razgovara između nogometaša Eto’a i Tottija:

– TOTTI, jesi li TO TI? – reče Eto’o.

– Jok, ETO ti si! – uzvrati Totti.

FranoVukoja/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Konačni pad: Raka je pala, ruši se kalifat IS

Objavljeno

na

Objavio

Foto: AFP

Bitka za Raku završila je, objavile su utorak sirijske milicije istaknuvši svoj barjak na gradskom stadionu, posljednjem džepu otpora džihadističke Islamske države (IS) koja je taj grad učinila svojom prijestolnicom za Siriju 2014. i iz nje krenula u osvajanja kako bi proglasila kalifat koji se upravo urušava.

Pošto su noću na utorak Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih milicija, osvojile bolnicu u Raki, preostalo je još istjerati posljednje džihadiste koji su pružali otpor na stadionu.

“Vojne operacije u Raki završile su. Grad je potpuno pod nadzorom” SDF-a, rekao je Talal Selo, glasnogovornik saveza koji je u lipnju počeo prodirati u taj grad.

“Sada se provode operacije čišćenja kako bi se uklonile preostale ćelije i razminirao grad”, rekao je Selo.

Najavio je da će SDF objaviti službeno priopćenje o oslobođenju Rake.

Pad Rake, grada u kojem su džihadisti organizirali pobjedničke parade nakon velikih vojnih uspjeha 2014., simbol je propasti kalifata pošto je IS u susjednom Iraku izgubio svoju tamošnju ‘prijestolnicu’ Mosul i potisnut je u pojas doline Eufrata i obližnju pustinju.

U bitki za Raku 3240 žrtava

SDF je završni napad na Raku pokrenuo u nedjelju pošto je skupina sirijskih džihadista napustila grad prema dogovoru s vijećem plemenskih staraca, pa je u gradu ostalo tek 300 džihadista braniti posljednje položaje. Evakuirano je 275 džihadista i njihovih obitelji i ne zna se jesu li se povukli u druga područja koja su još u rukama IS-a, piše agencija AFP.

Međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Države neprestance je ponavljala da strani borci neće smjeti napustiti grad. “Najmanje želimo da strani borci budu oslobođeni i da im se dopusti povratak u zemlju porijekla gdje će sijati teror”, rekao američki pukovnik Ryan Dillon.

U nešto više od četiri mjeseca ubijeno je 3250 ljudi, od kojih 1130 civila, objavila je u utorak nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Sukobi i bombardiranja koji su razorili bivšu prijestolnicu IS-a odnijeli su od 5. lipnja živote “1130 civila, od kojih su 270 bila djeca, a 2120 borci IS-a i snaga koje je podržavala vojska Sjedinjenih Država, navodi SORH.

Raka je bila prvi veliki sirijski grad koji je pao u ruke IS-a, odakle su počeli pohodi džihadista na ostatak Sirije te Irak i proglašenje “kalifata”.

Nekad prijestolnica Abasida, a 2014. simbol džihadističkog terora

Očevici prenose da su borci SDF-a u utorak slavili izvikujući slogane na ulicama među ruševinama zgrada na središnjem trgu. Zastava istaknuta na gradskom stadionu ima žutu pozadinu i crveni amblem kurdske vojne formacije YPG, najjače milicije u sastavu SDF-a, piše Reuters.

Raka je postala simbol najvećih okrutnosti džihadističke organizacije koja je u tome gradu planirala krvave napade počinjene po svijetu, a mnoge od njih u Europi.

Raka je svoj procvat doživjela u doba dinastije Abasida. Godine 772. kalif al Mansur naredio je gradnju, po uzoru na Bagdad, grada vojarne al Rafike, pored antičke Rake. Dva grada poslije su se stopila u jedana. Od 796. do 809., moćni kalif Harun al Rašid preselio je prijestolnicu Abasida iz Bagdada u Raku koja leži na raskrižju puteva između Bizanta, Damaska i Mezopotamije. Niknuo je grad palača i džamija.

Većinom grad sunitskog islama, Raka je smještena u dolini Eufrata, nedaleko od Turske i 160 kilometara istočno od Alepa te 200 km od iračke granice. Gradnja brane blizu grada Tabke omogućila je da Raka postane ekonomski važna zbog razvoja poljoprivrede.

Kada je 2014., Islamska država osvojila Raku i proglasila svoj kalifat, nametnula je svoj zakon terorom i užasom. Odrubljivanja glava, masovna pogubljenja, silovanja, otmice, etničko čišćenje, kamenovanje žena, ubijanje homoseksualaca strahote su koje su džihadisti snimali i postavljali na internet kao sredstvo propagande i oružje za ušutkavanje svakog otpora.

Raka i Mosul oslobođeni, ali IS još nije mrtav

Ultraradikalni džihadistički IS mjesecima trpi poraze u Siriji i Iraku pred ofenzivama koje vode lokalni borci uz pomoć Rusije ili Sjedinjenih Država.

U pokrajini Deir Ezor blizu Rake, džihadisti su napadnuti s dva bojišta. S jedne strane ofenzivu vodi sirijski režim uz potporu ruskih zračnih snaga, a s druge SDF uz zračne udare međunarodne koalicije predvođene SAD-om.

Rat u Siriji izrastao je iz protuvladinih prodemokratskih prosvjeda 2011., na koje je represijom odgovorila sirijska vojska. Rat je postao sve složeniji, upletale su se strane zemlje te razne džihadističke skupine, sirijski teritorij se mrvio, a milijuni Sirijaca izbjegli su i milijuni raselili. Rat je odnio više od 330.000 života.

facebook komentari

Nastavi čitati

Šport

Zlatko Dalić: Poštujem Grčku, bit će teško, ali optimist sam, vjerujem svojoj momčadi

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je izvukla neugodne Grke za suparnike u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Prvi dvoboj Hrvatske i Grčke bit će odigran u četvrtak, 9. studenoga, na stadionu Maksimir, a uzvrat u Pireju na rasporedu je 12. studenoga. Obje utakmice započet će u 20.45 sati.

Izbornik Zlatko Dalić komentirao je odmah nakon izvlačenja u Zuerichu rezultate ždrijeba: Poštujem Grčku, bit će teško, ali optimist sam, vjerujem svojoj momčadi. Bit će teško i jer drugu utakmicu igramo u gostima. Imat ćemo vremena sve pripremiti za suparnika, ali najvažnija je moja momčad, sve ovisi o nama, rekao je.

Nadam se da će svi biti spremni i zdravi za ove utakmice. Nadam se punom stadionu i da će cijela zemlja stati iza nas, dodao je.

Radujemo se susetu s Hrvatskom, iako su vrlo kvalitetna momčad. Hrvatska je dobra momčad, vrlo čvrsta. Ofenzivni su, ali mi smo dobri u obrani. Vidjet ćemo što će biti na travnjaku. Možda je dobro što igramo drugu utakmicu kući, možda ćemo malo kalkulirati i odigrati defanzivnije u prvoj utakmici, pa čekati drugu i završiti posao, rekao je grčki izbornik Michael Skibbe.

 

HNS potvrdio: Dalić ostaje do kraja doigravanja, dodatne kvalifikacije u Zagrebu!

facebook komentari

Nastavi čitati