Pratite nas

Komentar

Jesam li vam rekao? ORAH aut, Živi Zid in!

Objavljeno

na

Iako je redovito mjesečno istraživanje stranačkih preferencija trebalo uslijediti kako i jest, mislio sam da će nam ‘anketari’ radije podastrijeti detaljnu i utemeljenu anketu o predsjedničkim izborima. Ali, opekavši se u prvom krugu, sada ne da ne pušu na hladno, nego uopće ne pušu.

orah A šta bi i puhali kada je jasno da će Kolinda pobijediti. Moj stav nije utemeljen na simpatijama za Kolindu, ili netrpeljivosti prema Josipoviću, već na Lenjinu. Čika Lenjin je rekao:”Organizacija tuče ideologiju.” A lijepo sam predlagao uvođenje obaveznog glasovanja, pa bi se jednim zakonom obeskrijepile stranačke mašinerije. Naravno i ona slabija SDP-ova, ali i ona jača HDZ-ova. Ali, o tom po tom.

Prije neki dan napravio sam analizu stvarnih gubitnika prvoga kruga predsjedničkih izbora obrazlažući da su to ORAH i HDSSB. Za HDSSB stvarni gubitak rejtinga će se točno moći vidjeti na sam dan parlamentarnih izbora, a bit će na razini 50% manji nego prije 4 godine, a ORAH-ovi gubitci se već sada ozbiljno zbrajaju. Val na kojem je Mirela jahala splahnuo je. Nastupila je politička oseka. Defanziva. A mediji su je jako voljeli. Da se razumijemo, voljet će oni nju još i dalje, ali gospođa bivša ministarka nije uspjela učvrstiti stranačku infrastrukturu dok je bila u konjukturi, stoga će bilanca biti puno poraznija nego li su se njezini neprijatelji mogli nadati. Jakim ulaskom na političku scenu u klizećem startu, mlada Viliborova ekipa dobila je: novac (450 000kn onima koji nemaju ništa više je od sve love koju sišu lokalni HDZovskoSDPovski uhljebi) i medije (kada bi se medijska pažnja pretvorila u kune, Živi Zid je profitirao na razini Jospovićeve potrošnje u zakupu medija. Ono što je još važnije, Živi Zid postaje meta za praćenje, dakle ostaju medijima relevantni i nadalje, osobito u nadolazećem razdoblju. Svaka čast Sinčiću, i molim da se ne zanemari intelektualni i PR-ovski doseg njegove odluke da se NE POJAVI kod Stankovića koji mu je htio udijeliti 10 minuta svoga vremena zajedno sa Glogoškim i ostalima. Uvjeren sam da će u roku od 4 tjedna Vilibor biti gost kod Stankovića jedan na jedan.).

U tekstu sam tada napisao da smatram da će Živi Zid dobiti oko 7% u prvoj anketi. To se pokazalo točno u lipu. Mađutim, također sam napisao da će ORAH pretpjeti štetu i da će se njihov rejting kretati oko 14%. Iako je četiri posto velika pogreška, manja je ako se uzme u obzir da su ljestvice preferencije koalicija pokazale da ORAH dobija mizernih 11, 4%, što je pad od 7 do 8%. Živi Zid na toj ljestvici ‘uzima’ 7,8%. Zapravo, znam gdje sam pogriješio i na što sam pogrešno računao – mislio sam (glupan) da će ankete pokazati i pad potpore stranačkih vojski HDZ-a i SDP-a, odnosno da će i njima Vilibor uzeti birače. Možda i jest pokojega, ali to nije izraženo u postotcima. Što je s jedne strane dobro jer je Živi Zid ‘pokupio’ najviše od ORAHA koji je bio jedina avangarda na političkoj sceni, i očito je da će morati mijenjati pristup, a loše je jer se pokazalo da su hrvatski birači vjerni HDZ-u i SDP-u bez obzira na njihove kapacitete, dosege i rezultate. Dakle, promjena se u državi ne može očekivati iz tih političkih bazena, već u angažiranju ostatka (većina je to!) birača koji su skloniji staviti razum ispred osjećaja.

Iako su ovi rezultati jako važni, puno su važniji trendovi koji nas čekaju. Presudna važnost Živoga Zida je u ovome: pretakanjem glasova iz ORAH-a u ŽZ SDP rapidno gubi najvažnijeg koalicijskog partnera. Osim toga, jasno je da je HDZ okupio oko sebe sve što je desno i ima makar jedan zub, i opet neće imati dovoljno za sastavljanje Sabora bez etno biznismena (manjine). Ali puno je zatucanih u toj koaliciji. Možda popuste na miris para. S druge strane, ŽZ ima potencijal kao nekoć ORAH. Ali za razliku od Mirele Holy koja je napravila čitav niz pogrešaka koje se ŽZ ne mogu dogoditi jer jednostavno a priori odbacuju SDP i HDZ. A tek će pregovarati sa MOST-om i ostalim nezavisnim načelnicima i gradonačelnicima.

Ovaj rezultatski uspjeh, ovo bravurozno pojavljivanje na političkoj sceni je važnije od Viliborovog uspjeha na predsjedničkim izborima. Više je ovih 7% u ovoj anketi, nego 16% od prije neki dan iako su te dvije radnje u najužoj vezi.

Predviđam sljedeći scenarij za mjesece koji dolaze: u sljedećoj anketi ŽZ će dobiti još više postotaka, preko 8%. I to već u veljači. Josipovićev gubitak izbora 11. siječnja utjecat će i na rejting ORAH-a. HDZ će sljedeći mjesec pokazati čak i bolji rezultat od današnjega. Moguće je da ORAH padne ispod psihološke granice od 10%.
izvor:Pollitika.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Račan-Lončarova smrtna presuda Hrvatskoj! Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Objavljeno

na

Dezintegracijski procesi SFRJ uzrokovani su mnoštvom povijesnih, kulturoloških, gospodarskih te inih uzročnika. Rasprave o tom procesu trajati će desetljećima..

Racionalnost, konstruktivnost i umjerenost hrvatskog suverenizma zrcali se iz dokumenta pod nazivom Model konfederacije u Jugoslaviji, koji predsjedništvu Jugoslavije u listopadu 1990., predlažu Hrvatska i Slovenija.  Prijedlog je odbijen.

Nažalost, kao puno puta u povijesti hrvatske pregovaračke i opće pozicije grubo su rušene i unutar Hrvatske.

1. Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj nakon II svjetskog rata, održani su u prvom krugu 27.travnja 1990., te u drugom krugu 6.svibnja 1990.  Na izborima je uvjerljivo pobjedio HDZ. Dotadašnja, komunistička, Račanova, Vlada,SKH-SDP, je 23. svibnja 1990. – svega osam dana prije okupljanja prvog demokratskog, višestranačkog saziva Sabora sa HDZ-ovom većinom, predala cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA. Takva vrsta odluke, tijekom prijelaznog, tehničkog mandata Vlade nije dopuštena i debelo vonja veleizdajom.  Zapovjednik teritorijalne obrane bio je Ivica Račan.

 Hrvatska je tako ostala bez mogućnosti naoružavanja 273000 vojnika, bez lakog topništva minobacača,lakih oklopnih vozila,….. 

Istovremeno, slovensko rukovodstvo,  donosi zdravorazumsku i zakonitu odluku te odbija predati oružje svoje TO u ruke JNA. 

U isti izdajnički kontekst može se svrstati odluka sborskih zastupnika SKH-SDP, koji demonstrativno napuštaju sabornicu tijekom glasovanja o Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, sukladno volji građana izraženoj na referendumu 19.svibnja 1991.

2.Vijeće sigurnosti UN, 25. rujna 1991., donosi odluku o embargu na oružje za područje SFRJ. Argumentacija te odluke temelji se na “činjenici da je Jugoslavija pozdravila namjeru VS UN-a, u pismu upućenom od njezina predstavnika i “nakon što je saslušana izjava ministra vanjskih poslova Jugoslavije”.

U arhivu UN-a, dakle, ostalo je zapisano da je Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, presudno utjecao da se uvede embargo na nabavu oružja, u trenutku kad je Hrvatska bila u najgoroj vojnoj situaciji.

“Svrgavanje hrvatskih neofašista” je počelo već 1. listopada. Srbija koristi embargo i šalje ultimatum RH i počinje granatirati Dubrovnik, JNA pokušava zatvoriti obruč smrti oko Vukovara. Žestoki napadi JNA i pobunjenih hrvatskih Srba te četničkih postrojbi iz Srbije istovremeno se odvijaju diljem Hrvatske. Kadijević izjavljuje “cilj JNA je svrgavanje neofašističkih hrvatskih vlasti”. Tuđman 5. listopada poziva sve građane RH na obranu. Alija izetbegović pak izjavljuje: “Zapamtite, ovo nije naš rat”. Dva zrakoplova JNA 7. listopada raketiraju Banske dvore. Sabor RH dan poslije proglašava JNA i Srbiju agresorima.

Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Ž.M. Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Akademik Davorin Rudolf: Premijeri mogu pitanje zaljeva riješiti uz kavu u pet minuta!

Objavljeno

na

Objavio

Slovenska  strana, točnije ministar vanjskih poslova Erjavec, svojedobno je izjavio kako se problemi s Hrvatskom ne mogu riješiti u idućih sto godina. Čini se kako se od te izjave do danas ništa nije promijenilo.

Hrvatska je izišla iz arbitraže, a nakon govora našeg premijera Plenkovića na zasjedanju Oće skupštine UN-a Slovenci su otkazali sastanak u Zagrebu.

Gostujući iz splitskog studija u Studiju 4, Davorin Rudolf naglasio je kako pitanje granica  nije stranačko pitanje . To je vitalno nacionalno pitanje.  Trebamo mogučnost opoziva političara koji strše s neodmjeenim i za Hrvatsku štetnim izjavama.

Potpuno je neshvatljiva pretenzija Slovenije da čak i nalaže našem predsjedniku Vlade što mora govoriti kad je na međunarodnim pozornicama.  U svojoj sam karijeri susretao mnoge ministre vanjskih poslova, ali ovakvog kao što je ovaj slovenski još nisam nikad, naglasio je Rudgolf. Više od oštre reakcije Ljubljane zanimljivije su mu oštre reakcije u zemlji. Nastup Vesne Pusić koja je govor Plenkovića prozvala štetnim, politički je nedopustiv, neutemeljen i diletantski. Ostao sam jako začuđen, naglasio je.

Granica na moru je crta sredine, jednako udaljena od obje obale. Sud je presudio da Sloveniji ide 4/5 zaljeva ili 80 posto, obrazlažući presudu na redikulozan način. Srećom ta presuda nije na snazi jer je naš Sabor donio odluku da napuštamo arbitražu, podsjetio je Rudolf. Zalaže se za model kondominij ili koimperij (zaljev Fonseca, Bodensko jezero..) kojim, kada nema teritorijalnih pretenzija, bi se Hrvatska i Slovenija složile da Savudrijski zaljev bude zajednički, da dijelimo suverenost, da nema granica, da ga zajednički koristimo – za ribolov, plovidbu i što je izuzetno za važno ekologiju. Spor koji traje već 27 godina, premijeri mogu dogovoriti uz kavu u pet minuta, poručio je!

Neka međunarodna zajednica uhvati Ljubljanu za uši i pita što oni to prijete, što oni hoće. Samo strpljenja, bit će sve u redu, zakljućio je Rudolf.

Akademik Davorin Rudolf: Predlažem kondominij – rješenje koje nije ni prohrvatsko ni antislovensko

facebook komentari

Nastavi čitati