Connect with us

Religija i Vjera

Jesu li Vehabije pred političkim organiziranjem?!

Published

on

Institucije BiH potpuno su nemoćne i nemaju želju sučiti se s problemom vehabizma u BiH, a samo je pitanje vremena kada će se pripadnici ovog pokreta politički organizirati i tražiti širu podršku naroda u BiH za svoje radikalne ideje.

vehabije balkanS ovim se slaže većina političara, analitičara i sigurnosnih stručnjaka u BiH, istovremeno naglašavajući da je od političkog organiziranja mnogo veći problem sigurnost i činjenica da sve institucije u BiH žmire na incidente i terorističke napade koje su do sada izvodili, pišu  banjalučke “Nezavisne novine”, a prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Radikalni islam ušao je u sve institucije vlasti BiH i posljednja faza bit će političko organiziranje. Oni su već ovladali sustavom u BiH i vjerujem da će se na narednim izborima pojaviti kao organizirana politička stranka, a onda ja se bojim da počinje pakao”, rekao je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dodajući da nije siguran da će u tome dobro proći Bošnjaci u BiH, a pogotovo drugi narodi.

Loša ekonomska situacija, slabe institucije države i međunacionalne tenzije, kako smatraju mnogi, pogodno su tlo za razvoj ekstremnih ideja kao što je vehabizam koji iz godine u godinu dobija na značaju, posebno među bošnjačkom omladinom u ruralnim dijelovima BiH.

Bajtal: Slutnja u političke ambicije

“Slutnje i sumnje svakog racionalnog uma govore da oni imaju političkih ambicija, a u kojoj mjeri jesu ili nisu organizirani teško je govoriti bez jasnih, egzaktnih podataka. Na osnovu nekih događanja postoji opravdana sumnja da se tako nešto može dogoditi”, rekao je Esad Bajtal, profesor na Univerzitetu u Sarajevu.

On kaže da je veliki problem u BiH taj što vehabije djeluju skriveno i tajnovito, a da vlasti i institucije BiH moraju odgovoriti na taj problem jer građani, osim što znaju da postoje, ne znaju ništa više.

Vehabije kao dobro organiziarana zajednica u kojoj postoji precizna, ali decentralizirana hijerarhija i u kojoj se tajne strogo čuvaju, po mišljenju mnogih predstavlja ogroman prije svega sigurnosni problem, a teroristički napadi u Bugojnu i Sarajevu samo pokazuju da u institucijama vlasti ne postoji snaga ili volja koja bi se tom pokretu suprotstavila.

“Čini se da ta stvar ide polako ka tome da se politički organiziraju. To je veliki problem države BiH. Institucije djeluju paralizirano kad se suoče s tim problemima ili problemima slične naravi”, rekao je nezavisnim novinama Mato Franjičević, zastupnik HDZ-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Slično misli i Dušanka Majkić, također zastupnica Zastupničkog doma parlamenta BiH i predsjednica Zajedničke komisije za obranu i sigurnost, koja kaže da se sigurnosni sektor nije dovoljno bavio tim problemom.

“Ne znamo u kojem su stupnju organiziranja, kako žive, gdje se sahranjuju, gdje im djeca idu u školu, gdje se upisuju u matičnu knjigu rođenih. To je sve nepokriveno”, kaže Majkićeva.

Ona ističe da ne postoje jasni, egzaktni podaci o njima i da je samo Almir Džuvo, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, jednom prilikom rekao da ih ima oko 3.000.

Strašenje naroda

S druge strane, političko organiziranje vehabija kao problem ne vidi Senad Bratić, predsjednik Regionalnog odbora SDA u Prijedoru i zastupnik u Narodnoj skupštini RS, koji kaže da je to politikanstvo i da ta priča služi da uznemiri narod.

“Treba spriječiti i osuditi sve ijedan radikalni pokret, kako vehabizam tako i četništvo koje se organizira preko ravnogorskog pokreta, a to trebaju uraditi institucije sustava, MUP-ovi RS i FBiH, SIPA i OSA”, kaže Bratić, dodajući da političari ne trebaju podizati tenzije u narodu i da “časni i pošteni policajci tome mogu stati ukraj”.

Ono što je jasno jeste da u demokratskom društvu kojem teži BiH ne postoji mogućnost da se nekome zabrani političko organiziranje, pa makar to bile i vehabije, osim ako u svojim programima i statutima ne pozivaju na nasilje, ubijanje i rušenje ustavnog poretka zemlje.

“Njima nitko ne može zabraniti da se organiziraju politički, ali mnogo veći problem je sigurnosne prirode. Vehabije u BiH su posvađane i moguć je sukob unutar njih samih. Jedne predvodi Nusret Imamović, a druge Bajro Ikanović, a to je sve posljedica svađa u drugim zemljama”, rekao je Predrag Ćeranić, sigurnosni stručnjak.

On naglašava da ne treba iznenaditi ukoliko se u parlamentu BiH ili Parlamentu FBiH pojavi zastupnik koji svojim izgledom, s bradom i kratkim hlačama pripada vehabijskom pokretu.

“Ta ideologija još nije uhvatila korijen u političkom životu BiH iako ima zagovornika koji smatraju da se džihad može ostvariti na miran način i kroz političko angažiranje”, kaže Ćeranić.

Tko su vehabije?

Široko rasprostranjeno ime vehabije su dobile po osnivaču ovog pokreta šejhu Muhamedu bin Abudl-Vehabu, koji je živio na Arabijskom poluotoku u 18. stoljeću.

Sljedbenici ovog pokreta ne prihvaćaju ovaj naziv i sebe smatraju selefijama (ar. selef, prethodnični, prve generacije muslimana). Članovi ovog pokreta prvi su objavili “sveti rat protiv nevjernika”, poznat kao džihad.

Vehabizam, kao najradikalnija interpretacija islama, je reformistički pokret, čiji je cilj povratak ortodoksnom islamu, a sljedbenici ovog pokreta bore se protiv onoga što je tijekom povijesti u suštini obogatilo islamsku kulturu i tradiciju. Smatraju da svaki musliman treba izgledati kao Muhamed.

Trenutno uporište vehabizma, odnosno selefizma je Saudijska Arabija, koja kao jedna od najbogatijih država svijeta svoj uticaj i novac koristi za širenje ovog pokreta po cijelom svijetu./HMS/

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Religija i Vjera

Sveti Luka evanđelist

Published

on

18. listopada Crkva časti svetoga Luku, pisca trećega evanđelja i Djela apostolskih, vjernog pratitelja svetoga Pavla, liječnika i kroničara koji nam je ostavio mnogobrojne detalje iz života apostola i prve crkvene zajednice.

Iako sveti Luka nije izravno poznavao Isusa Krista, nego je bio učenik apostola, svjedočanstvo vjere prve Crkve i svjedočanstvo vlastite vjere ostavio je zapisano u dvama spisima – Evanđelju po Luki i Djelima apostolskim.

Luka je rođen u Antiohiji, tadašnjoj rimskoj pokrajini Siriji, a današnjem gradu Antakya na jugu Turske, oko 10. godine. Bio je liječnik, pa je razumljivo što će i u svojim spisima davati na važnosti Isusovim čudesima, posebno izlječenjima, koje obično opisuje detaljnije i s većim emocionalnim naglascima. I drugi njegovi opisi događaja i osoba prve Crkve pokazuju da je sveti Luka bio vrlo osjećajan, a također se može uočiti velika preciznost kada su u pitanju povijesne okolnosti. U tom smislu upravo kod njega nalazimo veoma lijepe opise Marije i događaje iz Isusova djetinjstva, što njegovu Evanđelju još više daje na vrijednosti.

Antiohija je bila važno kršćansko središte u kojemu su djelovali sv. Petar, sv. Pavao i sv. Barnaba, pa je sveti Luka najvjerojatnije upravo od njih i primio Radosnu vijest, a poseban mu je u tom smislu bio uzor i učitelj sveti Pavao, kojemu se kao pratilac pridružio na njegovu drugom misijskom putovanju i ostao sve do Pavlove smrti, podnoseći zajedno mnoge nevolje i progone, a o svemu tome ostavio je detaljno svjedočanstvo u Djelima apostolskim.

Nakon Pavlove mučeničke smrti 64. god. nastavio je sam naviještati Evanđelje, ali nema pouzdanih povijesnih podataka je li njegovo područje djelovanja bila Dalmacija, kako neki smatraju, ili možda Galija, Italija, Egipat ili pak Grčka. Ni o njegovoj smrti nema sigurnih podataka, pa je tako prema nekima umro sa 74, a prema drugima s 84 godine, prema jednima je umro prirodnom smrću, a prema drugima podnio je mučeništvo, te je prema jednima svoj ovozemaljski život završio u Bitiniji, a prema drugima u Boeciji u Grčkoj.

Prema predaji, sveti Luka je bio i slikar koji je napravio više slika Djevice Marije, pa je stoga i razumljivo što se češće u umjetnosti prikazuje kako crta Gospu. Također se u slikarstvu nerijetko prikazuje s knjigom i pisaćim, liječničkim ili slikarskim priborom. U ikonografiji ga se pak obično prikazuje simbolom vola ili krilatog teleta, a po tumačenju predaje to bi se povezivalo s njegovim češćim isticanjem Krista kao svećenika, te bi u tom smislu vol bio simbol Onoga koji se žrtvuje za druge.

Sveti Luka se štuje kao zaštitnik liječnika, bolesnika, slikara, umjetnika, pisara, mesara, staklara itd., a da je u hrvatskom narodu rado čašćen svetac svjedoče i mnogobrojne crkve posvećene njemu u čast.

Vjeraidjela.com

facebook komentari

Continue Reading

Religija i Vjera

Fra Mario Knezović: Sotono u ime Isusovo umukni

Published

on

By

Umjesto da konačno zašute suradnici zla i sotone, ušutkuju se Božji glasnici i proroci istine.

Vrijeme je da zašute i umuknu vračari, lažni proroci, pisci horoskopa, širitelji ideologija koje negiraju Božje zakone. Vrijeme je da u ime Isusovo umukne glas Belzebula u srcima promotora kulture smrti, da umuknu političari i svjetski moćnici koji gradeći zlatnu teladi i kule babilonske potajice stvaraju novi svjetski poredak.

Prorok Joel poziva svećenike da dignu glas, proglase post, narod sazovu na molitvu jer se približio kraj i propast ovoga svijeta. Trubite u trublju na Sionu! Dižite uzbunu na svetoj mi gori!

Neka svi stanovnici zemlje dršću,jer dolazi gospodnji dan, poruka je proroka. Indijski vođa Ghandi je postio kad je narod bio u velikim izazovima i krizi. Možemo li očekivati da današnje vođe počnu preko posta i molitve rješavati probleme i katastrofe, a ne samo da pukom diplomacijom obračunavaju sa zlom.

Poslušajte propovijed fra Marija Knezovića koja je razdrmala brojna srca.

fratar.net

>>> Fra Mario Knezović: Što prorok Izaija poručuje mentalnim komunistima i udbašima?

facebook komentari

Continue Reading