Pratite nas

Pregled

Joca je bio ‘lažnjak’, marginalac koji je poslužio da bi se stvarni naredbodavci zauvijek sakrili!

Objavljeno

na

Nakon zagrebačkog i beogradskog suđenja jedino je jasno kako stvarni naredbodavci očito nikada neće biti otkriveni, iako su i hrvatski i srpski organi gonjenja od samog početka dobro znali kome je zapravo smetao Ivo Pukanić, o kome je pisao i tko mu je prijetio. Dakle, ako naredbodavci ubojstva (očito) nisu u Beogradu, jesu li onda ipak u Zagrebu?

Oslobađajuća presuda za Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, još je jednom grubo pokazala lice i naličje pravde.

Trebalo je četiri godine i 64 rasprave, 30 tisuća stranica spisa i 36 svjedoka da bi sudsko vijeća Specijalnog suda u Beogradu konačno zaključilo kako nije bilo dokaza i oslobodilo Jocića optužbe da je upravo on bio nalogodavac ubojstva Ive Pukanića.

– Indicije nisu dokazi, ponovio je nekoliko puta sudac Vladimir Vučinić, poznat po tome što vodi i sudski proces protiv najpoznatijeg srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića, vlasnika Delta grupe.

Zato je u nedostatku dokaza Jocić oslobođen, a kada je on oslobođen onda je pala i konstrukcija o zločinačkom udruživanju, pa i dalje ostaje nepoznanica tko su stvarni naručitelji Pukanićevog ubojstva, jer je teško vjerovati da je nekoliko sitnih pripadnika krim miljea iz Zagreba i Beograda organiziralo bez povoda jedno od najbrutalnijih ubojstava zadnjih 20 godina u Hrvatskoj.

Dakle, za ubojstvo vlasnika “Nacionala” i njegovog suradnika Nike Franjića kaznu od 40 godina će u Beogradu služiti Željko Milovanović, neposredni izvršitelj atentata, zatim Slobodan Đurović u Hrvatskoj koji služi 23 godine zatvora zbog posredništva u organizaciji ubojstva, Robert Matanić, Bojan Gudurić, Luka Matanić i Amir Mafalani koji su u Hrvatskoj također osuđeni na višegodišnje kazne zbog okupljanja u skupinu za likvidaciju i pomaganje u atentatu.

Završetkom suđenja u Beogradu jedino je jasno kako ni zagrebački a ni beogradski proces nisu iznjedrili naredbodavce. Proces pred Županijskim sudom u Zagrebu započeo je u veljači 2010. a završen je u studenom iste godine. Ovaj koji je upravo završio u Beogradu je započeo dva mjeseca poslije zagrebačkog i trajao je četiri puta dulje, ali na kraju je samo Pukanićevo ubojstvo prekrio – mahovinom i zaboravom!

Hodak: Ovo je očekivano!

– Presuda je potpuno očekivana, jer niti na početku suđenja nije bilo čvrstih dokaza kako Sreten Jocić stoji iza Pukanićevog ubojstva. Sada se najbolje vidi kako je on potpuno beznačajna osoba u cijeloj ovoj priči. Zapravo on je poslužio kao dimna zavjesa iza koje su se sakrili pravi naredbodavci, odnosno oni koji su vukli konce i kojima je trebala jedna “poznatija” osoba iz krim miljea kako bi zameli tragove, tvrdi poznati hrvatski odvjetnik Zvonimir Hodak.

U svojoj četrdesetogodišnjoj praksi, kaže, imao je dosta primjera kada se iza velikih slučajeva pokušavaju podmetnuti lažnjaci.

– Zna se o kome je pisao Ivo Pukanić i kome je smetao. Nažalost, oni koji su zaista stajali iza njegovog ubojstva odigrali su izvrsnu igru. Podmetnuli su osobu koja je savršeno odgovarala zbog svoje biografije i nakon šest godina sudu nije ostalo ništa nego potvrditi ono što je bilo vidljivo od prvog dana. Na taj način je ova priča pravosudno završila i vjerojatno se nikada više neće doći do onih koji su stajali iza ovog ubojstva, zaključuje Hodak.

Njegov kolega, odvjetnik Željko Dumančić koji je također imao dosta iskustva u ovakvim predmetima, kaže kako nije upoznat sa spisom, ali mu je čudno da je beogradsko tužiteljstvo uopće išlo u slučaj protiv Jocića bez čvrstih dokaza, samim tim što protiv Joce Amsterdama niti u Hrvatskoj nije bila podignuta optužnica da je naručitelj ubojstva Pukanića i Franjića.

– Sigurno je da on kao član tog kriminalnog miljea sve zna, no da se ova presuda dogodila prije desetak godina mogli bi govoriti o političkim aspektima, ali danas vjerojatno ne, smatra Dumančić koji je mišljenja da je nakon ovakve presude upitna i Đurovićeva presuda u Hrvatskoj, kojeg se teretilo za posredništvo u ubojstvu. Dakle u atentatu koji očito nema naredbodavce.

Bezbroj pitanja

– Nema niti jednog dokaza da je Sreten Jocić ustrojio kriminalnu organizaciju. Da bi se utvrdilo kako postoji kriminalna organizacija morali bi znati tko ju je organizirao, kada, tko su bili njezini pripadnici, hijerarhija, s kojim ciljem je organizirana? O tome nema dokaza. Tužiteljstvo nas nije uvjerilo da je Jocić kriv. Ostala je samo sumnja, a eventualno osuđujuća presuda može se temeljiti samo na dokazima. Zbog toga se sud vodio načelom in dubio proreo i donio oslobađajuću presudu, rekao je na izricanju presude sudac Vučinić. Dodao je kako je jedino krunski svjedok Tomislav Marijanović tvrdio da je bio nazočan kada je Slobodan Đurović u stanu Roberta Matanića u Zagrebu razgovarao sa Sretenom Jocićem.

– I hrvatski sud govori o nepoznatom naručitelju Pukanićeva ubojstva, ustvrdio je sudac napomenuvši kako Sreten Jocić u Hrvatskoj nije bio niti osumnjičen.

Nakon što je pravosuđe dviju zemalja stavilo točku na Pukanićevo ubojstvo, budući nakon svega nisu poznati “samo naručitelji”, ostaje bezbroj pitanja. I/li indicija.

Kao prvo zašto hrvatski MUP nije nikada raspisao nikakvu nagradu za informacije koje bi dovele do otkrivanja i uhićenja naručitelja ubojstva Ive Pukanića, a 2009. je nudio 100 tisuća kuna “za obavijest koja će omogućiti otkrivanje i uhićenje Bojana Gudurića” (jednog od sudionika), kao i dodatnih 100 tisuća kuna “za obavijest koja će omogućiti otkrivanje Željka Milovanovića”, zbog sumnje na sudjelovanje u ubojstvu?

Isto tako nejasno je zašto nitko iz drugih kriminalnih klanova koje se spominjalo nikada nije čak ni ispitan kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji. Kako to drugačije shvatiti nego kao prikrivanje stvarnih naručitelja i izvršitelja ubojstva.
Jedna od najvećih tajni ostat’ će i sadržaj Pukanićeva sefa. Naime, što je bilo u sefu koji je policija odnijela iz Pukanićeva stana, nikada se nije doznalo, jer točan sadržaj sefa nije javno objavljen.

Bilo je riječi da je u sefu nađen veći broj satova, te dokument pod nazivom “Analiza suradnika odbjeglog generala Gotovine”. Krije li sadržaj Pukanićeva privatnog sefa mogući trag naručiteljima i organizatorima Pukanićeva ubojstva i njihovim motivima, očito nikada nećemo doznati. To je samo jedan u nizu primjera koji dobro oslikava manipulacije u tom slučaju, te do koje su mjere službene institucije bile spremne ići, a sve kako bi se u nečije ime i za nečiji račun skrivali i uništavali tragovi prema stvarnim naručiteljima i organizatorima ubojstva Ive Pukanića.

Zauvijek će također ostati misterij zašto hrvatske službe nisu ozbiljno shvatile tajno izvješće SOA-e iz 2005.godine u kojem se opisuje plan ubojstva Ive Pukanića, a kao naručitelj ubojstva spominju se Stanko Subotić Cane, ali i vodeći pripadnici albanskog kriminalnog miljea.

Na kraju zanimljiv je još jedan detalj. Beogradski sud je za razliku od zagrebačkog, povjerovao krunskom svjedoku Tomislavu Marjanoviću da je Milenko Kuzmanović bio pomagač u ubojstvu. Osudio ga je na pet godina zatvora, dok ga je hrvatski sud oslobodio. No krunskom svjedoku nitko mu nije vjerovao da je Joca stvarni naručitelj, a išlo mu se (toliko dugo) suditi u Beogradu. 

D.Boroš/foto:dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Očekujem temeljito izvješće SOA-e o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković je za središnji Dnevnik HRT-a kazao nakon svoga prvog govora u UN-u da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika.

Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene, rekao je za HRT.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja.

Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku.

No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno ‘temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu’.

Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Izetbegovićev specijalni rat protiv Hrvatske

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Govor predsjednika Vlade Plenkovića pred Općom skupštinom UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković nalazi se u New Yorku gdje je na Općoj skupštini UN-a održao govor.

Jedan od učinaka globalizacije je da se svijet suočava s velikim migracijama. Hrvatska je u prošlosti bila suočena s velikom izbjegličkom krizom, ali naš pristup će uvijek biti onaj u kojem će na prvo mjesto stavljati ljude – rekao je Plenković i dodao kako nam je potrebna suradnja kako bi se pozabavili s korijenima problema.

Rekao je kako se moramo fokusirati na diplomaciju i prevenciju te da jedinstveno rješenje nije primjereno za sve zemlje.  – Naš doprinos izgradnji mira bit će i dalje važna komponenta vanjske politike kroz izravno djelovanje kao i kroz dijeljenje naših iskustava s drugim zemljama – rekao je Plenković.

Moramo se više uključiti u borbu terorizma jer je očito da postoji veća potreba za suradnju u toj borbi. Hrvatska u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti protiv Sjeverne Koreje – izjavio je Plenković i pozvao Sjevernu Koreju da prestane s testiranjem nuklearnog oružja.

Plenković je rekao i kako svjedočimo sve većim klimatskim promjenama te da se moramo više pozabaviti tim pitanjem. Napomenuo je kako Hrvatska nije bila pošteđena tih promjena te je bila pogođena velikim požarima ali i poplavama. – Hrvatska je predana multilateralizmu – kazao je Plenković pred kraj govora.

Plenković je povodom obilježavanja 25. godišnjice ulaska Hrvatske u Ujedinjene narode na prijamu u New Yorku istaknuo kako je to velika obljetnica, a 22. svibnja 1992. simbolizirao je završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje te da možda za nekoga 25 godina nije puno, ali kako je to za nas bio generacijski pothvat.

Plenković je u srijedu navečer u New Yorku održao prijam na koji su stigli mnogi ugledni američki Hrvati, no i visoki dužnosnici poput predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna.

Premijer je prethodno održao i predavanje na sveučilištu Columbia gdje je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju, te među ostalim istaknuo kako su sljedeći ciljevi ulazak u zonu Šengena i u eurozonu.

facebook komentari

Nastavi čitati