Pratite nas

Vijesti

Joe Šimunić posjetio branitelje koji prosvjeduju

Objavljeno

na

U šatoru prosvjednika pred Ministarstvom branitelja održan je okrugli stol na temu “100 posto za Hrvatsku u pronalasku rješenja”, u organizaciji Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, koja je prije devet dana pokrenula prosvjed.

Nitko od pozvanih predstavnika vlasti nije se pojavio za Okruglim stolom kojeg su organizirali branitelji.

Ponovljeni su zahtjevi za smjenom ministra Predraga Matića i njegovih zamjenika te da se donese Ustavni zakon o pravima branitelja, koji bi obuhvaćao sve branitelje i jamčio njihova prava, bez obzira na političku opciju na vlasti.

Branitelji su poručili da ne prosvjeduju zbog mirovina, već zbog onog što čini Milanovićeva Vlada te poručuju: “Naše dostojanstvo nećete gaziti”.

Odlučili su se odazvati na poziv predsjednika Sabora Josipa Leke da dođu u Sabor na razgovor. Zviždali su na čitanje pisma premijera Milanovića, posebno na dio u kojem Milanović kaže da ministar Matić uživa njegovo povjerenje.

Potraga za rješenjem

U Saboru i Uredu predsjednika se doznaje da predsjednici Republike i Sabora u to vrijeme imaju već ranije zakazane obveze – predsjednik Republike Ivo Josipović uručuje odlikovanje fra Iliji Živkoviću, a predsjednik Sabora Josip Leko nazoči obilježavanju nacionalnog dana Češke.

Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški rekao je da je očekivao da dođu pozvani te da se nađe rješenje za njihovu situaciju.

Prosvjedom branitelji traže smjenu ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, a traže i ustavni zakon o pravima hrvatskih branitelja.

“Ako se rješenje ne pronađe nakon okruglog stola, na tiskovnoj konferenciji ćemo reći što ćemo dalje učiniti”, rekao je Glogoški.

Rekao je da je iz Ureda predsjednika Republike potvrđeno da će na njihov okrugli stol na temu “100 posto za Hrvatsku u pronalasku rješenja” doći predsjednikov savjetnik za branitelje Vinko Kovačić.

Podsjetio je da ih je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko prije neki dan pozvao u njegov ured, te da se sinoć očitovao i premijer Zoran Milanović savjetovavši im da se brinu o svome zdravlju.

Premijer je braniteljima poručio da se ništa u njihovim pravima nije i neće se mijenjati i, rekao je, podržao je ministra branitelja Predraga Matića, čiju smjenu branitelji traže. “Živa je neistina da se ništa nije mijenjalo, a podržavanjem ministra Matića jasno je da je premijer njegov mentor”, rekao je Glogoški.

Upitan kako komentira jutrošnju izjavu na hrvatskome radiju SDP-ovog potpredsjednika Sabora Nanada Stazića da su oni vojno krilo HDZ-a, Glogoški ga je upozorio da ne vrijeđa hrvatske branitelje. “Prestanite s tim jer bi napravili jedan korak više, a to onda neće biti dobro”, kazao je Glogoški.

Prosvjednicima pred Ministarstvom branitelja potporu je došao dati i nogometaš Dinama Joe Šimunić, koji pritom nije dao nikakve izjave novinarima.

Branitelj koji se zapalio je izvan životne opasnosti

Muškarac (50) koji se zapalio sinoć ispred Ministarstva branitelja je izvan životne opasnosti ali mu predstoji dugotrajno liječenje, doznaje se u Traumatološkoj klinici.

“Dopremljen je tijekom noći. Konstatirane su teške tjelesne ozljede zbog opeklina gornjeg dijela tijela. Opečeno mu je 40 posto ukupne tjelesne površine. Izvan životne opasnosti je i kontaktibilan ali mu predstoji dugotrajno liječenje”, rekao je predstojnik Klinike za traumatologiju Aljoša Matejčić.

Da je riječ o hrvatskom branitelju, potvrdio je medijima predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida I. skupine Đuro Glogoški. Nalazi se na intenzivnoj njezi Odjela za opekline Traumatološke klinike.

Htio skrenuti pozornost na probleme branitelja

U bolnici je 50-godišnjeg branitelja posjetio i njegov zapovjednik iz 15. brigade, Damir Loborec. Loborec je pozvao branitelje da ne dižu ruku na sebe i da ne idu toliko radikalno u prosvjede. Dodao je da su se u tjedan dana ubila 2 branitelja, ali da o tome mediji nisu pisali.

Loborec nam je rekao da je njegov suborac promatrao je tijek događaja na TV-u te da bi skrenuo pozornost na problem došao se zapaliti u Savsku. Mirovina mu je smanjena s 1100 na 800 kuna i postao je socijalni slučaj, dodao je. Loborec je naglasio kako je 50-godišnji branitelj bio ogorčen čitavom situacijom u kojoj se nalaze branitelji.

Živci popuštaju braniteljima

Policija, koja je sinoć kratko priopćila da se hrvatski državljanin zapalio oko 22:30 sati ispred Ministarstva branitelja, jutros ne daje nikakve informacije s obzirom da se radi o pokušaju samoubojstva. Lakše ozlijeđena osoba, koja je pokušala pomoći zapaljenom branitelju, prevezena je u KBC Zagreb, no tamo se nije moglo doznati što je s njim.

Predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm rekao je jutros kako se nada da će ozlijeđeni branitelj biti dobro i “da će sve ostati na tom” jer su, kako je kazao, branitelji ispred Ministarstva branitelja već umorni i “tanki sa živcima”.

Stazić: Vojno krilo HDZ-a

Komentirajući to što se sinoć dogodilo, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP) rekao je danas u radijskoj emisiji kako je politika pokušala smiriti situaciju, jer ako se ide van institucija, stvari se odvijaju nekontrolirano. “Ne znam što su branitelji prosvjednici još spremni riskirati. Stvari su izmakle kontroli, ovo što se noćas dogodilo velika je tragedija…. Pozvani su u najviše institucije. Kada netko prezire poziv predsjednika RH i parlamenta, ne znam što misli o toj državi. Predsjedniku nisu pljeskali, ali su pljeskali jednoj predsjedničkoj kandidatkinji. Znači, oni su politička grupacija, vojno krilo HDZ-a”, kazao je Stazić.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ), koji je također gostovao u istoj radijskoj emisiji, Stazićeve tvrdnje nazvao je besmislicama. “Ovu državu nisu stvarali ovi koji su sada na vlasti, nego branitelji koje optužuju da ne poštuju svoju državu”, rekao je Reiner.

dnevnik.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati