Pratite nas

Naši u svijetu

John Ivan Prcela (93): ‘Knjige o Hrvatskom holokaustu moje su životno djelo’

Objavljeno

na

I ja sam sin Istjerane Hrvatske jer su me poratni pokolji oko Trsta 10. lipnja prisilili da utočište tražim u Italiji.

Iz Napulja, prekrasnog talijanskog grada, 11. prosinca 1949. otplovio sam za New York te, točno dva dana prije Božića, stigao na svoje odredište u Chicagu. Dne 9. srpnja 1951. preselio sam se u Cleveland, gdje sam godine 1954. diplomirao na John Carroll University i onda godine 1957. magistrirao na Western Reserve University – priča nam svoju priču 93-godišnji Prcela, hrvatski povjesničar koji se odazvao na naš poziv iseljenicima da s nama podijele svoju priču.

Prcela je od 1954. do 1988., na raznim srednjim školama u okolici Clevelanda predavao latinski, francuski, španjolski, talijanski, čak i njemački. U mirovini je već 27 godina, ali ni prije ni poslije mirovine, kako kaže, nikad nije otišao u mirovinu s hrvatskoga javnog djelovanja.

I na hrvatskom i na engleskom objavio sam mnogo radova o hrvatskome holokaustu, poznatom pod imenom Bleiburške tragedije. Moja životna djela jesu OPERATION SLAUGHTERHOUSE iz 1970. i 1995. i HRVATSKI HOLOKAUST iz 2001. i 2005. te dvije knjige iz josipologije iz 2012. i 2014. U ovoj godini 2015., izlazi na svijetlo dana i moja autobiografija, A LEGACY OF ENNDURANCE: Memoirs of My Long Life. Eto, dok čekam izlazak mojih memoara, već pišem svoju treću knjigu iz josipologije. Ovoj knjizi (u nastajanju) naslov je JOSEPH, THE HUSBAND OF THE IMMACULATE MARY – piše nam gospodin Prcela.

Za kraj, šalje čestitku Hrvatima u domovini i dijaspori.

Čestitam Hrvatima u domovini i širom svijeta, što smo se, eto poslije 15 godina, konačno riješili ateističkih i jugoslavenski nastrojenih predsjednika Republike Hrvatske. U to ime, novoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, od svega srca čestitam. Neka nam ona povede Vječnu Hrvatsku putem BOŽJIM I HRVATSKIM! A da tako bude, najviše se molim sv. Josipu, zaštitniku Republike Hrvatske. Pozdravljajući Vas i sve Vaše čitatelje vrlo značajnim pozdravom, HVALJEN ISUS I MARIJA I SVETI JOSIP, SKUPA S NJIMA, ostajem u ljubavi za Hrvatsku odan – zaključuje gospodin Prcela.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati