Pratite nas

Pregled

Još jedan spin Vlade i Ministarstva zdravlja

Objavljeno

na

Evo kako liječnici komentiraju 335 optužnica koje je USKOK podigao protiv njihovih kolega – liječnika obiteljske medicine za koje je u akciji ‘Hipokrat’ utvrđeno da su primali mito od farmaceutske tvrtke ‘Farmal’ da bi prepisivali njihove lijekove.

To je prestrašno. Ne mogu komentirati jer te optužnice ne odgovaraju istini. Uostalom, to će pravosuđe utvrditi. Naime, kada imate tako velik broj liječnika koji su ‘optuženi’ za primanje mita, što još treba i dokazati, onda se postavlja pitanje radi li se zaista o krivnji liječnika ili o grešci koja upućuje na nevaljali cijeli sustav – kazao je liječnik obiteljske medicine koji želi ostati anoniman jer bi i za komentiranje optužnice mogao biti sankcioniran za Slobodnu Dalmaciju.Farmal

Treba znati da obiteljski liječnici i Komora godinama traže od Ministarstva zdravlja da se donese nacionalni etički kodeks o oglašavanju i o međusobnim odnosima između farmaceutskih kuća i sveukupnog liječništva, dakle liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i onih u bolnicama, jer sigurno postoji sprega i u bolničkom sustavu između farmaceutskih kuća i sponzoriranja edukacije, istraživanja i donacija u bolnicama. No uzalud.

Mogu reći da svi obiteljski liječnici i dalje neometano i stručno rade svoj posao, dostupni su pacijentima svakodnevno, nemamo liste čekanja iako nas nedostaje u sustavu i sigurna sam da je to jedini dio zdravstvenog sustava do kojeg pacijenti mogu doći kad god osjete potrebu. Da nije nas, sustav bi se davno urušio, sigurna je doktorica, a na pitanje jer li i sama imala ponudu iz ‘Farmala’ odgovara: Meni je ‘Farmal’ sponzorirao jedan inozemni i jedan domaći kongres uz izjavu da od mene ništa ne traže zauzvrat, pa nisu ni tražili. I to je sve što sam imala s tom tvrtkom.

amil ostUvijek kad se liječnicima i sestrama želi nametnuti neka nova obveza ili potpisivanje ugovora koji nisu povoljni, iz ropotarnice se izvade ovakvi ‘kriminalni’ slučajevi koji među njima izazivaju strah i nelagodu i onda to lakše prolazi – priča liječnik.

– Istina je da nam se upravo pokušava uvesti dežurstvo vikendom za što nije utvrđeno ni kako, ni gdje, ni s čime…a ni koliko će se plaćati, a legalno bi se moglo uvesti samo na principu dobrovoljnosti, pa je pitanje kako će se to realizirati.

I drugo, upravo se potpisuju novi ugovori s liječnicima obiteljske medicine koji su za nas prilično nepovoljni, ali ih mnogi iz straha za egzistenciju potpisuju. I zato se pažnja javnosti usmjerava na 350 ‘korumpiranih’ liječnika koji su dobivali bonove od farmaceutskih tvrtki, a prešućuje se da se godinama nije sustavno riješilo pitanje osiguranja od greške i pitanje edukacije, koja je obavezna i bez koje liječnici ne mogu prikupiti potrebne bodove za produljenje licencije za rad.

Sad se pitam kako liječnik obiteljske medicine sa svojom plaćom može putovati na kongrese i plaćati kotizaciju. To je nemoguće bez pomoći farmaceutskih kuća.

Dakle, nije problem bon od 200 kuna koji su dobivali liječnici i sestre i magistre u ljekarnama, problem je daleko složeniji i postoji na višim razinama. kubaUostalom, pitajte ministra kako je on platio svoju edukaciju u SAD-u i tko mu je njemu gastroenterologu financirao odlazak na psihijatrijski kongres sa suprugom u Havani – sugerira nam ovaj liječnik obiteljske medicine.

– Više od tri desetljeća radim u sustavu i moram vam reći da, kad je krenula ova afera s ‘Farmalom’, neugodno mi je bilo pogledati svoje pacijente u oči, jer sam bila na kongresu. Bojala sam se da će biti sumnjičavi prema svakom lijeku koji im prepišem – govori rezignirano iskusna liječnica.

– Na nama koji smo u koncesiji lome se sve nepravilnosti sustava. Preporučeno nam je da prepisujemo najjeftinije generičke lijekove. Tri godine je ‘Farmal’ bio najjeftiniji s lijekovima. Istodobno kolege u bolnicama daju preporuke koje su u skladu s europskim standardima liječenja, ali one ne odgovaraju smjernicama HZZO-a koje smo svi liječnici dužni poštovati.

No, kazne za nepoštovanje snose samo obiteljski liječnici. Kad se pojavio Farmal koji nudi velik broj generika, mi smo ih prepisivali, lijekovi su jeftini i pokazali su se dobri i sad bismo se trebali opravdavati zašto smo to radili. Ako farmaceutske kuće plaćaju HZZO-u određeni postotak, kao garanciju da će se ponašati etično na tržištu, pa ako to ispoštuju, taj im se novac vraća, zašto HZZO ne bi taj novac trošio za plaćanje edukacije liječnicima.

Ako se zna da za edukaciju jednog kardiokirurga treba godišnje 40.000 kuna, za edukaciju obiteljskog liječnika 20.000 kuna… zašto Ministarstvo i HZZO to ne osiguraju i zašto nigdje u troškovima nije predviđena stavka za edukaciju? Indikativno je da je za korupciju najprije osumnjičeno 800 liječnika, pa 600, pa 350, svejedno, jer ako nas je toliko korumpiriano, a ima nas 2150,opca_praksaonda u ovom sustavu nešto ozbiljno ne štima. Nezamislivo mi je da naš aktualni ministar kaže za svoje kolege da smo dno dna. Mislim da je to jadno – smatra liječnica.

– Sve je ovo jedna napuhana priča za političke potrebe. Počelo je s brojkom od 800, pa 600, pa 300 korumpiranih, vidjet ćemo kako će završiti. Slažem se da postoje neki među nama koji su zaista ‘krivi’, no zanimljivo je da su svi ovi predmeti izvađeni iz ladica USKOK-a u kojima su ležali 6 do 8 mjeseci, baš sada kad se svode godišnje statistike. I baš u trenutku kad potpisujemo ugovore o produljenu koncesije koji su nam krajnje nepovoljni. Nedavno ih je bilo potpisano niti 50 posto, a sada već 80 posto.

Upravo sada ulazi na tržište nova farmaceutska tvrtka ‘Farmas’, Luke Rajića, i ‘Genera’ odvjetnika Hanžekovića, što je sasvim legitimno, ali su one konkurencija ‘Farmalu’, jer također nude generičke lijekove.

Ako znamo da od 80-ak farmaceutskih kuća koje su prisutne u Hrvatskoj, na ‘Farmal’ otpada samo 2 posto prometa lijekova, onda je slika mnogo jasnija i lako je provjeriti da se u dvije godine koliko je ta strašna ‘Farmalova’ korupcija trajala nije povećala potrošnja njihovih lijekova. Istina, bilo je tu svega, i osuđujem one koji su tražili mito, no to se odnosi na malen broj kolega. No, ne bi sve nas trebalo osuđivati, jer siguran sam da većina liječnika obiteljske medicine radi časno svoj posao – komentirao je jedan dobro upućeni obiteljski liječnik za Slobodnu Dalmaciju.

Jutarnji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković: Uhvatili smo se u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Hrvatskoga radija A sada Vlada urednica i voditeljica Eliana Čandrlić uživo u Banskim dvorima razgovara s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Povod razgovoru je prva godišnjica aktualnoga sastava Vlade Republike Hrvatske.

“Vrijeme leti. Bilo je izuzetno puno zbivanja. Brojne su aktivnosti koje smo obavili. Za mene je bilo važno da smo se uhvatili u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost”, kazao je Plenković. Za krizu u Agrokoru je kazao kako je to nešto što nisu planirali. “Nismo sve znali, znali su oni koji su u to uključeni.

Kad smo dobili informacije od Moody’sa nijednim potezom nismo napravili ništa što bi pogoršalo položaj Agrokora na tržištu. Nismo mogli tako veliku kompaniju prepustiti nekontroliranim procesima. Mogli smo nacionalizirati kompaniju što nismo učinili. Mogli smo pomoći tekućoj likvidnosti, što je na rubu zakona, ni to nismo učinili. Donijeli smo zakon o sistemskim kompanijama koji je vremenski ograničen i koji je spriječio gospodarski tsunami. Da nije bilo odluke bivšeg vlasnika i Uprave Agrokra zakon ne bi mogao biti primjenjen”, naglasio je premijer.

Na pitanje hoće li Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nastaviti s radom, Plenović je kazao: “Naše su ruke čiste!”. Po njegovom mišljenju iz ovog procesa moraju se izvući pouke. Ponovio je kako prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ukoliko se pokrene istraga o pitanjima kojima se bavi – povjerenstvo mora prestati s radom. “Ako se donese pravni stav da nema prostora za rad povjerenstva, postoje druga tijela koja mogu raspraviti temu Agrokora. Ovo je pravno jasno, nema prostora za nekakve interpretacije. Postoje saborski odbori i plenarne sjednice da se problem Agrokora zakonski raspravi”, kazao je. O budućnosti Agrokora istaknuo je kako je bitno da se u zakonskom roku postigne nagodba, napravi restrukturiranje te da je Vladi važno da se zadrže radna mjesta i nastavi proizvodnja.

Penković je najavio kako će Vlada na današnjoj sjednici odbiti inicijativu za ostavkom ministrice Nade Murganić. Ministrica ima moje puno povjerenje. Ne vidim nikakav razlog za “nikakve rekonstrukcije Vlade”.

Komentirajući neriješena granična pitanja sa Slovenijom i Plenković je kazao kako se Miro Cerar i slovenska politika se nalazi u poziciji da ustraju na poštivanju arbitražne presude, iz kojega je Hrvatska izašla ne svojom krivnjom. Mi imamo i druga otvorena pitanja sa Slovenijom, želimo ih sva riješiti na civilizirani način. “Hrvatska želi da otvoreno pitanje granice bude predmet bilateralnih razgovora u dobrosusjedskom duhu, bez ikakvih jednostranih poteza na štetu druge strane koji bi mogli dovesti do remećenja odnosa između dvije zemlje”, rekao je premijer.

Premijer se osvrnuo i na današnji posjet predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović Rusiji. Želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i globalni akter.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

ŽESTOK SUKOB GLIBOTE I BULJA U BUJICI: Za i protiv Todorića!

Objavljeno

na

Objavio

GLIBOTA: “Todorić u Hrvatskoj neće imati pravedno suđenje, pozivam ga kao prijatelja da se ne pojavi pred sudom!”

BULJ: “Todorić je bio jedan od ključnih sponzora HDZ-a i SDP-a, a sada je Pedro koji je ipak odgovoran!“

U Bujici na Z1 i devet partnerski televizija očekivano, u ponedjeljak je tema bila Agrokor, uhićenja njegovih ključnih ljudi i sudbina hrvatskog oligarha Ivice Todorića. No, Bujica je jedina od svih TV emisija pronašla osobu koja je u ovom trenutku bila spremna javno braniti Todorića – to je Ante Glibota, potpredsjednik Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti te dugogodišnji prijatelj obitelji Todorić koji živi u Parizu. Gliboti se u emisiji suprotstavio Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta i jedan od Todorićevih najžešćih kritičara…

BULJ: UHIĆENJA JE HTIO PROVESTI OREPIĆ, TO JE BIO RAZLOG RASPADA KOALICIJE SA HDZ-om!

Božo Petrov prvi je podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, Bulj je prijavio Hanfu i HNB prije pola godine, a Vlaho Orepić je uhićenja htio provesti još dok je bio ministar unutarnjih poslova i Most u koaliciji sa HDZ-om… Bulj to potvrđuje:

“Naravno da je to bio razlog raspada koalicije! Šteta što se ovo nije dogodilo prije 15 godina i da je netko rekao Ivici Todoriću – ne. Svi su bii slizani, svi premijeri, uključujući Valentića, Gregurića, Sanadera i Milanovića, tu je i Mesić koji je potpisivao privatizaciju, a onda se pojavila skupina ljudi koja je odlučila da se razriješi taj gvordijski čvor koji je do kraha doveo hrvatsko gospodarstvo. Todorić je bio jedan od ključnih sponzora HDZ-a i SDP-a, a sada je Pedro koji je odgovoran – da, ali što je s onima koji su šutjeli i pokrivali ga svo ovo vrijeme?!“

GLIBOTA: PETROV JE BIO U FUNKCIJI UPROPAŠTAVANJA AGROKORA!

Glibota, koji je za vrijeme komunističke Jugoslavije bio u zatvoru s ocem Ivice Todorića, Antom, iznio je svoje viđenje problema:

“Božo Petrov iznio je javno određeni broj informacija, što je bio prvi potres oko Agrokora. On to nije učinio kao običan građanin, već kao visoki dužnosnik, predsjednik Sabora i morao je biti svjestan da se na njegove riječi gleda drukčije, kao i svugdje u svijetu. Kada dužnosnik iznese javno neke podatke o privatnoj kompaniji to onda ima posljednice na burzi i po njezinu vrijednost. Petrov je započeo svu tu negativnu lavinu i to je srušilo Agrokor. Možda on nije bio svjestan svojih postupaka, ali je također bio u funkciji tih strvinarskih fondova koji su sada ubrali 400 milijuna eura, što je omogućila gospođa Dalić i gospodin Ramljak. Bio sam zabezeknut kako državni dužnosnici najvišeg ranga ulaze u poslovanje neke kompanije i nanose joj štetu…“

Bulj je uzvratio Gliboti: “Uvaženi gospodine, vjerojatno ste za vrijeme Domovinskog rata bili u Parizu, vjerojatno u Kulmerovim dvorima ima vaših slika, ali činjenica je da je hrvatsko gospodarstvo bilo u rasulu, da je Agrokor bio na dnu dna i da je Ivica Todorić tražio državnu subvenciju od milijardu i pol kuna. Zar je to tržište, zar je prazna Slavonija tržište?! Božo Petrov nije ničiji igrač, mi smo hrvatski igrači, ni briselski, ni pariški, ni Moskve, ni Beograda!“

Glibota mu nije ostao dužan: „Agrokor nije ni prva ni zadnja kompanija na svijetu koja se našla u poteškoćama. Francuski Peugeot bio je u daleko težoj situaciji od Agrokora, država je intervenirala, a kompanija je restrukturirana, ove godine kupili su čak i Opel… Tu su i francuska brodogradilišta koja su bila pred zatvaranjem, država im je pomogla, a danas su profitabilna i imaju kapacitete zauzete za sljedećih 12 godina. To je način normalnog, tržišnog i nacionalno odgovornog razmišljanja!“

BULJA ČUDI KAKO NIJE UHIĆEN I MINISTAR MARIĆ?!

Glibota je priznao da je prijatelj s Todorićem 50 godina: “Ja se svojih prijatelja ne odričem nikada, nisam to činio ni u komunističkoj Jugoslaviji kada sam zbog takvih stvari završio u zatvoru. Todorić je učinio puno dobrog za hrvatsko gospodarstvo, a sada se to zaboravlja i svi ga cipelare, čak i oni kojima je davao obilna sredstva! U Slavoniji je puste ledine pretvorio u plodno tlo i zaposlio ljude… Osobno sam obišao njegove pogone, to je nešto najmodernije što postoji u poljoprivredi i sada bi se netko toga htio dočepati za jeftin novac!”

Glibota nije htio komentirati Agrokorov menadžment i njegove postupke, na što je Bulj kazao da mu je drago što brani prijatelja, ali i žao što je cijeli gospodarski sustav postao žrtva Agrokorovog monopola. Mostovac je još jednom prozvao ministra financija Zdravka Marića:

“Marić koji se izuzeo od odlučivanja o Agrokoru, ne može biti ministar jer je riječ o najvećoj krizi, a njega tobože nema. To je kao da je Gotovina rekao da će se izuzeti u Oluji, a poslije opet nastaviti biti general! To je naprosto nemoguće,“ rekao je Bulj i dodao: „Čudno je da su mnogi iz Agrokora uhićeni, a Marić koji je bio zadužen za financije – nije! Osim toga, za sve su trebale znati tajne službe, a izgleda da ih nije zanimalo što se događa u Agrokoru… Sustav je zakazao, bio pod kontrolom jedne kompanije, a Todorić je uzeo vode, prehrambenu industriju… Uhvatili su hrvatski gospodarski sustav za gušu, a ruskom veleposlaniku dopustili da u Hrvatskoj nastupa kao Brežnjev!“

Glibota je odbrusio Bulju: “Navodno su napili tog ruskog generala da se opet nađe u zajednici s gospodinom Petrovom i ostalima! Da provociraju i namjerno dovedu do nestabilnosti… Strvinarski fondovi imaju svoje strategije. Soroš je zaradio 11 milijardi u jednom danu kada je rušio englesku funtu. Sve ovo je vrlo smišljena kampanja koja je dovela do toga da je trebalo srušiti Agrokor i kupiti ga za jeftin novac, a među kupcima nekih njegovih dijelova biti će i sponzori Mosta.“

ŽESTOK SUKOB – BULJ: ‘BILI STE U PARIZU PA NE VIDITE ŠTO SE OVDJE DOGAĐA!’ GLIBOTA: ‘DVA PUTA SAM OTJERAN IZ HRVATSKE!’

U emisiji je izbio i žestoki sukob kada je Glibota spomenuo kako je Imotsko polje danas zapušteno zbog čega mu suze naviru na oči, na što ga je Bulj upitao gdje je bio Todorić kada je trebalo pomoći Imotskom?! Glibota je odgovorio da ne može Todorić biti kriv za sve što se događa u zemlji.

Bulj: “On je dobivao subvencije koje su trebali ići vašima u Imotski, ali vi ste bili u Parizu, pa to ne vidite!“

Glibota: “O čemu vi govorite? Kakvu istinu?!“

Bulj: “Stalno štitite Todorića!“

Glibota: “Ne štitim nikoga!“

Bulj: “Imate pravo štititi koga hoćete. Moj otac i ljudi iz škvera ostali su gladni zbog Todorića i sličnih!”

Glibota: “Ja sam za Hrvatsku bio u zatvoru, dvaput su me potjerali, potpuno su me razvlastili. Ja sam ratovao po cijelom svijetu za Hrvatsku. Drugi su me put potjerali iz ove Hrvatske. Pravni sustav ovdje ne vrijedi ništa!“

GLIBOTA: PREPORUČAM PRIJATELJU TODORIĆU DA SE NE POJAVI PRED SUDOM JER OVO PRAVOSUĐE NIJE NEOVISNO NEGO JE POLITIČKO!

Glibota je priznao da ne zna hoće li se Todorić pojaviti pred hrvatskim sudom i javno ga je pozvao da to ne učini.

“S obzirom na stanje hrvatskog pravosudnog sustava, ne bih mu savjetovao da se pojavi u Hrvatskoj! Moj je proces trajao više od 10 godina, meni su oduzeli imovinu, na novo napisanoj i falsificiranoj knjizi dionica donijeli su lažne odluke i ja sam bio razvlašten od sve moje imovine. Sudac koji je presudio protiv mene, nekoliko mjeseci kasnije bio je osuđen u drugom procesu za namještanje odluka. Pravni sustav trebao je preispitati temeljem toga i njegove prijašnje odluke, no to nije učinio. Moje osobno iskustvo sa hrvatskim pravosuđem, ali i iskustva mnogih drugih govore u prilog tome da Todoriću nije pametno pojaviti se pred hrvatskim pravosuđem, jer on ovdje neće imati pravedno suđenje. On je politička meta poput mnogih drugih jer se zamjerio politici i sada ga žele uništiti,“ rekao je Glibota i komentirao postupke Martine Dalić:

“Ona je za potpredsjednicu Vlade došla iz Beograda. Već mi je to sumnjiva činjenica, nemam povjerenja u nju, a daje i kontradiktorne izjave. Sklon sam vjerovati da je ona dio udruženog projekta za rušenje Agrokora. Lex Agrokor nije ustavan zakon, a past će na svakom inozemnom sudištu i Hrvatska će imati velikih problema, naši porezni obveznici morat će na kraju platiti milijarde!“

BULJ: MARAS I MILJENIĆ ISTRAŽIVAT ĆE SAMI SEBE!

Bulj je glasovao protiv parlamentarnog Povjerenstva o Agrokoru. Je li njegovo formiranje bio samo igorkaz u kojem je HDZ ponovo preveslao Bernardićev SDP – zanimalo je voditelja.

“Ljudi koji su trebali odgovarati pred Povjerenstvom, poput Marasa i Miljenića, sada sjede u njemu! Zato sam glasovao protiv. Nikad ne bih pristao niti da Petrov, Orepić i drugi bivši ministri sjede u tom Povjerenstvu, iako dolaze iz Mosta. Dobro je da je Nikola Grmoja unutra, on nije bio ministar niti je bio dio izvršne vlasti,“ rekao je Bulj.

BULJ O ROGLIĆU: NEMA VEZE S MOSTOM, SPONZORIRAO JE PRGOMETA!

Bujanca je zanimalo po čemu je to Branko Roglić, jedan od sponzora Mosta koji sada namjerava uhljebiti Borisa Lalovca, pošteniji od Ivice Todorića?

“On je bio sponzor osobno Dragi Prgometu, platio mu je 20 tisuća kuna, niti sam ga kad vidio, niti je Most imao što od toga, a Prgomet je sada u HDZ-u,“ odgovorio je Bulj, na što je voditelj dodao da je Prgomet tada ipak bio dio Mosta, a razišli su se kasnije.

Glibota je dao svoj rezime o Todoriću: “On je radio čitavog svog života, imao je malo slobodnog vremena koje je posvećivao uglavnom lovu. Nikad nije prestajao raditi, čudili smo mu se koliko malo vremena ostavlja za sebe. Svaki put kada smo ga vidjeli, žurio je negdje, bio je radoholičar… To što je on radio, čini mi se da je bio ispravan put. Zar nije bolje da hrvatski poduzetnik bude lider u ovoj regiji i srednjoj Europi ili to trebaju biti stranci?! Vidjet ćete sada što će se događati i tko je sve ovo odigrao, koliko je ljudi zapošljavao Todorić, a koliko će ih sada biti zaposleno… Razumijem da je teško čovjeku s plaćom od 2-3 tisuće kuna vidjeti nekoga s jahtom ili helikopterom, ali to je u poslovnom svijetu normalna činjenica, pogotovo ako zapošljavate 40.000 ljudi.“

I Bulj se nadovezao: “Blagajnice u Konzumu nisu mogle na WC kada su trebale, bile su bijelo roblje i slabo plaćene, a to su naše supruge i majke. Zakazao je sustav, a on ne može biti taoc jednog čovjeka. Todorić sada jest Pedro i zato ga pozivam da javno objavi tko mu je sve omogućio da postane vlasnik cijele Hrvatske!“

GLIBOTA: ČESTITAM PLENKOVIĆU NA RAZLAZU S MOSTOM!

Glibota je na kraju komentirao i premijera Plenkovića, zadovoljan što je rasčistio s Mostom: “Osobno sam mu čestitao što je onako izbacio Mostove minister! Međutim, po meni su sada glavni problem odluke koje ne donosi, jer sam očekivao reformatorsku politiku i čini mi se da stvari tu ne funkcioniraju…“

Oglasio se Bulj: “Drago mi je da je prijatelj gospodina Todorića čestitao premijeru na ovakvom načinu izbacivanja Mostovih ministara. Razumljivo je jer štiti obitelj Todorić. Što se tiče Plenkovića, smatram da izjava ‘ja mogu što hoću’ govori da je gori čak i od Sanadera. On čuva samo svoj imidž i trpi greške svih ministara…“

Glibota je zaključio emisiju izjavom kako je svojedobno pisao Petrovu da je Most netalentirana i promašena politička grupa ljudi.

“Oni su bili destruktivan element na hrvatskoj političkoj sceni. Napisao sam da će nestati i to im se sada događa!“

facebook komentari

Nastavi čitati