Još jedan spin Vlade i Ministarstva zdravlja

2

Evo kako liječnici komentiraju 335 optužnica koje je USKOK podigao protiv njihovih kolega – liječnika obiteljske medicine za koje je u akciji ‘Hipokrat’ utvrđeno da su primali mito od farmaceutske tvrtke ‘Farmal’ da bi prepisivali njihove lijekove.

To je prestrašno. Ne mogu komentirati jer te optužnice ne odgovaraju istini. Uostalom, to će pravosuđe utvrditi. Naime, kada imate tako velik broj liječnika koji su ‘optuženi’ za primanje mita, što još treba i dokazati, onda se postavlja pitanje radi li se zaista o krivnji liječnika ili o grešci koja upućuje na nevaljali cijeli sustav – kazao je liječnik obiteljske medicine koji želi ostati anoniman jer bi i za komentiranje optužnice mogao biti sankcioniran za Slobodnu Dalmaciju.Farmal

Treba znati da obiteljski liječnici i Komora godinama traže od Ministarstva zdravlja da se donese nacionalni etički kodeks o oglašavanju i o međusobnim odnosima između farmaceutskih kuća i sveukupnog liječništva, dakle liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i onih u bolnicama, jer sigurno postoji sprega i u bolničkom sustavu između farmaceutskih kuća i sponzoriranja edukacije, istraživanja i donacija u bolnicama. No uzalud.

Mogu reći da svi obiteljski liječnici i dalje neometano i stručno rade svoj posao, dostupni su pacijentima svakodnevno, nemamo liste čekanja iako nas nedostaje u sustavu i sigurna sam da je to jedini dio zdravstvenog sustava do kojeg pacijenti mogu doći kad god osjete potrebu. Da nije nas, sustav bi se davno urušio, sigurna je doktorica, a na pitanje jer li i sama imala ponudu iz ‘Farmala’ odgovara: Meni je ‘Farmal’ sponzorirao jedan inozemni i jedan domaći kongres uz izjavu da od mene ništa ne traže zauzvrat, pa nisu ni tražili. I to je sve što sam imala s tom tvrtkom.

amil ostUvijek kad se liječnicima i sestrama želi nametnuti neka nova obveza ili potpisivanje ugovora koji nisu povoljni, iz ropotarnice se izvade ovakvi ‘kriminalni’ slučajevi koji među njima izazivaju strah i nelagodu i onda to lakše prolazi – priča liječnik.

– Istina je da nam se upravo pokušava uvesti dežurstvo vikendom za što nije utvrđeno ni kako, ni gdje, ni s čime…a ni koliko će se plaćati, a legalno bi se moglo uvesti samo na principu dobrovoljnosti, pa je pitanje kako će se to realizirati.

I drugo, upravo se potpisuju novi ugovori s liječnicima obiteljske medicine koji su za nas prilično nepovoljni, ali ih mnogi iz straha za egzistenciju potpisuju. I zato se pažnja javnosti usmjerava na 350 ‘korumpiranih’ liječnika koji su dobivali bonove od farmaceutskih tvrtki, a prešućuje se da se godinama nije sustavno riješilo pitanje osiguranja od greške i pitanje edukacije, koja je obavezna i bez koje liječnici ne mogu prikupiti potrebne bodove za produljenje licencije za rad.

Sad se pitam kako liječnik obiteljske medicine sa svojom plaćom može putovati na kongrese i plaćati kotizaciju. To je nemoguće bez pomoći farmaceutskih kuća.

Dakle, nije problem bon od 200 kuna koji su dobivali liječnici i sestre i magistre u ljekarnama, problem je daleko složeniji i postoji na višim razinama. kubaUostalom, pitajte ministra kako je on platio svoju edukaciju u SAD-u i tko mu je njemu gastroenterologu financirao odlazak na psihijatrijski kongres sa suprugom u Havani – sugerira nam ovaj liječnik obiteljske medicine.

– Više od tri desetljeća radim u sustavu i moram vam reći da, kad je krenula ova afera s ‘Farmalom’, neugodno mi je bilo pogledati svoje pacijente u oči, jer sam bila na kongresu. Bojala sam se da će biti sumnjičavi prema svakom lijeku koji im prepišem – govori rezignirano iskusna liječnica.

– Na nama koji smo u koncesiji lome se sve nepravilnosti sustava. Preporučeno nam je da prepisujemo najjeftinije generičke lijekove. Tri godine je ‘Farmal’ bio najjeftiniji s lijekovima. Istodobno kolege u bolnicama daju preporuke koje su u skladu s europskim standardima liječenja, ali one ne odgovaraju smjernicama HZZO-a koje smo svi liječnici dužni poštovati.

No, kazne za nepoštovanje snose samo obiteljski liječnici. Kad se pojavio Farmal koji nudi velik broj generika, mi smo ih prepisivali, lijekovi su jeftini i pokazali su se dobri i sad bismo se trebali opravdavati zašto smo to radili. Ako farmaceutske kuće plaćaju HZZO-u određeni postotak, kao garanciju da će se ponašati etično na tržištu, pa ako to ispoštuju, taj im se novac vraća, zašto HZZO ne bi taj novac trošio za plaćanje edukacije liječnicima.

Ako se zna da za edukaciju jednog kardiokirurga treba godišnje 40.000 kuna, za edukaciju obiteljskog liječnika 20.000 kuna… zašto Ministarstvo i HZZO to ne osiguraju i zašto nigdje u troškovima nije predviđena stavka za edukaciju? Indikativno je da je za korupciju najprije osumnjičeno 800 liječnika, pa 600, pa 350, svejedno, jer ako nas je toliko korumpiriano, a ima nas 2150,opca_praksaonda u ovom sustavu nešto ozbiljno ne štima. Nezamislivo mi je da naš aktualni ministar kaže za svoje kolege da smo dno dna. Mislim da je to jadno – smatra liječnica.

– Sve je ovo jedna napuhana priča za političke potrebe. Počelo je s brojkom od 800, pa 600, pa 300 korumpiranih, vidjet ćemo kako će završiti. Slažem se da postoje neki među nama koji su zaista ‘krivi’, no zanimljivo je da su svi ovi predmeti izvađeni iz ladica USKOK-a u kojima su ležali 6 do 8 mjeseci, baš sada kad se svode godišnje statistike. I baš u trenutku kad potpisujemo ugovore o produljenu koncesije koji su nam krajnje nepovoljni. Nedavno ih je bilo potpisano niti 50 posto, a sada već 80 posto.

Upravo sada ulazi na tržište nova farmaceutska tvrtka ‘Farmas’, Luke Rajića, i ‘Genera’ odvjetnika Hanžekovića, što je sasvim legitimno, ali su one konkurencija ‘Farmalu’, jer također nude generičke lijekove.

Ako znamo da od 80-ak farmaceutskih kuća koje su prisutne u Hrvatskoj, na ‘Farmal’ otpada samo 2 posto prometa lijekova, onda je slika mnogo jasnija i lako je provjeriti da se u dvije godine koliko je ta strašna ‘Farmalova’ korupcija trajala nije povećala potrošnja njihovih lijekova. Istina, bilo je tu svega, i osuđujem one koji su tražili mito, no to se odnosi na malen broj kolega. No, ne bi sve nas trebalo osuđivati, jer siguran sam da većina liječnika obiteljske medicine radi časno svoj posao – komentirao je jedan dobro upućeni obiteljski liječnik za Slobodnu Dalmaciju.

Jutarnji list

facebook komentari

  • peppermintt

    Nije tajna da liječnici surađuju s farmaceutima, što ne mora odmah biti negativno.
    Međutim ovo sve nije slučajno tempirano baš u vrime tzv. racionalizacije zdravstvenih ustanova u RH, bit će ovim su otupili možebitnu oštricu protivnicima vladinih prijedloga, koje je napravila strana tvrtka, golemo toliko novaca se iz proračuna baca tim stranim kućama za prijedloge a naši institituti stoje neuposleni.

  • peppermintt

    Nije tajna da liječnici surađuju s farmaceutima, što ne mora odmah biti negativno.
    Međutim ovo sve nije slučajno tempirano baš u vrime tzv. racionalizacije zdravstvenih ustanova u RH, bit će ovim su otupili možebitnu oštricu protivnicima vladinih prijedloga, koje je napravila strana tvrtka, golemo toliko novaca se iz proračuna baca tim stranim kućama za prijedloge a naši institituti stoje neuposleni.