Connect with us

Reagiranja

Još jedna teška srpska provokacija: Srbi dali do znanja da se ne mire da je Vukovar hrvatski grad

Published

on

A što je sad pak ovo?

vukov srbi

Skupina mladića srpske nacionalnosti na svoj je način proslavila pravoslavni Badnjak i Božić. Fotografirali su se ispred ulazne ploče Vukovar u Gradu junaka sa službenom zastavom Republike Srbije, i na taj način još jednom poručili da je Vukovar – srpski grad!

Oni se jednostavno ne mire s činjenicom da je Vukovar sastavni dio Republike Hrvatske, pa i na taj način otvoreno iskazuju svoje nezadovoljstvo. To je iznimna provokacija, koja ne bi trebala ostati bez šire reakcije, tim više što se tamošnji Srbi neprestano bune protiv skidanja dvojezičnih ploča u ovome gradu. Zamislite kako bi se proveli Hrvati u Vojvodini da se fotografiraju ispred neka ploče u Novom Sadu s državnom hrvatskom zastavom? Vjerujemo da bi ih osudio i prvi Srbin među hrvatskim Srbima dr. Milorad Pupovac, a istog bi trenutka završili i iza rešetaka. A kod nas ovakve i slične provokacije, koje se kontinuirano događaju, ostaju tek na osudi pojedinih desnih političkih stranaka, što je nedopustivo. Vukovar nikada nije bio niti će biti srpski grad.

Stoga pozivamo, prije svega, Državno odvjetništvo da hitno reagira, ali i Pupovca, Stanimirovića, Teršelič, Pusić i slično društvo da se oglase. Naime, Pupovac priča neke priče o riječima mržnje, netoleranciji, pomirbi, dok s druge strane prešutno daje podršku srpskim i inim provokatorima. Previše je Hrvata dalo svoje živote za slobodu Vukovara da bi na taj grad i njegove žitelje, a poglavito na one koji su ga branili netko tek samo tako bacio blato.

Očekujemo i osudu premjera Milanovića, ali i predsjedničkog kandidata Ive Josipovića.

Ako nitko od njih ne reagira to je za njih onda očito – “pravi put”.

Na žalost.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)

Kamenjar.com

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Reagiranja

MILJAVAC: “U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora”

Published

on

By

Uoči posljednjih priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ u povodu dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako Srbija polako, ali sigurno jača borbenu i vatrenu moć svoje vojske te najavio je i da Srbiji iduće godine stiže još šest helikoptera.

U sklopu priprema za svečanost ‘Sloboda 2017.’ Vučić je izjavio kako Srbija nabavkom novih deset MiG-ova 29 ima snagu u zraku kakvu nemaju sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno.

General Pavao Miljavac potvrdio je kako je MiG 29 snažan zrakoplov, no kako ne znamo kako je opremljen. “Treba saznati s kojim je radarskim,  raketnim sustavom i obrambenim sustavom opremljen”, rekao je general za Direktno.hr i dodao kako je jedino za sad sigurno da su ojačali zrakoplovstvo i da to treba respektirati.

Međutim, general Miljavac ističe da je izjava Aleksandra Vučića malo pretjerana. “Naše Ministarstvo obrane sada nabavlja zrakoplove i Srbija neće dugo biti dominanta u zraku nigdje osim u možda u Makedoniji. Mađari imaju Gripene, ako se ne varam Rumunji su naručili 26 komada F 16 s modernom elektronikom, tako da izjava o jakom zrakoplovstvu ni sad ne drži vodu, a uskoro uopće neće”.

Miljavac je poslao i znakovitu poruku.

“U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora. Uvijek su imali potporu svojih akademika i vojnih stručnjaka u tim težnjama te samo pronalaze nove načine da izmišljaju nove probleme kako bi djelovali. Čak i događaji koji su se nedavno događali kod nas imaju potporu izvana, a koliko će ta djelovanja biti uspješna i koliko će to biti prepoznato ovisi o onima koji vode državu sada i oni koji su odgovorni za sigurnost države”, upozorava general Miljavac te dodaje kako se jako malo stvari u visokoj politici i međunarodnim odnosima događaju slučajno.

Miljavac napominje da Hrvatska mora biti na oprezu jer stvari se ne poboljšavaju u odnosima sa Srbijom već se s novim tezama i problemima dodatno kompliciraju.

“Teza o građanskom ratu koju je izrekao ministar obrane Republike Srbije u Hrvatskoj pokušaj je izvrtanja istine o Srbiji na ovim prostorima, a sa zakonom o međunarodnoj juridistikciji pokušaj je pretvaranja Srbije u moralnu vertikalu koja želi na ostale prebaciti dio svoje krivice.”

General Miljavac napominje da odnosi nisu više jednostavni i da će se dodatno komplicirati, a da je sve to dio jednog hibridnog rata. “U parlamentu se tijekom rasprave o nabavci zrakoplova moglo čuti kako je potrebnije financirati znanost, no kako može znanost na grubu silu odgovoriti.  Već smo iskusili rat, platili veliku cijenu upravo zbog toga što nismo imali s čime se braniti”, rekao je Miljavac, piše Direktno.hr

Vučić: Srbiju više nitko ne može nekažnjeno napasti

facebook komentari

Continue Reading

Reagiranja

Odgovor predsjednika Vlade Plenkovića slovenskom premijeru Ceraru

Published

on

By

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković odgovorio je predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru te zahvalio na pismu upućenom 16. listopada ove godine.

U odgovoru predsjednika Vlade Plenkovića navodi se:

“U pismu potvrđenu privrženost  Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom, što u potpunosti zrcali i već poznata hrvatska stajališta, vidim kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga započetog prigodom susreta u Ljubljani 12. srpnja ove godine.

Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb, kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao.

Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda.

Predlažem stoga da na našem sastanku raspravimo sva otvorena pitanja između naših dviju država, uključujući i pitanje granice”, stoji u odgovoru predsjednika Vlade Republike Hrvatske  slovenskom kolegi.

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

facebook komentari

Continue Reading