Josip Hubl priča o zadnjim danima NDH i o egzodusu Hrvata

18

Josip Hübl priča o zadnjim danima NDH i o egzodusu Hrvata i drugih naroda na Bleiburško polje od kuda su trebali dalje u svijet.

Josip Hübl se rodio 17. ožujka 1911. godine u Ivanić Gradu u obitelji mara Eduarda i majke Marije, domaćice. Završio je učiteljsku školu 1931., a učiteljski ispit položio 1938. godine. Od 1934. do 1941. godine učitelj je u Podravskoj Selnici. U lipnju 1941. godine premješten je kod Gradskog školskog nadzomištva u Zagreb u svojstvu školskog izvjestitelja. Vjenčao se 9. svibnja 1942. godine s profesoricom Državne II. ženske realne gimnazije u Zagrebu Dragicom Fraisman.

U braku im se 15. studenoga 1943. rodila kćer Marijana.1 Odmah po uspostavi Nezavisne Države Hrvatske prijavljuje se u Ustašku vojnicu te je od 16. svibnja 1941. pričuvni ustaški nadporučnik i zapovjednik 7. satnije 1. ustaške pukovnije.2 Razrješen je dužnosti 10. listopada 1941.3 U srpnju 1941. imenovan je pričuvnim ustaškim satnikom.4

Od listopada 1941. zapovjednik je V ustaške bojne s kojom se bori na Kordunu i Petrovoj gori. Od 27. prosinca 1941. zapovjednik je i grupe Vrgin Most5  U siječnju 1942. i formalno prelazi u Ustašku vojnicu kao djelatni časnik.  

Do 5. siječnja 1943. zapovjednik je Zagrebačke posadne bojne, a potom je imenovan zapovjednikom Pripremne ustaške bojne u Drnišu. Na dužnost nije stupio pošto je 22. veljače udijeljen u IV stajaći djelatni zdrug u Gospiću6 Za vrijeme boravka u Gospiću bio je prvo zapovjednik XXXIV bojne, a od 26. ožujka IX. novačke bojne. U lipnju 1943. udijeljen je u Hrvatsko oružništvo, a u srpnju upućen u Italiju na tenkovski tečaj s kojeg se vraća sredinom listopada. 7 Do 2. mjna 1944. na raspolaganju je zapovjedništvu Ustaške vojnice, a potom je udijeljen na službu u Zagrebački posadni zdrug, te je imenovan zapovjednikom Moslavačke ustaške posadne bojne u Ivanić Gradu.8 Izvan reda u veljači 1945. godine imenovanje djelatnim ustaškim bojnikom9 i nosilac je Ratnog spomen znaka s grbom.

U svibnju 1945. godine braća Hübl se povlače prema Austriji. Prema navodima u elaboratu bivše Službe državne sigurnosti SR Hrvatske “Rekonstrukcija Ustaške nadzorne službe ustaškog aparata i ustaškog pokreta na području sadašnje općine Ivanić Grad”, pisanom 1962. godine, Josip je zajedno s bratom Dragutinom emigrirao u Argentinu.10 Poslije sloma NDH cijela obitelj Hübl proglašena je ratnim zločincima, i to otac Eduard i majka Marija kao “ustaški nastrojeni” i roditelji ustaških časnika, a Eduard i zato jer “kao urar nije htio popravljati satove partizanima”. Dragutin Hübl zato jer “surađivao je s okupatorom, pridonosio je mnogo dobrom zdravstvenom stanju konja u sklopu P(oglavnikovog) T(jelesnog) S(druga)”. Josip je optužen kao ustaški časnik za “suradnju s okupatorom”.11

Intervjuirao Michael Palaich 17.Ožujka 1989. Buenos Aires, Argentina/Kamenjar.com


1 Hrvatski državni arhiv (dalje HDA), Ministarstvo narodne prosvjete NDH, Prs. 11561,11562.
2 HDA, Zbirka izvornih dokumenata NDH, III-34, 135.
3 Zapovied stožera Ustaške vojnice br 441 10. listopada 1941. (HDA, Zbirka izvornih dokumenata NDH, III-50, 216).
4 Službeni viestnik Ustaške vojnice br. III. ožujka 1942., str. 35.
5 Zapovied složera U.v br 67 (HDA, Zbirka izvornih dokumenata NDH, III-50,77).
6 Zapovied zapovjedništva U.v. br. 25/1943. (HDA. Zbirka izvornih dokumenata NDH, III-50, 394)
7 Vjestnik Ministarstva oružanih snaga NDH (MINORS) br. 28/7. srpanj 1943., str. 1052; HDA, Zbirka izvornih dokumenata NDH, III-63, 368., Glavno zapovjedništvo oružaništva, J.S. 1071 1943.
8Stališna zapovied br. 37 zapovjedništva Ustaške vojnice (HDA, Zbirka izvornih dokumenata NDH, III-49, 93)
” Vjestnik MINORS-a br. 11/15. ožujak 1945., str. 684
10 HDA, Zbirka dokumenata Službe državne sigurnosti, 013.0.27.
10 HDA, Zemaljska komisija za utvrdivanje zločina okupatora i njihovih pomagača (ZKRZ), Zh 21716, 21717, 21718, 21719.

facebook komentari

 • Iohannes

  Potresno. Rastužujuće.
  Pokoj svim tim mučeničkim dušama!

 • Bosna

  a gdje su Bosanski Muslimani koji su isto se povlacili a najvise ih je ostalo na moci i nemoci neprijatelja kada je Bosanska nacija dozivilia jedan od najvecih genocida u drugom svjetskom ratu je nestalo ca 10 % nase nacije tada 🙁 mi smo najvecu zrtvu podnijeli i tada 🙁

 • Bosna

  najveci, najbolji i najvredniji sinovi Bosne..jedan Bosanski vojnik je bio ko drugih 10

 • Bosna

  ovaj mjesec i zvjezda (iako je mjesec naopako okrenut) simbolizuje zrtve Bosanske nacije, vjerovatno od 30 do 40 %
  http://www.zupa-krapina.hr/wp-content/uploads/2015/05/Bleiburg2.jpg

  • Alan B’Stard

   Pajdo to nije ‘Bosanska nacija’ 🙂 nego ..’naše cvijeće’

   • Bosna

    pa to je vrijeme drugog svjetskog rata, u medjuvremenu smo se oformili da nebudemo nicija pomagala ili konji vec sami za sebe, priznao nas je cijeli svijet a medju njima i velika USA

  • Otporaš

   Poštovana i draga BOSNA ovaj spomenik je slimbol vojnika HOS-a koji su se borili protiv neprjatelja žitelja hrvatskih muslimana i hrvatskih katolika, što znači da su se ti naši neprijatelji borili protiva tada naše postojeće Hrvatske Države. Netko i (po)neki to danas mogu požaliti ali tako je to tada bilo da je naša draga Bosna i Hercegovina bila sastavni dio naše zajedničke Hrvatske Države i da tada nije bilo bosanske nacije kao što nikada nije bilo ni jugoslavenske nacije.

   Što se tiče gore prikazanog spomenika, poštovana i draga BOSNA preporučio bih ti da pronađeš u časopisima DRINA iz godine 1952/53 opise kako je došlo do podizanja ovog spomenika na Bleiburškom polju. Tu ćeš naći imena i prezimena onih najzaslužniji od najzaslužnijih koji su bili inicijatori i pokretači tog povijestnog događaja, da su to bili Hrvati katoličke vjeroispovijesti. Iz tvojeg komentara bi se moglo zaključiti da si ti tu bio tih godina, da ti uopće nebi spomenuo braću po krvi (tako nas je označio, nazvao i prozvao – a on nikada nije mislio da ćemo se ikada (po)dijeliti – Otac Domovine dr. Ante Starčević) i po oružju Hrvate katolike. Ali. eto, uz pritiske sa strane i pritiske stranaca, danas je stvar drugačije nego je treble biti.

   • Bosna

    Bosna je i prije drugogo svjetskog rata bila posebna drzava

    • Otporaš

     Prve komemoracije u Bleiburgu | Dnevno.hr

     http://www.dnevno.hr/…/prve-komemoracije-u-bleiburgu-8...

     Translate this page

     May 8, 2013 – Druga skupina hrvatskih izbjeglica produžila je do samog Bleiburškog polja. Tu šestorku činili su Mirko Karačić, Petar Hrstić, Ante Mačinković, …

     DRAGOVOLJAC | Prve komemoracije u Bleiburgu

     dragovoljac.com/index.php?…prve-komemoracije…bl…

     Translate this page

     May 11, 2013 – 1 post

     Druga skupina hrvatskih izbjeglica produžila je do samog Bleiburškog polja. Tu šestorku činili su Mirko Karačić, Petar Hrstić, Ante Mačinković, …

    • Otporaš

     U sastava srpske kraljevske Jugoslavije…

     • Bosna

      i u turskom carstvu je bio Bosanski pasaluk

     • Otporaš

      I(stina je, ali u to doba “bosanski pašikuk” je bio branjen od osmanilijaskog nasrtanja Hrvatima iz Bosne i Hercegovine. Jer u protivnom nebi bilo rat ili ratova preko četiri stotine godina protiv turskog carstva da je u to vrijeme bila Bosna muslimanska…Kužiš!!!???

     • sjena

      On je izgleda predstavnik ISILA za BiH

     • Otporaš

      Ni njegova majka nebi mogla znati tko je on, ili je bosanski Hrvat ili je Hrvatski Bosanac. Povjestno je dokazano da su se bosanski katolici sve do 1463. godine grčevito borili protiv turske otomanske AGRESIJE na Hrvatsku i na Hrvatsku Bosnu. Sada bi bilo dobro da se taj komentator Bosna izjasni, ako hoće, a znam da zna, tko su bili tada 1463. godine ti “bosanski katolici”? Ako se taj Bosna ne izjasni, ja ću mu pomoći: TO SU BILI HRVATI, jer su BOSNA I HERCEGOVA bile sastavni rio Hrvatske Države. Kužiš, Bosna!

    • sjena

     Ajde ne” kakaj,” tako se kaže maloj dijeci ,nego tko te plača ,za dizanje tenzija ,ala gosp.Stazić. Do sada nisam čitao takove ne intelektualne misli ,( na razini dječjeg vrtiča )

 • Pingback: Priča o zadnjim danima NDH i o egzodusu Hrvata - Hrvatska udruga Benedikt()

 • Vlado Šobota

  Gospodine, ključni faktor je uspostava Banovine Hrvatske 1939.g. Velikosrbi to nisu htjeli prihvatiti i prešli su Drinu i Dunav 1941.g. i sve tzv. partizanske ili bolje rečeno jugokomunistističke horde s petokrakom ili kokardom su ubijali i raseljavali nepravoslavce iz BiH i Hrvatske. To su nastavili 1991.g., ali im to nije uspjelo. Zato je Domovinski rat temelj Republike Hrvatske.

 • Pingback: Desetog Travnja 1941. proglašena je Nezavisna Država Hrvatska – PORTAL DNEVNIH NOVOSTI | Glasilo hrvatskih branitelja()