Connect with us

Intervju

Josip Jurčević: Vlastima u Hrvatskoj branitelji su ratni zločinci i narodni neprijatelji

Published

on

-Samo je krajnje neupućene i naivne osobe iznenadila „povjerljiva informacija“ da vladajuća struktura u Hrvatskoj protivzakonito prisluškuje, prati i obrađuje hrvatske branitelje koji su uključeni u sadašnje prosvjede, te da se na isti način postupa i prema vukovarskim braniteljima i prema mnogim drugim braniteljima koji djeluju na tragu hrvatskih domovinskih vrijednosti. U toj obavijesti zaista nema ništa nova – smatra prof. Josip Jurčević.

Temeljni problem vidi unutar državnih institucija RH, te naglašava da je upravo unutar tih institucija kreirana teza da nastanak i obrana hrvatske države predstavlja udruženi zločinački pothvat.

>>Branitelje se tajno prisluškuje i u formi `non papera` o svemu se izvješćuje državni vrh

– Nakon takve jedne kreacije na tu su tezu zajašili svi protivhrvatski okolni i međunarodni interesi koristeći je za sofisticiranu okupaciju i kolonizaciju Hrvatske – pojašnjava prof Jurčević.

Prema njegovim tumačenjima sve hrvatske državne institucije sustavno, intenzivno i dugotrajno djeluju na percepcijskoj, političkoj i pravosudnoj kriminalizaciji Hrvatskog domovinskog rata kao cjeline, te kriminalizaciji hrvatskih branitelja kao društvenog sloja.

Osobito naglašava sustavnu zamjenu teza kojom se hrvatske branitelje godinama kriminalizira.

-Hrvatske državne institucije čine sve kako bi najistaknutije heroje hrvatske obrane proglasile ratnim zločincima, a istovremeno ratne zločince, pljačkaše i druge kriminalce pretvaraju u ugledne i iznimno bogate osobe – ističe prof. Jurčević.

>>Josip Jurčević: Perkovićeva udbaška struktura je omogućila Josipoviću da dođe na mjesto predsjednika

Temeljni problem vidi u činjenici da su hrvatske institucije neprekidno zarobljene od zagovornika protucivilizacijske teorije.

-U hrvatskim državnim institucijama, usprkos promjenama stranak na vlasti, najmoćnije položaje neprekidno imaju začetnici, zagovornici i operativni provoditelji protucivilizacijske teorije i prakse da samo hrvatski branitelji moraju u dugotrajne zatvore kako bi na montiranim i iscrpljujućim suđenjima imali obvezu dokazivati svoju nevinost. – izričit je.

Odgovornost za suicid preko 200 branitelja

Odgovornost tih istih institucija vidi u činjenici da je preko 2300 hrvatskih branitelja počinilo suicid.

– Upravo Institucije hrvatske države učinile su gotovo sve kako bi na suicid navele već preko 2300 hrvatskih branitelja, te ne čine ništa kako bi se ta tragedija zaustavila. – smatra Jurčević.

Prosuđuje da je taj odnos sada došao do kritične točke.

-Sada je razarajući odnos državnih institucija RH prema svim hrvatskim nacionalnim interesima i vrijednostima očigledno došao do kritične točke, koja je navela 30-ak veoma uglednih članova Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta da protiv nekolicine najistaknutijih predstavnika vlasti podignu etičke i društvene optužnice za veleizdaju – prosuđuje prof Jurčević.

Za model upravljavlja institucijama kakav imamo posljednjih godina tvrdi da je već primjenjivan u razdoblju od 1945. do 1990. godine.

-Zar je u takvim okolnostima neobično što moćna veleizdajnička struktura u RH postupa prema hrvatskim braniteljima kao prema navodnim ratnim zločincima i narodnim neprijateljima. Nije to ništa nova, jer sličan model vladanja u Hrvatskoj je primjenjivan i u razdoblju od 1945. do 1990. godine – kaže Jurčević.

Jedini sadašnji problem vidi u tome da većina stanovnika Hrvatske već predugo pristaje podnositi ubijanje hrvatske budućnosti.

-Za ovo trpljenje nema nikavog opravdanog razloga, jer hrvatski su nam branitelji 1991. godine darovali slobodu, u kojoj imamo pravo sami odlučivati o svojoj nacionalnoj i osobnoj sudbini. Stoga je za provođenje temeljitih promjena u Hrvatskoj potrebno najprije osvijestiti da svi koji volimo svoju domovinu Hrvatsku imamo obvezu biti ogovorni prema slobodi i budućnosti. Tek tada će rješavanje problema postati izvedivo, kao što je – sjetimo se- bilo i 1991. godine – zaključio je prof Jurćević.

R.H.
izvor:HR:Svijet

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Intervju

Plenković: Rasprava u Saboru pokazala kritizerstvo bez argumenata

Published

on

By

U povodu prve godine rada svoje Vlade, premijer Andrej Plenković Hrvatskom je saboru podnio izvješće.

U jednosatnom govoru spomenuo je mnoge probleme s kojima se Vlada susrela u protekloj godini. Oporbeni klubovi žestoko su kritizirali njegov govor.

U razgovoru za HRT premijer Plenković je rekao kako je rasprava u Saboru pokazala jedno kritizerstvo bez argumenata koje nije bilo na razini jedne konstruktivne rasprave. Meni se čini da smo na sva četiri ključna stožerna programa naše vlade odgovorili. Unijeli smo gospodarsku sigurnost, rast i društvenu solidarnost.

Naglasio je činjenicu da nije bilo trećih izbora u manje od 24 mjeseca, a to bi bilo jako loše i za institucije i za političke stranke. S te strane sam jako zadovoljan da su kolege iz HNS-a prepoznali poruku važnosti stabilnosti, koja je bila poruka međunarodnim financijskim, gospodarskim institucijama.

Pogledajte gospodarski rast, smanjenje javnog duga, proračunskog manjka, najnižu stopu nezaposlenosti, najbolju turističku sezonu… Svi pokazatelji idu u pozitivnom smjeru, istaknuo je Plenković.

Govoreći o problemu iseljavanja iz Hrvatske, premijer je rekao kako to nije problem nastao 16. listopada 2016. godine, već problem koji traje već nekoliko godina. Naš je cilj demokratska revitalizacija zemlje i u tom smislu smo poduzeli niz mjera. Sve njih sam pobrojio u godišnjem izvješću pred zastupnicima. Od rodiljnih naknada, porezne reforme, sufinanciranja stambenih kredita.

Sve su to mjere koje idu za demografskom obnovom, a sadržane su u našem programu. One će ići za tim da našim mladim obiteljima stvorimo preduvjete da ostanu u Hrvatskoj, kazao je. Istaknuo je kako je jučer na užem kabinetu Vlade odlučeno da će se pronaći sredstva za svih 2400 zahtjeva koji  su podneseni za stambeno sufinanciranje.

Premijer je istaknuo kako su početkom godine prepoznali probleme u Agrokoru i na njih reagirali na najbolji mogući način. To je kompanija koja je u privatnom vlasništvu i koja je imala velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Nismo imali drugog scenarija nego ići s posebnim zakonom koji bi spriječio gospodarski i financijski krah ne samo te kompanije već i kompanija koje su s njom povezane, rekao je. Dodao je i da je to bila politička odluka i jedini mogući politički odabir.

Kolege iz oporbe ne prepoznaju ono što smo učinili i dobili s Lex Agrokorom. Ispadamo kao netko tko je napravio neki potez koji nije bio dobar. Nismo radili populistički, nismo radili napamet. Na nama je bilo da utvrdimo činjenice, a na savjetnicima da pomognu u dogovoru s vjerovnicima kako napraviti  put prema nagodbi i dugoročnoj održivosti kompanije i očuvanju radnih mjesta, istaknuo je Plenković.

Na pitanje je li potrebno utvrditi političku odgovornost kad je u pitanju Agrokor, premijer je kako im je u interesu da se se rasvijetle sve okolnosti koje su dovele do ove situacije u Agrokoru. Hoće li to biti istražno povjerenstvo ili neki drugi način rasprave u Saboru pred nekim saborskim odborom – to je pitanje u vezi kojega smo otvoreni.

Ono što je važno reći je to da samo istražno povjerenstvo regulirano zakonom te da njegov Članak 4 ne ostavlja baš previše mjesta za interpretaciju. Prema mišljenju mnogih pravnih autoriteta ukoliko se pokrene kazneni postupak istražno povjerenstvo prestaje s radom. To ne znači da Vlada i HDZ ne žele da se rasvijetli sve vezano uz Agrokor. Upravo obrnuto, mislim da bi to bilo zdravo za hrvatsko društvo, naglasio je Plenković.

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

facebook komentari

Continue Reading

Intervju

Todorićev prvi intervju nakon sloma Agrokora

Published

on

By

Ivica Todorić dao je intervju agenciji Bloomberg, kazavši kako vlada sada vodi tvrtku u krivom smjeru.

Ambiciozno širenje Agrokora imalo je smisla gledno iz poslovne perspektive, ustvrdio je Ivica Todorić u intervjuu za Bloomberg, prvom otkad je morao otići sa čela koncerna te poručuje da hrvatska Vlada danas vodi prehrambeni koncern u pogrešnom smjeru.

Todorić ne priznaje bilo kakve strateške greške izuzev nedovoljne komunikacije, ističe Bloomberg. Intervju je vođen elektronskom poštom i naknadnim telefonskim razgovorom.

Todorić tvrdi da bi Agrokorovi planovi, uključujući i najveću akviziciju, onu slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora, polučili željene rezultate da je dobio dovoljno vremena da ih provede u djelo.

“Imali smo jasan plan i strategiju”, tvrdi Todorić, osnivač i još uvijek vlasnik prehrambenog koncerna. “No, Vlada nam nije dozvolila da ga provedemo u djelo.”

Agrokor zapošljava 57 tisuća radnika, a njegov portfelj uključuje, između ostalog, proizvođače hrane i energije i softverske kompanije na čitavom području Balkana.

Todorić je izgradio grupu tijekom desetljeća tranzicije Jugoslavije u tržišno gospodarstvo da bi potom prepustio kontrolu nad kompanijom izvanrednoj upravi koju je imenovala hrvatska Vlada kako bi se provelo restrukturiranje i izbjegao potencijalni slom koji bi uzdrmao gospodarstvo cijele regije, piše Bloomberg.

Nekada je bio najbogatiji građanin Hrvatske a danas spočitava sam sebi da nije pravodobno javno reagirao na bojazni investitora.

Vrijednost Agrokorovih obveznica snažno je pala od siječnja jer kreditori nisu bili sigurni kako će konglomerat riješiti problem sedam milijardi dolara duga, nagomilanog radi financiranja poslovnog širenja.

“Moja je najveća odgovornost što nisam bio prisutan u medijima, nisam komentirao ni opovrgavao određene priče koje su objavljivane ili se o njima pričalo”, kaže Todorić. “Nismo imali vremena objašnjavati nekim ljudima što radimo”, dodaje.

S dolaskom izvanredne uprave, Todorić je formalno ostao vlasnik koncerna, ali ne može sudjelovati u odlučivanju o njegovu restrukturiranju niti o poslovnoj strategiji.

Tvrdi da zbivanja nakon njegova odlaska odražavaju “nekompetentnost i bezakonje”. Kaže da razmišlja o tome kako da se suprotstavi Vladi u pitanju ‘lex Agrokora’, posebnog zakona koji je Hrvatska usvojila kako bi stvorila pravni okvir za preuzimanje njegove kompanije.

Mercator je, po njegovim riječima, bio “logična akvizicija gledano iz poslovne perspektive”.

“Rezultat je bilo drugi po veličini maloprodajni lanac u jugoistočnoj Europi, s prihodima od šest milijardi eura i 2.000 trgovina. Morate razumjesti da tako komplicirani i krupni procesi traju”, ističe Todorić.

Iako su početne istrage u travnju razotkrile “moguće nepravilnosti” u Agrokorovim poslovnim knjigama, Todorić je njihove rezultate otklonio kao nastojanja Vlade da “upotrijebi revizore za svoje političke ciljeve”. “Nema sumnje da sam griješio, svatko tko radi griješi, a ja sam radio dan i noć 40 godina kako bih izgradio Agrokor”, napominje.

“Teško je izdvojiti jednu stvar ali u cjelini gledano, postigli smo nevjerojatan uspjeh. Stvorili smo najveću kompaniju u ovom dijelu Europe”, zaključuje Todorić.

facebook komentari

Continue Reading