Josipović donira pola milijuna kuna od kampanje

4

Kad se podvuče završna crta pod troškove kampanje za predsjedničke izbore, bivši predsjednik Ivo Josipović neće, kako su to mediji objavili, završiti u minusu od više od 700.000 kuna, nego će biti uplusu u iznosu od 400.000 do 500.000 kuna, piše Večernji List

humanitarac

– A pola milijuna kuna viška neću staviti u džep, premda bih zakonski to mogao, nego ću ga donirati – rekao je Josipović. Kaže da još ne zna kamo će točno usmjeriti donaciju, ali je zato dao izričito negativan odgovor kada smo ga pitali ne bi li “višak” utrošio na daljnji politički angažman, eventualno na osnivanje vlastite stranke.

Josipović je u kampanji imao prihode od 7,2 milijuna kuna. Od toga mu je 4 milijuna donirao SDP, a 3,2 milijuna bili su prihodi od fizičkih ili pravnih osoba. No, rashodi su premašili taj iznos. Josipović je u kampanji potrošio 7,9 milijuna kuna, što znači da je ostao u minusu od 726.030 kuna. Bivšeg predsjednika taj minus, međutim, ne brine jer mu još iz proračuna na ime naknade za predizbornu promidžbu treba sjesti oko 1,1 milijun kuna.

Taj će novac biti dostatan za pokrivanje minusa, a još će i ostati oko pola milijuna kuna. Njegova protukandidatkinja, Prihodi predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović: su 8,3 milijuna kuna, od čega joj je HDZ donirao 5 milijuna kuna, dok su 3,3 bile donacije privatnih i pravnih osoba.

Rashodi su se poklopili s ulaznim računom, a na kraju joj je ostao višak od 2.162 kune. No, i predsjednica ima pravo na naknadu troškova kampanje koja se kandidatima isplaćuje iz proračuna. Koliki će biti taj iznos, Mladen Pavić, savjetnik predsjednice koji joj je u kampanji bio glasnogovornik, nije nam mogao reći. No, sudeći prema naknadi od više od milijun kuna koju treba dobiti Josipović, ni predsjednica se ne bi trebala nadati manjem iznosu. Na pitanje što će s tim novcem, Pavić kaže da će predsjednica, kad joj stigne uplata, morati vidjeti kakve su joj zakonske mogućnosti oko eventualnog doniranja. U prvom krugu, kada je novac željela vratiti u proračun, pokazalo se da to nije mogla učiniti.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

  • Nije on toliko iskren i pošten koliko se ovom izjavom želi prikazati. Nešto neviđenoga stoji iza toga. PAŽNJA!!! To je za sigurno komunističko/jugoslavenska ZMIJA!

    • Alan B’Stard

      Naravno da je podvala Milane. Da je dobričina ne bi uzeo plaću još godinu dana. ovo se sad ‘vadi’