Pratite nas

Vijesti

Josipović došao u nenajavljeni posjet braniteljima u njihovom šatoru ispred Ministarstva

Objavljeno

na

U nenajavljeni posjet braniteljima, koji prosvjeduju već peti dan, večeras je u šator ispred Ministarstva branitelja došao i predsjednik Republike Ivo Josipović. U njegovoj je pratnji bio i ministar branitelja Predrag Matić, objavio je HRT ekskluzivno.

397490_875820155770208_2245652163947147180_nPredsjednik Josipović pozvao je branitelje da se vrate svojim kućama, ne ugrožavaju svoje zdravlje na hladnoći te da sjednu za stol na pregovore. Naglasio je da je spreman učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi branitelji bili zadovoljni.

Istaknuo je da svi mi jednako volimo Hrvatsku. Predstavnici stopostotnih ratnih vojnih invalida (HRVI) Domovinskog rata rekli su da ne odustaju od svojih zahtjeva skandirajući pri tom “smjena ministra!“.

Branitelji su predsjedniku iznosili što ih konkretno muči na što ih je on pozvao u svoj ured na Pantovčak te da se o svemu dogovore sa svojim resornim ministrom.

Inače, predsjednik Republike Ivo Josipović, čiji poziv da dođu danas u 17,30 sati u njegov Ured branitelji nisu prihvatili nego su ga pozvali da dođe među njih u 18 sati, izrazio je nadu da će do sastanka u Uredu predsjednika RH ipak doći kad se za to steknu uvjeti.

“Predsjednik Republike Ivo Josipović pozvao je u Ured predsjednika RH braniteljske udruge i njihove predstavnike danas u 17,30, ali oni nisu mogli prihvatiti poziv. Predsjednik Josipović se nada da će do sastanka u Uredu predsjednika RH ipak doći kad se za to steknu uvjeti”, objavljeno je popodne u priopćenju iz Ureda predsjednika RH.

Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Domovinskog rata i jedan od organizatora prosvjeda branitelja ispred resornog Ministarstva Đuro Glogoški rekao je oko 18 sati kako nedolazak predsjednika države Ive Josipovića među njih znači da nije zainteresiran za tu populaciju stradalnika Domovinskog rata te svih hrvatskih branitelja.

U videoprilogu pogledajte kraću snimku! Uskoro duža!

Link na videoprilog  na HRT-u.

Foto: VL/GAOS

kamenjar

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati