Josipović krenuo Mesićevim stopama!

  0

  U današnjoj Hrvatskoj ima mnogo političara na koje bi se mogla primijeniti ona stara kineska da je „čovjek koji ne mijenja svoje mišljenje ili vrlo mudar ili budala“. Posebice to vrijedi za one koji nikada principijelno nisu stajali iza vlastitih riječi, jer da jesu danas bi se vjerojatno stidjeli sami sebe.

  [dropcap]S[/dropcap]vjedoci smo kako je hrvatski predsjednik Ivo Josipović sve donedavno izjavljivao kako se neće susresti sa srbijanskim kolegom Nikolićem dok ovaj ne promijeni retoriku i odnos prema susjedima. Nikolić se, koliko znamo, nije promijenio pa ni odrekao svoje četničke prošlosti, a on i Josipović su postali glavni ovoljetni celebrity. Prvo su se sastali u Zagrebu na obilježavnju hrvatskog ulaska u EU, pa prije par dan u Sloveniji gdje je čak palo i trostruko ljubljenje, a sada će naš Ivo u posjet Tomi i Beogradu. Valjda kako bi izgladili međusobne prijepore oko “Oluje” od prošle godine.

  Ipak osoba koju nikada nitko neće nadmašiti u političkim bravurama je bivši predsjednik Stjepan Mesić. Taj „tolerantni“ demokrat i legalist u devedesetima je govorio:
  – Hrvatska se opredijelila za svoju samoobranu i naoružala se! A onima koji ne priznaju ovakvu Hrvatsku, poručujem: Gospodo, na svojim opancima niste donijeli srpsku zemlju na hrvatsku zemlju! (1991.)

  U sjećanju će ostati i njegova obećanja u predsjedničkoj kampanji 2000.: “Kada postanem predsjednik, odreći ću se Pantovčaka, Brijuna, raspustiti savjetnike. Meni ne treba predsjednički avion, kojeg ću prodati, kao i ergelu automobila. Meni je dovoljno i nekoliko prostorija u Banskim dvorima. (siječanj 2000.)
  Na žalost sve je to uredno koristio 10 godina a kada je otišao u mirovinu još je tražio ured, tajnicu, službeni automobil i vozača – i to doživotno.
  Malo je poznata činjenica da je samo nekoliko dana prije Sanaderovog bijega s mjesta premijera u lipnju 2009. Mesić kao Predsjednik Republike odlikovao Sanaderu za dugogodišnji rad za opće dobro.
  – Odlikovanje je dio zahvalnosti kojim društvo i država Hrvatska vrednuju vaš rad. Vi ste tome dali svoj veliki obol…
  Ipak najpoznatija Mesićeva bravura je ona „antifašistička“. Početkom devedesetih je tvrdio:
  – U drugom svjetskom ratu Hrvati su dva puta pobijedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10. travnja kad su nam sile Osovine priznale hrvatsku državu i pobijedili smo jer smo se našli poslije rata opet s pobjednicima za pobjedničkim stolom. ((Australija početkom 90-tih). Kasnije je tu izjavu kao i onu snimku iz ’92. na kojoj on i Šeks pjevaju „Juru i Bobana“ pravdao:
  – Tada nije bilo skupa na kojem se nisu pjevale različite pjesme. Nije se valjda pjevalo „Po šumama i gorama“! Nekad sam na takvim okupljanjima ostajao, katkad odlazio, nekad sam šutio, a nekad samo otvarao usta.(prosinac 2006.)

  I sadašnji premijer bi vrlo rado ukinuo sjećanja na ljude i događaje. Naime, unatoč mnogobrojnim negativnim napisima protiv aktualnog gradonačelnika Zagreba, predsjednik SDP-a Zoran Milanović dugo ga je i uporno branio. Više od dvije godine nije imao hrabrosti smijeniti Bandića kojeg cijeli vrh SDP-a nije mogao smisliti. Čak ga je i kandidirao za još jedan mandat na mjestu prvog čovjeka glavnog grada govoreći: „Dragi prijatelju Milane, bit će još kleveta, bit će još laži…  Opet se kao i pred prošle izbore pojavljuju priče o prijavama i dokumentima protiv Tebe, a te optužbe imaju jednako smisla kao i one da ja tučem ženu. Zato podržavam prijatelja Bandića za gradonačelnika jer on ima legitimitet u Zagrebu. (rujan 2008.)
  A onda kada se Bandić odlučio kandidirati za predsjednika Republike, čime je zapravo sam otišao iz SDP-a i Milanovićeva se „dosljednost“ promijenila: „Pojave poput Bandića su me i dovele u politiku jer sam želio da se takve pojave iskorijene. Ali u politici se katkad može izabrati i najgoreg od najgorih. A Bandić  zna što ga čeka!“

  Da je “šutnja majka mudrosti” zauvijek zna upravo Vladmiri Šeks koji je 2005. ničim izazvan u Saboru pred novinarima izrekao rečenicu koja će ga pratiti do kraja života: “Cijeli državni aparat dobio je jasan nalog – identificirati, otkriti, uhititi i transferirati Gotovinu u Haag”.
  Šest godina poslije uoči izricanja presude hrvatskih generalima Šeks tvrdi: “To nisu bile moje riječi, ja sam samo prepričao sadržaj zapisnika VONS-a”.
  Za Sanadera kojeg je zajedno s Glavašem doveo na vlast znao u vremenima dok je Ivo bio na vrhuncu moći govoriti: “Dr.Sanader je vizionar! Mislim da je za razliku od mnogih drugih političara pokazao dobru sposobnost procjene suradnika i kratkoročno i dugoročno.(2003.)
  Kada je „doktor“ završio u zatvoru i kada se sve otkrilo Šeks se “posuo pepelom”:
  – Sanader je moralno dno dna. Gazio me i ponižavao. Sada vidim da pravog prijateljstva nikada nije bilo.

  Rečenica izrečena na Saboru HDZ-a kada ju je Sanader predložio za nasljednicu zauvijek je obilježila život Jadranki Kosor.
  „Dragi Ivo, dragi moj prijatelju, nikada te neću razočarati!“ Kao i ona: „Kud’ bude išao Ivo ići ću i ja!“ A bilo je toga još: „Ivo Sanader i ja smo postali istinski prijatelji. On je jedan i jedinstven!“ Ili možda ona: Mi u Hrvatskoj imamo jedan brend koji je dobitna kombinacija a taj se brend zove Ivo Sanader“.
  Upravo je ona bila ta koja je taj brend strpala iza rešetaka iako nikada poslije, istini za volju, nije rekla nijednu ružnu riječ za svog prethodnika. Za razliku od mnogih drugih.

  Dražen Boroš

  facebook komentari