Pratite nas

‘Josipović ne smije dobiti još jedan mandat’

Objavljeno

na

Dr.Tomac:’Neviđena šteta Hrvatskoj- Josipović, Pusićka i Nikolić sklopili tajni pakt kojim krivotvore istinu o Domovinskom ratu’

tomac“Tim paktom preuzeo je obavezu okretanja regionalnom zajedništvu, a cilj je puštanje prošlosti što znači podjelu krivnje, prihvaćanje velikosrpske politike i krivotvorina o Domovinskom ratu kao građanskom ratu”, tvrdi naš sugovornik te dodaje da mu stoga nipošto ne smijemo dati još jedan mandat.

Premda službena kampanja za predsjedničke izbore još nije počela, ona neslužbena sve je žustrija. Kao glavni akter neslužbene kampanje profilira se predsjednik Ivo Josipović koji je planove već počeo najavljivati po medijima. U razgovoru za Jutarnji list najavio je da će glavna tema njegove kampanje biti razvoj – gospodarski, tehnološki i politički. Ukratko, sve ono čime se nije bavio u ovome mandatu. Da kampanju dodatno začini Josipović je otvorio i pitanje novog Ustava.

Ipak, ugledni profesor Zdravko Tomac upozorava da je u interesu građana da se prije službene kampanje ocijeni Josipovićev mandat, i to temeljem onoga što je napravio, a ne na temelju onoga što obećava. A na temelju onoga što je napravio Josipović je najodgovornija osoba za katastrofu u Hrvatskoj, drži naš sugovornik. “I on je po Ustavu odgovoran za krizu kojoj se prema ustavnim ovlastima morao suprotstaviti. Josipović nije iskoristio ustavne ovlasti i propustio je priliku da djeluje kao predsjednik republike”, smatra Tomac dodajući da je i ono što je učinio, predsjednik učinio pogrešno. Za svoj stav naš sugovonik iznio je niz argumenata. Prije svega, Josipović je propustio davati godišnja izvješća Hrvatskom saboru, kao što je to nekoć činio Tuđman. Umjesto da nešto poduzme za građane on se s njima sastajao na kavicama kako bi osigurao popularnost te isposlovao još jedan mandat. Nadalje, predsjednik nije sazvao sjednicu Vlade na kojoj bi se na dnevnom redu našla bitna pitanja za izlazak iz krize. “On je bio i još uvijek je dužan raspisati prijevremene izbore. Ova Vlada koju podupire 16 posto građana izgubila je svaki legitimitet. Radi stanja u zemlji Josipović je dužan raspisati izbore da nas spasi od propadanja”, vjeruje Tomac.

No, prijevremene izbore nije raspisao jer je egoist koji štiti vlastite interese. Da je kojim slučajem do prijevremenih izbora došlo vlast bi u ruke preuzela oporba što bi ugrozilo njegov pohod na još jedan mandat. “Propustio je intervenciju i u krizi koja je zadesila Vukovar. Osim što nije intervenirao pomagao je petu kolonu koja je branitelje proglasila neprijateljima. Nije iskoristio ovlasti, ali zato već mjesecima provodi kampanju na državni trošak. Boreći se za svaki glas, zlorabi ovlasti”, misli Tomac. Nije korektno niti to što u neslužbenom dijelu kampanje napada Kolindu Grabar Kitarović zato što šuti. Njenu šutnju predsjednik iskorištava da bi je napadao i udarao ispod pojasa. Josipoviću treba postaviti pitanje – s kojim pravom novac iz proračuna troši na svoju kampanju čineći velike pogreške i na području vanjske politike, vjeruje naš sugovornik. “Zajedno s Vesnom Pusić i Tomislavom Nikolićem sklopio je tajni pakt s Velikom Britanijom nanoseći neviđeni štetu Hrvatskoj. Tim paktom preuzeo je obavezu okretanja regionalnom zajedništvu, a cilj je puštanje prošlosti što znači podjelu krivnje, prihvaćanje velikosrpske politike i krivotvorina o Domovinskom ratu kao građanskom ratu”, tvrdi naš sugovornik te dodaje da mu stoga nipošto ne smijemo dati još jedan mandat. Josipović je, kaže Tomac, čovjek koji ne voli Hrvatsku niti Hrvate. “On se nikada građanima nije obratio riječima Hrvati i Hrvatice već građani i građanke”, primjećuje profesor. Uz to podsjeća da je Josipović u Izraelu govorio o ustaškoj zmiji u srcima Hrvata, a u BIH parlamentu Hrvate je optužio za agresiju, legalizirao je Republiku Srpsku te odlikovao Vesnu Teršelič.

“Tuđman je za njega do sada bio ustaša, ali sada je promijenio strategiju i pokušava biti transverzala između njega i Tita. On stvara sinteze tvrdeći da je Hrvatska stvorena u antifašističkoj borbi. Traži konsenzus govoreći protiv ustaša i partizana, a ustanku u Srbu dijeli epitete. Za njega je kapa partizanka simbol dostojanstva”, nabraja profesor ističući da Josipović u svojem mandatu nije učinio ništa za Hrvatsku.

Zato je za sebe formirao tim koji na Pantovčaku glumi novu Vladu pozivajući se na novu pravednost po uzoru na Josipovićeva oca, čovjeka koji je u svoje vrijeme odlučivao o tome tko će u zatvor, tko će biti izbačen iz Partije, a tko će biti smijenjen. “Provodio je represiju i strašno je da je on simbol Josipovićeve pravednosti. Sada opet prezentira program zajedno s Titovom i Tuđmanovom bistom”, analizira Tomac. S druge strane Grabar Kitarović još nije ušla u kampanju, ali se zato već susrela s Josipovićevim prljavim igrama poput one s aferom Barbika koja je nedavno potresla hrvatsku javnost. S aferom Barbika predsjednik je izgubio moralni kredibilitet za novi mandat, kaže profesor te napominje da bi i SDP o tome trebao povesti računa. “Oni trebaju shvatiti da trebaju boljeg kandidata od Josipovića”, navodi Tomac te ističe kao potencijalne kandidate Ivu Banca ili Tonina Piculu.

Izvor: dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Maras se ponaša kao da nije imao veze s Agrokorom! On bi trebao biti objektivan u Povjerenstvu?

Objavljeno

na

Objavio

(“Da je Todorić godinama iz sjene upravljao Hrvatskom, svima je jasno. Postavljao je svoje ljude u ministarstva i vlade, u novčarske institucije, uprave raznih fondova, držao je u šaci medijske vlasnike. I upravo stoga sada cijelu priču želi prebaciti na politički teren, nadajući se da će se nekim vremenskim odmakom po modelu ‘svi su znali – svi su krivi’ na njega zaboraviti te da će se javnost zabavljati brčkajući se u muljavim lokvicama domaćeg političkog jada”. Silvana Oruč Ivoš)

Iz sigurnosti nekakve rezidencije negdje u Londonu,  nakon što je godinama upropaštavao hrvatsko gospodarstvo, a zbog čega je započela istraga zbog sumnje u ozbiljno kazneno djelo, Todorić nastavlja s pisanjem blogova.

Tako konačni početak otapanja vrha sante leda (kad je u pitanju neviđeni gospodarski kriminal) nekadašnji Gazda, a danas bloger, bezbrižno naziva ‘političkom predstavom za javnost u režiji najviših državnih dužnosnika’.

Istodobno moralizira kako ljudi koji su zadržani na ispitivanju u istražnom postupku nisu ništa krivi, jer je riječ o vrhunskim gospodarstvenicima, a ako postoji i najmanja odgovornost, a on je siguran da je nema, onda je ona isključivo njegova.

No, naravno, unatoč tom uvjerenju, Todoriću ne pada na pamet pojaviti se u Hrvatskoj, na čijoj je grbači posljednjih dvadeset godina lijepo živio, da odgovori na ono što zanima Državno odvjetništvo, vjerovnike koje je pljačkao, ali i ukupnu javnost. I nemojmo se zavaravati, ako ne bude prisiljen, ni Todorić niti njegovi sinovi, koji se također terete u procesu, neće to učiniti. Jer što će reći suočeni s dokazima? Kako će opravdati golemo bogatstvo kojim su raspolagali, od otoka Smokvice do Kulmerovih dvora, a čime su se, već je dokazano, koristili nezakonito.

Todoriću je, stoga, preostalo jedino izigravati žrtvu političkog progona, optuživati državu i Vladu kako su mu oteli obiteljsku tvrtku, iako je istina da je tvrtka u vlasništvu vjerovnika… Brojnih malih i srednjih poduzeća koje je Gazda godinama beskrupulozno vukao u propast. Todorić se iz svoje londonske rezidencije, a teško da je tamo otišao siromašan kao crkveni miš, sada drsko pravi kako ne postoje pronevjere u financijskom poslovanju, da nisu otkrivene milijunske „grješke“ u vođenju trgovačkih poslovnih knjiga, da nije otkriveno krivotvorenje isprava… Šteta je tolika da ni ukupna vrijednost tog Todorićeva koncerna nije dovoljna da se vrate svi Gazdini dugovi.

Da je Todorić godinama iz sjene upravljao Hrvatskom, svima je jasno. Postavljao je svoje ljude u ministarstva i vlade, u novčarske institucije, uprave raznih fondova, držao je u šaci medijske vlasnike. I upravo stoga sada cijelu priču želi prebaciti na politički teren, nadajući se da će se nekim vremenskim odmakom po modelu ‘svi su znali – svi su krivi’ na njega zaboraviti te da će se javnost zabavljati brčkajući se u muljavim lokvicama domaćeg političkog jada. Dakako da moraju odgovarati svi koji su mu na bilo koji način pogodovali, a mnogi jesu, bez obzira na političku boju. Ali Gazda je prvi na toj podugoj listi.

S druge strane, ima i jakih igrača kojima ne paše Todorićev pad. Jer je jasno da bi taj za sobom mogao povući mnoge. U tom kontekstu zanimljivo je gledati kako i Todorić i glavna oporbena stranka žele isto. Žele saborsko istražno povjerenstvo, iako znaju da za njega nema zakonskog utemeljenja nakon što je krenula kaznena istraga. Uostalom, znaju i jedni i drugi da ni jedno istražno povjerenstvo nikad ništa nije riješilo pa zašto bi ovoga puta bilo drugačije. Najbolje je cijeli slučaj pretvoriti u sapunicu, a onda jednostavno jednog dana oprati ruke i krenuti ispočetka.
Možda se tome nada i Gordan Maras koji je prije četiri-pet godina kao ministar i član Nadzornog odbora HBOR-a šakom i kapom dijelio kredite, iako se već i tada znalo da puno toga s Agrokorovim poslovanjem nije u redu, a što je ovih dana neovisna revizija i potvrdila. Danas se, pak, Maras ponaša kao da su Agrokorovi problemi počeli tijekom posljednje godine dana, a ne puno, puno prije. I kao da on s tim nema nikakve veze!? Možda Maras hoće da javnost zaboravi kako je za vrijeme svog ministrovanja žestoko gurao i radio političke pritiske – o čemu su svojedobno svjedočili pojedini članovi skupštine HGK – da tadašnji potpredsjednik Agrokora Damir Kuštrak postane predsjednik Hrvatske gospodarske komore. I sad je taj Maras član saborskog istražnog povjerenstva u slučaju Agrokor, a mi bismo trebali vjerovati u to da će s takvim repovima iza sebe Maras biti objektivan?! I pošten?!
Naprotiv, svima je jasno da je Maras u tom tijelu veliki uteg SDP-u pa u tom kontekstu i ne čudi Bernardićevo forsiranje priče o navodnoj nagodbi s Todorićem. Kad se sve zbroji i oduzme, nagodbu u tom smislu mogli su imati samo oni koji su s Todorićem tikve sadili. A tu SDP nije imun. Upravo suprotno.

Silvana Oruč Ivoš/Hrvatsko Slovo

facebook komentari

Nastavi čitati