Josipović: ‘Neću posjećivati BiH jer to je njihova stvar’. Jel se prepao Jasmile?

  2

  “Kad je riječ o mogućim prosvjedima u Republici Hrvatskoj, moguće je, naravno da je moguće, ali sam siguran da neće biti rušilačke naravi”, odgovorio je Josipović.

  Hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirajući stanje u Bosni i Hercegovini istaknuo je kako želi da se problemi što prije počnu rješavati mirnim putem, ocjenjujući da BiH ima ekonomskih problema, ali i dodatni problem nacionalnog konsenzusa o ustroju i naravi svoje države.

  “I naravno kada se ta dva problema spoje dolazi do zapaljive situacije kakvu sada imamo. Ja doista želim da se problemi što prije počnu rješavati mirnim putem, unutar BiH”, kazao je Josipović u intervjuu za Medija servis.

  Dodao je kako neće ići u BiH jer je to njihova unutarnja stvar.

  Na novinarski upit o mogućim prosvjedima i u Hrvatskoj kazao je kako prosvjedi jesu mogući, ali je uvjeren da neće biti rušilačke naravi kao u Bosni i Hercegovini.

  “Kad je riječ o mogućim prosvjedima u Republici Hrvatskoj, moguće je, naravno da je moguće, ali sam siguran da neće biti rušilačke naravi”, odgovorio je Josipović na pitanje očekuje li nas u budućnosti sličan scenarij kao i u Bosni i Hercegovini, gdje su eskalirali sukobi između građana i vlasti.

  Josipović je uvjeren da razornih incidenata, kakvi su se dogodili u susjednoj BiH, neće biti u Hrvatskoj.

  “Prosvjed je zajamčen Ustavom i zakonom; ako građani budu smatrali da ima razloga da prosvjeduju na miran način mislim da nema razloga da oko toga brinemo”, kazao je Josipović.

  Smatra kako situacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nije tako slična jer postoji suštinska razlika u gospodarskom stanju u obje zemlje.

  Naglasio je kako je iznimno važno da političari koji vode Bosnu i Hercegovinu, ne dopuste da prosvjedi socijalne naravi prerastu u međunacionalne sukobe.

  Predsjednik Josipović je komentirao i slučaj sisačko-moslovačke županice Marine Lovrić Merzel koja se našla pod istragom zbog sumnje za financijske malverzacije.

  Upitan treba li županica Lovrić Merzel podnijeti ostavku, Josipović je rekao kako će vjerojatno biti i težih posljedica ako se pokaže točnim to što joj se stavlja na teret.

  No, ocijenio je da smo svjedoci intenzivne medijske kampanje, u kojoj još nije pokazano je li zaista županica počinila nešto nezakonito ili nije.

  “Mislim da bi kod takvih predmeta, to sam govorio i kod drugih pa i u predmetu premijera Sanadera, da bi mediji možda trebali imati diskretniju ulogu nego što je imaju”, kazao je.

  Smatra da pritisak i svojevrsne hajke koje se vode, ne služe niti pravdi, a još manje onima koji moraju voditi postupak i koji na kraju moraju odlučiti zakonito i pravedno da li je bilo kakve povrede.

  “Riječ je o predmetu u kojem treba provesti sve radnje, treba sve ispitati. Naravno pravne i političke posljedice će uslijediti ako se pokaže da su činjenice o kojima govori optužba, točne”, zaključio je predsjednik Josipović.

  Hina

  facebook komentari

  • peppermintt

   e čudi me to od tebe takva 😛 :))))

  • peppermintt

   e čudi me to od tebe takva 😛 :))))