Pratite nas

Komentar

Jović: Josipović nije očekivao oslobađajuću presudu za Gotovinu

Objavljeno

na

Ivo Josipović bit će zapamćen kao jedini predsjednik koji nije osvojio drugi mandat. “Izbori su pokazali dosta podijeljenju zemlju. Prevagnule su pluralističke podjele kojima smo se vratili nakon EU, što nije loše. Sad smo dobili šansu da razvijemo pluralizam”, rekao je Jović u interviewu danom N1 televiziji.

Jović se osvrnuo i na to po čemu će mandat Josipovića pamtiti, osim po vlastitoj smjeni s mjesta savjetnika predsjednika. “To je za mene osobno bilo iznimno korisno iskustvo. Ja sam profesionalni politolog i da vidim politiku iznutra, po tome ću posebno pamtiti. Očekivanja su od Josipovića bila velika – tražio se netko tko je bio blag u manirama. Bio je vrlo popularan, no to je širi fenomen gdje pobjeda na izborima ne znači popularnost. Slična je situacija i u Sloveniji s Danilom Turkom, ali i u Srbiji”, objasnio je Jović.’

Komentirao je i svoju smjenu. “Pred kraj mandata se pojavila doza kalkuliranja, što je bilo previše. Time što je mene smjenio, nije dobio desne birače. Ako je to bila kalkulacija, nije bila dobra”, rekao je Jović.

Jović je komentirao i neke ključne elemente Josipovićevog mandata. Komentirao je i kako on smatra da je Josipovićev govor prilikom ulaska RH u EU bio značajan. “Spominjao je riječ sloboda, i to je bitno” dodajući kako su mnogi faktori utjecali na njegovu nepopularnost nakon izbora.

“On nije očekivao takvu hašku presudu, i tu kreće jačanje desnice, ali i omogućava da se počne govoriti malo kritičnije o ’90-tima. Ali nije očekivao i ovako dugu ekonomsku krizu. To su bile oklonosti van njegove kontrole”, rekao je Jović.

“Mandat Jadranke Kosor bio je zanimljiv. Sada nam se taj mandat ne čini toliko lošim kao što nam se činio ranije, a ona nije dobila niti jedne izbore”, objasnio je Jović.

Nakon inauguracije u javnosti se počelo spekulirati i čime će se Josipović baviti nakon završetka mandata. Hoće li se vratiti u SDP, pridružiti se OraH-u, ili pak kandidirati za suca Ustavnog suda? “Imamo sličan slučaj srpskog predsjednika Borisa Tadića koji je podijelio biračko tijelo Demokratske stranke i na neki način ga i upropastio. Napravio je štetu vlastitioj stranci. U zemlji gdje svaki glas odlučuje, Josipović će morati paziti da ne ugrozi ljevicu u Hrvatskoj”, rekao je Jović.

“Suspektne uzvanike zvao je Ured predsjednika pa odgovornost nije samo na Grabar Kitarović”

Jović se osvrnuo i na pohvale koje je Kolinda Grabar Kitarović dobila nakon inauguracije, ali i činjenicu da su se na inauguraciji pojavila i ‘sumnjiva lica’. “Što se tiče suspektnih uzvanika, i Ured predsjednika je pozivao ljude tako da odgvornost nije samo na njoj, ali slažem se da su bili sumnjivi”, komentirao je Jović naglasivši kako on ne smatra da je govor Grabar Kitarović bio dobar.

“Po meni nije bio dobar govor. U govoru ističe zajedništvo – što se misli pod zajedništvom u ’90-tima? Mi smo tada imali rat, imali smo zagrebačku krizu kada Tuđman nije htio potvrditi gradonačelnika Zagreba, ljudi su morali otići izvan Hrvatske… Gdje je tu zajedništvo?”, upitao se Jović.

“Ja sam kao savjetnik Josipovića odbio otići na memorijal u Bleiburg. I Josipović je, kao i Grabar Kitarović, pozvao na ideološki mir. No zašto bismo uopće zatvarali priču o prošlosti? Te razlike neće nestati, već s njima treba upravljati, one su tu i to je u redu”, rekao je Jović.

Pred kraj je komentirao i činjenicu da je osim Josipovićev, bio i savjetnik Kolinde Grabar Kitarović. “Ja sam bio njezin savjetnik u kampanji 2005., iako je ona to tada negirala. Ja sam tada živio u Velikoj Britaniji i pomagao sam Žužulu, i tada sam obavio solidan posao jer su ukinute vize. Sada ne bih bio njezin savjetnik, to bi bio skandal. Ne bih bio njezin savjetnik”, zaključio je Jović.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Akademik Davorin Rudolf: Premijeri mogu pitanje zaljeva riješiti uz kavu u pet minuta!

Objavljeno

na

Objavio

Slovenska  strana, točnije ministar vanjskih poslova Erjavec, svojedobno je izjavio kako se problemi s Hrvatskom ne mogu riješiti u idućih sto godina. Čini se kako se od te izjave do danas ništa nije promijenilo.

Hrvatska je izišla iz arbitraže, a nakon govora našeg premijera Plenkovića na zasjedanju Oće skupštine UN-a Slovenci su otkazali sastanak u Zagrebu.

Gostujući iz splitskog studija u Studiju 4, Davorin Rudolf naglasio je kako pitanje granica  nije stranačko pitanje . To je vitalno nacionalno pitanje.  Trebamo mogučnost opoziva političara koji strše s neodmjeenim i za Hrvatsku štetnim izjavama.

Potpuno je neshvatljiva pretenzija Slovenije da čak i nalaže našem predsjedniku Vlade što mora govoriti kad je na međunarodnim pozornicama.  U svojoj sam karijeri susretao mnoge ministre vanjskih poslova, ali ovakvog kao što je ovaj slovenski još nisam nikad, naglasio je Rudgolf. Više od oštre reakcije Ljubljane zanimljivije su mu oštre reakcije u zemlji. Nastup Vesne Pusić koja je govor Plenkovića prozvala štetnim, politički je nedopustiv, neutemeljen i diletantski. Ostao sam jako začuđen, naglasio je.

Granica na moru je crta sredine, jednako udaljena od obje obale. Sud je presudio da Sloveniji ide 4/5 zaljeva ili 80 posto, obrazlažući presudu na redikulozan način. Srećom ta presuda nije na snazi jer je naš Sabor donio odluku da napuštamo arbitražu, podsjetio je Rudolf. Zalaže se za model kondominij ili koimperij (zaljev Fonseca, Bodensko jezero..) kojim, kada nema teritorijalnih pretenzija, bi se Hrvatska i Slovenija složile da Savudrijski zaljev bude zajednički, da dijelimo suverenost, da nema granica, da ga zajednički koristimo – za ribolov, plovidbu i što je izuzetno za važno ekologiju. Spor koji traje već 27 godina, premijeri mogu dogovoriti uz kavu u pet minuta, poručio je!

Neka međunarodna zajednica uhvati Ljubljanu za uši i pita što oni to prijete, što oni hoće. Samo strpljenja, bit će sve u redu, zakljućio je Rudolf.

Akademik Davorin Rudolf: Predlažem kondominij – rješenje koje nije ni prohrvatsko ni antislovensko

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slaven Letica: Stanković je Bandića tretirao kao mrskog neprijatelja

Objavljeno

na

Objavio

Politički analitičar Slaven Letica komentirao je gostovanje Milana Bandića kod Aleksandra Stankovića u emisiji “Nedjeljom u dva”.

STANKOVIĆ JE BANDIĆA TRETIRAO KAO MRSKOG NEPRIJATELJA

Aleksandar Aco Stanković postavio se prema Milanu Bandiću kao prema ljutom i mrskom neprijatelju, ali na vrlo jasno i jednostavno Bandićevo pitanje nije želio, po cijenu života i vjerodostojnosti, odgovoriti: ‘Je li vama draži Tito ili Republika Hrvatska?’

Da je odgovorio na to pitanje pokazao bi minimum profesionalizma kojeg se, nažalost, davno odrekao: dočekujući snishodljivo sve one čiji mu je svjetonazor blizak, a arogantno, neprijateljski, s pjenom na usnama sve one kojima je Republika Hrvatska draža od Josipa Broza Tita”, napisao je Slaven Letica na Facebooku.

facebook komentari

Nastavi čitati