Pratite nas

Jučer je u Mostaru utemeljena Hrvatska akademija za znanost i umjetnost

Objavljeno

na

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti znak je zrelosti Hrvata u BiH

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost Bosne i Hercegovine utemeljena je jučer u Mostaru, a za njenog predsjednika izabran je akademik Jakov Pehar. Prvi predsjednik HAZU-a BiH je istaknuo kako je put do osnutka akademije bio dug, ali da je sve urađeno kako se to radi u akademijama znanosti i umjetnosti.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti znak je zrelosti Hrvata u BiH
– HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, znanosti i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture – istaknuo je Pehar. “Mislim da trebamo svi zajedno sjesti i odrediti tko treba odlučivati o znanosti i umjetnosti u BiH”, kazao je Pehar. Svečanoj sjednici nazočio je veliki broj uglednika, kao i jučer imenovani akademici. Član Akademije HAZU Božo Žepić kazao je kako je temeljna zadaća Akademije skrb o razvoju znanosti i njenom podizanju na onu razinu kakvu zaslužuje i ima u svijetu. “Razvijat ćemo znanstvene institucije i publicirane radove te provodimo program koji će biti opsežan”, istaknuo je Žepić. Predsjednik HDZ BiH, HNS i predsjedatelj Doma naroda BiH, od jučer i akademik, Dragan Čović je poručio kako je ovo povijesni dan, čije važnosti vjerojatno još uvijek nismo ni svjesni. – Preuzimamo jednu posebnu obvezu i pozivam vas da pristupite HNS-u gdje možete imati posebnu dimenziju u definiranju odnosa u BiH. Možemo zajedno praviti jedan bolji rezultat – poručio je jučer Čović. Velikom događaju jučer je nazočio i predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti RS-a Rajko Kuzmanović koji je također naglasio kako je osnivanje HAZU-a povijesni dan za hrvatski narod u BiH.

Jaka poruka svijetu

– Ovdje smo u čast znanosti i kulture. Osobito kulture mira i znanja. Osnivanjem ove akademije je poslana svijetu snažna poruka o zrelosti jedne nacije, jednoga naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda, da može imati ovakvu instituciju, koja neće naškoditi i nanijeti neprilike nikome. Ova institucija može samo djelovati na znanstvenim činjenicama i tako će raditi, ustanoviti objektivnu istinu i učiniti sve da se učlani u veliku obitelji europskih akademija – naglasio je Kuzmanović. Predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić je u svim izlaganju naglasio kako je konačno realizirana ideja koju je pokrenulo nekoliko znanstvenika. – Narod koji ne zna čuvati svoju prošlost, ne može imati ni budućnosti. Stoga akademiju vidim kao i ispravnog tumača naše povijesti. Na vašim istraživanjima, radovima leži odgovor na brojne upite koji opterećuju našu svakodnevnicu – zaključio je Lasić.

Na osnivanje Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH (HAZU) čekalo se punih 14 godina i dočekalo se, kaže za Dnevni list predsjednik Akademije prof. dr. Jakov Pehar.

Radi se o, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, javnoj instituciji koja je osnovana na temelju zakona i koja će preferirati sve univerzalne vrijednosti. Na izbornoj skupštini su na prijedlog matičara akademika, njih 7 iz HAZU-a Zagreba, pet iz ANUBiH-a i jednog iz Republike Srpske potvrđena 23 člana i to 13 redovitih i 10 dopisnih.

Članovi

HAZU BiH na izbornoj skupštini je potvrdio članove Mirka Tomića s Pravnog fakulteta iz Mostara, Božu Žepića s Pravnog fakulteta Mostar, Franu Ljubića s Ekonomskog fakulteta, Stjepu Andića s Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva. Također, su promovirani Jakov Pehar s Agronomskog fakulteta u Mostaru, Miroslav Palameta s mostarskog Filozofskog fakulteta, profesor Šimun Musa, također s Filozofskog fakulteta Mostar, Josip Muselimović, pravnik i književnik, Julijana Grbelja s PMF-a Sarajevo, Stjepan Marić – Strojarski fakultet Sarajevo, Željko Ivanković, književnik i esejist iz Sarajeva, Mirko Grujić s Medicinskog fakulteta iz Sarajeva, Ljubo Šimić s Medicinskog fakulteta Mostar, Zdenko Ostojić s Medicinskog fakulteta Mostar, Zijad Duraković s Medicinskog fakulteta Zagreb, Marko Babić s Filozofskog fakulteta iz Zagreba, Dragan Čović sa Strojarskog fakulteta iz Mostara, Vlado Majstorović sa Strojarskog fakulteta Mostar, Ante Mišković sa Strojarskog fakulteta Mostar, Miljenko Bevanda s Filozofskog fakulteta Sarajevo, Florijan Mićković, skulptor iz Mostara, i Vlatko Filipović, redatelj iz Čapljine.

Legalna institucija

Zakonska osnova za osnivanje Akademije je županijski Zakon o akademiji, a sjedište Akademije bit će na Sveučilištu u Mostaru. S obzirom na to da postoji institucija istog naziva u Mostaru, na čijem čelu je fra Andrija Nikić, akademik Pehar je još jednom podsjetio kako je to udruga građana, a HAZU na čijem je on čelu predstavlja legalnu instituciju. HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, znanosti i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture.

vl/hms

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati