Jučer je u Mostaru utemeljena Hrvatska akademija za znanost i umjetnost

  4

  Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti znak je zrelosti Hrvata u BiH

  Hrvatska akademija za znanost i umjetnost Bosne i Hercegovine utemeljena je jučer u Mostaru, a za njenog predsjednika izabran je akademik Jakov Pehar. Prvi predsjednik HAZU-a BiH je istaknuo kako je put do osnutka akademije bio dug, ali da je sve urađeno kako se to radi u akademijama znanosti i umjetnosti.

  Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti znak je zrelosti Hrvata u BiH
  – HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, znanosti i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture – istaknuo je Pehar. “Mislim da trebamo svi zajedno sjesti i odrediti tko treba odlučivati o znanosti i umjetnosti u BiH”, kazao je Pehar. Svečanoj sjednici nazočio je veliki broj uglednika, kao i jučer imenovani akademici. Član Akademije HAZU Božo Žepić kazao je kako je temeljna zadaća Akademije skrb o razvoju znanosti i njenom podizanju na onu razinu kakvu zaslužuje i ima u svijetu. “Razvijat ćemo znanstvene institucije i publicirane radove te provodimo program koji će biti opsežan”, istaknuo je Žepić. Predsjednik HDZ BiH, HNS i predsjedatelj Doma naroda BiH, od jučer i akademik, Dragan Čović je poručio kako je ovo povijesni dan, čije važnosti vjerojatno još uvijek nismo ni svjesni. – Preuzimamo jednu posebnu obvezu i pozivam vas da pristupite HNS-u gdje možete imati posebnu dimenziju u definiranju odnosa u BiH. Možemo zajedno praviti jedan bolji rezultat – poručio je jučer Čović. Velikom događaju jučer je nazočio i predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti RS-a Rajko Kuzmanović koji je također naglasio kako je osnivanje HAZU-a povijesni dan za hrvatski narod u BiH.

  Jaka poruka svijetu

  – Ovdje smo u čast znanosti i kulture. Osobito kulture mira i znanja. Osnivanjem ove akademije je poslana svijetu snažna poruka o zrelosti jedne nacije, jednoga naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda, da može imati ovakvu instituciju, koja neće naškoditi i nanijeti neprilike nikome. Ova institucija može samo djelovati na znanstvenim činjenicama i tako će raditi, ustanoviti objektivnu istinu i učiniti sve da se učlani u veliku obitelji europskih akademija – naglasio je Kuzmanović. Predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić je u svim izlaganju naglasio kako je konačno realizirana ideja koju je pokrenulo nekoliko znanstvenika. – Narod koji ne zna čuvati svoju prošlost, ne može imati ni budućnosti. Stoga akademiju vidim kao i ispravnog tumača naše povijesti. Na vašim istraživanjima, radovima leži odgovor na brojne upite koji opterećuju našu svakodnevnicu – zaključio je Lasić.

  Na osnivanje Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH (HAZU) čekalo se punih 14 godina i dočekalo se, kaže za Dnevni list predsjednik Akademije prof. dr. Jakov Pehar.

  Radi se o, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, javnoj instituciji koja je osnovana na temelju zakona i koja će preferirati sve univerzalne vrijednosti. Na izbornoj skupštini su na prijedlog matičara akademika, njih 7 iz HAZU-a Zagreba, pet iz ANUBiH-a i jednog iz Republike Srpske potvrđena 23 člana i to 13 redovitih i 10 dopisnih.

  Članovi

  HAZU BiH na izbornoj skupštini je potvrdio članove Mirka Tomića s Pravnog fakulteta iz Mostara, Božu Žepića s Pravnog fakulteta Mostar, Franu Ljubića s Ekonomskog fakulteta, Stjepu Andića s Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva. Također, su promovirani Jakov Pehar s Agronomskog fakulteta u Mostaru, Miroslav Palameta s mostarskog Filozofskog fakulteta, profesor Šimun Musa, također s Filozofskog fakulteta Mostar, Josip Muselimović, pravnik i književnik, Julijana Grbelja s PMF-a Sarajevo, Stjepan Marić – Strojarski fakultet Sarajevo, Željko Ivanković, književnik i esejist iz Sarajeva, Mirko Grujić s Medicinskog fakulteta iz Sarajeva, Ljubo Šimić s Medicinskog fakulteta Mostar, Zdenko Ostojić s Medicinskog fakulteta Mostar, Zijad Duraković s Medicinskog fakulteta Zagreb, Marko Babić s Filozofskog fakulteta iz Zagreba, Dragan Čović sa Strojarskog fakulteta iz Mostara, Vlado Majstorović sa Strojarskog fakulteta Mostar, Ante Mišković sa Strojarskog fakulteta Mostar, Miljenko Bevanda s Filozofskog fakulteta Sarajevo, Florijan Mićković, skulptor iz Mostara, i Vlatko Filipović, redatelj iz Čapljine.

  Legalna institucija

  Zakonska osnova za osnivanje Akademije je županijski Zakon o akademiji, a sjedište Akademije bit će na Sveučilištu u Mostaru. S obzirom na to da postoji institucija istog naziva u Mostaru, na čijem čelu je fra Andrija Nikić, akademik Pehar je još jednom podsjetio kako je to udruga građana, a HAZU na čijem je on čelu predstavlja legalnu instituciju. HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, znanosti i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture.

  vl/hms

  facebook komentari

  • peppermintt

   Eto ja nemam komentara.

   • jeli ovo Dragan akademik?

  • peppermintt

   Eto ja nemam komentara.

   • jeli ovo Dragan akademik?