Pratite nas

BiH

JULIENNE

Objavljeno

na

Te godine, na početku studija medicine, prvi put sam čula za njezino ime i nešto o njoj. Mlada, obrazovana Amerikanka iz  sređene , dobre, građanske obitelji, bacila je neki pisani materijal na ulice glavnog grada Hrvatske. Iako sam znala sadržaj letaka bačenih s nebodera na tadašnji Trg Republike, to mi je tiho prošlo kroz glavu. Velika količina pritajenog straha, sasuta na mene iz vlastite obitelji, učinila je da ništa drugo, dugo, dugo nije došlo na red. A izgubiti red nisam bila sposobna.
Kad sam ponovno čula o njoj, zapamtila sam priču o otetom zrakoplovu i svemu što je on u svojoj dramatičnosti značio. Životni podrum a kasnije životno prizemlje su učinili da je još jednom prošla kočija u koju se nisam ukrcala.
Prava, zlatna, jedinstvena kombinacija zrakoplova, helikoptera, oklopnih transportera, plovila i svih drugih vrsta prijevoza osim kočije, ukazala mi se početkom Domovinskog rata kad sam kao anesteziolog postala dragovoljac branitelj i u tom svojstvu odradila pet godina u osam ratnih bolnica. Tijekom dugih godina Domovinskog rata i kad ih se nazivalo primirjem,  s poštovanjem sam mislila na Amerikanku. Činilo mi se da je ona, u ljubavi, posvojila Hrvatsku kao teško bolesno i nesretno dijete, koje se često voli i više nego što je normalno i zdravo.
Došla je i devedeset peta. Julienne je napisala knjigu i predstavila je u mojemu gradu. Susret s Julienne, na licu mjesta s nositeljem nečega posebnog, meni je vrijedilo puno . Trčeći sam pročitala knjigu. Poslije toga sam je čitala polako, s noge na nogu. Iza toga, uz podcrtavanje i učenje napamet da iz nje i drugima mogu pričati, onima „kojih se to ne tiče „. Koga se Julienne Bušić nije ticala ?
Je li je netko pitao kako se može nekoliko puta umrijeti i nastaviti živjeti? Mi, kao narod imamo strašno naslijeđe žive smrti. Ali ona ? Drugi kontinent, drugi svijet, druga obiteljska baza. Mudroslovica kaže „široka baza-stabilan vrh „
U nas straha nikad dosta. Život pun školovanih učitelja za utjerivanje straha u  kosti od malih nogu, do groba i preko groba. Progon ako u zemlji ostaneš, progon uz usmrćivanje  ako kao prognan iz zemlje igdje išta kažeš. Svaka kap odmah postaje slap. A u nje ? Gradski odgoj, sloboda izgovorene riječi koja nema krila i nije spojena sa zatvorom ili grobljem a groblje je moglo biti bilo gdje: u jamama, bunarima, zatrpanom kamenju, u jarku pokraj puta a sve uz pjesmu po šumama i gorama. Bi li joj ovo itko vjerovao tamo gdje je odgojena, bi li joj itko savjetovao da tu ostane, u ime bilo čega ? Bi li mi, kao roditelji dvadesetgodišnjakinje učinili sve da odvratimo svoje dijete od ovih monstruma, svrstanih u nesvrstane? Natjecanje u dodavanju uvijek novih izuma za mučenje, tjelesno i duševno, toga se Julienne dobro sjeća..
Je li ona ikad čula: nemaš vode-imaš led ? Je li njoj ikada bilo nejasno tko upravlja granama ? Stablo ili neke druge grane ? Zna li ona koga se udara glavom o pod a koga glavom o zid ? Tko odgovara na ova pitanja ? Ima li na ovo odgovora a da iza toga ostaneš živ?
Onda su pustili na slobodu njenog čovjeka da se brani sa slobode. Neka sam sebi slobodno uzme ono što mu drugi nisu uzeli. Kao boju u dugi. Koju boju možeš oduzeti dugi ?
Izlaskom njoj je pao kamen sa srca a njemu je pao na srce. U njega, kao u metu, život je stalno pucao govoreći mu : rijeke i rječice vratile su se u svoja korita. Nisu se  ujedinile s maticom koja ih je pokrenula. To pokazuju otvoreno ništa ne glume. Život je daleko odmakao i za sjećanja a kamoli za promjene. Za sada je vrijeme i prekratko i pretijesno. Kad te svaka struja trese, onda stručnjaci kažu da nije dobro uzemljenje. A tko od dobronamjernih, važne naputke za uzemljenje stavlja u sredinu priručnika ne na početak ?
U jednom dijelu knjige iz devedeset pete , Julienne kaže da je ona samo zavoj preko rane. Kako.samo ? Davno bi se rana dala na zlo da nije bilo čistog zavoja. Davno bi ljubavi bilo manje a nade nimalo. Previjena rana. Svima nam je previjana rana. Desetljećima. Samo to ?
Sada, ljubav, njezina ljubav ide u drugi krug. Ono što je Zvonko ostavio, ostat će drugima. Ono što joj je dao, to je samo za nju. Brzo će razlikovati što je što.
Zamišljam sebe u nekoj ovakvoj zemlji prije četrdeset godina, tko bi me savio tako da se ne želim uspraviti i vidjeti išta doli nezamislive borbe za ljubav. Ljubav za svog čovjeka i za njegovu zemlju. Ako se nekada ta zemlja i ne bude zvala Juliennina, Amerikankina, Zvonkova,, mi ćemo znati, a Gospodar svega pamti i s vremena na vrijeme će nas podsjetiti.

Zdenka Čorkalo, liječnica, dragovoljac Domovinskog rata

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Čović: Aferu prisluškivanja treba raščistiti do kraja!

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Komentirajući aferu prisluškivanja i praćenja političkih predstavnika i gospodarstvenika iz Hrvatske od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio kako se ta priča mora raščistiti do kraja.

– Predsjedništvo i ja osobno imamo značajnu ustavnu obvezu oko toga svega i to ćemo pitanje vrlo brzo staviti na dnevni red. Mislim da tu ima puno galame, i da se stane na kraj špekulacijama treba tu stvar raščistiti – poručio je Čović u Mostaru gdje je nazočio manifestaciji početka berbe grožđa.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina ne može zaživjeti kao normalna država, ako policijski, sigurnosni i sudski sustav “ne funkcioniraju do kraja”.

– Ja osobno ne dvojim prisluškuje li mene netko ili ne prisluškuje, ali mene to ne opterećuje. Ja živim normalno, jer sve ono što mogu kazati vama, mogu kazati negdje u zatvorenom prostoru. S te strane nisam opterećen, ali institucije države moraju raditi svoj posao isključivo po zakonu – kazao je Čović, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na svoj nedavni posjet Sjedinjenim Američkim Državama, ocijenivši ga iznimno uspješnim i višestruko korisnim za Bosnu i Hercegovinu.

– Imali smo susrete s barem petnaestak državnika i kroz te bilateralne susrete poslali smo vrlo jasnu poruku našeg europskog puta. Mi moramo raditi da se sve to realizira i u našem je interesu stabilnost i nedjeljivost države – istaknuo je Čović, najavivši niz sastanaka u sljedećih dvadesetak dana na kojem će se razgovarati o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Dodao je kako su Bosni i Hercegovini vrata Europske unije širom otvorena, ali da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost, odraditi svoj dio posla, a ne baviti se sami sobom i voditi izborne kampanje godinu dana prije izbora.

Čović je pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel u Njemačkoj te je najavio da će njemačku kancelarku pozvati u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

– Njemačko gospodarstvo, njemačka politika ostaju mjera stabilnosti u čitavom svijetu. Ja ću vrlo brzo, u dogovoru s dvojicom kolega, pozvati Merkel i vjerujem da će ona vrlo brzo doći u službeni posjet Bosni i Hercegovini – kazao je Čović.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

NATO-ova vježba kod Tuzle u dvorištu vehabijskih uporišta

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najvećih NATO-ovih vježbi kojim će se BiH još više, barem simbolično, približiti Sjevernoatlantskome savezu, a koja počinje danas, održava se na osam lokacija Tuzlanske županije.

Izbor lokacija ove vježbe nije slučajan, piše Večernji list BiH.

Najprije jer se nalazi uz samu granicu dvaju entiteta i Distrikta Brčko, a što je puno važnije, ta vježba pokazuje i jasan odgovor na rastuću radikalizaciju koja je poseban problem, i to upravo u ovome dijelu zemlje. Iako je vježba zamišljena kao odgovor na prirodne katastrofe, jasno je da ima i brojne druge poruke.

Naime, vježbe se održavaju doslovno pred nosom vehabijsko-selefijskih zajednica i otkuda se novačio najveći broj ratnika koji su odlazili u redove terorističke organizacije Islamske države.

NATO-ovi vojnici, što uključuje i pripadnike partnerskih država, će na udaljenosti od dva do deset kilometara provoditi vježbe spremnosti za odgovor kod naselja u Živinicama u mjestu Gračanica, zatim Gornjoj Maoči, Gornjoj Dubnici, Kalesiji te u Ošvama kod Maglaja, zatim Petrovcima, Miljanovcima , Pascima kod Tuzle, gdje je nedavno ponovno istaknuta zastava koja izgledom podsjeća na terorističke organizacije. 
Prema ranijim obavještajnim podacima, upravo je područje Tuzlanske županije područje na kojemu se nalazi najveći broj zajednica u kojima su nastali i tzv. paradžemati koji nisu prihvatili poslušnost Islamskoj zajednici BiH.

Uz to, iz ovoga područja je u Siriju otišao najveći broj džihadista, ali su se i vratili u zemlju nakon sloma terorističke organizacije Islamske države. U središnjoj Bosni te na području Zenice je nakon Tuzlanske županije najveći broj pripadnika radikalnih pokreta. Prema izvješću hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije, od početka rata u Siriji i osnivanja ISIL-a, njegovim redovima se priključilo tisuće Europljana, dok se s područja jugoistočnog susjedstva ISIL-u priključilo skoro 1000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog selefizma. SOA ni na jednom mjestu u tome izvješću ne spominje BiH.

Inače, prema najavama, NATO-ovi i drugi vojnici će zajedno s pripadnicima Civilne zaštite provoditi vježbe spašavanja na vodi, spašavanja pod vodom, potom odgovor u slučaju potresa te u slučaju potraga za preživjelima u ruševinama. U vježbi će sudjelovati oko 1300 osoba, od kojih će njih oko 500 biti sudionici iz 30-ak zemalja. Bit će tu 35 timova. Skupina subjekata koji će sudjelovati u vježbi vrlo je raznolika, počevši od timova za potragu i spašavanje koji donose različite sposobnosti, kapacitete i iskustva, objasnili su organizatori ove vježbe.

facebook komentari

Nastavi čitati