Pratite nas

BiH

Junačina Josip Perković

Objavljeno

na

[dropcap]M[/dropcap]oram priznati da donedavno nisam imao baš visoko mišljenje o Josipu Perkoviću. Kao visokopozicionirani udbaš u bivšem sustavu budio je u meni stanovite sumnje i dvojbe. Neobaviješteni hrvatski nacionalisti – pod čiji sam utjecaj, priznajem, potpao – Udbu su proglašavali zloćudnom organizacijom koja je počinila mnogo zla hrvatskom narodu. Međutim, sve se to odnedavno stubokom promijenilo.

Kad je u Večernjem listu krenuo niz nastavaka intervjua s Josipom Perkovićem, koji po svojoj duljini i napetosti opasno konkurira popularnoj turskoj sapunici o Sulejmanu Veličanstvenom, shvatio sam u kakvoj sam strahotnoj zabludi bio. Josip Perković nije mračna udbaška sjena koja se nadvija nad Hrvatskom i njezinom budućnošću, ne, on je istinski junak hrvatskog naroda, jedan od one plemenite sorte od kakve bjehu Zrinski i Frankopani, jamac i zalog hrvatske sadašnjosti i budućnosti.

Tako sam iz toga intervjua saznao da se Perković oduvijek borio za hrvatsku stvar, spasio je ostavštinu kardinala Stepinca, budno motrio i štitio hrvatske emigrante, pomagao Tuđmanu još od ranih osamdesetih, omogućio Hrvatskoj nabavu oružja kada je napadnuta, omogućio također i povratak bojovnih hrvatskih emigranata poput Šuška, Barešića i sličnih, cijelo vrijeme samozatajno i predano radio na uspostavi neodvisne i samostalne države Hrvatske. Doduše, Perković je uz sve to časno i nadasve profesionalno obavljao svoj udbaški posao, što nije i ne može biti nikakva sramota. Svatko nešto prodaje da bi se prehranio, kaže R. L. Stivenson, to jest svatko nešto mora raditi. Pa i Krist je bio tesar, Matej carinik, a Marija iz Magdale, barem po kasnijoj predaji i tumačenjima, kurva. U tom svom udbaškom poslu, kako skromno priznaje Perković, on nikome nije naškodio. Prikupljao je i obrađivao informacije kao što to rade službenici sigurnosnih službi svugdje u svijetu, a ako je koji hrvatski emigrant koknut u svijetu, to nema nikakve veze s njim, to je radila savezna Udba.

Sada kada su na svijetlo dana izašle ove bjelodane činjenice, mislim da neće biti poštenog hrvatskog domoljuba koji neće zaključiti da Josipa Perkovića na pravdi Boga progone Švabe zbog nekih svojih mutnih interesa. Mane osobno što se tiče, došao sam i do zapanjujuće spoznaje da sam cijelo vrijeme imao pogrješnu predodžbu o tome tko je stvorio samostalnu Hrvatsku. Oko tog pitanje inače nema suglasnosti u hrvatskom društvu. Jedni, poput Slavka Goldsteina, brata mu Danijela Ivina i Stipe Mesića, misle da su suvremenu Hrvatsku stvorili Tito i partizani, drugi pak tvrde da je ona čedo hrabrih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a postoje i tvrdoglavci, mahom dinarskih korijena, koji najveće zasluge za stvaranje samostalne Hrvatske pripisuju Franji Tuđmanu. Mislim da nakon Perkovićeva intervjua nema više dvojbi oko toga pitanja – najzaslužniji čovjek za stvaranje samostalne Hrvatske jest Josip Perković.

Ipak, koliko god me veselila činjenica da se konačno razotkrilo kakav je junak i zaslužnik Josip Perković, nije mi drago što je do ovoga intervjua moralo doći. Naime, bojim se da se našem junaku štogod loše ne dogodi. Dok je bio samo udbaš, naslijeđene jugoudbaške strukture su ga štitile od izručenja. Tko zna neće li ga ti isti, sada kada se razotkrilo kakav je Hrvat i junačina Josip Perković, ekspresno izručiti bahatim Nijemcima!? Ta njima ništa hrvatsko nije sveto, izručili su Gotovinu, Markača i mnoge druge hrvatske heroje! Zašto ne bi i Perkovića?

 Zato, braćo, Hrvati, ne dajmo ga, ujedinimo se oko našega heroja! Pokažimo se kao narod dostojan poštovanja! Neće nama arogantni Nijemac krojiti pravdu! Nismo mi ptičji rezervat, nego država! Eh, oprostite, ponijelo me … Uostalom, ako pritisak bude prejak i ne bude išlo drugačije, zašto ne pribjeći balkanskom lukavstvu i šeretluku!? Sakrijmo mi našega Josipa, a izručimo Švabama nekog drugog umirovljenika, penzionera vulgaris. Perkovića ćemo spasiti, a i taj ”rezervni igrač” će biti na dobitku. Bolje će mu biti u njemačkom zatvoru nego u hrvatskoj mirovini.

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

BiH

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Objavljeno

na

Objavio

Božo Ljubić: Belgijski model, kojeg za BiH predlaže Asdown i sam sam bezbroj puta zagovarao

Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Božo Ljubić smatra izuzetno važnim što je u tako važnoj zemlji, kao što je Ujedinjeno kraljevstvo i u tako važnoj instituciji, kao što je Dom lordova raspravljano o BiH, pri čemu je bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown kazao upravo ono na što već godinama upozoravaju hrvatski političari u BiH, da je Bosna i Hercegovina disfukcionalna država i da će se raspasti bez ustavnog preuređenja. Uz to, lord Ashdown kao riješenje za BiH predložio je belgijski model, kojeg godinama predlažu upravo Hrvati.

-Ovakva Bosna i Hercegovina je najveći problem svojim građanima bez obzira kojoj naciji pripadaju ali kao što vidimo iz zbivanja u BiH i oko BiH zadnjih godina pa i zadnjih dana, da spomenem samo aferu nezakonitog prisluškivanja vlastitih i susjednih dužnosnika, ona sve više postaje problem za susjedstvo a time i za Europu, kaže dr. Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Ono što se moglo čuti u više navrata u ovoj debati lordova je to što su oni Bosnu i Hercegovinu okarakterizirali kao distopijsko društvo i državu. Ljubić kaže kako mi koji živimo tu realnost u BiH na svojoj koži osjećamo što to znači.

-Lord Asdown se ne zadržava na konstataciji stanja već kao netko tko je u stanju problem Bosne i Hercegovina malo „dublje zagrebati“, predlaže i put rješenja i s time se potpuno slažem. Naravno ne i sa svime što je uradio i ostavio kao nasljeđe svog mandat u BiH, kaže dr Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dr Božo Ljubić: Slažem se s Peddy Ashdownom kako je potrebno da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije

I sam je, veli, nebrojeno puta, o tome govorio, spominjući Belgiju kao najbliži model za državno uređenje Bosne i Hercegovine.

-Ja, koji nisam politolog, to bih definirao kao dvodimenzionalnu Federaciju tj. federaciju teritorijalnih jedinica-entiteta, republika…- u kojima bi, svaki, jedan od tri naroda bio većina te drugu dimenziju federalizma tj. federaciju tri zajednice, od kojih svaka ima vlastiti kulturni, religijski i jezični identitet, što bi omogućilo svakom od tri naroda da u potpunosti realiziraju svoj identitete bez obzira, da li će živjeti u entitetu(republici) vlastite ili heteroetničke većine, kaže Ljubić.

Ono gdje se još slaže s Peddy Ashdownom je potreba da se taj proces odvija uz pomoć SAD-a i EU uz sudjelovanje susjednih država Hrvatske i Srbije, kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

On smatra kako je ova debata britanskih lordova bila važna.

-Iako, nitko od sudionika nije eksplicitno to ustvrdio, iz sadržaja debate nalazim potvrdu za svoju tezu, koju treba uporno ponavljati našim partnerima iz EU i SAD kao i susjedima; pokušaj zadržavanja statusa quo je za Bosnu i Hercegovinu i sve nas mnogo veći rizik nego poduzimanje korjenite ustavne reforme.

Lordovi uzburkali duhove zbog izjava da BiH prijeti raspad

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara

Objavljeno

na

Objavio

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena”.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na naše pitanje o tome je li Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ove zemlje prisluškivala i pratila političke dužnosnike i gospodarstvenike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je ustvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, piše VečernjiList

Tjednik Nacional objavio je da agenti OSA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak suradnik vladajuće bošnjačke obitelji Izetbegović, prisluškuju gospodarstvenike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne. Doznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih Vladin povjerenik Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Prisluškivanje gospodarstvenika bio je očito paravan da bi se motrilo poteze političara. Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ustvrdio je da nije znao za tajne operacije OSA-e. – Činjenica jest da je u posljednje vrijeme jako velik pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloporaba. OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici – rekao je Krešić. Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sugovornik, bivši obavještajni djelatnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka. Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužitelji i presuđivali suci po mjeri.

U sadašnjoj su strukturi OSA i Federalna uprava policije (FUP) stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitiranja dužnosnika preko namještanja dokaza do osude. U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitirati hrvatske dužnosnike, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović – od pokušaja da ga se poveže s ubojstvom doministra unutarnjih poslova Joze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za neizravno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi suradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i dužnosnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vodstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihova broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Jugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Daytonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuje se kao rusku ekspozituru.

 

facebook komentari

Nastavi čitati