Pratite nas

Vijesti

kad ombudsmani za ljudska prava sviraju…

Objavljeno

na

Obitelj i obiteljsko okruženje kao temelj društvene zajednice gube svoju snagu, a nasilje nad djecom sve je češća pojava, a država po tom pitanju ništa ne poduzima.

Zbog siromaštva sve je više djece zanemareno, čime su izloženi svim zlima oko njih. Ovo je, između ostalog, kazano nedavno  u Mostaru gdje su Ombudsmani za ljudska prava BiH u suradnji s organizacijom Save the Children predstavili rezultate istraživanja “Uloga centara za socijalnu skrb u zaštiti prava djeteta” koje su proveli u BiH.

Istraživanje je provedeno s ciljem da se ustanovi i sagleda što realnija slika i stanje u kojem se nalaze mjerodavne službe socijalne skrbi u BiH, s aspekta zaštite prava djeteta, kazala je pomoćnica Ombudsmana za ljudska prava i šefica Odjela za praćenje prava djece pri toj instituciji Aleksandra Marin-Dikić. Podaci o položaju djece i poštivanju njihovih prava, kako je naglasila s velikim žaljenjem, nisu nimalo ohrabrujući jer djeca nisu prioritet u državi BiH.

cigance mostar 3

Veliki broj prava djece se krši zbog siromaštva, ustvrdila je Marin-Dikić, ali, kako je naglasila, i zbog neprovođenja zakona, jer Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH s organizacijom Save the Children zagovara izričitu zabranu fizičkog kažnjavanja djece, koje u BiH nije nikakva rijetkost.

Ravnateljica Centra za socijalni rad Grada Mostar Zora Dujmović je kazala da po podacima s kojim ona raspolaže broj zlostavljane djece nije porastao u zadnjih pet godina, ali da je problem zlostavljanja očigledan i u gradu na Neretvi.

Mislim da je položaj djece danas u našoj zemlji dosta težak jer obitelj i obiteljsko okruženje gube svoju snagu. Djeca su iz različitih razloga zanemarena zbog čega su onda izložena svim zlima koja su oko njih, naglasila je Dujmović.

Mi se pitamo kako nadležne institucije i organi vlasti gledaju na ovakve pojave u Gradu na Neretvi ali i u ostalim krajevima i mjestima u BiH?

Ova curica izgledno romskog porijekla od možda 4-5 godina satima sjedi gola i bosa, promrzla i gladna ispred tržnog centra! Mnogi okreću glavu! Pa i oni koji to ne bi smjeli! Sliku smo slučajno napravili u 3 sata ujutro. Nismo joj htjeli dati novac u gotovini, nego smo joj kupili sendvič i sok!

Svi znaju da su je tu doveli ‘zli mentori’, da prosi za ‘velikog gazdu’ i nitko ništa!

Smatramo da su ovakve pojave apsolutno neprihvatljive sa stanovišta prava i zaštite djeteta. Očigledno je i svima jasno da se radi o organiziranom kriminalu, u ovom slučaju izrabljivanje djeteta pa čak i ropstva.

Dok se god nešto konkretno ne poduzme, možemo ustanoviti da ombudsmani sa svojim gore navedenim izjavama ‘svirajuqurcu’, a robo i djecovlasnici zadovoljno trljaju ruke.

Gospodo, Organi nadležni, za ljudskost nisu potrebne Financije!

K.Kraljevic/kamenjar.comWP_000478

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati