Kada je poraz u zraku, ništa ga ne može otpuhati

2

Agencije koje su u prvom izbornom krugu objavljivale rezultate anketa, prema kojima je Josipović imao dvanaest posto prednosti pred Kolindom, do sada nisu objavili nikakve ankete za drugi krug. Valjda se ne žele više sramotiti ili u Josipovićevom stožeru procjenjuju da bi te naručene spin – ankete mogle dodatno naškoditi njihovom pulenu, čiji se rejting ionako nepovratno strmoglavljuje. No, zato su ipak objavili nešto na što ih se teže može uhvatiti u manipuliranju javnošću, jer se radi o dojmu birača nakon prvog televizijskog sučeljavanja kandidata u drugom krugu održanog na RTL-u. Prema njihovom “istraživanju”, Josipović je u neznatnoj prednosti pred Kolindom, prevedeno u postotke otprilike onoliko koliko je ostvario u prvom krugu, a što objavljivanjem ovakvih “rezultata” sugeriraju i za njima priželjkivani konačni ishod.

josipovic 2

No, uistinu ne treba biti komunikacijski stručnjak za ustvrditi, kako je Kolinda u tom sučeljavanju bila izrazito superiorna Josipoviću. Objektivni stručnjaci javne komunikacije koji drže do svog profesionalnog ugleda, poput profesorice Smiljane Leinert-Novosel s Fakulteta političkih znanosti, već su nakon sučeljavanja u prvom krugu ocijenili da je nastup Kolinde Grabar-Kitarovic bio najuvjerljiviji. Naime, svojom je verbalnom i neverbalnom komunikacijom Kolinda znatno nadmašila sve svoje protukandidate. Ponovilo se to i na njezinom RTL-ovom prvom televizijskom dvoboju s Josipovićem.

Već u uvodnom obraćanju Josipović je pokazao izrazitu nesigurnost, kada je čitao pet točaka svoga programa. Nije valjda da sveučilišni profesor nije mogao naučiti pet točaka svoga programa, nego ih mora čitati, a i u replikama je gledao u papire. Gdje je nestao predsjednik intelektualac, koji kao profesor na fakultetu i dugogodišnji političar ima iza sebe jako puno javnih nastupa. No, kada strah od gubitka izbora ovlada, onda nastupa tolika nesigurnost da nije bio kadar bez papira pred sobom uopće išta reći. Imali smo tako priliku gledati profesora s salabahterima, koji se poput uspanicenog brucoša grčevito zagleda u papire pred sobom. Nastavio je to raditi tijekom cijelog nastupa, a kulminiralo je to u njegovom završnom obraćanju, kada je umjesto spontanog govora biračima, opet čitao floskule ili što bi Milanović rekao frazetine s papira. A, što se tiče Josipovićeve neverbalne komunikacije, ona je dodatno pojačavala utisak o posvemašnjoj nesigurnosti, nervozi, strahu i panici koja ga je obuzela. Kada je govorio pogled mu je bio usmjeren prema voditelju, kao da se obraća njemu a ne gledateljima, s glavom nakrivljenom prema dolje. Prilikom govora Kolinde, niti u jednom trenutku nije gledao prema njoj, nego je zgrčenog lica pokušavao navući kiseli osmijeh. Izuzev, sarkastičnog, kiselog osmjeha na zgrčenom licu, koje neupitno odaje gubitnika, Josipović je malo štoga ponudio na tom sučeljavanju.

Za razliku, od Josipovića, Kolinda je ponudila i sliku i ton. Njezin je verbalni nastup bio siguran i uvjerljiv, a replike odmjerene i pogođene. Neverbalna komunikacija u potpunosti je pojačavala ukupni dojam, jer je za vrijeme cijelog nastupa uzdignutog čela gledala u kameru, dakle izravno se obraćala gledateljima. Kada je govorio Josipović, Kolinda je gledala prema njemu, što je ostavljalo utisak njezine sigurnosti, ali i pristojnosti, uobičajene u ovakvim televizijskim duelima predsjedničkih kandidata.

Poslije ovakvog sučeljavanja, uvijek je dobro prisjetiti se i ponovo pogledati barem dio prvog televizijskog sučeljavanja predsjedničkih kandidata u povijesti, onog između Kennedya i Nixona iz 1960., da bi se dobio odgovor, zbog čega Kolinda sigurno pobjeđuje na ovim izborima. Nixon i Kennedy imali su jedno jedino sučeljavanje, Kolinda i Josipović imati će još dva, na NOVA TV i HRT, no ništa se više ne može dogoditi, a što bi preokrenulo smjer i ishod ovih izbora na stranu Josipovića. Dapače, za njega će naredna sučeljavanja biti daljnje mrcvarenje od kojega ga u ovom trenutku ne bi spasili Carl Rove i Alastair Campbell zajedno, a ne ekipa iz njegovog stožera. Za njega bi bilo bolje da kampanje uopće nije niti bilo, već da su izbori bili tamo negdje u ljeto, u sezoni kiselih krastavaca, te dakako bez Kolinde.

Kako li je samo bilo nesmotreno ocijeniti Kolindu kao kandidatkinju Barbikom bez tona, a što se sada vraća kao bumerang neumitnog izbornog poraza Ive Josipovića. U jednakoj se mjeri to odnosi i na “istraživanja” javnog mnijenja o rezultatima prvog kruga ili dojma gledatelja nakon RTL-ovog sučeljavanja. Kada je poraz u zraku, ništa ga ne može otpuhati.

ANDRO OZRETIĆ

facebook komentari

  • Gabro Vuskic

    U strahu su velike oči, kaže hrvatska stara poslovica. U ovom slučaju YUsipović i svi njegovi u njegovu i oko njegova stožera vide veliku strmoglavicu pa su zato “izbuljili” svoje oči koje bi šćapom mogao okalo udarati. ODZVONILO JE CRVENJAŠIMA!!!!!!!